Skocz do zawartości


Zdjęcie

Z Czym Najlepiej Wsuwać Makaron ?


53 odpowiedzi w tym temacie

#1 emty13

emty13
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądGoszcz/Wrocław

Napisano 10 wrzesień 2013 - 18:36

Macie jakieś ciekawe pomysły dotyczące jedzenia makaronu z jakimś wartościowym dodatkiem ? Zazwyczaj jadłem go z serem lub z jajkiem, ale trochę mi się przejadło.. Z czym Wy jecie makaron ? :)


  • ptl lubi to

#2 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:17

Z cukrem. A jak ci się przejadło to może zmień makaron ? Ja jestem na etapie spaghetti :D



#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8556 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:27

Z tuńczykiem jest bardzo spoko :) Dobry jest też serek bałkański z Lidla (coś jak feta, tylko nieco mniej słony) - bardzo dobry jako dodatek do sosu pomidorowego.

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#4 radoslawzal

radoslawzal
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:44

no jak to z czym? z ryżem i kaszą, najlepsze :D 


  • mikroos lubi to

#5 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:49

1. Pesto (tylko i wyłącznie domowe, a nie gówno ze sklepu)

2. Sos boloński z mięsa mielonego na własnych oczach

3. Sos neapolitański

4. Z kurczakiem - np w sosie tikka-masala (nie znam polskiego odpowiednika) albo curry - też samemu gotuję

5. Ze szpinakiem - może być mrożony, ale i tak trzeba to zrobić w rondlu z czosnkiem i najlepiej jogurtem naturalnym.

6. Z kurczakiem i potrawka sezonową (czyli jakie warzywa nawiną się pod nóż - marchew, pietruszka, seler, burak, por, bazylia, ziemniak, itp...)


  • szamanviking lubi to

#6 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:49

Z rybami (zwykła konserwa), tuńczyk, sos pomidorowy, kurczak, oliwki, suszone pomidory, oliwa, ser gorgonzolla, krewetki, owoce morza, pesto, łosoś itp. itd. Makaron można zjeść praktycznie z wszystkim. ;) 



#7 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów
  • Skąd:)

Napisano 10 wrzesień 2013 - 19:54

... a najprościej ?

oliwa (lekko rozgrzana) i rukola

 

j. :)



#8 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 10 wrzesień 2013 - 20:14

Z sosem carbonara, mistrzostwo świata.

Ewentualnie dobry sos pomidorowy i świeży szpinak.



#9 wtd

wtd
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 wrzesień 2013 - 07:12

Ja jadam z marchewką, cukinią i czosnkiem - oczywiście smażone na oliwie

#10 emty13

emty13
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądGoszcz/Wrocław

Napisano 12 wrzesień 2013 - 17:36

Spróbowałem zjeść z sosem pomidorowym i szpinakiem. Szpinak i makaron pierwsza klasa! :)



#11 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 12 wrzesień 2013 - 18:46

Spróbowałem zjeść z sosem pomidorowym i szpinakiem. Szpinak i makaron pierwsza klasa! :)

 

A nie mówiłem (pisałem) ;)



#12 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 13 wrzesień 2013 - 19:45

ja lubię z brokułami w sosie śmietanowym 



#13 emty13

emty13
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądGoszcz/Wrocław

Napisano 15 wrzesień 2013 - 19:01

Dobry jest także w połączeniu z serkiem wiejskim z Koła (200g, nie wiem jak z tym serkiem, ale nie jest on chyba dostępny na terenie całego kraju) oraz serkiem wiejskim Piątnica (500g), który można kupić w Biedronce. Choć bardziej polecam zjeść te serki z ryżem :) 

MqDShhs.jpg


oraz ten, który polecam bardziej, ponieważ jest go więcej i jest tańszy :) Piątnica suty urywa!
2EgO2hL.jpg



#14 Gosc_ciekawa.forumowiczka_*

Gosc_ciekawa.forumowiczka_*
  • Gość

Napisano 21 lipiec 2014 - 13:45

-Ze szpinakiem i kurczakiem -Z kurczakiem i brokułami -Z tuńczykiem

#15 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądDolnyśląsk

Napisano 04 sierpień 2014 - 18:58

Ja ostatnio jak jem makaron, to ze szpinakiem, no i kurczakiem :-) Taki sos szpinakowy jest bardzo dobry 

 

A czasami też z takimi sosami z torebki - jakieś śmietankowe, pieczarkowe są też dobre ;)



#16 Siara_iwj

Siara_iwj

    Zło Konieczne

  • Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 17 sierpień 2014 - 01:41

Na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucasz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pół sporej cebuli (tez kostka), ze dwa ząbki czosnku (wyciśnięte w prasce), mieszasz, żeby obtoczyły się w oliwie i przygrzewasz aż wszystko zmięknie, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywierało. Potem wrzucasz puszkę pomidorów obranych ze skóry (razem z sosem), przyprawy jakie pasują, pomidory rozgniatasz/rozkrajasz i dusisz na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos z pomidorów odparuje i wszystko zgęstnieje do pożądanej konsystencji, 

 

Makaron odcedzić, wrzucić kilka łyżek pesto, zależy jak dużo mamy klusek, potem sos i w tym samym garze dobrze wymieszać. Zjeść tyle, ile pasuje, a resztę zostawić, aż wystygnie i do lodówki, na jutro, bo odgrzewany makaron smakuje tak samo dobrze, jak odgrzewane tematy.


 Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman


#17 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2246 postów
  • Skądkrakow

Napisano 17 sierpień 2014 - 08:56

Jak ktoś lubi z olejem, to jest na rynku polski olej rzepakowy tłoczony na zimno Rewelacja, gęsty, złoty, niech się umywają wszelkie extra virgin. W szklanej ciemnej butelce. U mnie 0,5l kosztuje 6,40zł. Pózniej napiszę jaki producent. pozdr

#18 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 17 sierpień 2014 - 15:50

polecam pastelle z biedronki/lidla w małych kubeczkach po 1.70zł plus vegetta, z nią zjesz wszystko :)



#19 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 sierpień 2014 - 19:39

Wątpliwej jakości tłuszcz (pastella) oraz sól i glutaminian sodu (vegetta). Idealny zestaw.


  • Koniunl lubi to

#20 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 19 sierpień 2014 - 08:05

Ze smakiem.





Dodaj odpowiedź