Jaki Kask??
#62 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 28 lipiec 2007 - 23:27
Napisano 29 lipiec 2007 - 12:21
ja tak nie uwazam.
kiedys tez jezdzilem w bawelnianych, badziewnych koszulkach.
od kilku lat jezdze TYLKO w potowkach... komfort jazdy w typowych potowkach jest pierdyliard razy wiekszy od zwyklych szmat.
potowka nie klei sie do ciala, nie jest przemoczona itp itd.
Napisano 29 lipiec 2007 - 14:56
Jak jest gorąco to nie zakładam w ogóle potówki, tylko spodenki na ramiączka i koszulkę. Jest znacznie przewiewniej, ale trzeba mieć koszulkę z nowoczesnego materiału z mikroporami (struktura plastra miodu, lub łezki).
Napisano 29 lipiec 2007 - 21:29
Co do potówki, to przecież jest ona nieodłączną częścią garderoby... Zwykła koszukla klei się, jest zimno na zjazdach, i tworzy się "efekt sauny" :-P
pzdr 8-)
Napisano 30 lipiec 2007 - 00:28
Moim zdaniem nie ma co pakować większej kasy niż 200 pln w kask. W testach laboratoryjnych w MR wyszlo na to, że nawet najgorzej wentylowany kask zwiekszal temp. w najgorzej wentylowanym miejscu o 1*C, normy tak samo spelniaja modele za 100 i za 500 pln[i zadanie ochronne spełnią tak samo dobrze]... warto żeby kask mial in-molding,odpowiednie regulacje,ofc atest i byl jakiejs konkretnej firmy[giro,met,spec,lazer itp.].
Napisano 30 lipiec 2007 - 07:12
[ Dodano: 2007-07-30, 08:16 ]
http://www.markus.wroc.pl/sklep/index.php?kid=39 - met maxtrack najniższy szosowy model meta za ca. 89pln. kupowałem w tym sklepie swojego Met-a A-tomo, wszystko bylo w porządku [bralem za pobraniem].
Moim zdaniem nie ma co pakować większej kasy niż 200 pln w kask. W testach laboratoryjnych w MR wyszlo na to, że nawet najgorzej wentylowany kask zwiekszal temp. w najgorzej wentylowanym miejscu o 1*C, normy tak samo spelniaja modele za 100 i za 500 pln[i zadanie ochronne spełnią tak samo dobrze]... warto żeby kask mial in-molding,odpowiednie regulacje,ofc atest i byl jakiejs konkretnej firmy[giro,met,spec,lazer itp.].
moim zdaniem jest. droższe kaski są lepiej wentylowane, bardziej trwałe, bezpieczniejsze i duuużo ładniejsze ;-)
Napisano 30 lipiec 2007 - 10:10
Odsyłam do testu w MR... czasami kask za 3 stowki byl lepszy od tego za 6.droższe kaski są lepiej wentylowane
Niby pod jakim względem? Jak ma już in-molding to już więcej nie wymysli... regulacje robia z tego samego materiału, pianka jest też z tego samego styropianu, a obudowa z tego samego plastikubardziej trwałe
O lol... w ktorym miejscu dobrze leżący kask za 150 pln jest gorszy od dobrze leżącego za 500? Już predzej ten wlasnie za 500 jest mniej bezpieczny bo więcej i większe otwory wentylujące powodują , że możesz sie przez nie nadziać na jakiś pręt....bezpieczniejsze
Kwestia gustu, ale też nie pogardziłbym paroma droższymi kaskami, które mi się podobają, jednak nie stać mnie na przepłacanie za sam wygląd.... jeszcze 2 stowki za kask mogę dać, więcej nie.... może kiedyś jak się dorobię.i duuużo ładniejsze
Na poparcie moich słów niech będzie to, że Galiński [chyba każdy gościa zna] jeździ w SH+ za 180 pln:
http://allegro.pl/it...ry_jakosc_.html
DLA TWOJEJ INFORMACJI TEN MET MAXTRACK MA IN-MOLDING!
http://www.velo.com....=37&p=68&id=477
Jeśli chodzi o wybór kasków do 100 pln na necie to są tylko dwa: Ten maxtrack[naprawde warto,szczegolnie ze katalogowo stoi 130], i author reflex[nie ma in-moldingu,ale ludzie go chwalą].
A dobry wybór kasków do 100 pln jest w decathlonie. Tymniemniej warto dozbierać do tych 100 pln.
Napisano 30 lipiec 2007 - 10:20
Napisano 30 lipiec 2007 - 10:25
W modelu za 4 stowki-inferno czyli wg strony velo model niżej[bo jest jeszcze jakaś czasówka tam] już wzmocnienia z kevlaru nie ma.
Napisano 30 lipiec 2007 - 19:06
Odsyłam do testu w MR... czasami kask za 3 stowki byl lepszy od tego za 6.droższe kaski są lepiej wentylowane
Niby pod jakim względem? Jak ma już in-molding to już więcej nie wymysli... regulacje robia z tego samego materiału, pianka jest też z tego samego styropianu, a obudowa z tego samego plastikubardziej trwałe
O lol... w ktorym miejscu dobrze leżący kask za 150 pln jest gorszy od dobrze leżącego za 500? Już predzej ten wlasnie za 500 jest mniej bezpieczny bo więcej i większe otwory wentylujące powodują , że możesz sie przez nie nadziać na jakiś pręt....bezpieczniejsze
Kwestia gustu, ale też nie pogardziłbym paroma droższymi kaskami, które mi się podobają, jednak nie stać mnie na przepłacanie za sam wygląd.... jeszcze 2 stowki za kask mogę dać, więcej nie.... może kiedyś jak się dorobię.i duuużo ładniejsze
Na poparcie moich słów niech będzie to, że Galiński [chyba każdy gościa zna] jeździ w SH+ za 180 pln:
http://allegro.pl/it...ry_jakosc_.html
DLA TWOJEJ INFORMACJI TEN MET MAXTRACK MA IN-MOLDING!
http://www.velo.com....=37&p=68&id=477
Jeśli chodzi o wybór kasków do 100 pln na necie to są tylko dwa: Ten maxtrack[naprawde warto,szczegolnie ze katalogowo stoi 130], i author reflex[nie ma in-moldingu,ale ludzie go chwalą].
A dobry wybór kasków do 100 pln jest w decathlonie. Tymniemniej warto dozbierać do tych 100 pln.
tak są bezpieczniejsze. jak już Karbon wspominał droższe kaski mają wtopioną w styropian specjalną siatkę i są zdolne do przyjęcia do więcej niż jednego uderzenia. nie rozpadają sie po pierwszym uderzeniu. ja osobiście nie kupiłbym sobie kasku za 2 stówy.....jak wiadomo są różne gusta i nie ma się co spierać w tym temacie
tak na marginesie dodam, że najlepiej mi leżą kaski z nawyższej półki ;-) ....przymierzałem naprawdę sporo i tak jest w rzeczywistości.
Napisano 30 lipiec 2007 - 20:30
PS. W jakim temacie sie mamy spierać jak nie w tym o kaskach ;].
Napisano 31 lipiec 2007 - 07:14
przykład.....jakiś cymbał wymusza Ci pierwszeństwo, uderzasz głową w przednią szybę,przelatujesz nad dachem, ponownie uderzasz głową w asfalt :-P . widziałem na własne oczy...