^ i widelcem
Napisano 08 kwiecień 2014 - 17:58
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 08 kwiecień 2014 - 18:40
http://m.youtube.com...h?v=7uC1gWKsJ8M
Wysłane z mojego ZP700 przy użyciu Tapatalka
Napisano 08 kwiecień 2014 - 18:52
Wysłane z mojego ZP700 przy użyciu Tapatalka
Napisano 10 kwiecień 2014 - 23:37
Napisano 11 kwiecień 2014 - 02:31
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Napisano 11 kwiecień 2014 - 08:37
A rama, jak na złość, nigdzie nie pęka, lakier również, nawet się nie marszy i zachowuje pełną ciągłość przy mufach.
"MAMIL"
Napisano 23 kwiecień 2014 - 07:16
Ujeżdżałem wiele ram stalowych. Ostatnimi laty 2. Jednej CroMo pozbyłem się po 2 sezonach, bo... była mocno wylajtowana, chyba z lat 1995-2000. Mięciutka jak kaczuszka w zakrętach. Bałem się nią jeździć. Podczas jazdy na wprost, przy mocniejszym depnięciu też nie nazwał bym jej sztywną. Kolejna była made in France lata 90te na rurkach columbusa. Trochę cięższa, ale za to wystarczająco sztywna. Po 3tysiach pękła przy suporcie, mimo braku śladu korozji. Teraz kupiłem najtańszą ramę alu, nie wylajtowaną specjalnie i? Ultra sztywna, dużo lżejsza. Do stali nie wrócę. A różnice w komforcie to bajeczki. Nie ma żadnej różnicy. Ogólnie doświadczenia ze stalą mam takie, że jest ciężka i mało sztywna, albo bardzo ciężka i wystarczająco sztywna.
Komfort zależy od:
-dopasowania roweru
-ciśnienia w kołach
-siodła
-owijki
Napisano 23 kwiecień 2014 - 08:26
Mateusz30>
No widzisz, a mi pękła alu (dwie miałem) na pięć dobrych stalówek. Żadna stalówka nie pękła, nie skrzywiła się... alu było nowe, a stalówki nie. Ważne że Ci jazda sprawia obecnie przyjemność...tak samo jak mi na miękkich lub ciężkich stalówkach :-P
p.s. te najbardziej wylajtowane staram się omijać
Napisano 25 kwiecień 2014 - 11:19
Ogólnie doświadczenia ze stalą mam takie, że jest ciężka i mało sztywna, albo bardzo ciężka i wystarczająco sztywna.
Cóż... Jak dla mnie dobra rama stalowa to ideał, już wcześniej wspominałem, że wybrałem właśnie ten materiał spośród innych, nie była to decyzja podyktowana brakiem pieniędzy. Zapewne trafiłeś na kiepskie ramy albo zmęczone.
Napisano 04 maj 2014 - 16:26
- Malik lubi to
Napisano 25 maj 2014 - 09:13
O ciekawy temat, szkoda, że tak późno go wyczaiłem :-)
Tytuł tego tematu jest genialny :-D Ja w miejscu "stalowe" bardziej bym widział "karbonowe" ;-)
Dobre stalówki przetrwają kilkadziesiąt lat w niemal idealnym stanie (geo, luty, itd). Czasem wystarczy jedynie jakaś mała renowacja lakieru i można dalej śmigać. Cinelli po renowacji - przed renowacją była odrapana, brzydka itp. Po renowacji znowu cieszy oko.
Napisano 25 maj 2014 - 15:11
Fausto jak nic nie czujesz to współczuje............ bo miedzy ramami są kolosalne różnice.
Czy to rama z karbonu czy ze stali , jak nie jest przeciążana to będzie jeździć latami, więc po prostu odchudzajmy sie a nie liczmy na to że sama rama to za nas zrobi . To samo dotyczy kół :-D szukacie wkółko aby rower był lżejszy , a nie warto się zastanowić że oprzecież jedzie set ??? rower i kolarz ???
Korozja., to widoczne zjawisko od zewnątrz, ale jak toś smiga w deszczach , czy zimą wkółko to musi sie liczyć z tym zjawiskiem szybciej niż ten co smiga w sloneczku.
Tutaj takze ma duzo znaczenie wykonanie powłoki lakierniczej i zabezpieczenie antykorozyjne na zew i wewnątrz ramy..
Czy ramy tracą sztywność ? jeśli są przeciażone może to wystąpić .
Stalówki mają cienkie rurki i oglnie sztywność ram jest mniejsza od nowoczesnych szerokich przekrojów alu co czuć pod tyłkiem. a im wiekszy rozmiar tym gorzej.
Mysle że każdy kończył fizyke to przecież zjawiska naturalne
mam stalówke do tyrania, zmieniłem z rozmiary 58 na 56 i czuć róznice, na dodatek rama jest spawana a wcześniejsza była na mufach
a propo komfortu - znajdźcie mi widełki , które bedą pracowały lepeij niż w mojej Gazeli !!! żaden karbon nawet nie fika
- Malik lubi to
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo