Jump to content

Jakie spodenki?

• This topic is locked This topic is locked
228 replies to this topic

#121 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 20 July 2009 - 11:36

Możecie polecić jakieś spodenki z szelkami do 100 zł

Jeżdżę w spodenkach Rogelli:
http://www.mikesport...we- szelki.html
dobra wkładka, dobry krój i materiał (przynajmniej mi odpowiadają).
Kupując w tym sklepie nie ma problemu z wymianą, jeśli po przymiarce w domu rozmiar okaże się nieodpowiedni. Rozmiary trochę zawyżone np. zawsze jeździłem w L, a w przypadku Rogelli musiałem wymienić na XL.

#122 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 20 July 2009 - 16:48

no ja też mam rogale, 85pln kosztowały, są ok. U Dudy mają ich trochę, poza tym jakieś promocje na stroje Mróz chyba też mają.

#123 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 21 July 2009 - 21:25

rozumiem że macie z szelkami
a to są szelki siateczki? jakieś cienkie?
bo jestem na kupnie a trochę się boje z szelkami kupować bo od wielu lat w takich bez szelek śmigam

#124 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 21 July 2009 - 21:38

Zauważyłes moze , ze na wyscigach, Tourach (np teraz TdF) NIKT nie jeździ w spodenkach bez szelek ?
No a skoro profi nie uzywają bez szelek - zawierz im ... ;-)

#125 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 22 July 2009 - 19:08

ok kupiłem już nowe spodenki

chodziło mi głównie o to żeby te szelki były lekkie i cienkie, dlatego znalazłem takie z siateczką MARETO
wydają się wygodne i solidne, przetestuje je jutro jak je odbiorę

#126 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 22 July 2009 - 21:15

Może teraz Mareto się poprawiło, ale swego czasu jak kupiłem ich spodenki, to z przodu wkładkę miałem już na brzuchu a siedziałem praktycznie bez wkładki. I nie był to chyba przypadek, bo kolega to potwierdzał. pozdr

#127 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 23 July 2009 - 13:54

Czy ktos może mi powiedziec dlaczego spodenki 3/4 są zakazane przez UCI ?

#128 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 23 July 2009 - 13:55

A sa ?? Tego nie wiedzialem ... Dziwny zakaz.

#129 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 23 July 2009 - 14:02

Pamietam jak Cippolini musiał nożyczkami skracac swoje spodenki ...

#130 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 23 July 2009 - 17:07

Warto waszym zdaniem inwestować w spodenki shimano?? chodzi mi dokładnie o te spodenki:
http://www.probikes....itm/big/874.jpg

#131 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 23 July 2009 - 20:31

jeśli chodzi o te spodenki Mareto to mogę już coś powiedzieć

po pierwsze chciałem zdementować, że wkładka jest wszyta tak że z tyłu brakuje a z przodu jest za dużo, mogę powiedzieć nawet, że z tyłu bardzo dużo jest, do tego gruba wkładka, co czyni te spodenki bardzo wygodnymi jeśli chodzi o wyboje, a dłuższej jazdy jeszcze nie próbowałem, co więcej miałem mało komfortowe wrażenie że wkładka jest za gruba i nie mieściłem się na siodełku, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia

po drugie, mam nadzieję, że to odczucie dzisiaj było tymczasowe i spodenki trochę się rozciągną, no chyba że to dotyczy wszystkich spodenek z szelkami
otóż jest taka sytuacja, że owszem spodenki bardzo dobrze są dopasowane, przylegają do ciała i nie zmieniają pozycji w trakcie jazdy, z tym że ja miałem takie odczucia, że spodenki są za bardzo dopasowane i przednia część pociągana przez szelki zbytnio przyciska się do ciała, co za tym idzie uciska jajka, co nie jest zbyt przyjemne, dodam, że raczej większe spodenki nie wchodzą w grę bo już te wydawały mi się duże, do tego nogawki też niezbyt krótkie, także większe już byłyby za duże. mam nadzieję, że spodenki po paru jazdach się rozciągną, na tyle żeby było komfortowo, w przypadku spodenek bez szelek nie było problemu, ponieważ one nie były podciągane przez szelki, co dawało taki luz w newralgicznym miejscu.

#132 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 26 July 2009 - 20:18

co wart jest ten komplet?

http://www.allegro.p...a_spodenki.html

#133 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 July 2009 - 23:34

Na dolnym zdjęciu, na koszulce widać w miejscu nad sercem napis VEZUVIO, czyli jest to produkt BCM, czyli unikać, a na pewno w tej cenie.

