Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#181 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 October 2008 - 20:49

ja ze swojej strony mogę polecić właśnie firmę lazer
używam ich kasku lazer genesis i mogę polecić go szczególnie, że go po prostu nie czuje na głowie! :D

#182 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 October 2008 - 20:53

To był krótki i sztywny podjazd i chciałem urwać grupę, więc poszedłem ostro. Ale byli szybsi i mnie podjechali. Mój szybkozamykaczacz przedniego koła otworzył się w szprychach tylnego koła kolegi :D
Jestem lekki, a nogi mam silne. Gdy tylko miałem dobra formę to na górkach robiłem co chciałem :P
Teraz już tak nie mam - na góralu to turystyka, a nie trening. Zresztą obecnie ta turystyka mnie "jara" najbardziej, chociaż pcham się tam gdzie nie powinienem ze swoim małym doświadczeniem w terenie - i po to mi kask.

Miałem kiedyś Rudego Furya - bardzo wygodny, ale miał trochę za długi tył, dziwnie wyglądał.
Bardzo mi odpowiadają: Rudy Ayron, Selev Matrix, ale nie chcę wydać na kask 350 - 400 zł. Lazer Genesis też do tanich nie należy i jest najdroższy z tych wymienionych.

#183 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 October 2008 - 23:51

ja za lazera dałem 300zł ale zamawiałem z niemiec :P

#184 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 October 2008 - 10:55

Karbon- przede wszystkim to zanim kupisz kask najpierw go przymierz. Kask może i będzie odpowiedniego rozmiaru, ale sama konstrukcja skorupy może być delikatnie niepasująca do twojej czachy i kask będzie niewygodny.

Ostatnio kupowałem Limar'a Pro 104 bez mierzenia, akurat mi się udało ;-)
Wziąłem go tylko i wyłącznie ze względu na niską wyprzedażową cenę. Inaczej bym go nie zamówił bez wcześniejszego przymierzania.

#185 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 06 October 2008 - 11:29

a jak powinien byc ustawiony obwód kasku ? czy powinen dosłownie sciskać czache czy powinien byc w miarę luźny ? ja mam na tyle luźny, że nie przesuwa sie ani w tył ani w przód, ale na kostce brukowej troche podskakuje z okularami - czy to dobrze ? ;>

#186 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 October 2008 - 12:40

Przymierzałem kilka MET'ów - najwygodniejszy byl Estro. Był to najwygodniejszy kask jaki dzisiaj miałem na głowie.
Inne Met'y mierzone: Veleno (węższy od Estro) i Falco (poprawny).
Spece po 170 - 180 zl dwa - tez były wygodne. Giro i Bell w cenie ~180 zł gniotły mnie w czubek głowy - były za płytkie.
Niby mam obwód głowy 57 cm a najlepiej leżały mi kasi o zasięgu 58-60 cm ustawione na połowę.
Zamówiłem tego Lazer'a Blade'a. Jeśli nie będzie tak wygodny jak Met Estro to go odeślę i wymienię na Estro. Blade ma bardzo dobrą cenę, więc warto zaryzykować te kilka PLN na przesyłkę zwrotną.

#187 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • Skądswietokrzyskie

Posted 06 October 2008 - 13:49

widze ze mamy podobny problem z dopasowaniem;) ja go rozwiazalem kupujac uvexa supersconic gt ale to mtb..juz drugi pierwszy przeszedl test tzn uratowal wlasciciela:))))
generalnie uvex ma gleboka skorupe np w porownaniu do bella i troszke szersza niz inne kaski

#188 Gosc_lukaszzz_*

Gosc_lukaszzz_*
  • Gość

Posted 07 October 2008 - 16:46

Mam zamiar zakupić sobie kask za 140-160 zł ... Co mogli byście mi polecić ?

#189 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 October 2008 - 19:02

Dostałem tego Lazer'a Blade'a. Bardzo ładny jak na 200 zł :D A na poważnie - fajniejszy od Rudego Furya za 350 zł.
Jest nieco płytszy od Met'a Estro (300 zł), ale na mojej głowie leży bardzo dobrze i jest wygodny.
Met ma chyba trochę zawyżoną numerację, bo kask 58-61 ustawiony na 59 cm jest w obwodzie taki sam jak Lazer na 58 cm.

