Zaczynam poważniej swoją przygodę z szosą i ostatnio trafiła mi się w całkiem przystępnej cenie rama z Treka Madone SSL. Jako iż jestem studentem, a wydatki związane z życiem i średnie zarobki nie pozwalają na sprzęt z najwyższej półki potrzebuję przyoszczędzić na częściach.
I tutaj zwracam się forumowicze do Was, chodzi mi dokładnie o wybranie grupy, zastanawiam się głównie nad SH 105, Ultegrą, ewentualnie nad Tiagrą/Sorą jeśli będzie trzeba, ciekawi mnie również SRAM, ponieważ jego osprzęt ma w większości bardzo pozytywne opinie.
Niestety na kupienie przerzutek, klamkomanetek, korby, łańcucha, kasety oraz hamulców mam do przeznaczenia skromne 600-700 zł
Rower składam na używanych częściach, ale jak wiadomo pchanie się w używaną kasetę lub korbę niekoniecznie może skończyć się dobrze. Na złożenie roweru mam obecnie całą zimę, także szukanie okazji na Allegro powoli staje się moim hobby
Stąd pytanie: w co pchać się przy tym budżecie? Starać się dorwać całą używaną grupę, czy szukać osobno? Jaki osprzęt byłby najatrakcyjniejszy?
Cżekam na Wasze opinie i z góry dziękuję za wszelką pomoc !
P.S kolega w dziale sprzedam chce upłynnić całą grupę Sram Apex, przyznam że kusząca, tylko trochę powyżej budżetu. Co myślicie?
Pozdrawiam,
Rafał