#134 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 27 July 2009 - 06:21

ok.
to co w tej cenie lub trochę wyższej?chodzi o komplet.

#135 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 27 July 2009 - 17:03

Na dolnym zdjęciu, na koszulce widać w miejscu nad sercem napis VEZUVIO, czyli jest to produkt BCM, czyli unikać, a na pewno w tej cenie.

Wydaje mi się iż nie jest to produkt BCM (na ich stronie nie widać aby sprzedawali koszulki ASTANY)

#136 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 July 2009 - 18:14

Ten sam sprzedawca ma jeszcze repliki innych team'owych ciuchów i dokładnie na nich widać napis bcm/vezuvio, mi to wygląda na ścierwo. Na ebay'u także jest mnóstwo podróbek ciuchów.

#137 Itek

Itek
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądKraków

Posted 27 July 2009 - 21:27

Ja bym aż tak surowy w ocenie wyrobów Vezuvio nie był. Miałem przyjemność jeździć cały sezon w spodenkach z składką HT-90 i uważam je za najlepszą parę jaką używałem. Porównanie mam do 3 par spodenek Mareto, które są trwałe, dobrze skrojone ale mają dość cienki materiał oraz do podstawowego modelu Shimano, choć kosztował on niemal 200zł. Mam również parę jakiś biemme w barwach klubowych kupionych na allegro (gruba pomarańczowa składka). Według mnie nie ma w Polsce w ciągłej sprzedaży równie dobrych spodenek w tym zakresie cenowym.

To co mi się podoba w Vezuvio to bardzo dopasowany krój i wyjątkowo dobrze przylegający materiał. Spodenki mocno opinają ciało i nie ma mowy o żadnym podciąganiu lub podwijaniu. Było to dla mnie bardzo istotne, gdyż jeżdżę w MTB i do zmian pozycji, czasem bardzo gwałtownych, dochodzi często. Wkładka mimo, że nie jest gruba, dopasowuje się najlepiej z tych, które testowałem. Na pewno jest to też zasługa kroju spodenek i materiału z jakiego są zrobione.

A co do strojów Mavica to czytałem kilka recenzji, fakt wszyscy przyznają że są niesamowicie dobrze wykonane i wykorzystują najnowsze zdobycze przemysłu odzieżowego i są wygodne, ale idzie w to parze z ponad przeciętną ceną.

Sprawdziłem również oferty spodenek, które poleca Karbon i wychodzi na to, że to ich podstawowy model, bez żadnych fajerwerków, za który chcą niemal 400zł. Ciężko mi uwierzyć, że są aż tak znakomite. Bo kto by kupował ich wyższe modele, gdzie faktycznie widać przewagę technologiczną.

#138 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 July 2009 - 23:12

Mavici Equipe to drugi model. Wyższe rónią sie trochę wkładką, ale największa różnica to materiały, szczególnie górna część (wentylacja).
Szczerze pisząc - większość firm odzieżowych obecnych na polskim rynku nie uszyło jeszcze tak dobrych spodenek (mam na myśli oczywiście porównanie z Nowatexem, tym wszytskim co jest na Allegro, Shimano, Biemme biorąc pod uwagę ich obecną marną jakość).
Wreszcie jadąc na rowerze nie myślę, że wkładka się przesunęła, zawartość krocza usadowiła się gdzieś z boku, coś mi j*** ściska...zakładam i po prostu jadę z przyjemnością. Do tego dobra podkoszulka Peloton SL i czuję się cały czas świeżo. Jeszcze muszę zakupić dobrze oddychającą koszulkę. Wierzę, że jest to kwestia ceny. Nie ma możliwości, żeby koszulka za 80 czy 100 zł była na prawdę dobra. Chyba, że jest rozpięta do pępka to wtedy nawet w worku foliowym jest przewiewnie.

#139 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 27 July 2009 - 23:18

dorzuć do tego wygodny kask, buty, skarpetki, rękawiczki, okulary, ciul wie jeszcze co i wyjdzie na to, że ciuchy kosztować będą dwa, a może nawet trzy razy tyle co cały rower :lol:

Karbon, poraz kolejny Twoje wysokie mniemanie o komforcie mnie poraża ;)

#140 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 July 2009 - 07:19

Ludzie jeszdzą w znacznie droższych ciuchach. W USA popularny jest Assos z tym, że tam ludzi na to stać, a w PL wydać 3k zł na obranie letnie nie licząc butów to...trochę dużo.