Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#2441 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 wrzesień 2023 - 20:29

Zajrzyj do środka, minuta roboty. Potrzebny imbus i potem klucz nasadowy. Możliwe że ktoś poskładał to na sucho i dlatego coś słychać. Przed montażem posmaruj lekko oś smarem.
Bo jak nie taplasz roweru w błocie to nie sądzę żeby już padły łożyska.

#2442 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 08 wrzesień 2023 - 21:32

Już rozkręciłem i właśnie nie czuję żeby łożyska były walnięte. Jednocześnie nawet przy ruszaniu dłonią czuć, że coś “strzela”

Jeszcze podmienię te łożyska, bo nie są drogie i zobaczę czy coś pomoże. Jak nie to zakładam ticket

#2443 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 08 wrzesień 2023 - 23:16

Moje favero padły dość szybko (luzy i strzelanie, dobrze wyczuwalne ręką) poszła reklamacja na bike24, uznana, zwrot pieniędzy. Z drugiej strony znam 2 innych użytkowników, którzy problemu nie mają także chyba kwestia szczęścia.
Tu wideo do moich po chyba 9 miesiącach (około 10k km):
https://youtube.com/...cDlu7PHrI407ZaK
https://youtube.com/...BapUxCAWRzDOei6

#2444 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 09 wrzesień 2023 - 06:38

Dokładnie tak to wygląda! Może nieco mniejsze natężenie hałasu, ale widzę ten sam jego mechanizm. Dzięki.

#2445 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 09 wrzesień 2023 - 15:28

Moje favero padły dość szybko (luzy i strzelanie, dobrze wyczuwalne ręką) poszła reklamacja na bike24, uznana, zwrot pieniędzy. Z drugiej strony znam 2 innych użytkowników, którzy problemu nie mają także chyba kwestia szczęścia.
Tu wideo do moich po chyba 9 miesiącach (około 10k km):
https://youtube.com/...cDlu7PHrI407ZaK
https://youtube.com/...BapUxCAWRzDOei6

Btw. Co kupiłeś po zwrocie kasy?

#2446 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 09 wrzesień 2023 - 15:35

Póki co nic :) W drugim rowerze mam 4iii na lewej korbie i chyba do drugiego roweru wezmę to samo, działa bezproblemowo. Dodatkowo w nowej wersji jest kompatybilne z Apple find mě także można powiedzieć, że dochodzi dodatkowe zabezpieczenie roweru. Niestety aktualnie trudno dostać wersję na ultegre r8000 na 172,5mm. Już myślałem o tym, żeby kupić ramię od Shimano 105, jest tańsze, dostępne a osobiście sprawdziłem że to ta sama waga także mam wrażenie, że w lewym ramieniu korby różnica między ultegrą a 105 to tylko napis.
  • Senninho lubi to

#2447 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 09 wrzesień 2023 - 16:53

A długo trwał cały proces zwrotu? Ja kupowałem w centrum rowerowym, nie mogę zostać bez pomiaru i zależy mi na jak najszybszym załatwieniu sprawy. Twój przypadek pokazuje, że wymiana ma mało sensu. Dzisiaj robiłem trening sprintów i sytuacja uległa pogorszeniu. Nie wierzę, że następne wytrzymają dłużej.

Tylko jakie pedały kupić żeby było dobrze?

#2448 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 09 wrzesień 2023 - 18:12

W bike24 było to kilka dni, od odesłania mysley że do 7 dni miałem pieniądze na koncie. Mam z nimi super doświadczenie.
Dziś jechałem z kolegą który ma pedały powerTap i też ostro stuka. Według mnie pomiar w korbie jest najmniej awaryjny, do pedałów pójdę jeśli trafię na dobrą promocje (co u favero się chyba nie zdaża).

#2449 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 wrzesień 2023 - 06:01

Póki co nic :) W drugim rowerze mam 4iii na lewej korbie i chyba do drugiego roweru wezmę to samo, działa bezproblemowo. Dodatkowo w nowej wersji jest kompatybilne z Apple find mě także można powiedzieć, że dochodzi dodatkowe zabezpieczenie roweru. Niestety aktualnie trudno dostać wersję na ultegre r8000 na 172,5mm. Już myślałem o tym, żeby kupić ramię od Shimano 105, jest tańsze, dostępne a osobiście sprawdziłem że to ta sama waga także mam wrażenie, że w lewym ramieniu korby różnica między ultegrą a 105 to tylko napis.

Mam ten sam problem. Cały rower już mam na Sram Red a korba dalej 105-ka bo 18 Października 2018 kupiłem 4iii i dalej nie chce umrzeć a szkoda mi masy na nowy pomiar

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

#2450 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 19 październik 2023 - 08:22

Favero Assioma Uno

Jest tu ktoś kto uzywa juz kilka lat albo komus padły definitywnie po okresie gwarancji?

