Jump to content

Photo

Skrzypienie I Stukanie W Kolanach

99 replies to this topic

#41 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 December 2013 - 15:19

@Dudek : fakt, nie dysponujemy. To znaczy, TY nie dysponujesz.

Ja bym nie "wygooglowal" tasm anatomicznych sluzacych do pozycjonowania np.rzepki ( choc nie tylko ) jak "czesci skladowej" kolana :) to raz ( tu sie ubawilem do lez , niemal ) .  Czlonek rodziny ( bliski ) pracujacy przy przeszczepach kolan ( ACL jak i cale stawy )w jedenj z lepszych klinik w Europie to dwa. 4 rekonstrukcje kolana w ciagu 3 lat i czas na studiowanie stawu i jego rehabilitacje to trzy i zaprzyjazniony ortopeda - specjalista medycyny sportowej - czlonek zespolu operujacego Beckhama - z 40o letnim doswiadczeniem z hokeistami to cztery. 

O tobie nikt nie wie nic poza bredniami z 1ego postu ;)  jestes taki "kozak" i specjalista - pochwal sie ! Daj linke do kliniki, klubu sportowego … albo przyklady jakichs spektakularnych wynikow swiadczacych o twojej wiedzy i doswiadczeniu. Moze jakies publikacje naukowe ? Cokolwiek… 

A jesli nic "na siebie" nie masz…. coz , zrozumiemy. Smiac sie bedziemy w duchu, a niektorym to sie nawet zrobi ciebie zal . 

……………………………………….

Jest taka specjalizacja jak FIZJATRIA. Przy schorzeniach / urazach sportowych jesli ortopeda stwierdza , ze "konstrukcyjnie" staw jest OK, a bol jest nadal odczuwalny - wtedy idzie sie do fizjatry. Najpierw robi sie RTG i skan kolana ( CT albo MRI - jak kogos stac ) , USG  niewiele z reguly wnosi. 

Bez wiedzy co sie dzieje w stawie , nawet po objawach i testach palpacyjnych i ruchomosciowych mozna gdybac. 

Glukozamina jest wielce OK jesli podawana jest z chondroityna. Bez niej niemal bezwartosciowa. Dlaczego sa preparaty "bez" - bo chondroityna jest nieporownanie drozsza… . 

Przy czym G-CH ma ta "zalete" , ze nie daje skutkow trwalych. Fajne w leczeniu i rehabilitacji pourazowej i pooperacyjnej. w schorzeniach juz nie tak fajne- trzeba sie faszerowac non stop - jest efekt odstawienny ( niejako uposledzamy staw nie zmuszajac go do produkcji czegos , co dostaje "za free". . 

Naprawde polecam przyjrzec sie MSM . A jako ostatni srodek "ratunku" zastrzyk z kwasu hialuronowego( 1000PLN ) . 

Jesli ktos jest z Warszawy - albo ma bisko - jest na Stegnach lekarz nazwiskiem Wojnowski ( Kaukaska 2 (?) ) - gosc jest i vet'em i "ludzkim" dyplomowanym lekarzem - specjalizuje sie w schorzeniach i urazach narzadu ruchu. Dostac sie ciezko i nie jest tanio - ale znam ludzi , ktorzy juz nie chodzili , a teraz nosza siatki z zakupami… . 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#42 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 10 December 2013 - 17:31

Idź do lekarza, jak czujesz, że coś jest nie tak. 

#43 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts
  • Skądwziąć na nowy rower?

Posted 10 December 2013 - 17:46

Te USG i inne badania na kolana robia od reki na NFZ czy tez trzeba czekac ?

#44 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 10 December 2013 - 18:20

A ile masz lat? Trzeba czekać, chyba że zrobisz prywatnie. Tu jest Polska.

#45 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 10 December 2013 - 18:55

23 lata :D nigdy nie mialem problemów z nogami :) jeszcze ....

#46 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 posts
  • SkądPodhale

Posted 10 December 2013 - 21:59

RTG tylko musisz mieć skierowanie od lekarza rodzinnego idziesz i od ręki robią , tyle ze na zdjęcie trzeba czekac do tygodnia.
A Usg nie wiem , ja robiłem 2 razy prywatnie. 80 zł wizyta.

#47 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 10 December 2013 - 23:06

Prawda kubens! Rzeczywistość niestety boli... Może bardziej niż Wasze kolana :-(  RTG i USG rzadko wystarczą do rzetelnej diagnozy. Dopiero rezonans magnetyczny daje jednoznaczny obraz. Na to jednak nie liczcie w NFZ. Sorry, możecie liczyć, ale +/- za rok :-/  Poza NFZ (odpłatnie), to 500-550 PLN, właściwie niezależnie od regionu Polski. Ale cóż, mamy jedno życie, jedno zdrowie, jedyne często szanse na jego ratowanie. Z czasem, z wiekiem coraz lepiej rozumiem znaczenie banalnego "bądź zdrów", "pozdrawiam" itp. itd.

Zatem wszystkim - bądźcie/bądźmy zdrowi :!:

• Marcines likes this

#48 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 posts
  • SkądPodhale

Posted 11 December 2013 - 11:44

No właśnie , najlepszy jest rezonans . Na nim powinno wyjsc wszystko jak na tacy.
ALe jak solid_crank mówi , nie ma co liczyć na NFZ . Byłem się zarejestrować z 2 miesiące temu i termin mam na 26 kwietnia 2014 r. , a prywatnie... 550zł.

#49 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 11 December 2013 - 13:20

Już po wizycie :) Zanik chrząstki w kolanach czy coś takiego. Zastrzyki za 1000zł z kwasy jakiegostam hialucośtam :)

#50 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 posts
  • SkądPodhale

Posted 11 December 2013 - 13:37

To może coś więcej powiesz ? :)

Jakie badanie miałeś robione albo coś ? Usg ? 

Ile tych zastrzyków ?  Mi też lekarz jako jedno z rozwiązań zalecił 3 zastrzyki po 100 zł.

#51 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 11 December 2013 - 14:11

Lekarz sportowy pomacał, kazał kucnąć, spytał gdzie boli, podotykał po czym stwierdził, że to to. na wstępie 3 zastrzyki po 270zł nazwy nie da sie rozczytać z recepty :) 2 w lewe 1 w prawe kolano. Spokój na rok. W nast roku po 1 zastrzyku w każde kolano i tak co roku :) USG i inne cuda mówi, że tego nie wykazują.

#52 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 11 December 2013 - 14:17

A nogi kazał sie położyć i cos tam macał przy kolanie jednocześnie zginając nogę :)

#53 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 11 December 2013 - 14:22

Pewnie coś w tym stylu http://aptekafamilia...ekcje-dostawowe.

Nie lepiej dowiedzieć się gdzie jest problem zanim wywali się kupę kasy na leczenie.

#54 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 11 December 2013 - 14:24

No to dowiedziałem się gdzie jest problem... Lekarz Sportowy Ortopeda to określił.

http://pl.wikipedia....was_hialuronowy

Takie coś tam w tych zastrzykach ma byc.

#55 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 posts
  • SkądPodhale

Posted 11 December 2013 - 14:35

To jeśli usg i inne tego nie wykazują to moze ten problem lezec i u mnie. Bo mi ani rtg ani usg nic nie  wykazalo.

A będziesz przyjmował te zastrzyki ? 

#56 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 11 December 2013 - 14:43

Tak, nie mam wyboru :) To nie działa tylko tak, że na rowerze będzie boleć, z czasem każdy sport będzie wyczuwalny :)

#57 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Posted 11 December 2013 - 22:06

Lekarz sportowy pomacał, kazał kucnąć, spytał gdzie boli, podotykał po czym stwierdził, że to to. na wstępie 3 zastrzyki po 270zł nazwy nie da sie rozczytać z recepty :) 2 w lewe 1 w prawe kolano. Spokój na rok. W nast roku po 1 zastrzyku w każde kolano i tak co roku :) USG i inne cuda mówi, że tego nie wykazują.

ehh i o tym mówiłem jak to wygląda , a biznes się kręci..

Petri co do twoich postów nie podejmuję już dyskusji, fajnie że masz ciocie co operuje kolana , i przyjaciela ortopedę co macał kolano Beckhamowi :) ps: załatwił ci autograf? :) 

#58 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 11 December 2013 - 22:06

Niestety czasem nawet rezonans magnetyczny nie daje pełnego obrazu co nie tak z naszym kolanem ( tak jak w moim przypadku) i dopiero artroskopia pomogła odkryć rozwiązanie tejże zagadki. Co do artroskopii to oczywiście musi być jakiś sensowny powód, żeby otwierać kolano i lekarz, który jednak zna się na rzeczy ;) Warto poszukać naprawdę specjalisty, a nie pierwszego lepszego ortopedy, bo kto oszczędza, ten płaci potem dwa razy :)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#59 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 11 December 2013 - 23:01

USG obrazuje tkanki miękkie. Ale przed waleniem kasy na zastrzyki po obmacaniu zrobilbym chociaż RTG bo tu już tkanka chrząstna powinna wyjść.  pozdr

#60 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 12 December 2013 - 10:41

Nie czaje co jest z wami nie tak :) Idzie człowiek do specjalisty lekarza sportowego, takiego co maca piłkarzy z Wrocławia i wszystkich innych... rozmawia, maca, dotyka, każe łazić na kolanach i inne takie, daje diagnoze i mówi że USG jest tutaj bezcelowe, a wy na to że zrob to tamto i jeszcze to zanim zrobisz zastrzyki a najlepiej to idz jeszcze do 3 lekarzy.... zyje zasadą, że skoro zapisał mi te zastrzyki to raczej zna się na tym a nie tak dla zabawy przypisał mi to.

... czasem przestanmy byc Polaczkami i na wszystkim znac sie lepiej.

• mikroos likes this

Reply to this topic