Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1932 odpowiedzi w tym temacie

#141 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marzec 2008 - 22:30

alberto jeśli to ma być kask na szose to dołóż 50zł i kup coś TAKIEGO
przy tym metcie masz ten plus że jak go rozwalisz to wymieniają na nowy (ponoć wymieniają)
waga o 100g niższa więc duużo jak na kask

#142 Gosc_alberto_*

Gosc_alberto_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2008 - 22:39

dzięki za odzew ;)

a co byście powiedzieli na taki: http://allegro.pl/it...0g_in_mold.html

#143 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 marzec 2008 - 22:55

Wentylacja tego kasku nie jest zbyt przekonująca. Może lepiej na razie się wstrzymaj z zakupem, odłóż trochę siana i kup nieco później coś lepszego.
Za ok 150zł można już dostać jakiegoś meta, albo uvexa.

#144 Gosc_alberto_*

Gosc_alberto_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2008 - 23:01

co do hajsu to nie ma sprawy - do 200 chętnie coś kupię ale proszę o radę doświadczonych szosowców ;)

#145 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 20 marzec 2008 - 05:52

Za ok 150zł można już dostać jakiegoś meta, albo uvexa.

Albo Giro Transfer . ;-)

#146 berski

berski
  • Użytkownik
  • 584 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 20 marzec 2008 - 09:55

Albo coś TAKIEGO

#147 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marzec 2008 - 11:52

http://allegro.pl/it...monix_nowy.html odpinasz daszek i gotowy na szosę, mam taki i sobie chwalę, opłaca się licytować do 150pln

#148 Gosc_alberto_*

Gosc_alberto_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2008 - 13:12

kr1zje rzeczywiście chyba to jest dobra propozycja i za rozsądną cenę :)
dzięki za linka chyba wbije z ceną 150 pod koniec licytacji

w razie czego jakby mi go ktoś sprzątnął z przed nosa to rozważam coś takiego:
http://www.dobrerowe...roducts_id=3898

co o tym sądzicie ?
bo za 179 zeta jest w tym sklepie ten sam co na alledrogo :P

#149 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marzec 2008 - 16:33

oba są podobne, ale ten airforce nie ma daszka (przez co z przodu jest nieco mniej styropianu), niektórzy używają daszka w mtb, ja nie śmigam z daszkiem nawet na mtb'ie bo uważam go za zbędny, oczywiście chamonix ma odpinany daszek i można go przypiąć odpiąć w 2-3sekundy nie bojąc się o złamanie, itp.,poza tym jest troszkę inne rozmieszczenie otworów wentylacyjnych, ale przypuszczam że jego przewiewność jest na podobnym poziomie co chamonixu (a śmigałem w nim jak było ponad 30stopni i nie narzekałem), chamonix waży ~244g co uważam za świetny rezultat, noi chamonix na aukcji masz biały co oznacza lepszą widoczność i lepsze odbijanie promieni słonecznych w lato, ale air force chyba też jest dostępny w białym kolorze w tym sklepie

#150 maciejg

maciejg
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2008 - 13:20

Witam

Nosze sie z zamiarem kupna kasku.

Poniewaz bedzie to moj pierwszy kask a oferta jest dosyc szeroka i bardzo zroznicowana cenowo mam problem ze zdecydowaniem sie na konkretny model.

Oczywiscie cena odgrywa pierwsza role przy wyborze, jednoczesnie zdaje sobie sprawe ze jakosc kasku w duzym stopniu przeklada sie na bezpieczenstwo i wygode uzytkowania, ale cena nie zawsze swiadczy o jakosci.

Mam dwa pytania do bardziej doswiadczonych kolarzy. Mam nadzieje ze pomozecie w wyborze kasku:

1. Jaka jest minimalna kwota jaka trzeba sobie zarezerwowac na kask? - absolutne minimum, ponizej ktorego nie mozna mowic o tym, ze kask bedzie spelnial swoja podstawowa funkcje

2. Jaki konkretny kask moglibyscie polecic w dolnym przedziale cenowym?

Mile widziane wszelkie sugestie i opinie na temat doboru kasku.

Pzdr

#151 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 07 kwiecień 2008 - 16:36

Napewno nie warto kupowac kasku z tesco za 40zł lepiej poszukac w miare normalnej uzywki na allegro. A wiadomo im wiecej kasy chcesz przeznaczyc tym wiekszy wybór, napisz ile kasy chcesz przeznaczyc wtedy bedzie mozna dac jakies propozycje

#152 maciejg

maciejg
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2008 - 16:48

Czy mozna kupic cos sensownego w cenie do 100 pln?

