Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#381 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 13 grudzień 2009 - 17:14

UK http://sports.shop.e...w=&_osacat=7294 USA http://sporting-good...et&_osacat=7294 ---- http://sporting-good...et&_osacat=7294

#382 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 13 grudzień 2009 - 19:08

W UK widzialem kaski aero w smiesznych cenach. Bell Meteor II za 450 zl, MET Pac VII za mniej jak 400 zl, w Polsce kaski TT to Sci-Fi rodem z filmu "Zolnierze Kosmosu" stad cena musi byc odpowiednia.

Dokładnie. Na ostatnich wakacjach to mnie wyginało i prostowało w polskich sklepach rowerowych. I to nie tylko z powodu cen kasków. Ten który miałem na głowie kupiony w UK za 30 funtów w Polsce kosztował chyba ze 600 złotych. Jaki kurs by nie był to kilka razy drożej.

#383 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 13 grudzień 2009 - 20:20

Ja mam kask bardziej do MTB chyba bo jeszcze jestem amatorem więc nie mam obeznania.
Firma : GIRO, wykosztował mnie 229zł
Waga: 313g - nie wiem czy to dobrze czy źle ale myślę że 10-20g w ta lub drugą stronę nie robi wielkiej różnicy w amatorskim szosowaniu.

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#384 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 13 grudzień 2009 - 21:49

Mam dwa kaski. Jednego MET-a 270g i sportivo z siatkami 280 g.
Specjalnie nie wnikałem w ich jakieś cudowne właściwości. Uważam że warto mieć na wszelki wypadek.
Chociaż w necie spotkałem się z opinią że nie warto i było to jakoś udowodnione naukowo :-D
Po tej focie to faktycznie można zwątpić
Dołączona grafika

#385 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2009 - 22:26

Chciałem się podzielic opinią co do kasków.
Pierwszy, jaki kupiłem to był Cratoni Xenon. Fajny kask, tyle że już po miesiącu wysiadło pokrętło ( pękły ząbki na pasku dopasowującym ). Reklamacji nie uwzględnili. Nie chcę przez to powidziec że Cratoni to ogólnie dziadostwo, ale w moim przypadku tak wyszło.
Potem kupiłem sobie METa - w kolorze czarnym. W lecie, w gorące dni jezdzic się w nim nie da - ale zimą - tu Mety są idealne - szerokie, czapeczka wchodzi pod spód, dobry system mocowania - szerokie, duże otwory - bez siatki - w lecie owady wpadają strasznie, ale zimą nie jest to przeciez problem.
Z kolei latem jeżdżę w kasku Rudy Aryon. Ten model jest węższy, ma siatkę przeciwko bzykającemu paskudztwu, no i jest srebrny, co przy letnich upałach sie przydaje - głowa tak sie nie grzeje.
Podsumowując: czarny, szerszy kask na zimę, srebrny kask, węższy, z siatką - na lato

#386 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2009 - 22:57

Twierdzisz, że w czarnym kasku jest goręcej niż w jasnym? Przecież tam jest taka warstwa styropianu czy innego materiału, że kolor na wierzchu nie ma wpływu.

#387 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 grudzień 2009 - 23:07

Kolor ma znaczenie ale przy tych słabiej wentylowanych.
Jeszcze należy dodać że kaski robione na rynek amerykański mają bardziej restrykcyjne przepisy bezpieczeństwa, czyli są bezpieczniejsze i cięższe :mrgreen: , ale jakoś niedługo (wciągu najbliższych lat) mają to unormować na rzecz tych bezpieczniejszych.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#388 jaqbek

jaqbek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŚroda Wlkp./Poznań

Napisano 13 grudzień 2009 - 23:11

Witam !
Mam pytanie :
Miał ktoś do czynienia z kaskiem Specialized PROPERO ( http://www.rowery-ry...roducts_id/4792 ) co możecie powiedzieć na jego temat ? :?:

#389 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2009 - 23:34

Tak Musicman, kolor kasku ma znaczenie - w ciemniejszym jest bardziej ciepło, w kasku pomalowanym w jasniejszych kolorach - chłodniej. Oczywiście, jeżeli w tym kasku jedziesz kilka godzin, na niebie ani jednej chmury, a z nieba żar się leje. W krótszym okresie czasu, i przy niższej temperaturze różnicy tak się nie odczuwa.
To samo tyczy się zimy, w ciemnieszym kasku, w słoneczny dzień będzie cieplej - powierzchnia szybcej się nagrzeje.

