Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#601 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2016 - 10:09

...chyba, że elektromagnesy dałby z jednej strony obręczy a magnesy z drugiej.. do przemyślenia... bo do "zagospodarowania są aż 2 metry obwodu ;)

..to tak na szybko o 4 rano.

Hehe... Genialne! Dopiero do mnie dotarło, można przecież pójść krok dalej, po co wykorzystywać samą felgę koła, jak można zrobić trenażer Direct Drive wykorzystujący prądy wirowe z miarę dużym kołem zamachowym (alu lub kompozyt alu/stal dla uzyskania odpowiedniej wagi?) z magnesami i elektromagnesami (lub tylko tymi ostatnimi? ale jednak praca bez zasilania mogłaby być możliwa tylko z magnesami stałymi). W takim przypadku pomiar mocy mógłby odbywać się tak tensometrami w piaście lub też optycznie wzorem Elite, a jak już szaleć to nawet można wykorzystać napęd do zasilania układu, tak elektroniki jak również i hamulca, a jeśli byłoby zasilanie zewnętrzne to również do napędu do symulacji zjazdów. Bajery typu symulacja bruków bym już odpuścił ;).

Co prawda perpetum mobile z tego nie wyjdzie, ale zasada działania prosta, możliwości regulacyjne duże, na dobrą sprawę można byłoby nawet porządnie opracować algorytm hamowania, symulującego naturalną jazdę, czyli zmienna wartość siły hamującej w odniesieniu do siły przyłożonej do korby, bo to jest jak dla mnie słabą stroną trenażerów opartych o hamowanie magnetyczne. Co prawda Tacx'owi ta sztuka średnio się udała, co nie oznacza, że jest to bardzo trudne do zrealizowania. 

No to pomysł jest ;).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#602 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 18 październik 2016 - 10:19

A powiedzcie mi jeszcze proszę (nigdzie nie znalazłem o tym wzmianki), czy w Bushido Smart zaprzestanie pedałowania może się wiązać z utratą danych treningu/zerwaniem połączenia itp.? Wiem, że na ekranie pojawia się ostrzeżenie. Ale co potem?

Nie trudno jest mi sobie wyobrazić taką sytuację, że będę potrzebował chwilę odsapnąć. Albo nawet skoczyć do toalety. Po jakim czasie bez pedałowania trenażer się wyłącza/traci połączenie z komputerem/telefonem/tabletem?

Rozumiem, że dane są zapisywane na bieżąco i przerwanie połączenia nie skutkuje ich utraceniem?

A może ma on jakiś wbudowany akumulatorek, który po jakimś czasie pedałowania podtrzyma napięcie na kilka minut?

Szczerze mówiąc od Bushido najbardziej odrzuca mnie ten brak zewnętrznego zasilania. Z pewnością nigdy nie wykorzystam możliwości używania trenażera w szczerym polu, więc podpięty pod gniazdko czułbym się jakoś tak swobodniej...

I jeszcze pytanie o Zwift/Bkool Simulator. Wiadomo, Bushido/Bkool Pro nie symulują zjazdu. Jak się zatem zachowuje "avatar" w Zwift/Bkool i generalnie "cyferki", gdy przestaję pedałować na zjeździe? Koło się zatrzyma. A kolarz? Jedzie sobie dalej i (kilo)metry się nabijają, czy też się od razu zatrzyma? 

#603 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 18 październik 2016 - 10:39

Najlepszy trenażer w historii Tacxa to Cosmos/Fortius. Niektóre podjazdy wjeżdząłem 39x26, na zjazdach napędza koło. Inercja dość dobrze symulowana. Super sprawa dla zielonych - odaje energie do sieci. Testowałem. Bez jazdy komputer plus monitor plus sam trenazer pobierał ok 400 watów a na dobrym podjeździe pobór spadał do 50-100 watów :)

Ale jest bardzo skomplikowany w  konstrukcji ale do naprawy. Kupiłem kiedyś dwa uszkodzone zasilacze Fortiusa i udało mi się naprawić.

Leżą sobie w rezerwie dla mojego roboczego Fortiusa i Cosmosa :)

Ruszanie na Fortiusie jak w realu. Można gnieść na stojaco i nic z pod nogi nie umyka.

#604 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 październik 2016 - 12:23

I jeszcze pytanie o Zwift/Bkool Simulator. Wiadomo, Bushido/Bkool Pro nie symulują zjazdu. Jak się zatem zachowuje "avatar" w Zwift/Bkool i generalnie "cyferki", gdy przestaję pedałować na zjeździe? Koło się zatrzyma. A kolarz? Jedzie sobie dalej i (kilo)metry się nabijają, czy też się od razu zatrzyma? 

O prędkości awatara decyduje moc. W wirtualu będzie tak samo jak w rzeczywistości. Na płaskim i pod góre nie kręcisz to nie generujesz mocy, więc nie jedziesz. Na zjeździe rozpędza cię grawitacja (więc jedziesz dalej nawet jak nie kręcisz i nie generujesz mocy). Nie ważne więc jak kręci się twoje koło w rzeczywistości bo jedynym parametrem decydującym o prędkości i dystansie pokonanym przez twój awatar jest moc. Symulacja zjazdu w trenażerze to raczej kosmetyka i dodaje immersji i realizmu do odczuć jazdy. Nie ma wielkiego praktycznego zastosowania.

• arthuryankovski lubi to

#605 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2016 - 13:51

A powiedzcie mi jeszcze proszę (nigdzie nie znalazłem o tym wzmianki), czy w Bushido Smart zaprzestanie pedałowania może się wiązać z utratą danych treningu/zerwaniem połączenia itp.? Wiem, że na ekranie pojawia się ostrzeżenie. Ale co potem?

Jak krótki czas, to kondensator podtrzymuje połączenie, jak trochę dłużej to zaczynasz kręcić, diody bushido przez chwilę świecą się na czerwono, a za kolejną chwilkę (2 - 3 sekundy?) połączenie zostaje przywrócone. 

Nie trudno jest mi sobie wyobrazić taką sytuację, że będę potrzebował chwilę odsapnąć. Albo nawet skoczyć do toalety. Po jakim czasie bez pedałowania trenażer się wyłącza/traci połączenie z komputerem/telefonem/tabletem?

Rozumiem, że dane są zapisywane na bieżąco i przerwanie połączenia nie skutkuje ich utraceniem?

A może ma on jakiś wbudowany akumulatorek, który po jakimś czasie pedałowania podtrzyma napięcie na kilka minut?

No i odsapujesz, robisz siusiu i kręcisz dalej. Proste. Oprogramowanie w tym czasie robi pauzę - na pewno oprogramowanie Tacx'a, ale pewno inne również czeka na wznowienie połączenia. 

Szczerze mówiąc od Bushido najbardziej odrzuca mnie ten brak zewnętrznego zasilania. Z pewnością nigdy nie wykorzystam możliwości używania trenażera w szczerym polu, więc podpięty pod gniazdko czułbym się jakoś tak swobodniej...

Niekoniecznie, trenażer może się przydać do rozgrzewki przed wyścigiem. Trenażer wymagający kabla będzie dawał minimalny opór np. magnesów stałych lub układu napędowego. Co ciekawe bez przyłączenia do sieci energetycznej taki Ironman nawet będzie generował trochę prądu na swoje potrzeby, ale tylko do nadawania parametrów przez ANT+, jednak już bez możliwości sterowania oporem. Vortex (i pozostałe z hamulcem elektromagnetycznym) oczywiście nie ma takiej możliwości.

Właściwie to odcięcie od generowania zasilania odczuwa się głównie wtedy, gdy trenażer jest ustawiony na dużą moc hamowania i przestaje się kręcić. Rozpoczęcie kręcenia po czymś takim może być dość trudne, bo trenażer trzyma parametry oporu (albo zbliżone), jakoś nie wpadli na pomysł, żeby rozpędzanie odbywało się na zmniejszonym oporze. Nie tyle chodzi o sam początek generowania prądu do wznowienia działania trenażera, ale o dużą moc na niskiej kadencji przy ruszaniu, co jest równoznaczne z bardzo dużym oporem.  Warto pamiętać, żeby przerwy robić na małym oporze trenażera. 

To zresztą dotyczy chyba wszystkich trenażerów sterowanych, obojętnie czy linką (jak ustawisz magnesy na duży opór), czy elektrycznie elektromagnesami czy ślimakiem - choć tu przy elektromagnesach i zasilaniu zewnętrznym wystarczy dać sygnał niskiego oporu i ruszyć łatwo, a w Bushido trzeba jednak bujnąć rolką do wygenerowania prądu, żeby po nawiązaniu połączenia trenażer zmienił parametry oporu.

