Trenażer z "wirtualem"
Napisano 20 październik 2016 - 10:51
Użyj głowy rąk i google! Jeżeli zamierzasz coś kupić przez internet to musisz nauczyć się korzystać z tych rzeczy.
No dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem. Jeżeli masz zamiar udzielać rad tego typu-lepiej ich nie udzielaj. A odbiornik już znalazłem, zmyliło mnie przeznaczenie do iphona.
Napisano 20 październik 2016 - 11:37
Chodzi ci o to czy dwa programy mogą korzystać równocześnie z jednego ant+ usb dongle? Jeśli tak to odpowiedź brzmi: nie. Będą się ze sobą gryzły. Możesz spróbować dokupić drugi odbiornik ant+.
Dzieki. Drugi ANT+ wyprobuje i dam znac.
W miedzyczasie odpaliłem wszystko korzystając z aplikacji telefonicznych.
#1 Stages <apka stages w tel bluetooth>
#2 Zwift <apka zwift bluetooth telefon>
#3 oprogramowanie PC tacx TTS4 przez ich ANT+
#4 oprogramowanie PC zwift (dwie appki w telefonie)
O to chodziło. 250eur w kieszeni. Pewnie doskonale o tym wiedzą, no ale też ciezko sie tacxowemu supportowi dziwić.
Pozdr
Napisano 20 październik 2016 - 13:39
Big75 - ta nakrętka na śrubie jest po to, żeby po odkręceniu śruby z walcowatej nakrętki śruba nie wypadła, będzie trzymać się na tej nakrętce. Ot chyba cała tajemnica. Pomarańczowego i autopauzy przy kręceniu nie doznałem jeszcze... Sprawdzałeś wersję softu? Do tableta/smartfona podłącz dongla ANT za pomocą przelotki USB/microUSB i będzie działać pod warunkiem instalacji serwisu ANT USB w systemie. Uwaga - nie są obsługiwane ANT USB1! Tylko USB2. Pierwsze wersje USB ANT (czyli to '1', 4 kanałowy) ma inny kontroler, niekompatybilny z nowymi wersjami serwisu ANT USB. No i oczywiście niezbędny jest USB Host, ale to chyba każde nowsze urządzenie ma.
Jeszcze jedno - jest możliwość użycia tabletowej aplikacji Tacx'a Cycling App na smartfonach np. Xperiach Z3, choć nie da się bezpośrednio pobrać ze sklepu play googla, trzeba albo pobrać na tablet i zrobić kopię aplikacji, albo pobrać z np. ApkMonk (itp. choć tu można wybierać w razie co wcześniejszą wersję, gdyby coś skopali w nowszej, co już parę razy się zdarzało) i zainstalować pobraną apkę (wymagane włączenie instalacji z nieznanych źródeł).
O ile wcześniejsze wersje były mało używalne na smartfonie z ekranem HD 720p z powodu bardzo dużego przeskalowania interfejsu (być może na ekranach FHD problemu tego nie było, ale głowy nie daję), to aktualnie można zmienić skalowanie interfejsu poprzez wybór w ustawieniach -> preferencje -> Display Scaling i po ustawieniu skali np. 70% na Xperi Z3 compact można obyć się bez tabletu, no i można użyć w treningu dopasowania ręcznego mocy treningu czyli np. obniżenia/podwyższenia o dowolną wartość np. 6% oporu mocy bez zmiany poszczególnych parametrów treningu ręcznie. Czyli jeśli z rozgrzewki wychodzi nam, że żeby opór trenażera odpowiadał mocy z miernika dopiero po zmniejszeniu oporu o np. 10% to w czasie rozgrzewki zmniejszam o te np. 10%, robię lap 1 minutowy na docelowej mocy przyszłego interwału (interwałów), ewentualnie koryguję.
