do tego rowniez Giro Synthe.
Straszny ten kask, garnek taki
Posted 05 April 2015 - 13:51
Niestety te aero-orzeszki, które zdobyły popularność od zeszłego sezonu w pro-kolarstwie, jak widać rozprzestrzeniają się teraz wśród amatorów
Ten Gito Synthe nie jest w sumie zły, szczyt brzydoty to Giro Air Attack - jak to widzę to mam odruch wymiotny, jeszcze w dodatku większości Katushowców się jakoś tak przekrzywia na głowie - wygląda to beznadziejnie.
Z ich brzydotą mogą się równać chyba tylko te budowlane hełmy POC-a.
Tragiczne są też Uvexy, Star-Pro Bell'a, Lazery i Scott-y Orici oraz Kask Infinity.
W miarę ratują się Bontragery, Spece, Kask-i Protone Sky'u i kontrowersyjne Kabuto.
Dobrze, że Catlike poprzestał na wypełnieniu dziurek Mixino i nie tworzył jakiegoś potworka.
A Ekoi to mi się nawet podobają
Pocieszające jest to, że nie wszyscy w nich jeżdżą - zostało jeszcze trochę 'normalnych' kolarzy Ale niestety amatorom jak widać już się udziela i prawdopodobnie za jakiś czas to one będą królować
Posted 05 April 2015 - 14:58
Posted 05 April 2015 - 17:44
Gusta i gusciki Z aero nie ma co polemizowac, ono jest i dziala
Co nie zmienia faktu, że zdarzają się jeszcze tacy dla których wygląd ma znaczenie
5%? Nie przesadzaj, nie myślisz chyba, że zamiast 300W wystarczy kręcić 285? Chyba że na zjeździe -10%
Posted 05 April 2015 - 18:42
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 05 April 2015 - 19:11
Posted 05 April 2015 - 19:44
Te kilkanaście watów to chyba tylko w stosunku do dużych prędkości do profi i to tych najlepszych- ale na pewno coś w tym jest .
Kilkanaście lat temu kiedy nie było obowiązku jazdy w kaskach to jednak na czasówki Indurain i innni super fizole zakładali specjalne aero -kaski- na pewno nie bez powodu.
Na normalnych etapach ich już nie stosowano- chyba, że nie było potrzeby bo czapeczki też były ,, aero''.
Mimo, że to było 20 lat temu ale chyba jakieś komputery wtedy były, jakieś badania robili.
Jakby to była tak duża różnica czy wszyscy nie jeździliby w kaskach?
Posted 05 April 2015 - 20:48
Jakby to była tak duża różnica czy wszyscy nie jeździliby w kaskach?
No właśnie - to jest kluczowe zdanie.
Jakby to była taka różnica to wszyscy jeździliby w tych beznadziejnych aero-orzeszkach, nawet ci, którym zależy jeszcze na stylu. A jednak tak nie jest, więc te -naście wat to można sobie między bajki włożyć
Posted 06 April 2015 - 15:16
Pro peleton.
Posted 07 April 2015 - 08:16
To obejrzyj sobie relację z jakiegoś płaskiego etapu lub klasyka. Żeby daleko nie sięgać, to zerknij chociażby na niedzielną Flandrię ;-)
Jakieś podpowiedzi, konkluzje? Bo nie czuję...
A jeśli chodzi o wyścigi to oglądam w zasadzie wszystko co leci.
Posted 07 April 2015 - 18:19
Hejjj, mam pytanko, czy kolor kasku może mieć znaczenie w sensie grzania głowy w trakcie jazdy? Pytam, bo chciałbym czarny kask kupić i zastanawiam się, czy będzie się mocno nagrzewał od słońca, tak że mógłbym czuć różnicę? Bo kolor kolorem, a w kolarstwie trzeba zachować chłodną głowę jak wiemy
Posted 07 April 2015 - 20:26
Ma wpływ na aero i de facto obniża moc o 4W.
Chyba, że masz Rudy Project to masz +15W, a biały ma dodatkowo -200 g do całkowitej masy roweru.
A tak na serio, to miałem wcześniej Alpine, teraz mam RP Sterling i jestem zadowolony w pełni. Jakieś ułamki % mocy mnie nie dotyczą bo nie ścigam się w TDF..
Posted 08 April 2015 - 08:49
Cześć,
Możecie polecić jakiś kask do 250 pln?
Od razu napiszę, że odpadają Rudy Project..niestety. Przymierzałem model Rush i Zuma i są dla mnie za wąskie, a większy rozmiar...za duży. Przymierzałem też Uvex Boss Race ale z kolei na mojej glowie wygląda jak garnek. Także jak widać łeb mam nieforemny :/.
Tal czy siak chetnie poznam opinię o różnych kaskach w cenie, o której pisałem.
Posted 08 April 2015 - 09:11
Straszny ten kask, garnek taki
W rzeczywistosci, nie jest taki straszny
Jest nizszy od Aeona i chyba wyglada na zgrabniejszy.
Wsrod kaskow, o ktorych wspominalem wczesniej, prezentuje sie ciekawie.
Za to Kask super lezy na mojej lepetynie, jest mego wygodny. Giro jest nieco wezsze, dla tych z szerszymi, niz dluzszymi glowami, moze byc wasko. Jest bardzo lekki.
System regulacji, zapiecie, paski sa na wyzszym poziomie w Kasku, made in china vs italy No i system zawieszenia Synthe, bez wkladek vs super wkladki w Kasku, hmmm.
Posted 08 April 2015 - 10:41
Co myślicie o takim sprzęciwie?
http://www.bikesalon...rozowylimonkowy
Korzystał ktoś z tegoż kasku? Może polecić? Z góry dzięki!