Jump to content

Photo

Zdrowa pozycja na rowerze

413 replies to this topic

#141 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 August 2010 - 17:35

Czyli od rzepki do KOPS z tolerancją +/- 1 cm, tak? Tylko jak ma być wtedy ustawiona korba? Równolegle do podłoża?

. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Oczywiście!

#142 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 August 2010 - 19:34

Podaj wymiary jakie podał Ci kalkulator (razem z wymiarami Twojego ciała). Rama ma rozmiar 56 czy długość ramy to 56cm??

#143 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 13 August 2010 - 22:06

maciej1986, ostatnio nie miałem za bardzo czasu na koncentrowanie sie na tym, więc wymiarów nie mam chwilowo pod ręką. Pamiętam jedynie że pól roku temu jak zostałem zwymiarowany to kalkulator powiedział 56cm i basta. "Na oko" też każdy powie 56 cm, trochę jednak żałuję bo moze faktycznie by lepiej było na 55 cm? Ale nie każda firma ma taką rozmiarówkę, z reg. jest skok co 2 cm parzyście (48, 50, 52 ...)

Rama ma 56x56 czyli seat tube 56 na top tube 56.

Przewertowałem sporo informacji nie tylko z tego forum nt. pozycji na rowerze i wiem o wiele więcej (miałem np ciut za wysoko siodło poza tym wszystkim jak się okazało).

Zamiaruję zmienić mostek na 3T ARX PRO 100mm i kierownicę na 3T Ergonova (wiem już że taka u mnie być powinna) Do tego na dniach przechodzę na system szosowy pedałów (buty Spec albo Vittoria i pedały Miche 302) zamiast obecnego SPD. Wierzę że to jeszcze bardziej podniesie przyjemność z jazdy.

Zarzucam jeszcze 2 foto odnośnie mojej obecnej pozycji, jesli komuś się chce rzucić okiem i skomentować ew. coś poradzić, byłoby bardzo miło.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pozdrawiam!

#144 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 13 August 2010 - 23:58

esli komuś się chce rzucić okiem i skomentować ew. coś poradzić, byłoby bardzo miło.

Musisz ogolić nogi :mrgreen:
A poważnie: jak na mój gust powinieneś robić takie zdjęcia poglądowe ze stopą umieszczoną poziomo na pedale a nie lekko pod skosem. Wtedy uzyskujesz prawidłową pozycję do porównań.
A jak wygląda piasta przednia w tej pozycji? Tzn. czy zakrywa ją kierownica, czy masz ją przed/za kierownicą?

#145 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 14 August 2010 - 00:48

Musisz ogolić nogi

Nie jestem czasowcem 8-)

A jak wygląda piasta przednia w tej pozycji? Tzn. czy zakrywa ją kierownica, czy masz ją przed/za kierownicą?

Przy chwycie za łapy zakrywa. Jednak jeszcze dokładniej zorientuje się bo sam mam dylemat czy kupić nowy mostek 90 czy 100mm. Jeżdzenie na podwędzonym 90mm na długo sie nie zda :->

#146 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 14 August 2010 - 00:54

Nie mówiąc już o tym, że jak chcesz by ktoś komentował pozycję na rowerze - ubierz się w odpowiedni strój na rower - jakoś dziwnie siedzisz na siodle - nie powiem dlaczego, ale dziwnie. Na pewno siedzisz tak podczas jazdy? Tak samo stopa - teoretycznie powinna być równoległa do ziemi - u ciebie jest bardzo wyraźnie zaznaczona tendencja do kręcenia palcami. Ustaw sobie kom. na stoliku i nagraj krótki filmik z boku i drugi - ujęcie z tyłu - wtedy będzie widać jak pracujesz na rowerze - ba, sam będziesz mógł ocenić i pewne rzeczy od razu wyłapać.