Nie jestem pewny, czy można wysłać obraz na ekran TV (android TV), gdyby się dało to tego typu platforma mogłaby być całkiem użyteczna jako alternatywa dla TTS'a. W ten sposób można używać np. Kinomap (i to o ile pamiętam w opcji wygodniejszej niż to co na smartfonie/tablecie to na dużym ekranie), a właśnie - musiałbym sprawdzić jak działa kinomap.tv - używa tu się przeglądarki do obsługi trenażera podczas wyświetlania treści z YouTube. Docelowo chodzi o możliwość użycia przeglądarki w każdym celu, np. wyświetlanie treści NetFlix'a czy innego VOD'u, albo przeglądarkowego wyścigu typu Zwift. Albo trening grupowy o określonej godzinie z przesłanym przez trenera poziomem oporu, ewentualnie regulowanym w czasie rzeczywistym. I tak dalej... Żadnego dodatkowego oprogramowania, tylko przeglądarka internetowa. Brzmi ciekawie, prawda? Póki co można użyć tego co na YT np. treningów GCN.
Po prawej ludzie z grupy razem ćwiczącej. Dodatkowo wyświetlają się dane np. mocy, czasu itp. Przyciski na dole (plus / minus) to zmniejszanie/zwiększanie oporu trenażera.
Po zatrzymaniu (chcę przysłowiowe siusiu ) wyświetla się taki ekran:
Jednocześnie z pauzą video. Użyteczne.
W tym przypadku nie powinno być problemów z przesyłaniem zawartości ekranu ze smartfonu do Android TV lub Google Chromecast.
Co ciekawe w przypadku użycia platformy z poziomu Windows dostanie się komunikat o braku kompatybilności. No cóż, platforma działa obecnie na Mac, Linux, Android. Z Widnows ma działać do końca bieżącego roku. O ile się nie mylę, to beta jest ciągle bezpłatna, czy po uzyskaniu ostatecznej funkcjonalności będą pobierać od użytkowników końcowych jakieś opłaty tego nie wiem. Może będzie to w łącznym abonamencie kinomap ($59/€59 na rok, lub 7,99 $/€ na miesiąc).
(ps. - komunikacja z trenażerem itp. odbywa się za pomocą Web Bluetooth, póki co chyba tylko Chrome to wspiera, a i to nie w pełni, ale jak widać po implementacji w przeglądarkach największe tyły ma faktycznie Windows. Najlepiej działa na Chromebookach. Windows ma mieć wsparcie tego na początku 2017r.)
Przy okazji - jeśli komuś się chce, może ponagrywać wideo z przejazdów przez segmenty, wrzucić wraz z gpx (itp.) do kinomap, a ten zajmie się synchronizacją i udostępnieniem. Szczegóły.
Jeszcze o Kinomap. Mapa świata ze wszystkimi dostępnymi trasami - world map on Kinomap. Jak można zauważyć, bardzo dużo tras z Francji i okolic, również tereny górzyste. Można "pojeździć" po Japonii, Australii itd. W Polsce tylko parę sztuk, ale tu jest pole do popisu dla szosowych (i nie tylko) kamerzystów.
- big75 lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 20 październik 2016 - 19:26
W sumie Prozor jak byśmy się zebrali to moglibyśmy wyprodukować lepsze urządzenia i software niż reszta. Wystarczył by jeszcze Arek Kogut i Krzysztof Bejner!
Trenażer z pomiarem na tensometrach i treningi w PowerPeaks ułożone przez Arka.
A mnie też byście wzięli do teamu? Zrobiłem już parę koszmarków, i tych sprzętowych i softwarowych
Co do trenażera z "kołem w elektromagnesie", to zrobiłem taką konstrukcję. Przy grzaniu obręczy
problemem okazał się brak oporu przy niskiej prędkości (co chciałem zrekompensować zwiększaniem prądu, aż się guma topiła! Zamiana na koło z ergometru (mam taki z "nakręcanym" wolnobiegiem) rozwiązywało większość problemów (aczkolwiek montowanie było koszmarnie niewygodne).
Od paru lat "chodzi" za mną "pralkowiec LG" (i proszę nie mylić z silnikiem od Frani). Trochę słabo mi wychodzi realizacja (pomysł jest, nawet cały silnik na strychu wala się od 2-3 lat.. a nic nie robię).. W sumie ostatnio odechciało mi się już budowanie kolejnego trenażera (po failu ostatniego "alternatora"..)
Rozwiązanie z silnikiem direct w końcu "opanuje" rynek, raczej nie ma ucieczki od tego kierunku. W sumie już to się dzieje, dokładnie takie coś jest w ofercie TacX'a (i nazywa się NEO).
Przy okazji przyznaję że to co się dzieje wewnątrz Elite to nie jest wzorowa praca inżynierska!