I jeszcze pytanie o Zwift/Bkool Simulator. Wiadomo, Bushido/Bkool Pro nie symulują zjazdu. Jak się zatem zachowuje "avatar" w Zwift/Bkool i generalnie "cyferki", gdy przestaję pedałować na zjeździe? Koło się zatrzyma. A kolarz? Jedzie sobie dalej i (kilo)metry się nabijają, czy też się od razu zatrzyma? 

Przy zjeździe na trenażerach bez napędu ustawia wtedy opór na minimum, zależy jakie masz przełożenie, bo od tego będzie zależeć ile watów będziesz musiał wygenerować na napęd (od kilkudziesięciu do stu z hakiem watów) - zakładając "swobodny" zjazd, ale jeśli dociskasz na wirtualnym zjeździe to i tak musisz trochę mocy wygenerować, prawda?

• big75 i arthuryankovski lubią to

#606 Maciej z NT

Maciej z NT
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 18 październik 2016 - 14:50

Witam - pierwszy post, na xtri.pl jestem pod nickiem magic0123456789 (ale muszę zmienić)

Jestem od blisko 2 lat użytkownikiem Bkoola Pro - przejechane około 6000 km - dwa razy zajechany i wysłany do serwisu do Hiszpanii.

W przypadku zjazdów oprogramowanie uwzględnia nachylenie i tylko programowo symuluje wartość prędkości. Minusem zjazdów jest niestety brak realizmu - zakręty, serpentyny z przejazdem 80km/h i przemykający materiał video wymaga przyszłościowych rozwiązań. Dodam że właśnie podczas zjazdów dwukrotnie uszkodziłem trenażer. Doświadczalnie nie dokręcam już prędkości, utrzymuje tylko stałą kadencję. Treningowo największa frajda to wszystko na Col plus rozjazdy na welodromie. 

#607 mixen

mixen
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądkrk

Napisano 18 październik 2016 - 15:20

czesc,

czy oryginalny odbiornik usb ant+ tacx i-genius T2020 (nie smart) może łapać sygnał z dwóch oprogramowań na raz?

Używam TTS4 do generowania oporu, ale gdy odpale zwift, wtedy TTS nie widzi silnika tacx.

Mam miernik mocy w korbie i mozna jechać w zwifcie bez oprogramowania tacx,

ale wtedy do wygenerowania 300W przy 52/11 trzeba kadencji +105

Suport tacxa odpisał, ze nie wie czy moga dzialac dwa oprogramowania jednoczesnie, ale oczywiscie proponują upgrade plytki elektroniki z i-genius do i-genius smart za 250eur

Ktoś coś?

Pozdr

L.

#608 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 październik 2016 - 15:52

Chodzi ci o to czy dwa programy mogą korzystać równocześnie z jednego ant+ usb dongle? Jeśli tak to odpowiedź brzmi: nie. Będą się ze sobą gryzły. Możesz spróbować dokupić drugi odbiornik ant+.

• mixen lubi to

#609 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 18 październik 2016 - 19:05

Mam kilka pytanek:

1) Koszty utrzymania Tacx Vortex - trenażer za 1700zł doliczamy koszt ogramowania 800zł i potem filmy jeden po drugim - ja potrzebuje filmy na krótkre trasy (40km), czy wtedy są tańsze?

2) Bkool pro. 2200zł, abonament (40zł / mieś), potrzebne wydajne łącze internetowe, streaming filmów

3) Elite Rampa - co tutaj oprócz ceny samego trenażera 2200zł należy doliczyć?

4) Mam zewnętrzne czujniki kadencji, prędkości i tętna pod Garmina 910XT, który z tych trenażerów będzie współpracował z tymi czujnikami?

5) Wszystkie będą działać ze Zwift-em ? Przy renderowaniu tras 3D bardziej chyba liczy się karta graficzna a nie prędkość neta?

6) Wszystkie one umożliwiają ładowanie własnych tras z gpx, ich wyrenderowanie w 3D i automatycznie dostosowują opór do nachylenia na trasie?

7) Orientujecie się, czy w Zwift będzie w najbliższym czasie możliwość uploadu własnuch tras 3d i ich generacja ? Świat 3d w zwift jest o wiele fajniejszy niż np w bkool

8) Co jest ważniejsze - maksymalna moc trenażera, czy naturalne odczucia z jazdy i który trenażer tutaj najlepiej wypada. Widzę, że Elita Rampa ma metalowe koło zamachowe, które trzyma prędkość a jak w przypadku BKool-a? Czy ta prędkość wytraca się szybciej? Która konstrukcja daje bardziej naturalne odczucia?

