. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Oczywiście!Czyli od rzepki do KOPS z tolerancją +/- 1 cm, tak? Tylko jak ma być wtedy ustawiona korba? Równolegle do podłoża?
Zdrowa pozycja na rowerze
Posted 13 August 2010 - 22:06
Rama ma 56x56 czyli seat tube 56 na top tube 56.
Przewertowałem sporo informacji nie tylko z tego forum nt. pozycji na rowerze i wiem o wiele więcej (miałem np ciut za wysoko siodło poza tym wszystkim jak się okazało).
Zamiaruję zmienić mostek na 3T ARX PRO 100mm i kierownicę na 3T Ergonova (wiem już że taka u mnie być powinna) Do tego na dniach przechodzę na system szosowy pedałów (buty Spec albo Vittoria i pedały Miche 302) zamiast obecnego SPD. Wierzę że to jeszcze bardziej podniesie przyjemność z jazdy.
Zarzucam jeszcze 2 foto odnośnie mojej obecnej pozycji, jesli komuś się chce rzucić okiem i skomentować ew. coś poradzić, byłoby bardzo miło.
Pozdrawiam!
Posted 13 August 2010 - 23:58
Musisz ogolić nogi :mrgreen:esli komuś się chce rzucić okiem i skomentować ew. coś poradzić, byłoby bardzo miło.
A poważnie: jak na mój gust powinieneś robić takie zdjęcia poglądowe ze stopą umieszczoną poziomo na pedale a nie lekko pod skosem. Wtedy uzyskujesz prawidłową pozycję do porównań.
A jak wygląda piasta przednia w tej pozycji? Tzn. czy zakrywa ją kierownica, czy masz ją przed/za kierownicą?
Posted 14 August 2010 - 00:48
Musisz ogolić nogi
Nie jestem czasowcem 8-)
A jak wygląda piasta przednia w tej pozycji? Tzn. czy zakrywa ją kierownica, czy masz ją przed/za kierownicą?
Przy chwycie za łapy zakrywa. Jednak jeszcze dokładniej zorientuje się bo sam mam dylemat czy kupić nowy mostek 90 czy 100mm. Jeżdzenie na podwędzonym 90mm na długo sie nie zda :->
Posted 14 August 2010 - 00:54
Posted 14 August 2010 - 10:33
u ciebie jest bardzo wyraźnie zaznaczona tendencja do kręcenia palcami
Dziś to zaobserwuję. Nie mówię że nie.
Bikemaster napisał/a:
travisb napisał/a:
Musisz ogolić nogi
Nie jestem czasowcem
A że się tak z głupia frant zapytam - a co to ma do rzeczy?
Hmm.. ja tego nie wymyśliłem tylko zasłyszałem. Dla mnie to beznadziejne ale widać niektórym zawirowania powietrza między włosami na nodze ucinają kilka setnych sekundy.. :-P Moze dlatego golą.
Posted 16 August 2010 - 21:26
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 07 November 2010 - 20:56
Noga się odpowiednio ugina, wygląda, że na drugim rzut końca kolana pada prosto na oś pedału, więc jest ok. Ważne jest też delikatne ugięcie rąk, choć na trenażerze, to wszystko jedno. Ważne jest, żeby pozycja była zbliżona do ogólnie przyjętych zasad i najważniejsze, żeby Tobie było wygodnie w niej podczas jazdy.
Koszulkę masz za dużą ;>
PS. Jak się sprawują koła kellysowskie? Koła od K3.9 pod 72kg kumplem i 2,5 tys. nadawały się do centrowania.. Chyba, że te nie są seryjne.