Trochę druciana robota ale działa (w przeciwieństwie do tacx). Głownie chodzi o okablowanie rozmieszczenie elementów, płytkę itp.
Tak wygląda Realaxiom za 3,5k wewnątrz
Nie bardzo rozumiem to oskarżanie o "druciarstwo". Po prostu nie da się tego inaczej zrobić.
Chociaż w moim Elicie nie ma wyłacznika krańcowego. Rozwiązali to poprzez blokadę na "śrubie", krokowiec dalej nie pójdzie. Urrrrrrrrr na dzień dobry
W sumie.. Hamulce Elite z silniczkami krokowymi umożliwiają "rozgrzewkę" bez zasilania (np. Vortex ma prawie zerowe obciążenie). Czyli to co daje dopiero Bushido i co było reklamowane jako "nowość".
A druciarstwem to są moje konstrukcje. Jakieś Arduino połaczone drabinkami/kabelkami z innymi płytkami prosto z allegro. Czasami jakiś kabel wystający bokiem z suszarki do włosów.. Fotek nie będę prezentował, bo wstyd
Napisano 20 październik 2016 - 19:54
Prozor, dnia 20 Paź 2016 - 14:39, napisał:
Pomarańczowego i autopauzy przy kręceniu nie doznałem jeszcze... Sprawdzałeś wersję soft
Pomarańczowe lampki tak gdzieś od około 200 watt według mojego licznika .Pauza to jeszcze muszę wybadać – mam nadzieję, że mi się zdawało.
Soft zaktualizowałem – niby jest najnowszy 3.1.13
Przy okazji - jeśli komuś się chce, może ponagrywać wideo z przejazdów przez segmenty, wrzucić wraz z gpx (itp.) do kinomap, a ten zajmie się synchronizacją i udostępnieniem. Szczegóły.
Mam parę okolicznych kawałków/podjazdów nagranych, będzie czas to na pewno się tym pobawię
Jeszcze jedno - jest możliwość użycia tabletowej aplikacji Tacx'a Cycling App na smartfonach np. Xperiach Z3, choć nie da się bezpośrednio pobrać ze sklepu play googla, trzeba albo pobrać na tablet i zrobić kopię aplikacji, albo pobrać
Niezłe. THX
Zainstalowałem i nawet na moim raczej małym ekranie LgG2 to całkiem przyzwoicie wygląda
Ściągnąłem film, podłączyłem speed sensor, moc- i fajne to jest – przynajmniej na początku zabawy z trenażerem
( nawet chyba płynniej niż na tablecie film leci)
Napisano 20 październik 2016 - 22:50
Z nowości jakie zauważyłem:
- flaga kraju użytkownika
- pozostałe metry w zjezdzie lub podjezdzie do tej pory był aktywny pasek
- prędkość virtualna i rzeczywista, teraz dokrecajqc można uzyskać realny efekt, puszczajac pedaly na zjezdzie wskakuje na virtual.
- Kilka treningowych workautow
- Plynne przejście obciążenie i zgodne z nachyleniem
- Lepszej jakości obraz, nie Hd ale trochę lepiej.
- Sygnalizacja stref mocy plus granice.
Screnny umieściłem na forum xtri.pl
Napisano 21 październik 2016 - 09:42
Mogłeś dać odnośnik do wątku np. "Screeny umieściłem na forum xtri.pl" wtedy może ktoś szybciej znajdzie, mi to chwilkę zajęło, no ale co niektórzy mogą się wkurzyć i machnąć ręką .
Big75 - to, że pomarańczowe jest od ok. 200W to wiem, ale przypadku, że wszystkie diody na pomarańczowo i wtedy pauza (i podczas pauzy dalej choinka świeci na pomarańczowo) jeszcze takiego przypadku nie miałem .
Wczoraj trochę się pobawiłem z opcją wyświetlania na 50"TV tego co mam na 4,6" Xperii podczas dokrętki trenażerowej po terenowej jeździe CX. O ile transmisja z laptopa przez Miracast działa dość dobrze, to miałem problemy z Google Cast i w Xperii użyłem również trybu "kopia lustrzana ekranu" czyli praktycznie Miracast. Minus to ograniczenie do 720p (akurat z Xperią Compact to nie problem, ale z laptopa już tak), no i mała, ale dość zauważalna zwłoka pomiędzy tym co widać na ekranie smartfonu, a tym co na TV, no ale od biedy da się to tak używać. Użyłem aplikacji tabletowej Tacx'a uruchomionej na kompaktowej Xperii, no i działanie jest całkiem przyzwoite, przynajmniej mogę wyregulować skalowaniem opór trenażera tak, żeby mniej więcej odpowiadał temu co wylicza miernik mocy - konieczne obniżenie oporu o ok. 5%, niby nie dużo ale daje się we znaki...
