Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#481 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2015 - 13:45

Przy trenażerze ważny jest docisk opony/koła do rolki. Czym mocniej, tym większy opór (łożyska dostają w dupsko, jedno koło trenażerowe już poszło u mnie na złom). Dlatego też obojętnie jaki masz/chcesz mieć pomiar mocy, to i tak zasada jest prosta: mocniejszy docisk, większa moc do napędu koła. Dobry trenażer ma możliwość kalibracji poprzez pomiar czasu zatrzymania koła od jakiejś tam prędkości, czyli pomiar oporów ruchu (może nie idealna dokładność, ale zawsze coś).

4iiii na korby karbonowe raczej nie da się obecnie zainstalować - podobnie jak stages (specyfika kompozytu karbonowego w odróżnieniu od korb metalowych).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#482 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 13:57

Dziękuję Panowie. Teraz już wiem z czego wynikają różnice. Mam Tacx I-vortex.

Zrobię dziś kalibrację do nowej opony, bo napewno sam jej opór jest inny ale też zmieniałem docisk opony bo poprzednie ustawienia dla nowej opony były za małe.

Tak myślałem że dla korb karbonowych raczej nie będzie kompatybilne. Korbę mam nową więc kupno nowej na razie nie wchodzi w rachubę.

#483 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2015 - 06:44

Panowie, dostałem propozycję zakupu vectorów (2 czujniki) za 4tysie. Czy w tej cenie warto rozważać inne rozwiązanie ?

#484 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 czerwiec 2015 - 07:04

nowe ?

#485 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2015 - 07:05

Wygląda na to, że tak...

#486 KamilJ

KamilJ
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 08:10

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem pomiaru mocy Power2Max, bardzo proszę o radę 

Mam korbę Campagnolo Athena Power-Torque, 11s, czy muszę kupić całą nową korbę jak tak to która bo wybór jest bardzo duży 

http://www.power2max...ax-type-s-road/

Dzięki 

Kamil 

#487 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 12:04

Watteam od kilku dni zamieszcza na swoim kanale (https://www.youtube....owerBeat/videos) bardziej szczegółowe filmiki na temat instalacji i kalibracji swojego miernika. Czyżby premiera zbliżała się wielkimi krokami? Teoretycznie zapowiadali ją na lato 2015 ale wielomiesięczne (-letnie?) opóźnienia przy powstawaniu nowych mierników raczej nikogo nie dziwiły.

#488 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2015 - 17:29

Jeśli dla kogoś czas pracy baterii w Stages jest istotnym info, to dziś po 1600km pojawiła mi się informacja o słabej baterii.
Wychodzi podobny czas do baterii Di2, bo tą ładowałem ok. 400km temu przy pojemności 30%

#489 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 czerwiec 2015 - 17:45

Wychodzi na to, że używałeś jej około 60-70 h. Gdzie zatem to 200 h podawane przez producenta? Z mojego doświadczenia, oraz znajomego i informacjach z forów zagranicznych po pierwszej wymianie mogą pojawić sęki, także obserwuj co się będzie działo. Mój stages był już u producenta. Wg karty naprawy wymienili jedynie drzwiczki i oring.

#490 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwiec 2015 - 11:54

Podłączyłem tel i załadowałem nowy firmware. W aplikacji stan baterii był full, ale i tak ją wymieniłem.
Po wymianie zero komplikacji i wszystko działa bez problemów.

#491 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 18 czerwiec 2015 - 18:06

Dla osób które mówiły o równowadze między nogami.
Pierwszy obrazek pokazuje róznice z 3 przejazdów na podjeździe 4% i czasie 7-8min.
https://drive.google...ZkZPbzdXUHI3ak0
Drugi obrazek pokazuje różnice na dystansie 94km z jednej jazdy.
https://drive.google...WmhwbUFaaVZ0Y1U
Trzeci to ponad 3,5 godz jazdy z róznicą wzniesien około 800m.
https://drive.google...VnZjUDdFbm5YNk0
Nie miałem kontuzji nóg które wpływały by na różnice. Różnice długości nóg i podobne parametry również nie odbiegają od średniej.
Moja średnia kadencja to około 86 obr.

Im ciemniejszy kolor tym bardziej powtarzalny pomiar.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#492 Gosc_Zeb_*

Gosc_Zeb_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2015 - 20:02

Podobny wykres powstał by po podrzucaniu monety w górę. Zamiast lewa - prawa noga, było by tylko: orzełek albo reszka.

#493 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2015 - 06:40

Bzdury :P, w przypadku standardowej monety przy tak wielu rzutach monetą jaka odpowiada ilości danych zarejestrowanych na powyższych wykresach "balans" byłby w okolicach 50/50. Rachunek prawdopodobieństwa się kłania, nie uczono w szkole? W przypadku powyższego pomiaru, a właściwie szacowania balansu nie ma mowy o jakichkolwiek elementach danych losowych, można przewidzieć balans biorąc pod uwagę czynniki wpływające na taką czy inną wartość balansu (np. kadencja, generowana moc itd.)

shmoo - Power2Max rejestruje jak rejestruje i w tym przypadku przewaga "R" lub "L" może oznaczać tak silniejszą jedną nogę, ale też bardzo często mocniejszą drugą nogę w... ciągnięciu. U mnie niby wychodzi przewaga lewej nogi, ale z poczynionych obserwacji wynika, że to prawa bardziej pomaga lewej niż odwrotnie i stąd ta nierównomierność balansu. Potwierdzone doświadczalnie - trenażer, bez wpinania bloków w pedały (użycie z butami bez bloków, jak z pedałami platformowymi).

