Jaka pompka dla szosy ?
Napisano 18 styczeń 2012 - 23:12
Pompka jest stalowa, dół odlewany z żeliwa. Długi wężyk bodajże 140 cm. Pompuje się do 10 bar bez jakiegokolwiek wysiłku (próbowałem tylko do tylu ile pozwala producent opon).
Najważniejsza zaleta droższych pompek firmy SKS - można do nich kupić części zamienne! To, że coś się zużyje jest nieuchronne, a do SKS kupisz bez problemy uszczelkę, całą głowicę czy wężyk, a nie musisz kupować za każdym razem całej nowej pompki.
Po tym, jak mi zaczął puszczać dwuletni Pedros, o kilkumiesięcznej pompce z Lidla nie wspominając, zdecydowałem się właśnie na SKS. I nie żałuję.
Trochę trudno będzie Ci się zmieścić w przedziale do 150 zł, ale poszukaj - nie zawiedziesz się.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 19 styczeń 2012 - 08:18
Napisano 19 styczeń 2012 - 14:22
Mam jeszcze pytanie do użytkowników pompek Lezyne Steel Floor Drive (w wymienionym parę postów wyżej sklepie mogą zamówić model 2012 za 159 zł co byłoby dla mnie do zaakceptowania) z końcówką wkręcaną.
Taka końcówka (choć trochę dłużej się ją zakłada) wydaje mi się pewniejsza i bardziej niezawodna. Jak jest z tym w praktyce? Nie ma żadnych problemów przy pompowaniu wentyli samochodowych?
Z mniej ważnych rzeczy, jaki kolor waszym zdaniem prezentuje się najlepiej po jakimś czasie eksploatacji?
Stormik, w niektórych sklepach rowerowych można dostać samą końcówkę czy wężyk. Sprzedaje się je jako części zamienne do pompek. Może jakiś model uda się dopasować do Twojego kompresora.
Napisano 19 styczeń 2012 - 14:31
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 21 styczeń 2012 - 08:10
Chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/ad...2062496191.html
tylko teraz pytanie czy zmierzę tym ciśnienie w oponie ? Napompować raczej pójdzie ale nie zawsze idzie zmierzyć ciśnienie :/
Napisano 21 styczeń 2012 - 10:53
Napisano 21 styczeń 2012 - 16:09
I czytałem że idzie kupić jakąś przejściówkę i wystarczy lekko ją uciąć i już problem pomiaru ciśnienie rozwiązany
Więc pytam się was czy może ktoś wie gdzie idzie kupić taką przejściówkę, ponieważ kupiłem jedną w sklepie(taką zwykłą) i nawet napompować nie szło dopiero gdy ojciec uciął ją dosyć trochę to idzie napompować lecz nadal ciśnienia nie idzie dobrze zmierzyć.
PS.
Przeczytałem to na jakiejś stronie:
Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy.
Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze
A jeszcze inna osoba napisała później
I o taki adapter mi chodzi ale nigdzie nie potrafię go znaleźćZdarza mi się pompować dętki z prestą pompką samochodową przy użyciu takiego (<---link nie działał) adaptera. W końcówce pompki jest w środku bolec, który w wentylu samochodowym wpycha bolec wewnątrz wentyla i otwiera go. Przy użyciu adaptera działa to identycznie - po odkręceniu nakrętki na wentylu presta i nakręceniu adaptera bolec w końcówce pompki otwiera zawór. Szczelność identyczna jak w przypadku pompowania dedykowanych wentyli samochodowych.
Więc po co się męczyć, skoro można kupić taki adapter i pierwszy lepszy manometr do kół samochodowych?
Napisano 21 styczeń 2012 - 16:17
Jeśli chcesz uzyskać odpowiedź to pokaż z czym Ty masz problem, Twój kompresor, wężyk, przejściówkę. Zdjęcia Presty nie musisz wrzucać, bo każdy tutaj wie jak ten zawór wygląda.
Najprostszym sposobem pomiaru ciśnienia, bo chyba tylko i wyłącznie o to Tobie chodzi, jest kupno manometru. A manometr taki (typowo od producenta akcesoriów rowerowych) jest np. tutaj:
http://www.formicki-...kat=46&&id_pp=0
albo inny model:
http://www.bike-cent...yfrowy-manometr
Przejściówka, którą pokazałeś w linku na początku tej strony służy do pompowania dętek z zaworem Presta i za pomocą pompki na Shradera. Z pomiarem ciśnienia sama przejściówka nie ma wiele wspólnego.