Google Cast działa lepiej, bo na ogół nie przesyła wszystkich danych z jednego urządzenia androidowskiego na drugie, np. przy YT przesyła informacje co ma wyświetlić YT w TV, albo o ile pamięta w kinomap wideo wyświetlane jest na ekranie zewnętrznym, a parametry treningu na urządzeniu mobilnym, no i działa to na ogół szybciej, o ile działa , nie bardzo miałem czas na sprawdzenie gdzie jest problem, ale wieczorem sprawdziłem adresy IP no i okazało się, że podłączony po kablu TV i smartfon połączony przez WiFi mają adresy IP z dość znacznie różniących się zakresów, aczkolwiek w masce podsieci chyba powinny się mieścić. No nic, skoryguję ręcznie lub poprawię ustawienia w serwerze DHCP i sprawdzę ponownie, bo jednak używanie smartfona jako interfejsu do sterowania trenażerem, a wyświetlania informacji na dużym ekranie jest zdecydowanie bardziej praktyczne. Czy takie połączenie może zastąpić TTS4? Nie do końca i nie w pełni, ale podstawowe funkcje jak najbardziej są możliwe, gdyby jeszcze udało się rozgryźć jak podpinać trasy spoza oficjalnego kanału dystrybucyjnego Tacx'a, to dla niektórych to byłoby całkiem użyteczne rozwiązanie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 październik 2016 - 21:59
Poniżej w załączonej grafice jaskrawy przykład z mojego dzisiejszego treningu dlaczego warto kalibrować trenażer smart na ciepło (czy nawet gorąco).
Niebieska linia - Tacx Vortex Smart
Czerwona linia - Stages
Przed kalibracją Vortex zawyżał moc o 15%, po kalibracji różnica wahała się między +1% a -2%.
To w ramach rady dla zaczynających trenować na smart trenażerze bez pomiaru mocy i chcących zachować porównywalne odczyty pomiędzy treningami. Za każdym razem kiedy podejrzewamy, że warunki mogły się zmienić (przede wszystkim temperatura powietrza ale także np. ciśnienie w oponie itd.), warto zrobić kalibrację.
kalibrujtrenazer.png 101,04 KB 27 Ilość pobrań
- palli lubi to
Napisano 22 październik 2016 - 13:04
Jeszcze o Kinomap. Mapa świata ze wszystkimi dostępnymi trasami - world map on Kinomap.
Zrobiłem na próbę 2 górki z Czeskich Karkonoszy ( Janova Hora, +Pec -Prazska ) , tzn. video + synchronizacja z śladem gps -doszło do 99% , wyskoczyła ramka zielona że niby ok, że 5-60 min przyjdzie mail ale nic się nie dzieje.Na mapie w Kinomapie też tego nie widać .
Może trzeba mieć opłacone konto ? albo ślad GPS powinien mieć dokładnie długość vdeo ( łączyłem film 17 min z trackiem 7h)
Napisano 22 październik 2016 - 13:05
Temperatura hamulca ma bardzo duże znaczenie dla mocy. Nie do końca wiem, jakie efekt fizyczny ma na to największy wpływ.
W sumie dobrym rozwiązaniem był pomysł w Elite, gdzie hamulec (tarczka alu) jest połączona "termicznie" z kołem zamachowym. Koło zamachowe działa jak akumulator ciepła i obciążenie jest w miarę równe.
Swojego czasu mierzyłem te temperatury i moce na moim Elite, nie ma kalibracji (bo to crono), wg "fabrycznych" krzywych (właściwie prostych), przy temperaturze zewnętrznej około 10*. "Ciepło" to jest 60-70* na tarczce (20-25W różnicy przy "moich" rzeczywistych 200-220W, błąd 10%), "gorąco" to jest 90* (30-40 przy 270-280W, 15%). Osobiście więcej nie daje rady, ale mocniejszy kolarz na pewno zgrzeje go bardziej. W drugą stronę, przy ostrych mrozach zaniża nawet o ponad 30% (pomiar mocy z trenażera podczas rozgrzewki nie ma żadnego sensu), temperatur wtedy niestety nie mierzyłem. "Fabryczne" krzywe są wyznaczone pewnie dla 30-40*..
