jestem świeżo po takim pomiarze i zakupie siodła selle italia. Przed zakupem siodła jezdziłem na testowym siodle z carbonu za jedyne 920zł juz nie mam problemów z bólem prostaty czy tez zacierania sie :-) takze moge polecicczytałem własnie o systemie IDMmatch selle italia - może warto się tym zainteresować ?
Zdrowa pozycja na rowerze
Posted 28 July 2013 - 20:10
Posted 29 July 2013 - 08:34
jestem świeżo po takim pomiarze i zakupie siodła selle italia. Przed zakupem siodła jezdziłem na testowym siodle z carbonu za jedyne 920zł juz nie mam problemów z bólem prostaty czy tez zacierania sie :-) takze moge polecicczytałem własnie o systemie IDMmatch selle italia - może warto się tym zainteresować ?
polecasz jakis sklep w wawie ?
- Artmac likes this
Posted 12 August 2013 - 20:33
Panowie a co skorygowac na bolace kosci tylka (po obu stronach) przy dluzszych jazdach? Siodlo mam ustawione poziomo i na srodku jarzemka, wysokosc siodla raczej tez ok (lekkie ugiecie w kolanie). Dodam, ze jezdze tak drugi sezon juz ale zaczalem dluzsze jazdy i bol jest przeszkadzajacy...
Posted 12 August 2013 - 21:29
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 12 August 2013 - 21:44
Ze spodenkami juz eksperymentowalem , mam 4 pary letnich w tym jedne zakupilem santini co by sprobowac "jakosci" ale niestety leza w szafie sa gorsze od pozostalych tanich , ktore mam.
Czytalem, ze mozna sprobowac przesunac siodlo lekko w przod lub tył ale w tej chwili przy pozycji jak przy pedalowaniu linia kolano przecina os pedalu czyli tak jak powinno byc to jak przesune siodlo juz nie bedzie prawidlowo ustawione. Siodlo mam z "wcieciem".
Nikt nie mial podobnego problemu jakies inne sugestie?
Posted 12 August 2013 - 22:00
Zmiana pozycji siodełka przód-tył służy wyłącznie do tego, abyś pedałował efektywnie. Komfort osiągasz właśnie poprzez pochylenie i dobór modelu siodełka, odległość kierownicy od siodełka czy zmianę wkładki.
Teoretycznie istnieje taka opcja, że Twój środek ciężkości jest zbyt mocno przesunięty do tyłu - ale to już tylko Ty wiesz, czy jesteś w stanie i chcesz bardziej pochylać się do przodu, aby przenieść większą część masy na ramiona.
Jeżeli ze spodenkami już eksperymentowałeś, na Twoim miejscu spróbowałbym wypożyczyć siodełko (ze sklepu w ramach programu testowego albo po prostu od kolegi) i pojeździć. Mógłbyś przetestować np. model bez wcięcia albo inny o podobnym kształcie, ale z nieco grubszym wypełnieniem. Warto byłoby też sprawdzić, czy na pewno masz siodełko o odpowiedniej szerokości - ale tu już lepiej porozmawiać w odpowiednio wyposażonym sklepie sklepie z odpowiednio zorientowanym człowiekiem. W każdym razie na moje oko po prostu masz niedopasowane siodełko.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 13 August 2013 - 08:49
A moze powinienem je lekko przesunac do przodu zeby bardziej siedziec na tylnej-szerszej czesci? Tylko o ile przesnac? Nie chce robic drastycznych zmian bo na pewno w jakims stopniu przyzwyczailem sie do obecnych ustawien.
A jak je obnize delikatnie w dol to czy nie bede zsuwal sie?
Mam jeszcze rower mtb w ostatecznosci moge tamto siodlo przelozyc i sprobowac. Tam mam jakies tanie siodelko nie wiem nawet jakie, mam troche obawy co do ruszania siodla bo w sklepie ustawili mi je z poziomica i nie wiem czy sam dam rade idealnie tez ustawic.
Posted 13 August 2013 - 10:14
"Tylko o ile przesnac?"
Przesuwaj po pół centymetra, centymetr i sprawdzaj.
"A jak je obnize delikatnie w dol to czy nie bede zsuwal sie?"
A czy to forum wróżek, póki nie opuścisz to się nie dowiesz, jeden się będzie zsuwał przy 3 stopniach innyc przy 5. Obniż o parę stopni i próbuj. Poza tym jak dla mnie obniżanie nosa siodła (bo rozumiem, że o tym jest mowa) ma sens gdy uciska kroczę, gdy bolą Cię kości kulszowe, opuszczenie może pogorszyć sprawę.
"mam troche obawy co do ruszania siodla bo w sklepie ustawili mi je z poziomica i nie wiem czy sam dam rade idealnie tez ustawic."
Jesteś strasznym formalistom!!! Normy są dla ludzi, a nie ludzie dla norm. Nie jesteś zawodowcem, masz ustawić rower tak, żeby było Ci wygodnie i żebyś nie popsuł sobie przy okazji zdrowia. A jak pion puszczony z kolana minie się trochę z śródstopiem czy siodełko nie będzie poziomo, a Tobie będzie tak wygodniej to nie ma tragedii.
Posted 13 August 2013 - 14:34
Przesunalem siodlo do przodu o 0,5cm bo zauwazylem, ze w porownaniu do gorala siedze blizej jego srodka na wezszej czesci, a nie tej szerszej z tylu jak w goralu i minimalnie dziub w dol ale to prawie nie zauwazalnie zobacze jutro czy cokolwiek to zmieni, dzis choc mam czas nie moge wyjechac przez bol tylka :/
Posted 14 August 2013 - 16:38
Nie odbylem dzis dlugiej trasy bo niecale 60km ale w zasadzie podobnie, gdy obnizylem z poczatku jazdy mocniej nos w dol podczas jazdy to w ogole dziwnie sie jechalo, nogi jakby mi sie zapadaly do przodu, zmienialem kilka razy w polowie trasy ustawilem minimalnie dziub w dol i tak zostawilem ale po 50kilometrze czulem siodelko na kosciach tylka :/ Pewnie zostaje mi kupic jakies inne siodlo bez dziury. Dawniej mialem duzo tansze rowery niz teraz i jakos jezdzilem na zwyklych siodlach merida itp eh
Posted 14 August 2013 - 19:08