Jump to content

Photo

Rejestrowanie Roweru Na Policji

rejestracja rower kradzież policja

29 replies to this topic

#1 Konrad Tw

Konrad Tw
  • Użytkownik
  • 41 posts

Posted 05 February 2014 - 10:14

Co sądzicie o tym czy warto jest rejestrować rower na policji? Niby to jest jakas większa ochrona po kradzieży ale czy wybijanie numeru na ramie nie spowoduje wygasnięciu gwarancji na rower? Co o tym myślicie?

#2 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 10:36

Z tego co wiem to oni znakują specjalnym widocznym tylko w UV flamastrem więc na gwarancję to wpływu raczej nie ma.

Moim zdaniem nie zaszkodzi tylko że rower to nie tylko rama,jak rozbiorą na części to i tak kiszka...

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2014 - 10:49

Ten flamaster i tak zmywa się po kilku myciach, więc takie znakowanie jest nic nie warte. Nie liczyłbym też na to, że policja w razie znalezienia roweru bez numeru będzie np. dzwoniła do wszystkich właścicieli tego modelu, których ma w bazie, bo takich rowerów może być np. kilkadziesiąt.

Jeżeli chcesz realnie cokolwiek zarejestrować, zrób zdjęcie ramy z widocznym numerem oraz położonym obok Twoim dowodem tożsamości i przechowuj je w bezpiecznym miejscu. Numer ramy powinien być też wpisany do karty gwarancyjnej roweru i jest dodatkowym dowodem, że to Twoja własność.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 10:57

Z tm zdjęciem to ciekawy pomysł.

Tylko jedno.

Jeżeli ktoś kupi np. używkę i nie ma karty gwarancyjnej,ktoś mu ten rower zwinie i zrobi sobie z nim zdjęcie,to jak wtedy udowodnić że to nie jego rower?

Temat dosyć ciekawy,bo jak narazie nie ma żadnego dobrego sposobu na 'znakowanie' swojej własności,a by się przydał bo jednak rowery giną w zastraszających ilościach.

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2014 - 11:17

Odpowiem brutalnie: jeżeli ktoś kupuje używkę i nie bierze żadnego dowodu sprzedaży, to w razie problemów dziękować może tylko sobie.

Z drugiej strony w razie dochodzenia sądowego KAŻDY dowód (choćby potwierdzenie transakcji z Allegro, potwierdzenie przelewu, zdjęcie np. sprzed roku przechowane na Dropboksie albo skrzynce mailowej z wiarygodnie zapisaną datą wykonania itd.) jest cenne.

KAŻDY DOWÓD jest dowodem zakupu, nie tylko paragon!

rowerplus-logo-2.png

#6 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 February 2014 - 11:20

Znakowanie (we Wrocławiu)
polega na napisaniu flamastrem (widocznym w UV) "numeru rejestracyjnego" z naklejki i naklejenie tejże na ramie. Niestety, ale nie ma _centralnego_ rejestru znakowanych rowerów.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2014 - 12:19

Dokładnie. A poszczególne komendy, z tego co wiem, niestety nie kontaktują się ze sobą w razie kradzieży, a jedynie (i to nie zawsze) w razie odnalezienia dużej "dziupli" ze skradzionymi, oznakowanymi rowerami.

rowerplus-logo-2.png

#8 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 12:22

Czyli jednym slowem-szkoda czasu.

#9 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 February 2014 - 13:04

ehlo,
Taka naklejka w widocznym miejscu czasami ma funkcję odstraszającą. Jakoś rzadko się zdarza, że kradną oznakowane rowery.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#10 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 13:14

A ja myślę że skoro my wiemy jak jest,że nie ma bazy itp. to oni (czyt. złodzieje) też to wiedzą i mają gdzieś naklejki.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2014 - 13:19

Ja też bym powiedział, że ta "rzadkość" wynika z tego, że mało kto zawraca sobie głowę znakowaniem, więc po prostu mało rowerów jest oznakowanych.

rowerplus-logo-2.png

#12 Konrad Tw

Konrad Tw
  • Użytkownik
  • 41 posts

Posted 05 February 2014 - 15:12

Bo wyczytałem na necie ze znakuja ramy wybijając nr na ramie. Tylko niech teraz w tym miejscu niech złamie się rama (wszystko się może zdarzyć) i nikt tego pod gwarancje nie przyjmie i krótko mówiąc dupa

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2014 - 15:15

Masz na myśli znakowanie przez producenta czy przez jakąś firmę zewnętrzną, która oferuje znakowanie po zakupie?

rowerplus-logo-2.png

#14 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 15:44

Tylko po co wybijać numer na ramie jak rama ma swój nadany przez producenta?

