Jak ma trafić do Ciebie na testy to musi być dopracowane!
Ok, poczekam
Tak sobie właśnie pomyślałem że szkoda że nie ma cyrkulatora powietrza którego obroty były by skojarzone z ilością generowanej mocy. To było by cool
Nawiasem mówiąc jakiej mocy macie wentylatory/cyrkulatory? Stary wentylator ledwo kręci i nie wiem jaki nowy kupić.
Ilość generowanej mocy nie zawsze będzie odpowiadać konieczności schłodzenia np. kilkuminutowe interwały - gdyby wentylator przestał pracować zaraz po zakończeniu interwału, to nie miałbyś szans na odpowiednie schłodzenie w czasie przerwy wypoczynkowej przed następnym. Oczywiście można przewidzieć kilkuminutową zwłokę przed zmniejszeniem ciągu. Teoretycznie należałoby zrobić sterownik parowany z czujnikiem mocy (albo z sygnałem mocy trenażera), który steruje poziomem mocy wentylatora. Jasne, że jest to możliwe, ale raczej dla zapaleńców, którzy mają wolny czas na dłubaninkę i zabawę w takie coś.
Dla pozostałych powinna wystarczyć możliwość przełączenia mocy nadmuchu z niskiego na wyższe, czy to ręcznie po wykonaniu rozgrzewki, czy też za pomocą zdalnego sterowania. No i tu mały zgryz - o ile wentylatory mogą być wyposażone w zdalne sterowanie mocą nadmuchu, to cylkuratory (przynajmniej te niezbyt drogie) na ogół nie są w pilota wyposażone, regulacja mechaniczna 2 lub 3 stopniowa. Można spróbować użyć zdalnie sterowanego gniazda ze ściemniaczem do lamp - jeśli działa na zasadzie regulacji fazowej, to bez problemu będzie dobrze regulować obroty wentylatora. Trzeba przetestować.
Nie lubię się przegrzewać (woda na basenie 27*C jest dla mnie za ciepła ) to używam cyrkulatora (śmigło chyba 45cm i ok. 120W - dmucha jak podczas jazdy z niezłą prędkością) i to na ogół na wyższych obrotach (poza rozgrzewką). Co prawda mocny strumień powietrza jest osiągany kosztem większego hałasu, ale trudno, coś za coś.
Tak na szybko można pominąć pilot (jak ktoś zna jakieś w miarę budżetowe zdalne ściemniacze, to poproszę o info ) i na przedłużaczu do wentylatora zainstalować sobie taki ściemniacz:
dostępny np. tutaj. 35 zł plus wysyłka majątkiem nie jest, moc do 160W wystarczy dla raczej każdego wentylatora/cyrkulatora, jedynym minusem to to, że kabel pod ręką musiałby być...