Zakładam, że na Vortexie i podobnych skoki są znacznie większe, ta "blaszka" musi się rozgrzewać bardzo szybko i bardzo mocno (i te otworowanie i mikre wentylatorki dużo nie pomogą). Czyli przy kalibracji "na bardzo zimno" i później bardzo ostrych interwałach raportowana moc może być nawet o 50% wyższa niż rzeczywista (co w sumie bardzo ładnie zgadza się z wynikami z ligi PLV)
- Arked lubi to
Napisano 22 październik 2016 - 13:16
Największe różnice w Vortexie jakie zaobserwowałem to ~17%. To i tak bardzo dużo dlatego kalibracja na gorąco zalecana przy mocnym treningu interwałowym albo dłuższych jazdach >200W.
Jeśli chodzi o przyczyny dryftu to oprócz rozgrzewania opony i łożysk to myślę, że przede wszystkim to moc magnesów wraz ze wzrostem temperatury spada (dipole stają się mniej uporządkowane). Ale może ktoś z większą wiedzą o fizyce się wypowie i wyjaśni lepiej to zjawisko.
Zastanawiam się nad dołożeniem jakiegoś wentylatora do niego. Wprawdzie podczas treningu korzystam z pomiaru mocy ale przydałoby się na przykład, żeby trenażer podczas testu stopniowego na MAP podawał cały czas odpowiednią moc w trybie ERG.
Napisano 22 październik 2016 - 20:00
Poniżej w załączonej grafice jaskrawy przykład z mojego dzisiejszego treningu dlaczego warto kalibrować trenażer smart na ciepło (czy nawet gorąco).
W jakim programie robisz tę kalibrację???
W kolarce zapiekła się sztyca , nie idzie wyciągnąć.obniżyć a inni domownicy tez chcieli pojeździć- wstawiłem do trenażera rower mtb ( nawet ze special/ą oponą ) i znowu zaczyna się cyrk z kalibracją - w Tacx Utility po przyspieszeniu do 40 km/h , przestaniu pedałowania.. za Chiny nie mogę dostac wykresu kalibracji . Na ca 50 prób tylko kilka razy go widziałem ( i to wszystkie na kolarce), taki totolotek- u Was jest normalnie???
''Please pedaling again to reveal your calibration''
pedałuje i nic się nie dzieje, już nie wiem czy to nie wina połączenia przez Bluetooth jak tu na filmie gościu wyjaśnia gdzieś od 2min 11s https://www.youtube....h?v=ebbjE2cX_qA ,
( koło lekko scentrowane)
Niestety aktualnie nie mam jak sprawdzić czy przez ANT jest to samo.
Napisano 22 październik 2016 - 20:20
Kalibrację robię w tabletowej Tacx Cycling App. Łączę się przez ant+ (dodatkowy stick i przejściówka usb > micro usb). Wprawdzie jak już się łączył przez BT to wszystko działało normalnie, ale czasem miałem problem ze znalezieniem trenażera przez aplikację itd. Przez ant+ wszystko to działa u mnie sprawniej.
Z kalibracją Vortexa nigdy nie miałem problemów. Zawsze pojawia się wykres z dodatkową wartością liczbową. Może raz otrzymałem komunikat błędu bo przez przypadek ruszyłem korbą.
PS. To MTB to 29"? Jeśli nie to pozycja zamontowania hamulca na ramie może być nieprawidłowa.
Napisano 22 październik 2016 - 20:25
Nie MTB 26 , nr1( nr 2 to kolarzówka) według instrukcji czy rysunku( odkręciłem silnik i zmieniłem z 2 na 1 )
Zawsze pojawia się wykres z dodatkową wartością liczbową.
Znaczy jaką mniej więcej wartość dostajesz ?
( Bo mi wyskakują na końcu po lewej stronie np (9.1) 7,8 ,5,6 a ile jest OK ?) np http://images81.foto...5c8c3c0fgen.jpg