#190 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 08 October 2008 - 20:06

Karbon... którego Blade'a kupiłeś? Bo są jakieś różne rodzaje... widziałem z daszkiem, bez, XC chyba też. One czymś się różnią, nie wiesz? poza daszkiem..
I nie wiesz gdzie w Łodzi jest jakiś sensowny sklep rowerowy z kaskami?? Mieszkam niedaleko Łodzi ale nie znam tam żadnych sklepów. Pozdro

#191 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 October 2008 - 20:21

One się niczym nie różnią poza wspomnianym przez Ciebie daszkiem. W wersji RD (szosa) otwory na daszek są zaślepione takimi czarnymi łezkami.
Ja kupiłem wersję szosową mimo, że jeżdżę teraz MTB, ale zawsze daszki w kaskach mi przeszkadzały.
Mój kask jest w kolorze biała perła. Nie miałem żadnego wyboru gdyż rozmiar 57-61 był tylko w takim kolorze.
W komplecie jest zapasowa para pianek wyścielających kask od wewnątrz i jedna zapasowa łezka zaślepiająca otwór na daszek.
Dodam tylko, że kask waży 321g w rozmiarze 57-61 (na naklejce wewnątrz ma podaną masę nominalną 330g).
Super leży na gołej głowie, super leży na głowie odzianej w letnią czapeczkę kolarską i super leży na głowie odzianej w cywilną czapkę zimową - szerokość idealna - wystarczy zwiększyć obwód tylnym regulatorem.
Mógłby być minimalnie głębszy - jak już pisałem wcześniej, ale taka jest charakterystyka tych kasków i tyle.

#192 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • Skądz wioski

Posted 08 October 2008 - 21:41

Polecam Rudego Projecta, nie są wcale jakieś drogie, zwłaszcza że na allegro można kupić taniej niż oficjalne ceny, a część kasków ma aluminiowy szkielet - a to to może się przydać:

Na Klasyku Kłodzkim rok temu był ten tragiczny wypadek - znajomy jechał w kasku Seleva (jeden z najwyższych modeli coś koło 400pln) - przy zderzeniu kask rozpadł się na pół, skutkiem czego była potrzaskana twarzoczaszka, utrata widzenia na jedno oko, problemy z równowagą i węchem...

Może to ekstremalny przypadek ale jednak! Wolę dmuchać na zimne.

pozdro

#193 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądWrocław/Kraśnik

Posted 09 October 2008 - 06:24

Od 2 dni używam Rudy Project Contact + 8-) , nie został jeszcze przetestowany w ekstremalnych testach zderzeniowych z moim udziałem - ale sądzę, że jest ok . Nigdy wcześniej nie jeździłem w kasku dlatego pierwsze 10 km było ciężkie ale po dobrym ustawieniu wszystkiego jest idealnie . Dobrze leży na głowie , nie przemieszcza się i jest wygodny . ;-)

#194 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 October 2008 - 10:27

nie został jeszcze przetestowany w ekstremalnych testach zderzeniowych z moim udziałem

I obyś nigdy nie miał okazji tego sprawdzić.

#195 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 09 October 2008 - 11:53

Karbon ten kask to na allegro ze sklepu z Lublina kupiłeś? Ja jakieś 3 tyg temu kupiłem od nich identyczny model tyle, że czerwono biały i mnieszy rozmiar. Jak byłem u nich to biały, ten który dostałeś, też przymierzałem ale był za duży ;-)

#196 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 09 October 2008 - 18:53

Używał ktoś kasku Selev Matrix? Czytałem w jakimś teście że ma jakieś lipne mocowania? Ładnie wygląda na zdjęciach chociaż trochę kosmiczne kształty:)

#197 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 October 2008 - 21:12

Blade'a kupiłem w Centrum Rowerowym.

Selev Matrix jest bardzo wygodny jak dla mnie. Jeden z najlepiej obejmujących głowę kask jaki przymierzałem.

#198 Rafalls

Rafalls
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 November 2008 - 13:42

Możecie mi polecić 3 marki kasków jakie byście kupili ?
Czy Kask MET jest godny zakupu? :roll:

#199 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 06 November 2008 - 14:23

MET robi całkiem niezłe kaski i wg mnie też nieźle się prezentujące, szczególnie te wyższe modele. Inne warte uwagi to Rudy Project, Lazer, Giro. Jak szukałem kasku dla siebie to wpadł mi tez w oko Trek Sonic, ale nie wiem jak z jakością wykonania i bezpieczeństwem, choć przypuszczam że nie najgorzej.
Pozdrawiam!

#200 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 06 November 2008 - 15:25

co do kasku treka to słyszałam,że fatalnie jest z wentylacją

Reply to this topic