Jump to content

Photo

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 replies to this topic

#501 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 30 June 2015 - 09:23

Gdyby ktoś był zainteresowany, to czas wysyłki power2max wypada duuużo lepiej niż to przedstawione na ich www. 

Zamawiałem w środę, w czwartek! wysłali, UPS doszedł do mnie w poniedziałek. Teraz zabieram się za czytanie wszystkich postów Prozora w temacie :)

#502 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 June 2015 - 16:21

Widocznie mieli na stanie komplecik, czeka się jak muszą ściagać np. korby. No właśnie - co zamawiałeś?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#503 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 30 June 2015 - 16:53

Fakt, zależało mi na czasie, więc nie kombinowałem z opcjami. Classic + FSA Gossamer + Praxis 52/36 na próbę. 

Chciałem jeszcze dostać i zamontować przed wakacjami i udało się. W planach chcę zmienić po jakimś czasie korbę na Rotora i dokupić 39/53, ale szczerze mówiąc całość na moim Wilier prezentuje się jak szyta na miarę i wizualnie z Rotorem lepiej to nie będzie wyglądało. Co do sztywności i nieco wyższej wagi zestawu w porównaniu z ultegrą - wypowiem się dzisiaj po zawodach.  

#504 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 01 July 2015 - 20:41

Na tej klasy sprzęcie musiał byś mieć nogę konia żeby wyczuć różnicę w sztywności. Sam przy wyborze korby sugerowałem się tylko ceną.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#505 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 July 2015 - 16:22

https://www.youtube....h?v=Xm6fxICaA_Q

#506 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 08 July 2015 - 20:39

Haha że tak powiem: A NIE MÓWIŁEM!!!

Sky jeździ na Stages, a tu nie dość że jednak kombinują na dwie nogi to jeszcze Vectory :D

i pomyśleć że już się chciałem wypisać z subskrypcji tego tematu :D

#507 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 14 July 2015 - 13:03

http://www.power2max...c-fsa-gossamer/

#508 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 posts

Posted 14 July 2015 - 14:23

Zamówiłem :) zaznaczyłem płatność przez paypal, ale nie mam nr konta na które mam wpłacić $, dostanę dodatkową wiadomość w tej sprawie ?

edit: już doczytałem, że dostanę wiadomość do 48h

#509 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 July 2015 - 18:51

Nowy system wbudowany w pedały: http://www.powermete...im-test-review/

Nie jestem jakoś szalenie mocno w temacie, ale opcja dwustronnego pomiaru za 3000 zł przy minimalnym przyroście wagi roweru może brzmieć całkiem kusząco.
  • Vegeta likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#510 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 17 July 2015 - 19:35

Nowy system wbudowany w pedały: http://www.powermete...im-test-review/

Nie jestem jakoś szalenie mocno w temacie, ale opcja dwustronnego pomiaru za 3000 zł przy minimalnym przyroście wagi roweru może brzmieć całkiem kusząco.

A na jedną nóżkę już za 499€.

#511 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 20 July 2015 - 13:47

A strona producenta (włoskiego!): http://www.bepro-favero.com/en/

- jest tam dostęp do wszystkiego (po angielsku i włosku), łącznie z oprogramowaniem i dokumentacją.

DC ma w kolejce do opisu: http://www.dcrainmak...ower-meter.html

testy po 25 lipca ;-).

Wbudowane akumulatory mnie mało przekonują, zwłaszcza po np. 2 latach eksploatacji może być problem z wymianą.

Na początku zastanawiałem się po co te pręty przy instalacji - całe to ustrojstwo jest potrzebne do przyklejenia naklejek! Żeby nie było, że naklejki tylko do bajeru są, o nie. Akurat to ja się domyślam zastępuje używane w innych systemach magnesy/akcelerometry do kadencji. No chyba, że się mylę?

Ceny? Teoretycznie podano, ale... są to ceny dilerskie bez VAT: http://www.bepro-fav...v00_01_EN-C.pdf

Tak więc w PL należy dodać 23% VAT (VAT kraju kupującego) plus marża dilera (albo odwrotnie, marża dilera plus VAT ;-)).

Dodatkowo wysyłka €35 do PL. Już z VAT ;-).

Tak więc biorąc po cenach przeznaczonych dla dilera (nie detal!) otrzymujemy €749+35 -> daje ok. 3300 PLN plus 23% VAT ->  4059 (mniej więcej zależy od kursu itd.). Do tego marża dilerska i już mamy blisko Vectorów ;-).

#512 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 20 July 2015 - 17:46

Na powermeter24.de z VATem jest obecnie za 741€ + 15€ za wysyłkę.

Autor z bloga powermeter24 podaje, że Aku mają pełną pojemność do 700 cykli ładowania. Nie można ich wymienić (są na stałe z elektroniką).

