Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1925 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2008 - 17:54

Dziękuje bardzo wszystkim , którzy w mniejszym lub większym stopniu pomogli mi w tym temacie. Będę czujny i cierpliwie nie spiesząc się dokonam wyboru. Napewno o moim zakupie poinformuje forowiczów. :-)

#102 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2008 - 00:17

Jeszcze co do kasków Mango co proponował Daki, to kolega jeździ w tym kasku (jako kask codziennego użytku) i jest bardzo zadowolony. A na wyścigach śmiga w Selev Matrix więc róznica jest...

#103 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 02 styczeń 2008 - 15:33

A tak przy okazji dołączę się do tematu bo planuję zakup nowego kasku i wybrałem Rudy Project Contact, czy ktoś z Was jeździ w tym kasku? I czy ktoś z Was kupował go w Gregorio? Ciekaw jestem czy jest to solidny dystrybutor RP

ja już w nim jeżdże :) wielu treningów nie zaliczyl,ale bardzo zadowolona jestem, dobrze się trzyma na glowie, leciutki, wygodna regulacja (co za mila odmiana po furya`i...). Wizualnie podsumowaliśmy go tak "super profil, super tyl tylko szkoda,ze z przodu nie do końca" :P

#104 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2008 - 22:15

dzięki Mika, jeszcze zapytam tylko czy Ty miałaś go kupowałaś w Gregorio czy dostałaś od klubu?

Aha no i tak off topowo pochwal się jak dostaniesz Meridę 909 :-]

#105 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 02 styczeń 2008 - 22:25

w gregorio mozna dostac niemal kazdy kolor i rozmiar. z rudym jakos nigdy nie bylo problemu. problemem sa tylko ceny ;-)

sam nad tym kaskiem sie zastanawialem, ale niestety po zalozeniu go na banke musialem zrezygnowac. kompletnie mi nie lezal jak trzeba :-/

#106 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2008 - 22:44

To tak jak mi nie leżał Lazer Blade, normalnie wygląda super, ale jest za płytki jak na moją mózgoczaszkę ;-)

#107 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 03 styczeń 2008 - 12:03

Jelitek ja mówilam,że ją chce,a czy dostane to inna sprawa :P
a co do kasku to kupowalam go od kumpla, który mial go od Szczawińskiego :] "on jest nowiutki, nawet calych MŚ nie przejechal!" :P

#108 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2008 - 14:00

Tak jak np stradi mi kompletnie nie lezal na glowie (czapka nie kask) Tak wszystkie lazery ktore mialem na glowie (w tym obecny X3M) sa jedne z najglebszych jakie mialem... Moja opinie potwierdza grono innych uzytkownikow lazera z bdg, no ale co czlowiek to inna bania :)

#109 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2008 - 14:20

ja mam dość wysoką głowę niestety :-( Mój obecny Bell Slant to garnek. Lazer mi latał, nawet jak go mocno spiąłem.

Mika ja wiem że mówiłaś ze chcesz, tak sobie żartwałem, co nie znaczy że życzę Ci spełnienia marzeń :-)

#110 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2008 - 17:03

A używa ktoś może Lazera Devil? Muszę się przyznać, że bardzo mi się spodobał. No i czy 300g to nie jest trochę dużo jak na kask? Chciałbym sobie taki sprawić, wcześniej jednak muszę go przymierzyć i poznać opinie użytkowników, jeśli takowi są na forum 8-) . Pozdro!

#111 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2008 - 17:41

Mnie interesują opinie co do wspomnianego METa Volo. Mój obecny Prowell jest trochę za ciężki i ogólnie za bardzo w stylu MTB jak dla mnie. Miał ktoś styczność z tym METem?

#112 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2008 - 17:43

Qba, Devil wygląda super na żywo, ale jako sam kask, bo na głowie zdaje się być szeroki. Pamiętaj że zawsze kupując przez internet masz prawo zwrócic do 10 dni bez podania przyczyny. Tylko lepiej sie wcześniej upewnić żeby nie było buby

#113 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2008 - 18:26

Dzięki Jelitku, tego się obawiałem, że wszystko super, fajnie a w realu okaże się za garnkowaty... Ale nic, jeszcze go przymierzę może jakoś będzie wyglądał... Pozdro!

#114 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2008 - 19:17

Na stronie Lazera jest zdjęcie kolesia w kasku Magma (identyczny wygląd, ale więcej dziurek) ale zdjęcie jest z boku i za bardzo nie widać :-( Ale raz na zdjęciu z jakiegoś maratonu widziałem gościa z takim kaskiem i strasznie na boki wystawał.

#115 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2008 - 18:12

Przymierzałem tego Devila i niestety już porzuciłem zamiar nabycia go. Nie dość, że faktycznie okazał się duży jak na szosę to za wysoka wydała mi się waga (300g) i kiepawe te otwory wentylacyjne ma, niby nie mało bo 17 ale takie jakieś wąskie... Generalnie jak skorupa żółwia 8-) wygląda na głowie.
Przy okazji koleś w sklepie dał mi przymierzyć kilka innych kasków, niestety nie wymienię wszystkich dokładnie z modelu, a były to Lazery i Limary. Z tych drugich nawet spodobał mi się model 575. Co prawda według producenta przeznaczony dla użytkowników MTB ale jak się zdejmie daszek wygląda całkiem wporzo. Do tego również 17 ale większych otworów i niższa waga.
Devil na obrazku był świetny za to na głowie jak wspomniał JELITEK to porażka, a ten Limar 575 odwrotnie; z obrazka ciężko cokolwiek o nim powiedzieć a w realu jest niezły.
http://www.harfa-har...?id=1175&pos=15
Ciekawi mnie czy ktoś z forowiczów używa bądź używał takowego hełmu? Jeżeli tak to prosiłbym o opinie i porady... Pozdro!

#116 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 styczeń 2008 - 14:00

W kwesti kasku. Oczywiście ważna jest marka (bezpieczeństwo, wygląd,prestiż),ale równie istotny jest komfort w użytkowaniu. Z doświadczenia wiem że nie każdy kask jest na każdą głowę. I nie chodzi o rozmiar, chodzi o wewnętrzny kształt skorupy. Różni producenci stosują różne formy do kształtowania. W np. w moim przypadku wszystkie kaski MET`a lekko uciskają mnie po bokach. Osobiście używam kasku TREK SONIC ELITE a kiedys miałem SELEV ALIEN. Oba bardzo dobre ( chodzi mi o relacja cena -jakość). Po założeniu (na moją głowę) zachowują się jak przyklejone. Nic nie ugniata i się nie chuśta. Są leciutkie i dobrze wentylowane. Ale proponuje mierzyć, aby znaleźć ten właściwy dla głowy.

#117 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2008 - 14:19

A ja się muszę pochwalić :-) Za co proszę o wybaczenie.
Chciałem kupić sobie Rudy Project Contact. Nowy kosztuje 360 zł, a tu na Allegro akurat w takim kolorze i rozmiarze jak mi pasował uywany, ale...i tu się zaczęło. Napisałem zapytanie do osoby sprzedającej. Ile razy kask był na głowie. Otrzymałem odpowiedź od... Łukasza Bodnara :-)
Jak się później okazało kask sprzedawała jego siostra. Kupiłem kask za 150 zł używany 3 razy podczas Tour De Pologne kiedy to Bodnar jechał w koszulce najaktywniejszego kolarza :-D

Natomiast co do samego kasku to pasuje mi idealnie, nareszcie w kasku nie wyglądam jakbym miał garnek na głowie. Nie wiem jeszcze jak z wentylacją, ale sam kształt pasuje mi idealnie.

#118 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 31 styczeń 2008 - 19:33

... podczas Tour De Pologne kiedy to Bodnar jechał w koszulce najaktywniejszego kolarza :-D
...

Jelitek teraz nie mozesz być gorszy jak poprzedni właściciel kasku :lol:

#119 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2008 - 19:41

i też ruszyć na TdP :-) fajnie by było...kurcze szkoda że Bodnar przeszedł do DHL bo jestem fajne Action Uniqa... no ale...

Jak narazie staram się jeździć tak często jak się da żeby to jakoś miało ręce i nogi ;-)

#120 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 31 styczeń 2008 - 20:13

No, Jelitek, nie ma to tamto. dawidek102, ma rację, nie możesz być gorszy od poprzedniego właściciela kasku :-D
Już trzymam za Ciebie kciuki.

pozdro horny

Dodaj odpowiedź