Jaki Kask??
Posted 15 September 2009 - 10:40
wiem ze wielu z Was śmiga i na szosie i na MTB
- czy używacie dwóch różnych kasków czy odpinacie tylko daszek ?
- jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?
Dwa różne kaski, ale przez jakiś czas jeździłem tylko w kasku do MTB. Jednak kask do XC jest głęboki, daszek ściąga się z oporami (dziury do mocowania daszku są bleee), poza tym na szosę (pomimo większych prędkości i na ogół twardszej powierzchni jezndej) nie potrzebuję takiej konstrukcji kasku co do XC. Na szosę zaopatrzyłem się w kask Speca - ważne żeby był lekki i przyzwoicie wentylowany, jednak ma chronić ewentualnym upadku to co najważniejsze...
No ale to dodatkowy wydatek, lepiej mieć jeden solidny w miarę uniwersalny kask do jazdy MTB/szosa, niż nie mieć w ogóle. Oczywiście to moje prywatne zdanie 8-)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 15 September 2009 - 11:38
wiem ze wielu z Was śmiga i na szosie i na MTB
- czy używacie dwóch różnych kasków czy odpinacie tylko daszek ?
- jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?
Kiedyś kupowałem tylko kaski mtb, ale to z prostego powodu. Wtedy jeździłem tylko na mtb.
Od kiedy jeżdżę na szosie używam tylko i wyłącznie kasków szosowych.
W kasku daszek dla mnie jest zbędny, a na dodatek kaski mtb przestały mi się podobać. ;-)
Ostatnio nabyłem uvex'a fp1. Świetny hełmofon. Leży na mej bani idealnie, nie jest za duży, nie jest za mały, w sam raz.
Posted 15 September 2009 - 19:50
a co myślicie o limar pro 104 ? http://www.allegro.p...ory_nowosc.html
Ogólnie ok, ale nie dla kogoś kto ma większy łeb tak jak np ja ;-)
Kask jest dość płytki i przy większej czaszce średnio dobrze leży.
Jakby co mam taki na sprzedaż (niebiesko biały).
100 zł + przesyłka.
Posted 15 September 2009 - 20:28
Kask jest dość płytki i przy większej czaszce średnio dobrze leży.
No to mamy Malik taki sam problem zostaje tylko Uvex lub Giro
Uvexa mam przetestowanego .... crash test ( kask nie przeżył ale funkcję swą spełnił) ... więc polecam z czystym sumieniem
Posted 16 September 2009 - 07:00
Posted 24 September 2009 - 06:20
#379 Gosc_Pegos_*
Posted 13 December 2009 - 12:06
skoro nie masz kasy na nowy to poco szukać? napisz od razu ze chcesz nabyć używany ale takiego używańca to nie widziałem nigdy na sprzedanie.