Pozostaje tylko pamiętać o wpisaniu go do karty gwarancyjnej-to chyba jedyne wyjście.

• mikroos likes this

#15 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 15:44

Tylko po co wybijać numer na ramie jak rama ma swój nadany przez producenta?

Pozostaje tylko pamiętać o wpisaniu go do karty gwarancyjnej-to chyba jedyne wyjście.

#16 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 05 February 2014 - 15:45

Kiedyś policja grawerowała ramy, dawne czasy ram stalowych i alu. Zrób te zdjęcie, obok dowodu osobistego jeszcze możesz dać dowód zakupu. Znakowaniem na policji bym sie przejmował. Z takim samym "zaangażowaniem" szukaja skradzionych rowerów z oznakowaniem jak i bez. 

#17 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 posts
  • Skądinternet

Posted 05 February 2014 - 15:57

Z tm zdjęciem to ciekawy pomysł.

Tylko jedno.

Jeżeli ktoś kupi np. używkę i nie ma karty gwarancyjnej,ktoś mu ten rower zwinie i zrobi sobie z nim zdjęcie,to jak wtedy udowodnić że to nie jego rower?

Temat dosyć ciekawy,bo jak narazie nie ma żadnego dobrego sposobu na 'znakowanie' swojej własności,a by się przydał bo jednak rowery giną w zastraszających ilościach.

I tu poruszyłeś ciekawą kwestie, czy kupił byś samochód bez papierów albo inną wartościową rzecz np. komórkę? A co jeśli kupujesz już kradziony towar np pochodzący z rozbiórki roweru, nigdy nie zastanowiłeś się? Pewnie nie, bo jak ja coś kupuję to chcę mieć dowód na to iż jest to oryginalny i nie kradziony produkt. Okazje na allego i tym podobnych to często podróbki bądź kradziony towar. Zakup ramy, roweru kół bez papierów to szansa nabycia kradzionego towaru. Pomyśl choć raz jak idziesz do sklepu kupujesz nowy rower to zawsze dostajesz kartę gwarancyjną i dowód zakupu. Pewnie potem skrupulatnie go przechowujesz a nie wyrzucasz na śmietnik. Ogłoszenia typu paragon gdzieś mi zaginą to lipa. Zostajesz najczęściej Paserem! A paserów należy karać dotkliwiej niż złodziei i tak jest też w polskim prawie.

#18 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 05 February 2014 - 16:00

Chłopie wyluzuj.Ja podałem tylko przykład a Ty mi tu coś implikujesz.

Wyobraź sobie że czasem kupię coś bez paragonu.

Np 30 letni rower kupiłem od prywatnej osoby,bez papierów...

Twierdzisz że jestem paserem?

Mam wymagać karty gwarancyjnej sprzed 30-tu lat? Paragonu? A Ty ile rzeczy kupiłeś z 'drugiej ręki' od kumpla albo na alledrogo? Nigdy? nie wierzę?

Nie popadajmy w paranoję...

#19 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 February 2014 - 16:03

a co jeśli kupuje stara szosę, używaną? Po 3 właścicielu?

zgodze się co do nowszych rowerów z przedmówcą:)

#20 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 posts
  • Skądinternet

Posted 05 February 2014 - 16:10

Nigdzie nie napisałem iż jesteś paserem. Po drugie podajesz śmieszny przykład roweru sprzed 30 lat i co z tego że jest sprzed 30 a jak to zabytkowe colnago za 10000 zł. Tak się składa iż często mam odczynienia z takimi przypadkami chodzi głównie o komórki np. ukradzioną 5 lat temu zgłoszoną na policję. Podczas rutynowej kontroli policja może sprawdzić twój telefon i choć ktoś kupił ją po kilku latach za przysłowiową dychę przeciera oczy ze zdziwienia jak zostaje mu przedstawiony zarzut paserstwa. Mój post jest tylko przestrogą nie oskarżeniem.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: rejestracja, rower, kradzież, policja