Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rejestrowanie Roweru Na Policji

rejestracja rower kradzież policja

29 odpowiedzi w tym temacie

#21 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 luty 2014 - 16:25

Pomijając cały ostry ton...

Mam wymagać karty gwarancyjnej sprzed 30-tu lat? Paragonu?

Nie. Ale jak najbardziej masz prawo wymagać od sprzedającego oświadczenia na piśmie, że rower taki a taki nie jest kradziony i pochodzi z legalnego źródła. Pod oświadczeniem sprzedający składa podpis, a Ty spisujesz jego dane.

Sprawa zamknięta.

A Ty ile rzeczy kupiłeś z 'drugiej ręki' od kumpla albo na alledrogo?

Alledrogo to zupełnie inna kwestia, bo potwierdzenie transakcji jest do wyśledzenia w kilka minut. A w przypadku zakupów od kumpla - Twoje zaufanie do kumpla i Twoje ryzyko.
  • 87Tomasz lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#22 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 05 luty 2014 - 16:25

No i dobra,niech sobie będzie to i nawet Colnago za 10tys. złotych.

I co wtedy?

Nie ma papierów to co? Trzeba go zutylizować? Nie można odsprzedać?

Można.

Masz dane sprzedającego,ew. umowę.

Zawsze istnieje ryzyko,ale można co nieco sprawdzić,choćby dopytując właściciela o szczegóły.

Śmieszny przykład?

Sam sobie strzelasz w stopę,bo skoro jest śmieszny to po co wyjeżdżasz z Colnago za 10tys?

Też będzie śmieszny?

Skąd wiesz co za rower kupiłem,może Colnago za 10tys?

#23 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 05 luty 2014 - 16:54

Nie chce cię obrażać ale zastanów się co piszesz. najpierw piszesz iż nie posiadasz dokumentów zakupu a potem iż masz dane ew. umowę. Powiem tak nawet jeśli masz umowę i towar okaże się kradziony to ty za to odpowiesz, zatrzymają ci sprzęt i skierują sprawę do wyjaśnienia. Wyszukaj sobie w google co się dzieje kiedy kupisz np kradziony samochód.

podaje ci przykładowy link:

http://kradzionysamochod.pl/

#24 Konrad Tw

Konrad Tw
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 05 luty 2014 - 16:55

A pytanie nie do tematu. Można ubezpieczyć rower od kradzieży?

#25 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 05 luty 2014 - 17:04

Nie chce cię obrażać ale zastanów się co piszesz. najpierw piszesz iż nie posiadasz dokumentów zakupu a potem iż masz dane ew. umowę. Powiem tak nawet jeśli masz umowę i towar okaże się kradziony to ty za to odpowiesz, zatrzymają ci sprzęt i skierują sprawę do wyjaśnienia. Wyszukaj sobie w google co się dzieje kiedy kupisz np kradziony samochód.

podaje ci przykładowy link:

http://kradzionysamochod.pl/

Ale ja doskonale wiem że kupując nawet nieświadomie kradziony przedmiot,też jestem paserem...

Nigdzie nie pisałem że trzeba bez sprawdzenia brać byle co.

Napisałem że BEZ PAPIERÓW,czyli karty gwarancyjnej i paragonu,umowę można spisać bez tego.

Co do ubezpieczenia:

http://ipolisa.pl/Ub...tow,artykul,419

Generalnie da się ale warunki są słabe.

#26 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 06 luty 2014 - 11:45

No to jak masz umowę to co tu chcesz udowadniać. Wpisujesz na umowę numer ramy ewentualnie inne numery seryjne np kół i jak ci ukradną zgłaszasz na policje. I już według prawa jesteś jego właścicielem no chyba iż rower pochodził z kradzieży . W takiej sytuacji twój post do którego początkowo się odniosłem jest bez sensu. Bo zadałeś pytanie jak udowodnić że jesteś właścicielem roweru jak się nie posiada dokumentów, a umowa kupna jest takim dokumentem potwierdzającym nabycie przez ciebie określonego dobra. Jak kupujesz używane rzeczy nie zawsze musisz dostać paragon czy gwarancję, ale umowę za każdym razem. Chyba że kupujący i sprzedający mają to gdzieś. Najpierw pomyśl potem napisz.

#27 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 14 luty 2014 - 07:25

Tak to juz jest, ze u nas jest norma, jak cos ma 2-3-go wlasciciela to znaczy, ze na pewno nie ma dowodu zakupu, karty gwarancyjnej itp. Na dodatek twierdzimy, ze to w zasadzie normalne, ze tak jest. Niestety to blad. Tak wcale nie musi byc. Po prostu nie dbamy o to. To kwestia mentalnosci i organizacji, sposobu myslenia a nawet szacunku dla innych (tak, potencjalny klient na pewno poczuje sie lepiej i pewniej dostajac rachunki, instrukcje obslugi itp.)

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#28 Gosc_Psotka2013_*

Gosc_Psotka2013_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2014 - 13:16

Hmmmm. Posiadając rower trzeba się rejestrować w ogóle? Pierwszy raz coś takiego słyszę.

#29 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 luty 2014 - 13:19

ehlo,

Nie, nie trzeba. ;-)

http://www.wroclaw.p...numer=40&menu=6

-- 

Marcin Trzaska

#30 jacekj

jacekj
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 wrzesień 2014 - 19:29

Jeśli coś komuś skradziono w Krakowie to policja znalazła dziuplę:

http://wiadomosci.on...h-rowerow/pe1rx

i szuka właścicieli.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rejestracja, rower, kradzież, policja