Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#641 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 22 październik 2016 - 21:46

Nie MTB 26 , nr1( nr 2 to kolarzówka)  według instrukcji czy rysunku( odkręciłem silnik i zmieniłem z 2 na 1  )

Znaczy jaką mniej więcej wartość dostajesz ? 

( Bo mi wyskakują na końcu po lewej stronie np (9.1) 7,8 ,5,6 a ile jest OK ?) np http://images81.foto...5c8c3c0fgen.jpg

Liczby są różne, konktretna wartość nie ma znaczenia. Ostatnio np -0.2 ale każda liczba w zielonym zakresie jest ok.

Proces kalibracji działa tak: Zielony zakres jest po to, żeby mieć pewność że opona nie jest za mocno lub za lekko dociśnięta (za lekki docisk i ślizganie się ale także za mocny docisk mogą prowadzić do niszczenia rolki i opony oraz negatywnych odczuć podczas treningu). To jest podstawa. Natomiast konkretna liczba to jest offset, który służy trenażerowi do prawidłowego estymowania mocy. Ta liczba może być inna przy każdej kalibracji. Póki jest w prawidłowym zakresie zawsze jest ok.

W twoim przypadku liczba nie jest w zielonym zakresie. Pozycja z lewej strony podziałki oznacza o wiele za słaby docisk. Ikona (ta zielona łezka) oraz liczba w niej powinny w zielonym zakresie podziałki. Chyba, że to jakiś błąd w programie... Ikona z liczbą zawsze wyświetlały się w tym miejscu?

Edit: Wg forum Tacxa wartość kalibracji dla Bushido Smart powinna być w zakresie 10-15.

#642 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 październik 2016 - 21:53

Zawsze w tym samym miejscu , na końcu z lewej strony-( jak poluzuje docisk  liczba jest mniejsza ).

Jakby balon był gdziekolwiek indziej byłoby jasne a tak to dla mnie nie jest ( dlatego chciałem zrobic kalibrację w Tacx Utility ale tam marne szanse na wykres)

edit:Problem rozwiązany. Może komuś sie przyda .Pomogło to samo co przy kolarzówce. Przed kalibracją należy mocno ścisnąć koło do rolki, tak żeby był konkretny opór przy zaciskaniu ''wajchy''.

Po kalibracji w Cycling app w końcu balon pokazał się w ,,zakresie '' a w nim cyferka 13,1.

( Balon jest zdecydowanie bliżej lewej strony  no ale w zakresie czyli chyba OK)

#643 mindgame

mindgame
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądBytom

Napisano 25 październik 2016 - 04:38

Zaobserwowałem ten sam problem w moim Bushido smart. Kręcę i nagle sama sie włącza pauza pomimo, że dalej pedałuje.
Nie wiem co jest grane. Czasem dzieje się tak, że nie chce złapać ponownie i jestem zmuszony skończyć trening.
  • big75 lubi to

#644 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 27 październik 2016 - 20:19

Mam pytanko, czy na rynku jest jakiś trenażer nie wymagający opłat abonamentowych i umożliwiający podładowywanie swoich tras z gpx-ów oraz z nich generowanie tras 3d ? Filmy też by się przydały.. Czyli bez jakichkolwiek opłat.

#645 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 październik 2016 - 21:49

Żaden trenażer nie wymaga opłat :P Płacisz jedynie za korzystanie z oprogramowania.

Jest parę opensource'owych projektów czytających .gpx (dość dobre rozeznanie daje artykuł RainMaker'a, np leciwy https://www.dcrainma...er-depth.html).Tras 3D to raczej nic Ci nie wygeneruje, ale filmy spokojnie można synchronizować i jeździć.

#646 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2016 - 22:16

generowanie tras 3d ? Filmy też by się przydały.. Czyli bez jakichkolwiek opłat.

Trasy 3D  czyli takie coś https://www.youtube....h?v=7n2HsYwb--U  ?  CI się podoba (  bardziej to....gra niż jakiś Real Viev).

Żeby program był ,,mądry'' i za darmo to z tego co szukałem  będzie ciężko ale może jest opcja jak w ,,Eurosport Player'' - tzn można sobie wykupić ,,samokończący'' się abonament np. na miesiąc albo 4  miesiące. ( żeby nie trzeba o niczym pamietać i przypadkiem samo nie  przedłużyło się na ...nast rok)

#647 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 28 październik 2016 - 19:00

Na youtube filmy Bkool są słabej jakości, płaci się abonament za filmy, które nawet nie są w HD?

A zna ktoś ten soft?

https://veloreality....ategory/videos/

https://veloreality....ainer-software/

Niby działa ze wszystkimi trenażerami i ma filmy po 10euro w HD, nie widzę ceny samego softu. Nie wiem, czy są jakieś programy treningowe. Nie widzę też, czy byłaby automatyczna symulacja obciążenia w zależności od nachylenia.

Do wyścigów z innymi to mi się Zwift podoba. Tasy 3D z gpxów mi się nie podobają ale bardziej chciałbym jeździć konkretną trasą maratonu w ramach przygotowań, że brzydkie trudno. Natomiast co do filmów, co z tymi linkami wyżej?

#648 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 październik 2016 - 09:05

Na youtube filmy Bkool są słabej jakości, płaci się abonament za filmy, które nawet nie są w HD?

HD (premium) trzeba sobie specjalnie płacić. Inna sprawa, że w czasie jazdy jakość nie jest najważniejsza :)
W Bkool płaci się za "serwis społecznościowy", plany treningowe itd.

A zna ktoś ten soft?

Wygląda jak normalny RLV player. Chociaż trzeba przyznać, że mają dość ciekawie rozwiązanych oponentów i mało profesjonalny dashbord (wskaźniki nie są nazbyt praktyczne)

Do wyścigów z innymi to mi się Zwift podoba. Tasy 3D z gpxów mi się nie podobają ale bardziej chciałbym jeździć konkretną trasą maratonu w ramach przygotowań, że brzydkie trudno. Natomiast co do filmów, co z tymi linkami wyżej?

Ciągle się zastanawiam o co chodzi z tymi "3D z gpxów". Zdjęcia ze StreetView? RLV? Bo "standardowe 3D" to jest renderowana gra (tak jak Zwift, TacX VR terrains, czy całkiem ładna masa innych opartych na silnikach 3D).

#649 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 29 październik 2016 - 19:57

Tak, chodzi o taką jakby grę. 3D z gpxów to coś co ma Bkool - ładuje się ponoć trasę z gpx/google maps i gererowany jest świat 3D, odzwierciedlający trasę. Podobno uwzględnia nawet rozmieszczenie budynków. Urządzenie dostosowuje potem opór do takiej trasy, można wtedy ćwiczyć trasę corocznego maratonu i nauczyć się na niej rozkładać siły. Jeśli faktycznie to tak działa, to chciałbym to mieć.

Z drugiej strony może bardziej sensowny jest plan treningowy, żeby przygotować się do maratonu szosowego 70km na którym średnia prędkość to 38km/h? Jeśli tak, to mógłbym odpuścić sobie te 3d z gpxów, skupić się na trenażerze i sofcie, który najlepiej zrealizuje mój cel?

#650 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 29 październik 2016 - 20:56

Co do treningów mi przypadł do gustu TrainerRoad, 

Nie ma filmów, tylko plany treningowe, triala nie ma ale jest 30 days money back warranty. 

Z zalet:

Treningi w oparciu o moc, może kontrolować trenażer w resistance mode i erg mode (ten pierwszy ustawiasz sam opór procentowo, w drugim opór jest automatycznie dopasowany tak by generowana moc była taka jak na interwale przewidziana).

Oprócz tego w trakcie treningu pokazuje rady na ekranie, w niektórych treningach instruuje by wykonywać specyficzne ćwiczenia, np kręcenie jedną nogą. 

#651 Maciej z NT

Maciej z NT
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 29 październik 2016 - 21:12

Większość głównych przygotowań do sezonu 2016 zrobiłem na Bkoolu. Trasy gpx przygotowywalem na gpsites, wgrywalem, jeździłem kilkanaście razy, przed zawodami finalna taktyka na jakim procencie FTP mam jechać i ogień. Na sezon 2017 zrobie upload filmow do bkoola z zawodow które przejechalem, na razie mam to na swoim kanale na youtubie. Problem bkoola jest stream i wielkość plikow HD.

#652 Pio_tr

Pio_tr
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29 październik 2016 - 22:26

Trenuje właśnie na Bkool pod imprezę która będzie w najbliższym tygodniu.

Na razie na GPX, jutro jeszcze objadę realną trasę, żeby mieć dokładniejszy ślad.

Z video jeszcze nie kombinowałem, bkool do wgranego śladu gpx zrobił wizualizację 3D i na tym śmigałem.

Problem bkoola jest stream i wielkość plikow HD.

A jakie są ograniczenia? bo przymierzam się do wrzucenia paru tras video.

#653 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 30 październik 2016 - 13:25

Dzisiaj wydałem kolejną testową wersję PowerPeaks 0.0.35 i mam prośbę do osób które mają inny trenażer niż Elite Rampa żeby sprawdziły czy opór potrafi wywędrować do 200% 
Rampa zwraca wartość dla oporu x2.

Najłatwiej to sprawdzić uruchamiając trening i przestając kręcić.

Oczywiście najpierw parując urządzenia.

Wkrótce mam nadzieję PowerMatch dla ludzi z miernikiem mocy, a wtedy już pozostaje spokojna praca nad wersją finalną pisaną od nowa, która to powinna już zapisywać treningi i mieć eksport do stravy.

Gdyby ktoś poza mną chciał tego używać to można by otworzyć osobny wątek.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#654 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 październik 2016 - 20:25

Co do treningów mi przypadł do gustu TrainerRoad, 

Nie ma filmów, tylko plany treningowe, triala nie ma ale jest 30 days money back warranty. 

Takie pytanie(a), bo żonie spodobał się trenażer  (na razie póki  na dworze niezła pogoda to głównie Ona go użytkuje) a w tym Trainaroad są jakieś gotowe ,,Plany Treningowe'' 

- czy można sobie kupić abonament tylko na miesiąc albo dwa ( taki samokończący się ) ? 

-30 money back co to technicznie oznacza? -popróbujemy 25 dni i jednak nam się nie spodoba  to zwrócą 12 eurosów ?czy jakoś inaczej to czytać

-jak np wykupi sie 1 miesiąc( o ile jest opcje) a chciałoby się skończyć plan 6 tygodniowy to oznacza, że po miesiącu nie będzie dostepu do tego Planu?  

(widziałem jeszcze z tych osbługujących Tacx-dużo tańszy Maximum Trainer ale tam nie widać ,,Planu'' a bardziej luźne przykłady jednostek treningowych .)

#655 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 30 październik 2016 - 21:05

Ja pytanie z innej beczki,
Planuje kupić jakiś trenażer z wirtualem, wiem że rynek oferuje już kilka rozwiązań sprzętowych i programowych.

Mnie nurtuje inna sprawa, obecnie w moim posiadaniu szosa z standardowym mocowaniem koła, a za jakiś czas może zmiana na sztywne osie.

Który producent w swoich produktach pozwala na wpięcie standardowych QR i sztywnych osi. ew czy są jakieś rozwiązania by po zmianie roweru nie trzeba było zmieniać trenażera...  Rozglądam się za sprzętem za ok 2,5k zł

Pozdrawiam

#656 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 30 październik 2016 - 22:09

Takie pytanie(a), bo żonie spodobał się trenażer  (na razie póki  na dworze niezła pogoda to głównie Ona go użytkuje) a w tym Trainaroad są jakieś gotowe ,,Plany Treningowe'' 

- czy można sobie kupić abonament tylko na miesiąc albo dwa ( taki samokończący się ) ? 