#610 Maciej z NT

Maciej z NT
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 18 październik 2016 - 22:31

@herbatniczek
Odpowiem tylko w sprawie Bkoola.
Ad 3 zgadza się, z początku korzystałem z tabletu Sony z2 z Wifi i 3G i wystarczał. Sony ma Ant+. Później komp z lepszą grafiką i 40 cali plus światłowód.
Ad 4 korzystam z paska tętna Garmina, kadencji i prędkości, moc jest do wyboru albo Vector albo Bkool. Ja korzystam z mocy trenazera, a 910xt ciagnie dane z Vectora, dla mnie porównwawczo tylko, do Stravy ładuje automat z Bkoola. Na rowerze ustawionym pod góry korzystam tylko z tętna reszta to Bkool.
Ad 6 zgadza się w bkoolu również trasy biegowe, ale efekt 3D mnie osobiście nie interesuje, lubie trasy live plus video i ustawkę w górach. Co do reakcji oporu względem sprzętu warto mieć przedłużenie usb z ant+ dongle bliżej trenażera, wg mnie szybciej i stabilnie bez opóźnienia działa.
Ad 7 w bkoolu jest konfigurator wg ustawień treningu lub można wgrać własny film, 3d generuje się automatycznie wg gpx.

Nie wiem jak w inny ale od chyba roku w bkoolu są w niektórych trasach zmienne co do warunków atmosferycznych w danej chwili lub zaprogramowanej oraz od początku tunel aerodynamiczny dla jazdy w grupie.

Aktualnym mankamentem dla mnie to zjazdy bez symulacji zakrętów (wyhamowanie), brak HD oraz hałas trenażera.

#611 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 18 październik 2016 - 22:34

Ja dokalibrowuję pod miernik mocy (np. minuta na docelowej mocy interwału i porównanie średniej mocy). O ile mi się chce i mam taką potrzebę, bo jak po prostu mam zrobić trening na dłuższych interwałach, to mogę z palucha wrzucić wymaganą moc skorygowaną o różnicę pomiędzy szacowaną przez Bushido, a wyliczaną przez P2M. W przypadku jazd wirtualnych warto dokalibrować śrubą docisku tak żeby zapewnić powtarzalność i w miarę realne obciążenie w odniesieniu do miernika mocy. 

To też nie wiem jak ugryźć , idzie gdzieś tą ,, dokalibrowaną '' wartość wprowadzić czy tylko o śrubę regulującą docisk idzie?

Parę razy próbowałem zmierzyć  odchylenie vatów Tacxa od mojego miernika ( 4iii) 

Pierwsza jazda ca 4 min średnia moc z TACXA 84 ( zapisywał tablet w Tacx Cycling app)   a z 4iii 154 zapisane przez komórkę i IPBIKE  ( czyli prawie 2 razy tyle)

Druga jazda czas podobny średnia moć z Tacxa 63 a z 4iii 158 to już jest ponad 2 razy tyle 

Teraz co powinienem zrobić- poluźnić czy ściaśnić --- na poluźnienie nie ma specjalnie rezerwy ???

( Może  można do Tacxa jakiś współczynnik zapodać - szukałem ale  nie znalazłem opcji)

Jeszcze jedna ciekawostka - W tej pierwszej próbie - ustawiłem nachylenie  3% początkowe 2 min to kolosalne różnice w watach między miernikiem a Tacxem a ostatnia minuta nagle bardzo podobne wskazania ( słychaać było Bushido jakoś inaczej zaczął pracować)- nie rozumiem o co chodzi .

Pokręcę śrubą regulującą docisk - to jak mi sięzdaje cała ta początkowa kalibracja ulegnie zmianie.

Optimum nie ma, jest zakres. W teorii powinno się tą kalibrację zrobić (powtórzyć?) po rozgrzaniu trenażera.

Odnośnie początkowej kalibracji - przedział/zakres - też nie do końca oczywiste.

(Może w ogóle...... olać tą całą kalibrację - bo dwa dni nad tym siedzieć trochę przesada)

Tutaj w instrukcji ,,Oficjalnej''  strona 9  http://wwwstatic1.tacx.nl/Media/Default/Manuals/TacxApps/Tacx_Cycling_app_v2.pdf  ładnie widac kursor ( biały ) .Jak jest nad zielonym Ok jak na czerwonym po jednej albo drugiej stronie  to  powinno się  podregulować/poprawić . 

