Jump to content

Photo

Jaka pompka dla szosy ?

• This topic is locked This topic is locked
1098 replies to this topic

#261 Al Capone

Al Capone
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądKraków

Posted 18 May 2009 - 18:31

a ja w niedawno zakupiłem sigmę lambdę za 30 zł ( zdecydowałem się na nią dzieki forum ) i sobie ją chwalę i potwierdzam że można dobić nią 9 atm bez wiekszego wysiłku a trochę pomachać to i 10-11 wejdzie

#262 £ysy

£ysy
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądDzierżoniów

Posted 18 May 2009 - 18:42

Ja polecam jako pompke stojącą DECATHLONA, kupiłem za 100zł. Spokojnie nabija 11atm.
http://www.decathlon...-7000-20713049/ (podrożała)
A macie jakieś doświadczenia z nabojami na CO??

#263 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 13 June 2009 - 13:45

prosze o opinie na temat crank brothers ultra aloy, z opisu wynika ze pompuje do 9 atmosfer /130 PSI,jak to wygląda w praktyce?

http://www.allegro.p...y_manometr.html

#264 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 June 2009 - 22:01

Używam w domu ręcznej pompki Reenstar. Bez problemu nabijam nią 8 bar. Jej cechą szczególną jest mała średnica, tłoczek ma niecałe 16 mm. Niestety jest to okupione większą ilością koniecznych "pompnięć". Myślę, że przy pompkach jednostopniowych, a z takimi mamy do czynienia w kolarstwie, należy przede wszystkim zwracać uwagę właśnie na średnicę cylindra. To da nam ogólne wyobrażenie o jej możliwościach sprężania.
Dla ciekawości podam, że mam także ręczną pompkę do 230 bar. Służy do sprężania powietrza w karabinku pneumatycznym i jest trójstopniowa. Orientacyjnie podam, że przy dwustu barach potrzeba użyć podobnej siły jak przy zwykłej rowerowej pompce przy 8.

#265 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 30 June 2009 - 21:00

Taka ciekawostka http://www.xtrabike....g_1707&strona=0 teraz SKS sub 39 to ''cegła''. Ciekawe jak się spisuje .10 bar - nawet do szytek wystarczy...

#266 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 30 June 2009 - 21:37

Kiedy jeździłem tylko na szosówce, nabyłem stacjonarną pompkę, która obsługuje tylko zawory Presta. Teraz złożyłem crossa/trekkinga, który ma wentyle samochodowe. Czy można kupić (jeśli tak to gdzie ?) taką uniwersalną końcówkę, która obsługuje oba wentyle. Teraz większość pompek stacjonarnych ją ma, ale nie sprzedają tych końcówek jako cz. zamienne (przynajmniej ja nigdzie nie spotkałem).

#267 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 30 June 2009 - 22:27

ja jestem posiadaczem stacjonarnej pompki BETO z manometrem. I generalnie jest OK, ładnie pompuje, dochodzi do 8 Atm, aczkolwiek musze się "powiesić" na pompce.

Jedna rzecz mnie martwi. Jak ciśnienie jest tak w granicach 8 Atm nie mogę wyjąć końcówki z wentyla. Ciśnienie chyba coś tam rozpiera i muszę się nieźle nagimnastykować, żeby wyrwać końcówkę pompki. Boję sie, że kiedyś uszkodzę koło w rowerze... Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem? Jak sobie z tym poradzić?

#268 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 30 June 2009 - 22:42

Ja mam sks airworx super pompka do 10 bije bez problemu :)

u2250y2014v3.gif

#269 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 13 July 2009 - 21:18

Chciałem kupić SKS Rennkompressor tylko są dwie wersje :
1) wężykiem, E.V.A Presta, Schrader
2) z metalową końcówką - wersja wzorowana na "starym modelu"

Którą brać ? Zależy mi na trwałości i bezawaryjności

#270 nessie

nessie
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • Skądgdynia

Posted 13 July 2009 - 21:54

ja jestem posiadaczem stacjonarnej pompki BETO z manometrem. I generalnie jest OK, ładnie pompuje, dochodzi do 8 Atm, aczkolwiek musze się "powiesić" na pompce.

Jedna rzecz mnie martwi. Jak ciśnienie jest tak w granicach 8 Atm nie mogę wyjąć końcówki z wentyla. Ciśnienie chyba coś tam rozpiera i muszę się nieźle nagimnastykować, żeby wyrwać końcówkę pompki. Boję sie, że kiedyś uszkodzę koło w rowerze... Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem? Jak sobie z tym poradzić?

ja tez posiadam pompke beto i faktycznie przy wysokich cisnieniach przy wyjmowaniu koncowki z wentyla trzeba uzyc znacznej sily co u mnie konczy sie przewaznie wyrwaniem wentyla z detki, w krotkim czasie zalatwilem tak juz chyba z 6 detek.
Mysle o wymianie wezyka na sks z koncowka smarthead

#271 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2009 - 06:58

Przy wyjmowaniu zacisku po pompowaniu trzeba mieć trochę wprawy. Na początku użytkowania miałem tak samo i kilka końcówek poszło. Jednak po jakimś czasie na spokojnie udawało mi się wyjmować zasisk bez szwanku dla dętki. Nie można sie mocować, co gwarantuje uszkodzeniem.

Posiadam pompkę Parktool`a. Do 7 atm - bez problemu, do 8 troche siły trzeba włożyć. Wyżej nie próbowałem.

#272 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 14 July 2009 - 07:32

Mi dziś ma przyjść Sigma Lambda do 12 atm. Zobaczymy ile jest warta pompka za 30 zł :mrgreen: niestety byłęm zmuszony cos kupić, bo zakłady wuklanizacyjne potrafią tylko dać 6,8-7 atm.

#273 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 14 July 2009 - 09:06

Mi dziś ma przyjść Sigma Lambda do 12 atm

Tez sie nad nia zastanawialem ale wolalem kupic pompke serwisowa z duzym tlokiem kilka dobrych machow i mam tyle ile chcem . A co do tej Lambdy slyszalem ze ona straszne licha jest niby zapewniaja ile ona tam nie kosztuje , ale u mnie kilka osob podziekowalo sobie z ta pompeczką :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#274 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 14 July 2009 - 10:56

najlepiej lewą dłonią maksymalnie usztywnić zawór a prawą delikatnie wyciągnąć końcówkę. szarpanie na prawo i lewo przy ciśnieniu 8 atm szybko uszkodzi dętkę.

#275 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 14 July 2009 - 11:01

No po kilku pompowaniach dochodzę juz do jakiegoś wyczucia. Najważniejsze, żeby nie wciskać końcówki pompki do końca wentyla, bo wtedy się mocno zblokuje.

oczywiście zawsze staram się to robić w wyczuciem, ale... wiadomo, różnie to bywa. Myślałem, że ze specjalną końcówką na Presta będzie łatwiej, a tu i tak trzeba się mocno nagimnastykować...

#276 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 July 2009 - 13:10

Mam pompkę Bontrager Charger i polecam juz roku użytkuje ją i nadal działa,bez problemu 8\9atm

#277 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 14 July 2009 - 13:17

Chciałem kupić SKS Rennkompressor tylko są dwie wersje :
1) wężykiem, E.V.A Presta, Schrader
2) z metalową końcówką - wersja wzorowana na "starym modelu"

bierz tą z metalową końcówką, ja mam tą z EVA i czasami potrafi wypaść taki bolec metalowy który trzyma to wszystko do kupy, teraz przed pompowaniem zawsze sprawdzam czy bolec wystaje po równo z obu stron. generealnie pompka super.

#278 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 14 July 2009 - 13:57

Także szukam pompki do szosy taką żeby nabić sobie z 6atm jak złapie kapcia. Znalazłem takie:
SKS Puro Alu http://allegro.pl/it...wery_swiat.html
Park Tool http://e-rower.pl/po...mp3-p-2223.html

Sks jest ładny nic nie wystaje z boku i szpanerski manometr.

#279 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 14 July 2009 - 16:40

http://allegro.pl/it...irma_crane.html
Znacie tą konstrukcję?
Ile jest prawdy w tym 16 bar?

#280 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 July 2009 - 17:12

http://allegro.pl/item685423716_16_bar_pompka_z_manometrem_retro_firma_crane.html
Znacie tą konstrukcję?
Ile jest prawdy w tym 16 bar?

nawet jeśli to by była prawda po co ci 16 bar-ów opony i tak pompuje sie max do 11 :roll: :roll: