Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#821 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 styczeń 2012 - 23:12

cliff, jeżeli szukasz pancernej pompki na lata to przyjrzyj się SKS Rennkompressor.
Pompka jest stalowa, dół odlewany z żeliwa. Długi wężyk bodajże 140 cm. Pompuje się do 10 bar bez jakiegokolwiek wysiłku (próbowałem tylko do tylu ile pozwala producent opon).

Najważniejsza zaleta droższych pompek firmy SKS - można do nich kupić części zamienne! To, że coś się zużyje jest nieuchronne, a do SKS kupisz bez problemy uszczelkę, całą głowicę czy wężyk, a nie musisz kupować za każdym razem całej nowej pompki.

Po tym, jak mi zaczął puszczać dwuletni Pedros, o kilkumiesięcznej pompce z Lidla nie wspominając, zdecydowałem się właśnie na SKS. I nie żałuję.

Trochę trudno będzie Ci się zmieścić w przedziale do 150 zł, ale poszukaj - nie zawiedziesz się.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#822 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 19 styczeń 2012 - 08:18

ale ja nie chce pompki stacjonarnej bo mam już kompresor (nawet kilka) i ciągną do 10 barów bez problemu ale ja potrzebuje sam wężyk, ponieważ w tym jest za krótka igłą i przy pompowaniu nie dotyka dobrze wentylu, i nie da się napompować, więc potrzebuję albo samego węża który idzie z "pistoleta" do wentylu lub pistolet z wężem.

#823 cliff

cliff
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądtrójmiasto

Napisano 19 styczeń 2012 - 14:22

Radello, dostępność części zamiennych do pompek SKS jest niewątpliwą zaletą. Do moich potrzeb wystarczyłby chyba nawet model Airworx i poważnie się nad nim zastanawiam. Jeśli jednak znalazłbym gdzieś Rennkompressor w dobrej cenie to kupię go bez wahania :)

Mam jeszcze pytanie do użytkowników pompek Lezyne Steel Floor Drive (w wymienionym parę postów wyżej sklepie mogą zamówić model 2012 za 159 zł co byłoby dla mnie do zaakceptowania) z końcówką wkręcaną.

Taka końcówka (choć trochę dłużej się ją zakłada) wydaje mi się pewniejsza i bardziej niezawodna. Jak jest z tym w praktyce? Nie ma żadnych problemów przy pompowaniu wentyli samochodowych?

Z mniej ważnych rzeczy, jaki kolor waszym zdaniem prezentuje się najlepiej po jakimś czasie eksploatacji? ;)

Stormik, w niektórych sklepach rowerowych można dostać samą końcówkę czy wężyk. Sprzedaje się je jako części zamienne do pompek. Może jakiś model uda się dopasować do Twojego kompresora.

#824 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 styczeń 2012 - 14:31

Cliff jedyny mankament jaki zauważyłem u siebie w pompce Lezyne Steel Floor Drive to jak odkręcam końcówkę po pompowaniu odkręca się czasem od razu cały wentyl Presta - efekt taki że schodzi całe powietrze i trzeba raz jeszcze przykręcać wentyl i pompować od nowa. Ale to zdarza się co jakiś czas i pewnie jest uzależnione od mocy z jaką jest przykręcony dany wentyl..
pzdr

#825 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 21 styczeń 2012 - 08:10

Właśnie znalazłem :D
Chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/ad...2062496191.html
tylko teraz pytanie czy zmierzę tym ciśnienie w oponie ? Napompować raczej pójdzie ale nie zawsze idzie zmierzyć ciśnienie :/

#826 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 21 styczeń 2012 - 10:53

Tą końcówką to ciśnienia nie zmierzysz, bo niby jak? Nie jest ona wyposażona w manometr. Jest to tylko przejściówka z Presty na Schradera. Żadnego zdjęcia nie dałeś, opis problemu też rewelacyjny nie jest. Ciężko coś napisać.

#827 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 21 styczeń 2012 - 16:09

no chodzi ciągle o to, co trzeba zrobić aby za pomocą przejściówki zmierzyć ciśnienie (przejściówka musi być z wentylu samochodowego na wentyl presta), a jest to niemożliwe ponieważ w wężu którym się pompuje jest taka jakby igła czy coś (chyba) i nie dotyka ona tego wentylku ( http://pl.wikipedia....=20060217152209 ) na samej górze i nie idzie zmierzyć dokładnie ciśnienia.
I czytałem że idzie kupić jakąś przejściówkę i wystarczy lekko ją uciąć i już problem pomiaru ciśnienie rozwiązany :)
Więc pytam się was czy może ktoś wie gdzie idzie kupić taką przejściówkę, ponieważ kupiłem jedną w sklepie(taką zwykłą) i nawet napompować nie szło dopiero gdy ojciec uciął ją dosyć trochę to idzie napompować lecz nadal ciśnienia nie idzie dobrze zmierzyć.