#390 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądLubin

Napisano 14 grudzień 2009 - 00:04

Witam !
Mam pytanie :
Miał ktoś do czynienia z kaskiem Specialized PROPERO ( http://www.rowery-ry...roducts_id/4792 ) co możecie powiedzieć na jego temat ? :?:

ja jezdze w kasku SPECIALIZED S-WORKS 2D jest on podobnej konstrukcji jak PROPERO
tylko ma linki kewlarowe w sierodku no i jest lzejszy,ale jak i jeden i drugi dobre lezy na glowie i daje super chlodzenie.
to moj:
Dołączona grafika

#391 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 15 grudzień 2009 - 21:40

a ja w ciemno kupiłem Stradivariusa :D

#392 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:14

Witam !
Mam pytanie :

Ja posiadam takowy kask w czarnym macie i jestem bardzo zadowolony, świetnie leży na głowie, jak kiedys z ciekawości przymierzałem kaski kumpli stwierdziłem że jest zdecydowanie najlepiej dopasowany. Także jeżeli stylistycznie ci odpowiada to śmiało, powinieneś być zadowolony.

A tu masz całkiem okazyjną oferte jak ci kolor odpowiada i rozmiar M pasuje to naprawde warto.
http://centrumrowero...?rel=promocja_n

#393 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:23

kugel, na mój chłopski rozum MusicMan ma rację. Kaski wykonane są z materiału styropianopodobnego, a więc posiadającego właściwości izolatora - nie przewodnika ciepła. Chyba, że coś pominąłem... ;-) Zwróć jeszcze uwagę na słowo, którego użyłeś w ostatnim zdaniu - powierzchnia. Podświadomie? ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#394 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:48

A co powiecie na kaski firmy Alpina ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#395 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 15 grudzień 2009 - 23:00

Pawel nie znam się na technologii produkcji kasków ogólnie,a tych których mam - w szczególności. Moja wypowiedź wynika z osobistych, subiektywnych doświadczeń jazdy w odmiennych temperaturach w zimie i w lecie, przy słonecznej pogodzie.
A czy kask to izolator ? No weź dzisiaj np. pojedź sobie w samym kasku bez czapeczki - wiadomo będzie zimno. W lecie pot ścieka po twarzy. O jakiej więc izolacji można tu mówic ?

#396 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 15 grudzień 2009 - 23:28

Też polecam SPECIALIZED S-WORSK moim zdaniem to jest najlepszy kask , wsześniej mialem wiele kaskow i ciągle zmianialem na inne bo zawsze coś mi nie pasowalo , w tym kasku zakochałem się od pierwszego ubrania jest idealny pod kazdym wzgladem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#397 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudzień 2009 - 23:28

Ja też się nie znam, żeby nie było ;-) Nie wiem tylko, czy dobrze się zrozumieliśmy - mi zupełnie nie chodziło o wpływ kasku na ogólną, odczuwalną w czasie jazdy temperaturę - z tym, co napisałeś teraz o jeździe w lecie i zimie się oczywiście zgadzam (tyle, że wg mnie nie chodzi tu o to, czy kask jest izolatorem czy przewodnikiem, tylko o temperaturę powietrza/"wszystkiego wokół" ;-) i wentylację kasku, która to umożliwia obieg powietrza). Wcześniej po prostu chciałem napisać, że nie wydaje mi się, aby ciepło docierające do powierzchni kasku za sprawą promieni słonecznych przenikało potem do głowy ze względu właśnie na ten styropian czy co to tam jest. Moim zdaniem promienie słoneczne ogólnie "podgrzewają atmosferę" i nie występuje tu coś takiego jak hm... transfer ciepła przez kask ;-) Nie wiem, czy za bardzo nie zamieszałem i czy nie odbiegliśmy za daleko od tematu - jeśli tak, to sorry ;-) Zaznaczam, że to tylko moje wolne przemyślenia i nie potwierdziło tego 99% Polek ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#398 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2009 - 00:03

Rozumiem o co ci chodzi. Moim zdaniem styropian, czy co to tam jest ;-) przewodzi ciepło. Odczuwa sie to tym bardziej, im kask ma słabszą wentylację. A z tego co wiem - choc nie wykluczam że się mylę - kaski szosowe mają mniej otworów, i te otwory są mniejsze, niż w przypadku kasków przeznaczonych do rowerów górskich - przy stosunkowo większych predkościach na szosie nawiew powietrza jest większy. Wszystkie moje kaski maja malutkie otworki np. w porownaniu z takim Specem prezentowanym na tej stronie.

#399 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 grudzień 2009 - 08:47

A ja mam taki

Dołączona grafika

W zasadzie to bez daszka tylko do fotki załozony był.

Moze ktoś wie jakie barwy teamowe reprezentował ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#400 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 10:41

A co powiecie na kaski firmy Alpina ??

Mnie się nie podobają. Takie połączenie limara z lazerem i z cholera wie czym jeszcze ;-)

Dodaj odpowiedź