Nie jest jedynym, ani też nie jest pierwszym. M.in. Power2Max używa takiego samego rozwiązania.
Zaczynam się bać tu pisać
Ja wiem tylko tyle że Stages raczej takiego rozwiązania nie ma bo ma tylko jeden tensometr.
Posted 17 April 2015 - 19:57
Tak zgadza się jest jeszcze Quark, SRM i P2M ale IC ma czujniki na dwóch ramionach. Co nie zmienia faktu że P2M to obecnie chyba najlepsza opcja biorąc pod uwagę cenę i jakość.
pamiętaj tylko że na pomiar w korbie jest kilka koncepcji, własny pająk, pomiar w ramieniu korby czy skręcanie osi suportu. SRM, nowy Powertap czy P2M nie muszą mieć 2 kompletów bo one mierzą siłę przenoszoną na tarcze przez pająk. IC, Stages czy 4iiii bazują na ugięciu korby. Osobiście uważam że pierwsza koncepcja góruje nad innymi.
Posted 20 April 2015 - 09:08
Obecnie nowe SRM już nie należą do najkosztowniejszych ($1804), droższe są Infocrank ($1995), Polar ($1999).
Wykres historyczny:
Największy spadek, to chyba Pioneer z $3100 na $999.
Szczegóły na: dcrainmaker
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 20 April 2015 - 13:50
Wysprzedaż? Poprzednio to ceny mieli zaporowe i z kosmosu - nawet w porównaniu do lidera segmentu Premium: SRM. Może wreszcie poszli po rozum do głowy i urealnili ceny do możliwości rynkowych?
Posted 20 April 2015 - 18:56
Ciekaw jestem czy na obniżenie cen zdecyduje się Stages. Wydaje się to nieuniknione. Tym bardziej jeśli 4iiii Precision i Watteam Powerbeat okażą się wartościowymi produktami. Już w tym momencie ok. 3000zł zł za pomiar mocy jednej nogi wydaje się być ceną wygórowaną.
Posted 21 April 2015 - 07:54
Dokładnie. Jeśli jednak obniżka będzie, to chyba tuż przed wprowadzeniem na rynek pająków z zębatkami PowerTap. Gdybym miał wymieniać ramię korby czy pająk z zębatkami (używam korby compact, gorzej z posiadaczami korb standardowych) w zbliżonej cenie, to wybrałbym to drugie, wiadomo z jakiego powodu.
Posted 21 April 2015 - 16:18
Mała crowdfundingowa ciekawostka: http://road.cc/conte...indiegogo-video
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 21 April 2015 - 17:04
Tak proponują. Pytanie, czy za te pieniądze zdołają rozpracować cały R&D, aby zaproponować produkt wysokiej jakości. Chłopakom od Zone DPMX też się wydawało, że zdażą w krótkim terminie i zaproponują bardzo konkurencyjną cenę...
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 22 April 2015 - 08:03
Minusem byłoby dość znaczne zwiększenie Q-factor. Teoretycznie dałoby się to zniwelować poprzez modyfikację osi pedała, no ale jeśli są "wynalazki" typu Kneesavers czyli przedłużki osi pedała o 2 do 3 cm i twierdzą, że zwiększenie Q-factor ma oszczędzać kolana i to za jedyne $45 (stalowe) - $120 (tytanowe przedłużki)... Zresztą dyskusja też wokół tego się toczy... Z drugiej strony sam zamieniałem stronami bloki Time, do minimalnego zwiększenia Q-factor, zwłaszcza dla butów zimowych, żeby nie ocierały o korby. No ale nie o 2 cm...
No nic, zobaczymy czy im się uda zrealizować "mapę drogową" produktu:
Bezpośredni link: www.indiegogo.com
Specyfikacja techniczna: pdf
Pomijając fakt, że pomiar na jedną nogę, to w tej cenie byłby wysyp - sam do terenówki bym dokupił ;-)
O ile faktycznie testy potwierdzą akceptowalną dokładność pomiaru.
Posted 27 April 2015 - 09:29
Mam pytanie do użytkowników pomiaru mocy Stages. Wg danych producenta bateria powinna wytrzymać około 220h pracy. Po miesiącu od zakupu (około 30h jazdy) garmin zameldował, że bateria jest bliska wyczerpania, następnego dnia pomiar już nie działał. Wymieniłem baterię na nową, lecz po 10 minutach jazdy znowu to samo. Pomiar nie działał, garmin nie wykrywał pomiaru mocy.
Firmware jest aktualne, garmin również zaktualizowany.
Zastanawiam się, czy ktoś z Was również miał tego typu problem z pomiarem Stages. Na zagranicznych forach jest mowa na ten temat. W ostatnich dniach pojawiło się coś na kształt rozwiązania, które wymaga podklejenia jakiegoś dystansu do przykrywki baterii ale nie ma odzewu, czy to rozwiązuje problem.
Dodam, że mierzyłem te baterie miernikiem i w zasadzie nie były jakieś zdrenowane - wciąż pokazują około 3,00 V a ich pojemność jest niewiele mniejsza niż nowej.
Posted 27 April 2015 - 12:28
Jasne, że temat był: #259504 (i kolejne), #260767 - wniosek: kupić dobre baterie, chiński szmelc w cenie $1 za blister nie nadaje się do tego.
Jak zmierzyłeś pojemność baterii? Pomiar napięcia miernikiem bez obciążenia jest kompletnie do niczego nie przydatny.
Posted 27 April 2015 - 13:14
Dzięki Prozor za linki. Faktycznie, mierzyłem napięcie miernikiem - myślałem, że to jest miarodajne. Na mierniku mam też takie ustawienie, które wg instrukcji miernika, ma dać odpowiedź na temat zużycia baterii (nie pamiętam jednak jednostek, w ogóle nie znam się na tym). Wg instrukcji bateria sprawna ma tych jednostek powyżej 40. Nowa Duracell, wkładana do Stagesa miała ich 62, a wyjęta, niby zużyta, 53.
Posted 28 April 2015 - 05:00
od 23.04.2015 jest oferowany Quarq Riken AL bez blatów, czyżby prawdziwa alternatywa dla Stagesa w tym segmencie cenowym?
http://pomiarmocy.eu/pl/sklep/f/1/81,0
http://www.dcrainmak...s-riken-al.html
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Started by dmxzor , 01 Jan 2020 pomiar mocy, powerbox, stages and 3 more... |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Started by @ndrew , 07 Jan 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryStarted by Lason , 03 Dec 2016 Power2max, pomiar mocy and 3 more... |
|