#147 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 14 August 2010 - 01:04

Musisz ogolić nogi

Nie jestem czasowcem 8-)

A że się tak z głupia frant zapytam - a co to ma do rzeczy? :shock:

#148 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 14 August 2010 - 10:33

MiSzA, po prostu nie chciało mi się ubierać w ciuchy :) Ale ok, cenna uwaga. Siedzę tak samo, jakbym był w spodenkach to by to po ludzku wyglądało. Rozchodziło mi się raczej o fakt jak wyglądają moje proporcje do całego roweru i o ustawienie.

u ciebie jest bardzo wyraźnie zaznaczona tendencja do kręcenia palcami

Dziś to zaobserwuję. Nie mówię że nie.

Bikemaster napisał/a:
travisb napisał/a:
Musisz ogolić nogi

Nie jestem czasowcem

A że się tak z głupia frant zapytam - a co to ma do rzeczy?

Hmm.. ja tego nie wymyśliłem tylko zasłyszałem. Dla mnie to beznadziejne ale widać niektórym zawirowania powietrza między włosami na nodze ucinają kilka setnych sekundy.. :-P Moze dlatego golą.

#149 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 14 August 2010 - 11:45

Ojej... nie sądzisz że wtedy też goliliby ręce?
Podpowiem - masaż, szlify, higiena, lans, opalenizna, lans, estetyka...
Każdy sobie coś wybierze :)

#150 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 August 2010 - 15:09

Przy ogolonych nogach jest lepsze chłodzenie.

#151 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 August 2010 - 21:26

A gdzie tam - zawirowania powietrza na włoskach skuteczniej chłodzą ;-), jednak powodują większy opór aerodynamiczny, no i stąd straty tych setnych części sekund. Moja żona lubi moje owłosione nóżki. Zarościk na klatuni również :lol: - no ale dyskusja o włoskach to już raczej zdecydowanie nie na ten temat (raczej off topic...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#152 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 16 August 2010 - 21:32

Ogolone nogi łatwiej też się goją po ewenetualnych starciacj dużych fragmentów skóry.

#153 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 posts
  • SkądWołomin

Posted 20 August 2010 - 19:12

Bikemaster w tej koszulce co zwisa wyglądasz jak byś miał spory brzuszek :-D

#154 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 26 August 2010 - 14:55

Perkoz, no faktycznie może i tak ;) Ale rzeczywistość aż taka tłusta nie jest :mrgreen:

#155 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądTarnów

Posted 05 November 2010 - 19:17

mam pytanie do was czy dobrą pozycje mam mniej więcej ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdro

#156 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądTarnów

Posted 07 November 2010 - 18:25

ref. ;-)

#157 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 07 November 2010 - 20:56

kevino, czy pozycja jest dobra, można wywnioskować ze zdjęć kolarzy z neta ;>
Noga się odpowiednio ugina, wygląda, że na drugim rzut końca kolana pada prosto na oś pedału, więc jest ok. Ważne jest też delikatne ugięcie rąk, choć na trenażerze, to wszystko jedno. Ważne jest, żeby pozycja była zbliżona do ogólnie przyjętych zasad i najważniejsze, żeby Tobie było wygodnie w niej podczas jazdy.
Koszulkę masz za dużą ;>

PS. Jak się sprawują koła kellysowskie? Koła od K3.9 pod 72kg kumplem i 2,5 tys. nadawały się do centrowania.. Chyba, że te nie są seryjne.

#158 kevino

kevino
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądTarnów

Posted 07 November 2010 - 21:13

okej dzięki za odp, ważę troszkę mniej i też zauważyłem że tylne koło musi iść do centrowania, nie za dużo ale jest

#159 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 November 2010 - 11:01

kevino, moim zdaniem masz minimalnie za wysoko siodełko

#160 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 31 May 2011 - 23:09

Czy zdrowiej dla kolan jest wtedy gdy siodło jest bliżej czy dalej od kierownicy?

Reply to this topic