Moje maja 3 lata i niestety "gasna" mi same podczas jazdy.

Zaczelo sie od treningow po przekroczeniu 1,5 godzinny, teraz juz po paru minutach.

Nie ma mozliwosci ich "wybudzenia" w trakcie jazdy, dopiero w domu po podlaczeniu do ladowarki.

Zaczalem korespondencję z Włochami, ale narazie ciezko idzie, po kilku mailach, zdjeciach, filmach narazie przyznali mi racje, ze "nie dzialaja" :)

#2451 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 19 październik 2023 - 10:41

Moje w grudniu będą miały 3 lata, używane całe rok również na zewnątrz w zimie. Na razie działają.

• lupus lubi to

#2452 szosowiec_pro

szosowiec_pro
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 25 październik 2023 - 10:36

Pomiar mocy Inpeak, przymierzam się do zakupu i szukam opinii. Wersja montowana na lewym ramieniu korby sram red jeśli to ma znaczenie.

#2453 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 październik 2023 - 12:23

Pomiar równie dobry jak wszelkie inne pomiary tego typu. 

#2454 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 25 październik 2023 - 12:41

Lepiej kupić obustronny czy tylko na lewe ramię?

#2455 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 październik 2023 - 13:04

lewostronny jest w pełni wystarczający, dwustronny to już gadżet dla amatora.

Jeżeli jesteś zdrowy i nie jesteś jakiś pokrzywiony, to różnice między nogami będziesz miał maksymalnie rzędu 2%, co przy śmiesznych amatorskich mocach jest wartością równie pomijalną jak brakujący grosik reszty w sklepie ;)

Istotne znaczenie mają strefy mocy, a nie konkretne liczby. 

#2456 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 25 październik 2023 - 13:54

W pełni popieram, co napisał bonobo - lewa strona wystarczy. Miałem pomiar obustronny, różnica w nogach była 2% i jedyną zaletą pomiaru obustronnego było to, że się o tym dowiedziałem. Przy treningach nie ma to żadnego znaczenia, 

#2457 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 25 październik 2023 - 15:22

Dzięki Panowie.W przyszłym roku mam 50-tkę wiec z tej okazji planuję kupić doinwestowanego Gianta Propela.No i biorąć pod uwagę,że mieszkam bliziutko Wrocławia więc wpadnie pomiar na lewe ramię korby.

#2458 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 październik 2023 - 15:43

W pełni popieram, co napisał bonobo - lewa strona wystarczy. Miałem pomiar obustronny, różnica w nogach była 2% i jedyną zaletą pomiaru obustronnego było to, że się o tym dowiedziałem. Przy treningach nie ma to żadnego znaczenia, 

I ta różnica potrafi też być zależna od dnia, rodzaju treningu i techniki pedałowania. Czasem jest 48-52, czasem 52-48, a czasem 50-50. To są na tyle subtelne różnice, że nawet nie brać do bani ;)

#2459 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 25 październik 2023 - 15:48

Pomiar mocy Inpeak, przymierzam się do zakupu i szukam opinii. Wersja montowana na lewym ramieniu korby sram red jeśli to ma znaczenie.

Używam już ponad 5 lat i wciąż daje radę.
Działa praktycznie bezproblemowo.

#2460 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 19 grudzień 2023 - 13:45

Witam. 

Kupilem sobie pod choine nowa zabawke. Ale nie wiem co z nią zrobić :)) Moze ktos rozjasni i pomoże wyciagnac wnioski :))

Obustronny pomiar mocy w pedalach potrzebny mi jak.3 koło. Ale mam wiec może by wyciagnac  z tego jakies poprawne informacje.

Prosba o pomoc w iterpretacji. 

Tu aktywnosc : 

https://connect.garm...are_unique_id=9

https://connect.garm...ity/13122268746

Balans - w krotkich przedzialach 48-52 +-1% ale na godzinie 45-50% rozumiem że przydaloby sie wzmocnic

i wprowadzic jakies cwiczenia na lewa noge zeby wyrownac ? ( jakie ? Pedalowanie 1  stronne ?  ) 

Widac tez ze.lewa noga pozniej przyklada sile i wczesniej odpuszcza jak rozumiem. ?

Przesunięcie - jeden blok -3 drugi -1 - tu rozumiem mowimy o przesunięciu buta / bloku / nacisku wzgledem srodka prdału i wartosci powinny byc podobne z obydwu stron ? Optymalnie koło zera ? Czy nie koniecznie ? - zakladajac ze mam w miare.ptoste i rowne nogi...

I na co keszcze mozna / warto zwrocic uwage jak sie.ma.takie dane i do czego dążyc. 

Do tej pory.mialem pomiary 1 w korbie i interesowala.mnie moc a tu tyle.danych... i co dalej :)))

Pozdr. 

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.