PS.
Przeczytałem to na jakiejś stronie:

Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy.
Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze

A jeszcze inna osoba napisała później

Zdarza mi się pompować dętki z prestą pompką samochodową przy użyciu takiego (<---link nie działał) adaptera. W końcówce pompki jest w środku bolec, który w wentylu samochodowym wpycha bolec wewnątrz wentyla i otwiera go. Przy użyciu adaptera działa to identycznie - po odkręceniu nakrętki na wentylu presta i nakręceniu adaptera bolec w końcówce pompki otwiera zawór. Szczelność identyczna jak w przypadku pompowania dedykowanych wentyli samochodowych.
Więc po co się męczyć, skoro można kupić taki adapter i pierwszy lepszy manometr do kół samochodowych?

I o taki adapter mi chodzi ale nigdzie nie potrafię go znaleźć :(

#828 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 21 styczeń 2012 - 16:17

Cytat, który napisałeś jest jak najbardziej poprawny rzeczowo.
Jeśli chcesz uzyskać odpowiedź to pokaż z czym Ty masz problem, Twój kompresor, wężyk, przejściówkę. Zdjęcia Presty nie musisz wrzucać, bo każdy tutaj wie jak ten zawór wygląda.

Najprostszym sposobem pomiaru ciśnienia, bo chyba tylko i wyłącznie o to Tobie chodzi, jest kupno manometru. A manometr taki (typowo od producenta akcesoriów rowerowych) jest np. tutaj:

http://www.formicki-...kat=46&&id_pp=0
albo inny model:
http://www.bike-cent...yfrowy-manometr

Przejściówka, którą pokazałeś w linku na początku tej strony służy do pompowania dętek z zaworem Presta i za pomocą pompki na Shradera. Z pomiarem ciśnienia sama przejściówka nie ma wiele wspólnego.

#829 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:13

nie o to chodzi :/, ja właśnie że mam już kompresor i pistolet z manometrem i mam problem z kupnem dobrego adaptera ponieważ ten który kupiłem zupełnie nie zdaje egzaminu ledwo co da się napompować. I chcę kupić adapter z wentylu samochodowego na presta, lecz chciałbym taką aby gdy ją założę i podłączę do niej wężyk z kompresora to manometr pokazywał mi ciśnienie jakie jest w oponie i bezproblemowo dało by się samemu napompować.
I największy jest ten problem że nigdzie nie umiem takiego adapter znaleźć, no i najlepiej by było żeby manometr pokazywał też ciśnienie, bo nie każdy adapter umożliwia pokazanie ciśnienia manometrowi :/. I szkoda mi kasy wydawać na specjalne mierniki ciśnienia :(, bo jak by nie było to 50-80zł :/

PS.
Znalazłem takie coś:

A Próbowałeś pompować prestę kompresorem samochodowym? Ja próbowałem na kilku stacjach i wszędzie ten sam problem - końcówka kompresora nie wciskała wentylka do środka i się nie dało napompować (może mam zły adapter), mimo, że pompką wszystko jest ok.

I mam ten sam problem tak końcówka nie wciska tego wentylka i troszeczkę ciężko się pompuje no i ciśnienie pistoletem z manometrem nie zmierzę :(

#830 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:30

I mam ten sam problem tak końcówka nie wciska tego wentylka i troszeczkę ciężko się pompuje no i ciśnienie pistoletem z manometrem nie zmierzę :(

Niestety innej przejściówki nie znajdziesz. Żeby sprawdzić ciśnienie, musi być wentylek wciśnięty i jakby otwierasz obwód, wtedy możesz sprawdzić ciśnienie wewnątrz dętki. Pompować da się bez wciskania wentylka, po prostu większe ciśnienie na pompce niż w dętce i siła go wciska. Tylko w przypadku Presty, warto przed pompowaniem puknąć kilka razy w wentylek, żeby się rozruszał.
Tobie, jeśli chcesz sprawdzać ciśnienie na preście pozostaje kupno odpowiedniej pompki z końcówką właściwą dla Presty.

#831 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:35

Jedyne jeszcze co przychodzi mi na myśl, skoro masz kompresor przeznaczony głównie do pompowania opon samochodowych, a więc generujący ciśnienie, załóżmy rzędu 4-5 barów, to w szosie nie zda on egzaminu. Szosa potrzebuje ciśnieniaw granicach 7 barów przynajmniej. Twój kompresor nie ma po prostu siły...

#832 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:52

kompresor pompuję do 8 barów :)
Aha i taka prośba mógł by mi ktoś z was zrobić zdjęcie swojego adaptera z samochodowego na presta ? (oczywiście jeżeli ktoś taki posiada)
Chciałbym zobaczyć czy różni się ona on mojego adaptera. A szkoda mi kasy na wydawanie pompkę stacjonarną lub to do mierzenia ciśnienia.

A nie ma takich adapterów że jak włożę ten wąż na nią i ta końcówka węża coś tam naciśnie i to się wysunie i naciśnie wentyl ? xD

#833 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 styczeń 2012 - 20:19

Ten typ adaptera jest dość wysoki i popychacz zaworu wentyla jest na tyle głęboko że nie zostanie otwarty przez bolec od węża. Ja mam podobny problem i po prostu stosuję inną zasadę, po treningu spuszczam ciśnienie do ok 2-3 bar i przed pompuje tyle ile potrzeba. Przy niskim ciśnieniu nie ma problemu z otwarciem zaworu przez różnicę ciśnienia i można śmiało pompować.

http://allegro.pl/ad...2083046553.html

Ten adapter jest niższy i po zeszlifowaniu o ok 1mm pozwala na sprawdzenie ciśnienia.

#834 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 styczeń 2012 - 22:56

Czy ktos uzywa/l lezyne Micro Floor Drive HPG?
I jak sie ma dokladnosc tych manometrow?
Problem mam taki, ze podczas wyjazdow samolotowych, z oczywistych wzgledow nie zabieram stacjonarnej. Zdany jestem na awaryjna kieszonkowa max 120psi dmuchawke, gdzie 110psi jest juz wysilkiem, a proba dojscia do 120 to chyba gwarantowane urwaniem zaworu (topeak mt rocket al).
A ze uzywam lateksowe gumki to po porannym siusiu, owsiance i kawie czeka mnie niezle dymanie ta pompka.
Chce sobie ulzyc nieco, stad moje dywagacje aby w/w pompke uzyc jako ala stacjonarna.

Druga opcja jest taka (tu rowniez pytanie) aby zamiast w/w dmuchawki, zapodac Road Drive Mini 216cm max 160psi. Pytanie jak latwo/trudno pompowac takim urzadzeniem do zalozmy 120psi? Mial ktos mozliwosc porownania 120 i 160 psi pompek?

#835 Miechu

Miechu
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądSieniawa

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:01

Moja stacionarna pompka z lidla zaczęła przepuszczać, no i się zastanawiam czy jak dokupię końcówkę SKS'a dokładnie to czy to wszystko ze sobą będzie działać, bo ta pompka całkiem fajnie dmucha no i po taniości by było.

#836 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 styczeń 2012 - 18:21

Rozbierz końcówkę i zobacz czy czasem gumka się nie wytarła. Małym gwózdkiem lub imbusem wybij tą ośkę na której zamontowana jest dźwigienka. Wyjmij całe wnętrzności, obróć gumkę o 180 stopni i złóż z powrotem, jak nie pomoże to wtedy pomyśl o nowej końcówce.

#837 Miechu

Miechu
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądSieniawa

Napisano 31 styczeń 2012 - 19:56

maciej1986, dzięki za radę, pompuje jak nowa :D

#838 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 luty 2012 - 14:30

Nie polecam pompek stacjonarnych BBB! Największe g. jakie kiedykolwiek widziałem! Byłem dziś u Banaszków w sklepie dopompować koła, wymienili wszystkie pompki na BBB, namordowałem się jak głupi, a efekt taki, że powietrza jest mniej niż było przed pompowaniem...! (ok 5-6barów, albo i nie) Wkurzyłem się i zrezygnowałem z dzisiejszej jazdy. Chyba trzeba się w końcu zaopatrzyć we własną pompkę stacjonarną.

Acha, serwisanci też na nie psioczyli. Jedna zresztą już jest uszkodzona i zacisk do wentyla nie działa. Po prostu mega żenada. Ciekaw jestem ile na nich pociągną...

#839 FJ

FJ
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKuj-Pom/Kraków

Napisano 02 marzec 2012 - 23:33

Dziś oto zakupiłem to cudeńko.

Pompka ręczna CARBONE NUDA

LinkLink

Pompka wygląda w tej chwili tak.

Pompka

A ile nią na pompowałem... Cóż... na bary to Wam nie powiem, ale na rzekome 10 to mi nie wygląda. Może 5... W każdym razie gdyby mnie na trasie coś takiego złapało... to do domu nie wiem czy bym na tym dojechał...

Nie wiem czy trafiłem na model wadliwy, czy po prostu taki to produkt... niemniej jutro wymieniam na "domową". Niestety będę musiał posukać czegoś na trasę.

Widział może ktoś z Was ostatnimi czasy coś niebyt dużego, zagrabnego i w przystępnej cenie, co by można na trasę do roweru zabrać

#840 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 03 marzec 2012 - 17:56

Ja mam taką najtańszą Acor, Acer czy jakoś tak, kosztowała chyba 20zł a jest naprawdę super. Obecnie jest jakaś taka poderdzewiała i zabrudzona od środka a i tak dmucha spokojnie 8 atmosfer bez większego wysiłku. Kluczem do sukcesu jest to, że przy jednym ruchu idzie w dętkę mało powietrza, więc nie trzeba dużej siły. Wcześniej miałem jakąś Accent ale była sporo gorsza pomimo lepszej jakości wykonania.