-30 money back co to technicznie oznacza? -popróbujemy 25 dni i jednak nam się nie spodoba  to zwrócą 12 eurosów ?czy jakoś inaczej to czytać

-jak np wykupi sie 1 miesiąc( o ile jest opcje) a chciałoby się skończyć plan 6 tygodniowy to oznacza, że po miesiącu nie będzie dostepu do tego Planu?  

(widziałem jeszcze z tych osbługujących Tacx-dużo tańszy Maximum Trainer ale tam nie widać ,,Planu'' a bardziej luźne przykłady jednostek treningowych .)

- https://www.trainerr...m/refund-policy

-Abonament chyba trzeba pamiętać by przerwać samemu pod koniec okresu.

- Nie wiem czy będzie dostęp do planu, ale bardzo możliwe że na wejściu do aplikacji dostaniesz info że musisz zapłacić by dalej korzystać

- Plany treningowe są dostępne na stronie: https://www.trainerr...-training-plans

#657 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 październik 2016 - 22:20

szosa z standardowym mocowaniem koła, a za jakiś czas może zmiana na sztywne osie.

Mniej więcej 90% trenażerów obsługuje i QR i sztywną oś.

Nie wszystkie zaciski dobrze współpracują z trenażerami (bo są za bardzo plastikowe albo mają dźwignię na końcu). Bez problemu można dokupić odpowiedni, na rynku jest tego masa (chociażby "dedykowane" TacXa)

Pozostałe 10% to "direct drive" :)
(oczywiście jest to uproszczenie wyssane z palca, nie znam faktycznego podziału na rynku)

#658 crux

crux
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 październik 2016 - 22:46

Na początek jedynie dwa słowa, po szerszych testach i treningach pewnie więcej napisze.
Dotarł do mnie Elite Rampa. Wielki karton, piękny trenażer, dobrze wykonany, design interesujacy, nie ma się do czego przyczepić.
Montaż wg instrukcji... nie sprawił problemów, ale czytelność instrukcji pozostawia nieco do życzenia. Autorów można by wysłać do Black Red White na szkolenie :)
Wstępnie używałem do sterowania telefonu z androidem (galaxy note 4). Wszystko zsynchronizowało się bez żadnych problemów za pomocą Bluetooth. Jutro sprawdzę na Ant+.
Wstępnie moje zadowolenie wynosi 100% :) Dziękuję wszystkim, dzięki którym ostatecznie zdecydowałem się na Rampa.
Pozdrawiam

Edit:
Sterowanie telefonem z Ant+ bez problemów. Czujnik tętna wysyła dane jednocześnie do telefonu i do zegarka Garmin.
Pierwsza godzina za mną, nieco polało się, ale mam teraz uczucie dobrze spełnionego obowiązku :)
Teraz tylko znaleźć program do odpalania Real Video i będzie z górki.

#659 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 02 listopad 2016 - 17:47

Czy komuś kto korzysta z Trainer Road działa Power Match? Czyli sterowanie oporem korzystając z danych z prawdziwego miernika mocy.

Uruchamiałem na androida i windowsa i nic :/

Chciałem coś takiego zaimplementować w PowerPeaks, ale najpierw zobaczyć jak płynnie to działa u nich żeby nie zrobić gorzej a może nawet lepiej :)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#660 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 listopad 2016 - 19:43

Real Video i będzie z górki.

Chciałbyś :P
Takie rzeczy to tylko w TacX, i nie zapłacisz krwią ani potem, Złota VISA jest lepsza  :)

EDIT.
A tak właśnie sobie grzebałem u RainMakera.. Czy w sofcie Elite są już wykresy mocy dla kąta (korby)? Bo teraz podobno dają swoją apkę gratis do trenażerów (a ostatnimi czasy jakość ich oprogramowania wzrosła bardzo mocno).
Czy na Rampie da się wyrysować wykres jak z review (pod fotką Rampy)?

Dodaj odpowiedź