Uwzględniając kadencję można zauważyć, że czym niższa (<80) oraz wyższa niż 100, tym balans bardziej zbliża się do 50/50, najbardziej rozjeżdża mi się w zakresie kadencji ok. 85. W przypadku analizy zależności balansu do mocy z moich danych wychodzi, że czym bardziej moc przekracza moc na poziomie VO2max, tym bardziej balans wyrównuje się, wiadomo dlaczego, prawda?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#494 tomog1

tomog1
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądBochnia

Napisano 23 czerwiec 2015 - 19:41

Obecnie w związku z likwidacją serii STAGES POWER DURA ACE 7900 oferujemy do sprzedaży model 7900 w nieprawdopodobnie niskiej cenie tylko do końca czerwca !!

Kup Dura Ace w cenie Shimano 105 !!!

Produkt dostępny jako komplet:

-lewe ramię korby Dura - Ace 7900 wyposażone fabrycznie w skalibrowany pomiar mocy Stages Cycling.

Specyfikacja:
Dokładność: +/- 2 %
Waga: + 20gr. do masy lewego ramienia korby
Czas działania: 200+ godzin (bateria: CR2032)
Beznarzędziowa wymiana baterii
Aktywna kompensacja temperatury
Pomiar kadencji za pomocą akcelerometru
Bezprzewodowa aktualizacja firmware
Zakres mierzonej mocy (Waty): 0 do 1999
Zakres mierzonej kadencji (obroty/minutę): 30-220
Kompatybilność z ramami: Większość modeli dostępnych na rynku, patrz: sposób mocowania w sekcji "dokumentacja"
Kompatybilność z korbami: wszystkie korby szosowe Shimano Hollowtech II
Kompatybilność z urządzeniami bezprzewodowymi: ANT+, Bluetooth Smart Ready
Kompatybilność z oprogramowaniem: Training Peaks, Strava, Garmin Training Center i inne

Opcje:
Dostępne opcje: miernik mocy (lewe ramię korby)
Rozmiary zębatek: Standard 39/53t; 34/50t compact
Kolor: N/A
Dostępne długości: 165mm, 167.5mm, 170mm, 172.5mm, 175mm, 177.5mm, 180mm

W razie pytań proszę o kontakt:

889109398

www.novabike.pl/index.php

#495 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 23 czerwiec 2015 - 21:51

W USA Stages w związku z zaprzestaniem produkcji DA 7900 sprzedaje mierniki na tej korbie za 450$. Czyli duuuużo poniżej ceny 105. Ale nie dla reszty świata takie luksusy. Póki co zaczął się wysyp korb Stages DA7900 na ebayu w cenie 650$. Niektórzy zwęszyli możliwość zysku bo mają przebitke 200$ na czysto. W mojej opinii okazja to marna.

#496 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 24 czerwiec 2015 - 07:34

Na stronie power2max jest informacja o wysyłce w 3 tygodnie od momentu zamówienia. Jak to wygląda w praktyce? 

#497 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 24 czerwiec 2015 - 07:39

Dokladnie tak jak pisza. Po zlozeniu zamowienia bedzie podana data wysylki.

#498 tomog1

tomog1
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądBochnia

Napisano 24 czerwiec 2015 - 09:52

W USA Stages w związku z zaprzestaniem produkcji DA 7900 sprzedaje mierniki na tej korbie za 450$. Czyli duuuużo poniżej ceny 105. Ale nie dla reszty świata takie luksusy. Póki co zaczął się wysyp korb Stages DA7900 na ebayu w cenie 650$. Niektórzy zwęszyli możliwość zysku bo mają przebitke 200$ na czysto. W mojej opinii okazja to marna.

To zapraszam do takowego zakupu.
Niestety żyjemy w równoległej rzeczywistości i proszę doliczyć w EU (PL) VAT, cło i przesyłkę - jest taniej ale bez tylu uuuu ;)
W mojej opinii tak czy owak okazja jest :)

#499 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 24 czerwiec 2015 - 10:15

Dokladnie tak jak pisza. Po zlozeniu zamowienia bedzie podana data wysylki.

Nie jest źle - właśnie zamówiłem i mogą wysłać już w przyszłym tygodniu. Będzie nowa zabawka na wakacje. 

• Prozor lubi to

#500 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 11:23

To zapraszam do takowego zakupu.
Niestety żyjemy w równoległej rzeczywistości i proszę doliczyć w EU (PL) VAT, cło i przesyłkę - jest taniej ale bez tylu uuuu ;)
W mojej opinii tak czy owak okazja jest :)

Pisząc o marnej okazji chodziło mi raczej o oferty z ebaya, a nie o ofertę z polskiego sklepu. Co do sprowadzania z USA. Nawet zakładając wariant maksymalnie pesymistyczny czyli cło, vat i droga przesyłka, sprowadzenie Stages DA7900 po amerykańskiej przecenie wyszłoby 500-600zł taniej niż najtańsze Stages w polskim sklepie (amerykańska cena to 1675zł!). Natomiast posiadając znajomego w USA, który mógłby wysłać nam paczkę jako prezent, prawdopodobnie obyłoby się bez cła i vat-u. Ale to już takie gdybanie. Nie posiadam takich możliwości więc jeżdżę z pulsometrem i czekam na dalsze obniżki cen;)

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.