Jump to content

Photo

Jaka pompka dla szosy ?

• This topic is locked This topic is locked
1098 replies to this topic

#221 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 29 March 2009 - 15:22

Polecam pompki stacjonarne z manometrami Beto, lub Zeffala, do 8 pompują przyzwoicie, dalej nie próbowałem bo nie było do czego :-)

Cemy są przyzwoite, Beto metal - ok 50 zł, wersja alu ok 60, Zeffal droższy ok 80 zł chyba.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#222 emixnt

emixnt
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 29 March 2009 - 15:36

SPIKE, coś takiego? http://www.apg.pl/?p...eto-cmp-069,251
W jeszcze lepszej cenie niz mowiles :)

#223 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 29 March 2009 - 16:24

SPIKE, Beto tez moge polecic. 40 zlotych ktore wytrzymalo jak narazie 9 lat.

jarek996, nie mow ze chcesz pakowac tyle atm w szytki? :shock: Takie ostre pompowanie kompletnie mija sie z celem. Wszystkie zalety szytek ida sie wietrzyc przy takim cisnieniu. W takiej sytuacji lepiej nie pchac sie w szytki w ogole. W zaleznosci od wagi, zwykle szytki maja najlepsze wlasciwosci przy ~ 7.5-8.5 atm.

#224 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 29 March 2009 - 20:14

SPIKE, coś takiego? http://www.apg.pl/?p...eto-cmp-069,251
W jeszcze lepszej cenie niz mowiles :)

Pisałem cene tak za głowy , a tam jest + przesyłka to i tak wychodzi podobnie, poza tym co sklep to inna cena.

#225 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 March 2009 - 20:26

jarek996, nie mow ze chcesz pakowac tyle atm w szytki? Takie ostre pompowanie kompletnie mija sie z celem. Wszystkie zalety szytek ida sie wietrzyc przy takim cisnieniu. W takiej sytuacji lepiej nie pchac sie w szytki w ogole. W zaleznosci od wagi, zwykle szytki maja najlepsze wlasciwosci przy ~ 7.5-8.5 atm.

Najlżejsze szytki pompuje się minimum na 8 atm. Ja lubię bardzo 10 atm. bo wtedy szytka jest bardzo twarda i się w ogóle nie ugina. Dyki lubi pompować minimum jakie można czyli 8 atm. do Tufo S3 Lite.
S3 Lite jest przecież szytką triathlonową i można wbić do niej 15 atm. Przy takim ciśnieniu nie można liczyć na jakiekolwiek tłumienie.
W moim przypadku szytka na 10 atm. + niska szytkowa obręcz to najlepsze połączenie. Szytka nie traci energii i daje niskie opory toczenia a obręcz pracuje dając trochę komfortu.

#226 emixnt

emixnt
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 29 March 2009 - 20:33

SPIKE, chodziło mi raczej o to czy o tej pompce mowiles. Wnioskuje ze tak, dzieki :) Chyba ja sobie sprawie :)

#227 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 29 March 2009 - 20:44

O tej pompce, w werssji z alu rurą jest wyższa , chudsza, a są także wersje z rurą stalowa tańsze o pare zł, waga podobna

w ogóle wszystkie pompki tej firmy są dobrze wykonane, miałem rózne na sklepie , ale jednak w stosunku cena do jakosci są na 5 z +.

A co do oponek, to ja mam założone 20 do kółek , szybko sie jeździ , jeśli w ogóle trafie na gładki asfalt, bo ostatnio to porowate wylewają, i ładuje tam ok 7.5 atm.

#228 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 29 March 2009 - 21:54

S3 Lite jest przecież szytką triathlonową i można wbić do niej 15 atm

Mozna, ale co nie znaczy, ze to optymalna wartosc :) Kiedys sam pakowalem po 13atm w szytke ale to przypominalo jazde na kamieniu albo drewnianych obreczach bez zadnej gumy na nich. Szytki maja najmniejsze opory toczenia przy takim cisnieniu o jakim mowie. Przy wiekszych cisnieniach gorzej sie tocza i sa mniej komfortowe. Przy wezszych szytkach owszem, wieksze cisnienie sie stosuje. Np przy 19mm 9-10atm jest na poczatku dziennym, inaczej na kazdej malej wyrwie dobijamy obrecz przy duzej predkosci. Miminalnej wartosci nie ma. Ta nadana przez producenta nie jest dla kazdego. Kolarz sam musi znalezc odpowiednie cisnienie, przy ktorym szytka zachowuje swoje najlepsze wlasciwosci.

#229 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 April 2009 - 17:52

Odświeżę temat, byłem dziś w lidlu i mieli dość dużo pompek rowerowych stacjonarnych, za 29,90 ktoś kiedyś pisał, że nawet godna uwagi.... takie info jeżeli ktoś potrzebuje...

#230 KuBeK

KuBeK
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2009 - 18:06

ktos oglądał te Lidlową? warto kupić? bo nie mam żadnej i sie zastanawiam :)

#231 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 posts
  • SkądKobyłka

Posted 16 April 2009 - 23:46

Ma ktoś może pompkę Blackburn AirStick SL i może podzielic się wrażeniami?? Szukam jej w polskich sklepach i nie mogę namierzyc, może ktoś widział i podpowie. Pompka ma 58 gram i 15,5 cm.

#232 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Posted 19 April 2009 - 17:09

http://www.allegro.p...da_jet_abp.html

Miał ktoś kontakt z taką pompką? Firma i cena zachęcają...

#233 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 19 April 2009 - 17:39

nie wiem, ale TU taniej ;-)

edit - oj chyba to inna ... są dwa rodzaje zdaje się.
Alpha jest chyba słabsza, Lamba wzmocniona ...

#234 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 April 2009 - 17:54

Miałem tę Sigmę i po kilku użyciach się rozszczelniła. Oddałem na reklamacje i dostałem pieniądze - nie chciałem drugiej takiej.

#235 luka92

luka92
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • Skądwarszawa

Posted 19 April 2009 - 18:13

ja mam tę sigme i sobie chwale mam ją już rok i nie widać żadnych oznak zużycia tylko jest jedno ale niewiem jak w innych pompkach ale dość ciężko się pompuje :) ja uważam że zawsze można dostać coś słabszej jakości tego nigdy nikt nie wie czy to towar jest w 100% pewny :) ale pompka ogólnie nie jest zła i pompują nią swoje szosy nawet moi 2 bracia czyli przez rok zawsze pracuje potrójnie :)

#236 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 19 April 2009 - 18:19

Ale tak realnie do ilu nią można napompować ? ;-)

#237 luka92

luka92
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • Skądwarszawa

Posted 19 April 2009 - 18:22

ja nie jestem za silny w gornych partiach ciala i spokojnie bym wyciagnal 9barow ale jak ktos jest nakoksiony to mysle ze da rade do 12 :) wszystko zalezy od tego ile kto ma krzepy :D tylko mozna czasem pomyslec ze sie w czasie pompowania rozleci albo rozpusci bo sie strasznie nagrzewa :D

#238 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 19 April 2009 - 18:44

No nie wierzę, żeby taką małą nabić 10 barów. Ja swoją zwykłą małą nie nabiję nawet 4.
Ale jeśli to prawda to wygląda na całkiem zacną pompeczkę skoro "przyramową" można tak jak mówisz spokojnie nabić 10 barów :->
Oczywiście mówisz o Lambdzie ? Czy może jednak o Alphie ?

#239 luka92

luka92
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • Skądwarszawa

Posted 19 April 2009 - 19:02

oczywiscie ze o lambdzie ;) i da sie nabic spokojnie 10 ale ja uzywam max 8-9 bo jestem chudy a pozatym nie dalbym rady wiecej napompowac :D

#240 Al Capone

Al Capone
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądKraków

Posted 28 April 2009 - 20:32

czyli mówicie że ta lambda to taki cudowny wynalazek ??
Bo właśnie szukam jakiegoś ustrojstwa co by go wozić ze sobą