Napisano 11 lipiec 2009 - 15:48
No właśnie mam pytanko jaką kierownicę wybrać i jak dopasować rozmiar. Z tego co widzę to obecnie panuje trend raczej na szersze kierownice i raczej dobór to kwestia upodobań a nie wymiarów. Widza że standard to 44cm, 42 już rzadziej się pojawia a 40 to już w ogóle ewenement. Ja szukałem raczej czegoś węższego. Nie chcę mieć rąk rozkraczonych na boki. Z tego co wiem to powinno się dobierać szerokość taką samą jak szerokość barków, czyli u mnie akurat by pasowała 42, może nawet mniej. Myślę też o 40, tyle że to bardzo ciężko dostać, mam mostek 25,4, a 40stki widziaełm jedynie pod mostek 31 (w ostateczności mostek mozna zmienić).
Tak więc jaką doradzacie szerokość kierownicy dla mnie? Jakie macie doświadczenia z doborem szerokości kierownicy. Z tego co na forum wyczytałem to szersza kierownica odblokowuje kaltkę i lepiej sie oddycha, a drugiej strony węższa to lepsza aerodynamika i chyba wygodniejsza jest. Czy najlepszym rozwiązaniem nie była by taka pozycja aby ręce były równo wzgędem barków, ani nie odchylone do zewnątrz, ani do wewnątrz?
Ja do tej pory jeździłem na wąskiej kierze (38 chyba) i jeździło mi się spoko, tyle że łatwo dostawałem zadyszki przy depnięciu w pedały, teraz tak myślę że może to właśnie przez kierownice. Dla tego może warto wymienić na szerszą. Tylko jaka by była dla mnie dobra?
Drugie pytanie to lepiej ergonomiczną czy klasyczną?