Macie jakieś ciekawe pomysły dotyczące jedzenia makaronu z jakimś wartościowym dodatkiem ? Zazwyczaj jadłem go z serem lub z jajkiem, ale trochę mi się przejadło.. Z czym Wy jecie makaron ?

Z Czym Najlepiej Wsuwać Makaron ?
Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:27

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_kobrys_*
Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:49
1. Pesto (tylko i wyłącznie domowe, a nie gówno ze sklepu)
2. Sos boloński z mięsa mielonego na własnych oczach
3. Sos neapolitański
4. Z kurczakiem - np w sosie tikka-masala (nie znam polskiego odpowiednika) albo curry - też samemu gotuję
5. Ze szpinakiem - może być mrożony, ale i tak trzeba to zrobić w rondlu z czosnkiem i najlepiej jogurtem naturalnym.
6. Z kurczakiem i potrawka sezonową (czyli jakie warzywa nawiną się pod nóż - marchew, pietruszka, seler, burak, por, bazylia, ziemniak, itp...)
- szamanviking lubi to
Napisano 10 wrzesień 2013 - 20:14
Z sosem carbonara, mistrzostwo świata.
Ewentualnie dobry sos pomidorowy i świeży szpinak.
Napisano 15 wrzesień 2013 - 19:01
Dobry jest także w połączeniu z serkiem wiejskim z Koła (200g, nie wiem jak z tym serkiem, ale nie jest on chyba dostępny na terenie całego kraju) oraz serkiem wiejskim Piątnica (500g), który można kupić w Biedronce. Choć bardziej polecam zjeść te serki z ryżem
oraz ten, który polecam bardziej, ponieważ jest go więcej i jest tańszy Piątnica suty urywa!
Napisano 17 sierpień 2014 - 01:41
Na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucasz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pół sporej cebuli (tez kostka), ze dwa ząbki czosnku (wyciśnięte w prasce), mieszasz, żeby obtoczyły się w oliwie i przygrzewasz aż wszystko zmięknie, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywierało. Potem wrzucasz puszkę pomidorów obranych ze skóry (razem z sosem), przyprawy jakie pasują, pomidory rozgniatasz/rozkrajasz i dusisz na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos z pomidorów odparuje i wszystko zgęstnieje do pożądanej konsystencji,
Makaron odcedzić, wrzucić kilka łyżek pesto, zależy jak dużo mamy klusek, potem sos i w tym samym garze dobrze wymieszać. Zjeść tyle, ile pasuje, a resztę zostawić, aż wystygnie i do lodówki, na jutro, bo odgrzewany makaron smakuje tak samo dobrze, jak odgrzewane tematy.
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Dodaj odpowiedź