Na moim tablecie nie ma żadnego kursora tylko kółko  zielone z liczbąhttp://images81.foto...5c8c3c0fgen.jpg

Można to rozumieć na co najmniej 2 sposoby. 

- Kółko to kursor  biały ( i interpretowac jak w instrukcji ) 

- kółko jest zielone czyli dobrze a jak będzie czerwone to do regulacji( próbowałem przyciaśnić dość sporo to do 9 doszło ale .......tez na zielono)

może jeszcze tak że jak jest 6 tzn +6 czyli  jest po prawej stronie  osi , kiedy zeszło by na (-) byłoby po lewej .

#612 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 październik 2016 - 07:02

Prawdopodobnie masz za mocno dokręconą śrubę docisku, stąd zbyt duży opór. Odkręć śrubę na tyle, na ile możesz, żeby kręcić bez poślizgów. Wtedy powinny mniej więcej się te moce wyrównać. "Kalibracja" w tym przypadku powinna być na zielonym polu, ale bliżej lewej strony linijki, niedaleko lewego czerwonego pola. Dopóki opona nie ślizga się po rolce jest ok. Użyj programu narzędziowego Tacx utility też jest możliwość kalibracji, ale przede wszystkim zaktualizuj oprogramowanie, a przynajmniej sprawdź, czy aktualizacja nie będzie potrzebna ;).

#613 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 19 październik 2016 - 07:14

Mam kilka pytanek:

1) Koszty utrzymania Tacx Vortex - trenażer za 1700zł doliczamy koszt ogramowania 800zł i potem filmy jeden po drugim - ja potrzebuje filmy na krótkre trasy (40km), czy wtedy są tańsze?

2) Bkool pro. 2200zł, abonament (40zł / mieś), potrzebne wydajne łącze internetowe, streaming filmów

3) Elite Rampa - co tutaj oprócz ceny samego trenażera 2200zł należy doliczyć?

4) Mam zewnętrzne czujniki kadencji, prędkości i tętna pod Garmina 910XT, który z tych trenażerów będzie współpracował z tymi czujnikami?

5) Wszystkie będą działać ze Zwift-em ? Przy renderowaniu tras 3D bardziej chyba liczy się karta graficzna a nie prędkość neta?

6) Wszystkie one umożliwiają ładowanie własnych tras z gpx, ich wyrenderowanie w 3D i automatycznie dostosowują opór do nachylenia na trasie?

7) Orientujecie się, czy w Zwift będzie w najbliższym czasie możliwość uploadu własnuch tras 3d i ich generacja ? Świat 3d w zwift jest o wiele fajniejszy niż np w bkool

8) Co jest ważniejsze - maksymalna moc trenażera, czy naturalne odczucia z jazdy i który trenażer tutaj najlepiej wypada. Widzę, że Elita Rampa ma metalowe koło zamachowe, które trzyma prędkość a jak w przypadku BKool-a? Czy ta prędkość wytraca się szybciej? Która konstrukcja daje bardziej naturalne odczucia?

3) Rampe kupowałem za 1639.

4) U mnie czujnik tętna oraz kadencji i szybkosci 2w1 podłączam pod apki, jednak aplikacja MyETraining nie chce obsłużyć samej kadencji z czujnika 2w1, zwift/trainerroad nie mają takiego problemu

5) co do karty graficznej mam Macbooka pro late 2013 z integrą i działa

Co do akcesoriów potrzebnych:

Dongle ant+ (zestaw micoach można kupić za 50zł na allegro) jeśli chcesz z aplikacji korzystać na komputerze

Aplikacja do treningów: Zwift, Trainerroad, MyETraining (z rampą rok free) według uznania.

#614 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 19 październik 2016 - 07:36

Użyj programu narzędziowego Tacx utility też jest możliwość kalibracji, ale przede wszystkim zaktualizuj oprogramowanie, a przynajmniej sprawdź, czy aktualizacja nie będzie potrzebna  ;).

TACX Utility juz próbowałem - tam kalibracja :Przyspiesz do 40 , przestań pedałować , pedałuj znowu żeby ....reveal'' kręcę,krecę i nic się nie dzieje nie wyskakuje okienko z osią- nie wiem czy zrobił tą całą kalibrację czy nie. No ale będę dalej walczył.

Myślełem, że w Bkool  tabletowym jest jakaś lepsza opcja kalibracji ale on nie widzi przez Bluetootha mojego trenażera( na razie nie mam komórki/laptopa z ANT).

Jeszcze takie 2 kwestie

- na tym zdjęciu co wcześniej wstawaiłem http://images82.foto...e777e7cbgen.jpg ta nakrętka srebrna na śrubie - po co ona jest - może powinna być niżej/wyżej na śrubie . Choc to w kwestii regulacji tą dużą plastikową czarną niewiele chyba zmieni.

- co mnie zaniepokoiło- komunikat ,,Not enough voltage...... '' .Ściągnąłem jakąś free trasę  -3,5 km , na końcu była górka ca 10% .

Albo mam coś źle ustawione albo z realizmem to wspólego ma tyle.... co prawie nic i można sobie te real spokojnie darować.Przy takim młynku  prędkość trenażer  szacował na ca ......5 km/h, moc jakieś 130   czyli w rzeczywistości ,,spacer'' - a rzeczywisty wysiłek był n razy większy.

Żeby komunikat o voltach  nie wyskakiwał to na tym ,, stromym '' na moich trybach 34-32 musiłbym kręcić jak Froom kiedy atakuje  a i tak nie jest powiedziane, że komunikat się nie pojawi .Przy takim młynku  prędkość trenażer  szacował na ca ......5 km/h, moc jakieś 130   czyli w rzeczywistości ,,spacer'' - a rzeczywisty wysiłek był n razy większy. 

edit: tak sobie myśłę patrząc na ten film    https://www.youtube....h?v=6PHOKlizcq0  min od 3.36 do 3.50 to jednak koło na filmie jest mocno zaciśnięte.

Na początku ledwo muska rolki potem 4,5 obrotu i solidne sciśnięcie =opór prz zaciskaniu)

( u mnie jest odwrotnie-)

edit2- w końcu się udało  w Tacx Utilities zeby wyskoczył wykres ( zielone , czerwone ) - Mój wynik był na zielonym , ale z lewej strony blisko czerwonego. Niby jest w ,,zakresie '' ale profilaktycznie  na wypadek przyszłej ,,dekalibracji z czujnikiem mocy  podkręciłem 1/2 obrotu  gałką  - niestety kolejny raz wykres już nie wyskakuje. No ale sądzę że jest mniej więccej dobrze.

#615 crux

crux
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 październik 2016 - 10:00

3) Rampe kupowałem za 1639.

Gdzie znalazłeś taka ofertę?

#616 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 19 październik 2016 - 19:16

Tacx Bushido jeszcze jedna niepewna sprawa - czy przypadkiem mój nabyty Bushido nie jest zajechany ( tzn.boję się czy aby na pewno mój egzeplarz jest ,, nowy=nieużywany'' ) Kupowany w Bajker - Zawiercie .(velo.pl)-Centrum Testowe

Kalibracja  jakoś chyba się udała , moc jaką widać jest mniej więcej równa na Bushido i na mierniku 4iii - ale dlaczego po jakiś 10 min jazdy ( ten sam odcinek - darmowe real video 3,5 km) zaświeciły  się pomarańczowe lampki ( normalnie podczas jazdy świecą/migają  zielone ) i Bushido na chwilę został  ,,zapauzowany'' -tzn  ciąglę kręciłem a na ekranie pojawił sie napis ,,PAUZA''- tak jakbym wstał i poszedł np. do wc.

cytat 

''W jego obudowie umieszczono diody LED pokazujące intensywność naszego wysiłku i generowaną moc. Od zielonego koloru przy stosunkowo słabym, poprzez odcień żółty średniej mocy, po czerwony oceniający nasze zaangażowanie i moc, jako wysokie''  

jak tak to czemu ta  ''samopauza'' ?

#617 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 19 październik 2016 - 20:55

Nic takiego u mnie się nie zdarza

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#618 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 19 październik 2016 - 20:58

Nie świeci sie na pomarańczowo czy nie ma Samopauzy?

#619 stilon

stilon
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 20 październik 2016 - 07:40

Co do akcesoriów potrzebnych:

Dongle ant+ (zestaw micoach można kupić za 50zł na allegro) jeśli chcesz z aplikacji korzystać na komputerze

Jakiś przykład aukcji i jak taki dongel z adidasa wygląda ?

#620 Tytanowy_Andrzej

Tytanowy_Andrzej
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 20 październik 2016 - 07:52

Zakupiłem sobie Tacxa Vortexa, w trakcie trenigu traci komunikacje z oprogramowaniem i miga czerwona dioda. Po restarcie znów wszystko jest dobrze. Czeka mnie wymiana?

Dodaj odpowiedź