Mnie zaintrygowała możliwość dokupienia zaślepek/klapek (osłaniających gniazdo usb). Czyżby miały odpadać w czasie jazdy, albo się szybko łamać.

#513 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 July 2015 - 09:25

To zamów ;p.

Nie zamówisz. Póki co włosi przyjmują jedynie zamówienia: http://buy.bepro-fav.../product/bepro/ - produkt będzie dostępny od połowy sierpnia. Zgodnie z cennikiem, ceny NIE zawierają VAT (wyjątek: cena transportu). VAT excluding. No chyba, że w cenniku italiańce błąd zrobili i powinno być jak przy transporcie: including.

Jak zamówisz, to doliczą Ci uprzejmie VAT kraju docelowego. Czyli 23%. 

Okaże się w połowie sierpnia ;-).

#514 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 July 2015 - 09:46

Aczkolwiek wydaje się, że dla resellerów są dostępne.. pewnie też od połowy sierpnia. 613eu..

Co prawda trochę niepokojąco wygląda ograniczenie baterii. 30h pracy oznacza "za każdym razem", zimą ten czas na pewno będzie znacznie niższy, a i faktycznie akumulatorki tracą na pojemności. Ciekawe czy mają zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem..

#515 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 03 August 2015 - 04:45

Warto pomyśleć o stopniu zużywania się takiego miernika. Mam 5-6 kompletow Looka Keo zużytych. Luzy w łożyskach, powycierane zatrzaski. Również co będzie jak przeszlifujemy asfalt albo uderzymy w krawężnik. 

P2Max jest tutaj bezkonkurencyjny.

#516 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 posts
  • SkądKraków

Posted 03 August 2015 - 13:59

np do Garmin Vector kupujesz korpusy i po problemie :-)

#517 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 04 August 2015 - 07:37

np do Garmin Vector kupujesz korpusy i po problemie :-)

..ukryte koszty.. 

#518 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2015 - 10:47

Raczej koszty eksploatacyjne. Choć biorąc je pod uwagę należy zauważyć, że faktycznie eksploatacja mierników mocy w pedałach jest z tego względu kosztowniejsza. Ale coś za coś - w zamian jest możliwa rejestracja pewnych parametrów, których miernik w korbie nie zarejestruje. Faktem jest, że większość z nich przeciętnemu amatorowi raczej się nie przyda (bo i tak nie bardzo chyba wie, jak je zinterpretować - od nadmiaru danych głowa jednak boleć może...) i to co oferuje miernik w korbie czasami jest aż nadto ;-).

A przy okazji i w temacie pomiaru mocy w pedałach:  PowerTap P1 Power Meter Pedals In-Depth Review (DC Rainmaker)

#519 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 05 August 2015 - 20:46

Raczej koszty eksploatacyjne. Choć biorąc je pod uwagę należy zauważyć, że faktycznie eksploatacja mierników mocy w pedałach jest z tego względu kosztowniejsza. Ale coś za coś - w zamian jest możliwa rejestracja pewnych parametrów, których miernik w korbie nie zarejestruje. Faktem jest, że większość z nich przeciętnemu amatorowi raczej się nie przyda (bo i tak nie bardzo chyba wie, jak je zinterpretować - od nadmiaru danych głowa jednak boleć może...) i to co oferuje miernik w korbie czasami jest aż nadto ;-).

A przy okazji i w temacie pomiaru mocy w pedałach:  PowerTap P1 Power Meter Pedals In-Depth Review (DC Rainmaker)

Wszystko fajnie i pięknie, gdyby takie mierniki kosztowały tyle co zgrzewka.... no już nie piwa ale Whisky ;)

Mogę wtedy wymieniać korpusy, baterie co dwa tygodnie, pogodzić się z dokładnością 5%, ba nawet wymieniać taki miernik co 2 lata ale ja jestem starej daty i nie mogę się pogodzić z tym , iż "ktoś" wciska mi rzecz, która jest mniej więcej tak skomplikowana co dobrej jakości waga za 150zł i proponuje  mi to za cenę 750 euro, dolarów czy czegoś tam jeszcze. Nie przekonuje mnie również to, iż popyt jest mały itd. Jak popyt za mały to trzeba jeszcze dodatkowo wagi sprzedawać.

Od.. mniej więcej 5-7 lat czekam, aż Chińczycy zaczną takie rzeczy robić za cenę zgrzewki Coli...ale chyba nie wpadli na to jeszcze ;)

Dodam jeszcze, że Chińczycy wcale nie muszą tu kraść jakieś super technologie. Tensometry wymyślomno przed wojną. 

#520 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 August 2015 - 20:54

Ty się lepiej pochwal PLM01, bo z tego co widzę jakość pomiaru całkiem cacy :-). Szacun!
A jak kosztowo taka manufaktura? Choć pewno wycena prototypu jest raczej nie mała? Jakieś plany większej serii produkcyjnej, czy tylko jeden egzemplarz?

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.