Skocz do zawartości

Widelec karbonowy

329 odpowiedzi w tym temacie

#261 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 październik 2012 - 19:00

Technicznie do ramy szosowej będzie pasował każdy widelec szosowy, bo aktualnie nie produkują chyba innych niż 1,1/8 cala. Główka ramy ma 17 cm wiec widelec musi miec minimum 21-22 cm w rurze sterowej, nowe widelce są dłuższe, wiec przytniesz jak ci będzie pasowało. Stery i gwiazdke to sobie w rowerowym załatwisz.

3k a 12k to tylko wykończenie i nie ma nic wspólnego z właściwościami technicznymi. W gre wchodzi tylko wygląd. W cenie do 600 wydaje mi się, że zmieściłbyś się z Eastonem albo 3t, ale nie znam aktualnych cen widelcow, możesz sobie poszukać.

#262 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 19:05

Ok dzięki , szybko i na temat.

A te widelce Buzzarda , widzę ludzie też pytają ( wcześniejsze posty w tym temacie) -warto? No bo cena chyba niezła z tego co chwilę szukałem.

#263 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 październik 2012 - 20:08

Ja jeżdże na widelcu RDX 350g i żyje, ale od RDX i Buzzarda napewno lepsze są 3t, Easton czy Bontrager, rozejrzyj się właśnie w tych firmach, ale jak wspomniałem jest szansa, że będą droższe niż 600 zł. Pozatym kładziesz aż tak duży nacisk na wage widelca ? Ile Ty ważysz ?

#264 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 20:49

Nie no bez przesady z waga. Ale chciałem żeby rower po ''remoncie'' był o około 1 kg lżejszy. Skoro teraz rama +widelec to ponad 2,4 kg , a nowa rama waży około 1,15 dlatego z godnie z planem chciałem widelec koło 350-450g.

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że waga ma znaczenie bardziej psychologiczne. Zresztą ja się nie ścigam .Tak po prostu chcę mięć porządny rower na lata.

Poszukam jeszcze z tych producentów co podałeś ,dzięki. A moja waga 73-80 zależy od pory roku.

#265 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 październik 2012 - 22:24

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/wi...2710034097.html

Jeżeli to jest faktycznie oryginalny widelec Cannona i dostałbyś na niego gwarancje ( chyba sklep to sprzedaje ) to myśle, że byłby ok. Jest ciężki, ale przytniesz sterówke to będzie troszke lepiej. Jeżeli jednak znajdziesz opinie o tym Buzzardzie to myśle, że też warto spróbować ze względu na waga/cena. Około 75 kg to nie jest aż tak dużo jak na te widelce, powinny wytrzymać. Te moje RDX'y były jeszcze tańsze na allegro, ale już ich od jakiegoś czasu nie widze.

#266 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 27 październik 2012 - 22:46

Ja za jakiś czas sam się skuszę ostatecznie na Buzzarda, ponoć spoko widły. Ten Cannon Synapse strasznie ciężki jest. Ja mam teraz Dedacciai HM (w Cube Attempt) carbon z rurą alu, będę zmieniał właśnie na full carbon, a ten będzie na sprzedaż (jest w ramie 58 właśnie, sterówki ma aż nadto, myślę, że z 28cm ma). To tak jakby co ;)
co do RDX, nie ma i najprawdopodobniej już nie będzie widelców (info z firmy).

#267 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 23:03

A ta rura sterowa to jak lepiej -aluminiowa czy karbonowa.Ma to aż tak duże znaczenie.

Chodzi nie tylko o wagę ale i komfort jazdy, no i żeby się widelec nie połamał to przede wszystkim. Czasami na rower może zasiąść osoba 90 kg.

Full karbon pewnie dużo droższy.

#268 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 27 październik 2012 - 23:05

karbon lżejsza, pewnie mniej wytrzymała, no i droższa. Ten mój wideł jest z Dedy, a oni raczej syfu nie robią ;) jakby co to pisz pw.

#269 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 23:47

Jedyne co mi sie udało znaleźć o Buzzardzie to takie foto.

http://www.bikestats..._8124_9120.html

Widelec z Cube Attempt był ok , pamiętam bo w zeszłym roku własnie taki rower nam( dokładnie bratu) ....skradziono ( biały).Dobrze się na tym rowerze jeździło . Ale jak patrze waga 594 czyli niewiele mniej od tego co mam teraz ( Kinesis Karbon).

#270 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 październik 2012 - 23:49

Karbon słabszy od alu ? Nie wydaje mi sie. Kolejny raz napisze ta sama historie. Zjazd na widelcu RDX ( wersja sprzed okolo 4-5 lat ), jade około 45, z boku wybiega mi pies wiekszy od jamnika prosto pod koła. Wyhamowałem gdzieś do 25-30 i w niego uderzyłem, przejechałem po grzbiecie. Udało mi się utrzymać równowage, jednak myslalem ze zlamalem nadgarstki, tak odczułem uderzenie, nadgarstki bolały tydzien i przeszło. Pies zamroczony uciekł w krzaki. Widelec działa do dzisiaj, a od tamtej akcji przejechałem na nim ponad 3-4 tys km. Jednak jakiś czas temu przegiąłem troche z dokręcaniem śrub mostka i zmiażdżyłem sterówke. Jest pęknięcie na jednej pionowej linii, ale przejechałem tak około 1500 km. Może i jestem samobójcą, ale na 2013 planuje zmienić widelec albo cały frameset. Jak zmienie widelec, to prawdopodobnie ten co mam teraz nie będzie się nadawał do przedania, wtedy w imie "nauki" pokroje ten stary RDX i zobaczymy czy ma w środku gazety :)

#271 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 28 październik 2012 - 08:13

Z tymi rurkami to trzeba uważać. Gdy zmieniłem rower ze stalowego na taki z widelcem fullcarbon, z przyzwyczajenia dokręciłem widelec tak jak robiłem to ze wszystkim w stalowym. Czyli tak jak się dało i też udało mi się uszkodzić górną część sterówki, tak jakby zaczęła się rozchodzić na dwie części od góry. Podrzuciłem do rowerowego na oględziny, uszkodzenie w takim miejscu było, że serwisant stwierdził, że się tym pobawi w domu bo ma trochę surowca, a przy okazji da się jeszcze kawałeczek najgorzej wyglądającej części uciąć. Śladu nie ma, od lat działa, nie trzeszczy i się nie rozłazi. Na szczęście dostrzeżone w porę.

Swoją drogą mój stalowy widelec, z gwintowaną, krótką rurą 1" bo do ramy 50cm, ale jednak ważył niecałe 550g. Może dlatego tak pięknie się wygiął podczas wypadku, chociaż koło pozostało proste i ramie też się nic nie stało, ale ważący prawie 600g czy nawet 700g węglowy widelec to dla mnie jakiś kosmos!

#272 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 październik 2012 - 10:20

. Jest ciężki, ale przytniesz sterówke to będzie troszke lepiej.

Szukałem i większość widelcy jest sprzedawana z rurą 30cm.
I teraz takie obcięcie ca. 8 cm rury o ile może spowodować spadek wagi widelca 600g? Znacząca różnica czy bardziej kosmetyka ,sprawdzał ktoś ?

#273 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 październik 2012 - 11:23

te 22 cm które podałem są orientacyjne, sam sobie wymierz ile ci potrzeba marginesu; jak ciąłem sztyce to 8-10cm miało 40g, ale to byłą inna średnica i inny profil, myśle jednak, że na sterówce byś zaoszczedzil 50-100g

#274 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 październik 2012 - 11:56

Czyli skoro różne grubości rury sterowej to do widelca dobieramy stery ?.
Te stare stery ( RITCHEY ZERO LOGIC -zintegrowane) niekoniecznie będą pasowały jak rozumiem.
Albo po prostu dobrać widelec pod te stare mierząc jaka grubość rury starego widelca.

W sumie to od tych 50-100g ważniejszy wygląd. Raczej coś z czarnym.