Oczywiscie jezeli taki kask bedzie jedynie utrapieniem i bedzie mialo sie to skonczyc tym, ze po kilku przejazdach przestane go nosic to wole wydac wiecej i miec jakis pozytek z wydanych pieniedzy.

A czy masz jakies sugestie odnosnie uzywanych kaskow z allegro? Czego konkretnie szukac?

Znalazlem np cos takiego:
http://www.allegro.p...rszawa_bcm.html
http://www.allegro.p...del_ventec.html

... i jeszcze jedno pytanie:

Czy kask z pęknięciami/wgnieceniami nadaje sie do uzytku?

#153 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 17:11

Czy kask z pęknięciami/wgnieceniami nadaje sie do uzytku?

Stanowczo NIE!!!! chyba że nie zależy Ci na zdrowiu... (taki "uszkodzony" kask, w kontakcie z asfaltem nie będzie spełniać swojej funkcji...)

a może taki kask?? firma sprawdzona i dobra, a cena nie wygórowana.
http://allegro.pl/it..._najtaniej.html

#154 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądKielce

Napisano 20 kwiecień 2008 - 23:15

Chcę kupić nowy kask i mam problem z doborem rozmiaru (nie mam możliwości przymierzenia kasku). Rozmiary są: M od 55 do 59 cm i L od 59 do 63 cm, a ja mam obwód głowy 59 cm, a więc pierwszy rozmiar może być za mały, a drugi za duży. Czy możę ktoś miał już taki dylemat? Skłaniam się za rozmiarem M. Chyba większy rozmiar może trochę "latać" nad głową

#155 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 20 kwiecień 2008 - 23:57

nie wydaje mi sie zeby kask L latal ci na glowie, poniewaz wiekszosc producentow stosuje dosc precyzyjne systemy regulacji. pamietaj, ze jesli wybierzesz M, a obwod twojej glowy jest prawie taki sam jak maksymalne ustawienie regulacji w kasku to mozesz praktycznie zapomniec o mozliwosci zastosowania czapeczki/innej ochrony pod kask w zimne dni.

#156 fitch

fitch
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 kwiecień 2008 - 01:29

Zastanawiam sie nad Kellysem Exbone. Na Allegro można je spotkać w cenach od 80 do 150zł. Rzadki model w Polsce ale od czasu do czasu pojawia się. Co o nim sądzicie, używa go ktoś?

Dołączona grafika

link: http://www.allegro.p...uper_model.html

#157 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 kwiecień 2008 - 06:29

Chcę kupić nowy kask i mam problem z doborem rozmiaru (nie mam możliwości przymierzenia kasku). Rozmiary są: M od 55 do 59 cm i L od 59 do 63 cm, a ja mam obwód głowy 59 cm, a więc pierwszy rozmiar może być za mały, a drugi za duży. Czy możę ktoś miał już taki dylemat? Skłaniam się za rozmiarem M. Chyba większy rozmiar może trochę "latać" nad głową

A nie możesz go przymierzyć?
No bo chyba nie masz zamiaru kupowania kasku przez net bez wczesniejszej przymiarki?
Kask to nie spodenki czy koszulka, musi pasowac idealnie.

#158 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2008 - 13:33

Nie kupuj w ciemno. Ja sobie wybralem w necie a potem za cholere mi nie pasowal na glowe. Ostatecznie kupilem treka, ktorego wczesniej nawet nie bralem pod uwage.

Przemek

#159 michalw877

michalw877
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 maj 2008 - 12:35

no a ja zastanawiam sie nad met lub Rudy Project http://www.gregorio....uct&prod_id=157 i ogolnie szukam czegos do 200 zł moze być coś uniwersalnego bo chce po zimie kupic mtv co proponujecie czy macie jakieś doświadczenia z tym kaskiem?

#160 marakatti

marakatti
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 02 maj 2008 - 12:54

Cześć,

Co do MET - wymieniłem niedawno moją pieczarkę na MET Formula - jest to ta sama skorupa co MET Volo, dodatkowo ma ściągany daszek, którego Volo nie posiada. Chociaż na daszku mi nie zależy, kupiłem Formula bo akurat znalazłem go taniej niż Volo. Miałbyś więc coś na szosę i MTB. Kask jak dla mnie jest bardzo wygodny, wentylacja w porządku no i mieści się w wyznaczonym przez Ciebie budżecie (na allegro od 129 do 159zł). Oczywiście najważniejsze to założyć kask na głowę przed kupnem - mnie np. kaski Bell'a niemiło uwierały w dwóch punktach na głowie.

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź