Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#841 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 03 marzec 2012 - 19:20

Przez ręce przeszło mi kilka pompek już. Jestem zdania, że żadną małą pompką nie ma możliwości wpompowania ~8atmosfer bez wysiłku.
Dla przykładu SKS Rookie XL w teorii pompuje do 6 barów, a praktyce do 2 barów (opór przy 2 barach jest ogromny, trzeba by stanąć na tłoku by wepchnąć jeszcze trochę powietrza). Innym przykładem jest pompka również znanej i renomowanej marki - Lezyne, model HV. W teorii pompuje do 8,3 bara, w praktyce udało mi się uzyskać przy ogromnym wysiłku 6,5 bara, przeciętnie 6 barów, ale też przy włożonej sporej sile.
Ciśnienie po napompowaniu mierzone było manometrem w pompce Lezyne Steel Drive. Jest to stacjonarna pompka, która pompuje w teorii do 11 barów. W praktyce maksymalnie osiągnąłem (jak na razie) 8,5 bara - taki limit ma opona. Osiągnąłem ten wynik bez większych problemów, sądzę, że 10 barów bym wcisnął, 11 - nie wiem, może tak, może nie.

Wracając jeszcze do Lezyne HV. Wspomniane 6,5 bara osiągnąłem po 230 machnięciach tłokiem. Nawet gdyby pompowanie przebiegało lekko (ale nie przebiegało w końcowej fazie) to po tylu ruchach człowiek i tak ma dość pompowania.

#842 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 marzec 2012 - 21:53

Co do Lezyne i innych, to proponuje uzywac pompki przeznaczonej do szosy.
HV to high volume (duza objetosc) dobre do opon mtb, do szosy sa HP high pressure (wysokie cisnienie 160psi). Mam Lezyne Road Drive i dmuchanie do 8-9at nie sprawia zadnego problemu.

#843 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 03 marzec 2012 - 22:02

Mój błąd, posiadam HP, dokładniej HP Drive. Do 8,3 pompuje teoretycznie HP przecież, HV generuje niższe ciśnienie.
Niemniej, faktu to nie zmienia, bo HP w moim przypadku nawet 7 barów nie osiąga :/

#844 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 03 marzec 2012 - 22:12

To może z twoim pompowaniem coś jest nie tak, bo wszyscy zachwycają się HP Drive, poza tym SKS Rookie XL wchodzi tylko 2 bary. Ja pompeczką za 10 zł pompowałem 4 Bary.

#845 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 03 marzec 2012 - 22:21

Być może, nie mówię, że nie. Rąk silnych nigdy nie miałem.
Ciśnienie podawane przez producenta uzyskałem tylko na jednej, stacjonarnej pompce. Każda inna (ręczna) nie pozwalała osiągnąć podawanej przez producenta granicy.
Pytanie też kto, czym i jak mierzy uzyskane ciśnienie. Manometry kompresorów np. na stacjach benzynowych przy 4 barach posiadają błąd rzędu 1-1,5 bara, a więc przeszło 25%.

Taki szczegół jeszcze: po uzyskaniu 6,5 bara pompką HP Drive, przez dwa kolejne dni miałem poważne odciski na dłoni, którym towarzyszył "piękny" czerwony kolor.

No, ale nieważne. Każdy ma swoje jakieś tam zdanie, które na podstawie doświadczeń sobie uformował.

#846 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 marzec 2012 - 22:39

Oczywiscie machanie do podawanych gornych granic jest awykonalne.
Ale jak pompka ma te 160psi max to w miare spokojnie mozna pompowac do 120psi.
Uzywam cyfrowego recznego manometru plus z pompki stacjonarnej.

#847 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marzec 2012 - 21:22

Pamiętam kiedyś znajomy miał no-name za 20zł, klucz tkwił w możliwości zmiany średnicy tłoczka i tak na początku pompowało się na I biegu, potem ruch dźwigienki i II bieg by spokojnie dobić do wysokiego ciśnienia. Postaram się znaleźć co to był za wynalazek. Miałem SKS Infusion TT i rozleciała się w drobne podczas pompowania. Aktualnie jest BBB Ovalintegrate i spokojnie 6 bar idzie nadymać.

#848 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 05 marzec 2012 - 16:27

W liddlu od 12marca ma być:
POMPKA Z MANOMETREM do 16barów za 29,99zł
Stojąca z zestawem adapterów i gwarancją na 3lata :P

Ktoś chce sprawdzić czy 8-9barów da rade?

#849 Pawel85

Pawel85
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 marzec 2012 - 20:03

Od 15.03. (czwartek) w Lidlu oferta rowerowa, m.in. pompka.

http://www.lidl-page...html?kid=s43OtR od str. 16

#850 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 05 marzec 2012 - 20:16

Na pompkę się skuszę, jak tylko będzie w domu napisze co i jak. Z tego co widzę, to zaczęli się cenić okulary dosyć mocno poszły w górę no i do tego tylko jeden wzór.

#851 Miechu

Miechu
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądSieniawa

Napisano 05 marzec 2012 - 21:10

Pompa taka sama jaką ja mam. Tyle, że ja kupiłem za 25zł. 8 barów to kilka razy nabije, ale w końcu się gumy zetrą, po przełożeniu napompowałem oba koła i przy 4 barach puszcza ciśnienie. Teraz muszę kupić tą końcówkę i powinna działać dalej, aczkolwiek dość ciężko wchodzi powietrze.

#852 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 05 marzec 2012 - 21:38

Tą pompką mnie trochę zmartwiłeś, ale myślę, że da radę ją zmodyfikować i będzie dobrze hulać.

Torbę też kupię zwłaszcza, że w cenie są narzędzia i łyżki jakość pewnie nie będzie powalająca, ale mogę się zdziwić.

#853 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2012 - 22:54

A co sądzicie o pompkach marki BLACKBURN. W MR był test mammoth 2stage. Widziałem jeszcze kilka innych modeli tej firmy, m.in. AirStik SL. Pompka ma byc uzywana do MTB i w niedalekiej (mam nadzieje) :D przyszłosci do szosy. Zamierzam wozic ją przyczepioną do ramy.

#854 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marzec 2012 - 13:54

Kupiłem w Lidlu pompkę Crivit w ubiegłym roku i szczerze odradzam! Tak jak ktoś napisał kilka postów wcześniej - kilka razy można napompować, może i nawet 10 bar, po miesiącu puszcza guma, plastikowy zacisk zamykający głowicę na wentylu też się wyrabia.. Bardzo krótki (dla mnie niewygodny) wężyk. Ogólnie całość sprawia bardzo tandetne wrażenie. Jedyny plus to końcówki w zestawie, można dziecku pompkę albo baloniki pompować... Na szosę do częstego stosowania - nie nadaje się!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#855 Pawel85

Pawel85
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 marzec 2012 - 17:52

Kupiłem w Lidlu pompkę Crivit w ubiegłym roku i szczerze odradzam! Tak jak ktoś napisał kilka postów wcześniej - kilka razy można napompować, może i nawet 10 bar, po miesiącu puszcza guma, plastikowy zacisk zamykający głowicę na wentylu też się wyrabia.. Bardzo krótki (dla mnie niewygodny) wężyk. Ogólnie całość sprawia bardzo tandetne wrażenie. Jedyny plus to końcówki w zestawie, można dziecku pompkę albo baloniki pompować... Na szosę do częstego stosowania - nie nadaje się!

Ja mogę potwierdzić to co pisali wcześniej koledzy, na podstawie wielu opinii tutaj kupiłem miesiąc temu SKS Airworx 10.0 za 115 zł, jak narazie spisuje się rewelacyjnie. Solidnie wykonana, sprawia wrażenie, że będzie służyła przez lata, więc te 115 zł nie jest wielkim wydatkiem.

#856 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 06 marzec 2012 - 19:52

Paweł85, Pewnie, że lepiej kupić coś porządnego. Co z tego, że ta pompka z Lidla tania, ale 30zł w błoto wyrzucać to mnie akurat nie stać.
Ja do szosy na wyjazdy zakupiłem Lezyne Presure Drive S
Jak na razie same zalety, solidnie wykonana, ma wężyk , więc przy pompowaniu nie trzeba uważać by nie urwać presty, dosyć szybko pompuje przy tym ma niewielkie rozmiary i ładnie wygląda, nie psuje wyglądu roweru.

#857 Paul605

Paul605
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • SkądŚwiebodzice

Napisano 06 marzec 2012 - 20:13

Ja do szosy na wyjazdy zakupiłem Lezyne Presure Drive S

Jakie ciśnienie max uzyskałeś ?

#858 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 marzec 2012 - 20:19

Przypuszczam, ze 120psi bedzie ciezko uzyskac, jesli wogole.
Do szosy polecam te z max 160psi, duzo latwiej dobic do 120psi.

#859 JUSKI

JUSKI
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marzec 2012 - 23:06

Od 15.03. (czwartek) w Lidlu oferta rowerowa, m.in. pompka.

http://www.lidl-page...html?kid=s43OtR od str. 16

Szczerze odradzam. W zeszłym roku zakupiłem i po 4-5 pompowaniach ułamała się blokada końcówki ( na szczeście LIDL odrazu uznaje reklamację i oddaje kasę). Później zakupiłem AUTHORA AIR TURBO i sprawdza się znakomicie pompuję 8-9Bar i działa jak narazie bez problemu przez cały ubiegły sezon.
Tutaj link
http://www.velo.com....=0&pk=%&id=1110

#860 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 07 marzec 2012 - 19:18

Jakie ciśnienie max uzyskałeś ?

Nie mam czym zmierzyć, ale pompuje na kamień, oczywiście w końcowej fazie trzeba użyć sporo siły.