Napisano 21 styczeń 2012 - 18:13
I największy jest ten problem że nigdzie nie umiem takiego adapter znaleźć, no i najlepiej by było żeby manometr pokazywał też ciśnienie, bo nie każdy adapter umożliwia pokazanie ciśnienia manometrowi :/. I szkoda mi kasy wydawać na specjalne mierniki ciśnienia
PS.
Znalazłem takie coś:
I mam ten sam problem tak końcówka nie wciska tego wentylka i troszeczkę ciężko się pompuje no i ciśnienie pistoletem z manometrem nie zmierzęA Próbowałeś pompować prestę kompresorem samochodowym? Ja próbowałem na kilku stacjach i wszędzie ten sam problem - końcówka kompresora nie wciskała wentylka do środka i się nie dało napompować (może mam zły adapter), mimo, że pompką wszystko jest ok.
Napisano 21 styczeń 2012 - 18:30
Niestety innej przejściówki nie znajdziesz. Żeby sprawdzić ciśnienie, musi być wentylek wciśnięty i jakby otwierasz obwód, wtedy możesz sprawdzić ciśnienie wewnątrz dętki. Pompować da się bez wciskania wentylka, po prostu większe ciśnienie na pompce niż w dętce i siła go wciska. Tylko w przypadku Presty, warto przed pompowaniem puknąć kilka razy w wentylek, żeby się rozruszał.I mam ten sam problem tak końcówka nie wciska tego wentylka i troszeczkę ciężko się pompuje no i ciśnienie pistoletem z manometrem nie zmierzę
Tobie, jeśli chcesz sprawdzać ciśnienie na preście pozostaje kupno odpowiedniej pompki z końcówką właściwą dla Presty.
Napisano 21 styczeń 2012 - 18:35
Napisano 21 styczeń 2012 - 18:52
Aha i taka prośba mógł by mi ktoś z was zrobić zdjęcie swojego adaptera z samochodowego na presta ? (oczywiście jeżeli ktoś taki posiada)
Chciałbym zobaczyć czy różni się ona on mojego adaptera. A szkoda mi kasy na wydawanie pompkę stacjonarną lub to do mierzenia ciśnienia.
A nie ma takich adapterów że jak włożę ten wąż na nią i ta końcówka węża coś tam naciśnie i to się wysunie i naciśnie wentyl ? xD
Napisano 30 styczeń 2012 - 20:19
http://allegro.pl/ad...2083046553.html
Ten adapter jest niższy i po zeszlifowaniu o ok 1mm pozwala na sprawdzenie ciśnienia.
Napisano 30 styczeń 2012 - 22:56
I jak sie ma dokladnosc tych manometrow?
Problem mam taki, ze podczas wyjazdow samolotowych, z oczywistych wzgledow nie zabieram stacjonarnej. Zdany jestem na awaryjna kieszonkowa max 120psi dmuchawke, gdzie 110psi jest juz wysilkiem, a proba dojscia do 120 to chyba gwarantowane urwaniem zaworu (topeak mt rocket al).
A ze uzywam lateksowe gumki to po porannym siusiu, owsiance i kawie czeka mnie niezle dymanie ta pompka.
Chce sobie ulzyc nieco, stad moje dywagacje aby w/w pompke uzyc jako ala stacjonarna.
Druga opcja jest taka (tu rowniez pytanie) aby zamiast w/w dmuchawki, zapodac Road Drive Mini 216cm max 160psi. Pytanie jak latwo/trudno pompowac takim urzadzeniem do zalozmy 120psi? Mial ktos mozliwosc porownania 120 i 160 psi pompek?
Napisano 31 styczeń 2012 - 19:56
Napisano 29 luty 2012 - 14:30
Acha, serwisanci też na nie psioczyli. Jedna zresztą już jest uszkodzona i zacisk do wentyla nie działa. Po prostu mega żenada. Ciekaw jestem ile na nich pociągną...
Napisano 02 marzec 2012 - 23:33
Pompka ręczna CARBONE NUDA
LinkLink
Pompka wygląda w tej chwili tak.
Pompka
A ile nią na pompowałem... Cóż... na bary to Wam nie powiem, ale na rzekome 10 to mi nie wygląda. Może 5... W każdym razie gdyby mnie na trasie coś takiego złapało... to do domu nie wiem czy bym na tym dojechał...
Nie wiem czy trafiłem na model wadliwy, czy po prostu taki to produkt... niemniej jutro wymieniam na "domową". Niestety będę musiał posukać czegoś na trasę.
Widział może ktoś z Was ostatnimi czasy coś niebyt dużego, zagrabnego i w przystępnej cenie, co by można na trasę do roweru zabrać
Gosc_Dominik_*
Napisano 03 marzec 2012 - 17:56

Temat jest zamknięty