Jednak tak patrzę 130 euro za widelec to max co mogę dać.
Chwile szukałem - jest coś wartego uwagi w tych linkach?

http://www.formicki-..._kat=2&&id_pp=0
http://www.ebay.de/i...=item484997082c
http://www.ebay.de/i...=item4848dce312
http://www.ebay.de/i...=item484980daa6

Choć może i niezłe wyjście byłoby wziąć tego z tej samej stajni co rama http://www.bike-disc...integrated.html

#275 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2012 - 17:41

Stery dobieramy do ramy - do wewnętrznej średnicy główki i typu łożysk (ewentualnie misek). Wszystkie widelce 1 i 1/8 cala (z wyłączeniem tych "tapered" do rozszerzanych na dole główek) mają średnicę do montażu dolnego konusa wynoszącą 30 mm.
KubaG miał na myśli, że średnica sztycy była inna, niż ta w widelcach (a także grubość ścianek).

Jeśli chodzi o ubytek wagi po docięciu widelca z carbonową rurą, to nie jest on wielki. Mam przed sobą dwa kawałki rury z widelców Columbus Carbon Tusk Light i Scott CR1 Superlite. Oba ważą po 16 g, ale ten z Columbusa jest nieco dłuższy (62 mm vs 56 mm). Ma też nieco cieńsze ścianki (1,9 mm vs 2,3 mm). Czyli żeby odchudzić taki widelec o 100 g, trzeba by obciąć całą rurę sterową :-) . Zakładam, że rura sterowa ma jednakową grubość na całej długości (w CR1 tak nie jest, bo rura się rozszerza do średnicy montażowej konusa (30 mm), a w Columbusie jest w tym miejscu aluminiowa tuleja).
Najwięcej po skróceniu zyska widelec ze stalową rurą - takie też kiedyś widziałem. Carbonowy widelec BH tego typu ważył chyba ponad 700 g.

#276 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 październik 2012 - 17:57

KubaG miał na myśli, że średnica sztycy była inna, niż ta w widelcach (a także grubość ścianek).

Rzeczywiście jest napisane jasno, że o sztyce ( te od siodełka jak myślę) chodzi , musiałem być nieprzytomny czytając .

#277 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 08 listopad 2012 - 19:04

Może mi ktoś powiedzieć co oznacza taka specyfikacja (napisane po niemiecku) Bauart: ahead .
Czy będzie to pasować do tej ramy co wypisywałem wcześniej czyli http://www.bike-disc...carbon-raw.html

Mam okazje zobaczyć w Dresden na żywo taki widelec http://www.bike24.net/p14093.html i właśnie tam jest taki wpis .

A w ogóle ten widelec Kuota -porządna firma?

#278 piotrsk

piotrsk
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOpole

Napisano 08 listopad 2012 - 19:33

Mam tą Kuotę, kupioną właśnie w bike24 i jestem zadowolony. Bardzo dobra jakość wykonania. A firma wydaje się być porządna: http://www.kuota.it

#279 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 08 listopad 2012 - 20:33

Sklep jest ok ,czasami maja niezłe rzeczy.Nie jest to jakiś wielki magazyn jak FAHRAD XXL albo Radsport Stadler (takie duże jak nasze Tesco) ale i nie jakaś klitka.Również kilka razy brałem tam jakieś liczniki , zawsze przejazdem w sklepie nie wysyłkowo.

Nie wiem jak technicznie z tym widelcem no i jak jest z ekspanderem.
Tam na sklepie taki wyskakuje jako zalecany http://www.bike24.ne...;menu=1000,4,21 , musi być koniecznie KUOTA ? 20 euro za takie g....ko.

Czy może można coś tańszego kupić ( w sensie ekspandery są uniwersalne -nie mam zielonego pojęcia)?

#280 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 listopad 2012 - 21:19

teoretycznie, ale interesuje cie średnica wewnętrzna rury sterowej i do tego pasujesz ekspander, ma on w swoim opisie zaznaczony przedzial do jakich rur pasuje.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź