Jaki licznik kupić ?
Started By
Gosc_Qba_*
, 15 cze 2007 08:01
1348 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 styczeń 2011 - 17:30
To ze czujnik zaklada sie na korbe to wiem, tylko czy napewno bedzie wartosc wyswietlana gdy nie wystepuje predkosc. Na logike to mi sie tez wydaje ze powinno dzialac, ale chce sie upewnic, bo wlasnie na trenazer bym sobie dokupil ta podstawke z kadencja.
Napisano 04 styczeń 2011 - 17:40
Jeżeli w tym liczniku jest tak jak w sigmie , że są dwa piny od prędkości i dwa od kadencji do można kontaktron z jakiegoś starego licznika podłączyć do pinów od kadencji przeciągnąć kabel z tym kontaktronem na tylne widełki, jakiś magnes do korby i całość można mieć za darmo jeśli się ma stary licznik albo za cenę ruskiego licznika z bazaru i kawałka kabla.
Napisano 26 styczeń 2011 - 12:47
Witam,
jestem na kupnie licznika z kadencja, nie uzytkowalem nigdy bezprzewodowych mam troche obaw czy nie beda sie "wieszaly" lapaly zaklocen czy cos w tym rodzaju.
Moje pytanko i prosba o rade zarazem, Sigma DTS czy STS, najwazniejsza kwestia dla mnie jest czy pracuje bez problemow nie wiesza sie i nie "gubi" sygnalu.
Z gory dzieki
pzdr
jestem na kupnie licznika z kadencja, nie uzytkowalem nigdy bezprzewodowych mam troche obaw czy nie beda sie "wieszaly" lapaly zaklocen czy cos w tym rodzaju.
Moje pytanko i prosba o rade zarazem, Sigma DTS czy STS, najwazniejsza kwestia dla mnie jest czy pracuje bez problemow nie wiesza sie i nie "gubi" sygnalu.
Z gory dzieki
pzdr
Napisano 10 luty 2011 - 22:02
Orientuje się może ktoś czy można gdzieś kupić obudowę licznika sigma 1909 lub samą tą srebrną ramkę ? Ponieważ uszkodziła mi się i boję się czy za chwilę przyciski nie pogubię.
Napisano 14 luty 2011 - 23:54
Witam
przymierzam się do zakupu nowego licznika mocowanego na mostku, wymagania do funkcji samego licznika nie sa jakies wygórowane ponieważ zależy mi na:
- kadencji (przewodowej lub bezp.)
- czujniku prędkości (preferowałbym przewodowy)
- i kluczowa jak dla mnie funkcja, -- niewiem jak ją nazwać , może zamrażanie czasu", w każdym bądź razie chodzi o to że w moim starym liczniku CATEYE jest funkcja pozwalająca ustawić licznik w trybie manualnego startu, z tym że ODO jest liczone cały czas niezależnie od tego czy licznik jest włączony czy nie(w tle), natomiast DST oraz pozostałe funkcje jak AVS TM itp. są zatrzymane aż do momentu uruchomienia licznika (jest to bardzo przydatne na treningach gdy muszę przejechać przez jakiś rozklekotany przejazd kolejowy lub stać na światłach, ponieważ nie wypacza to średniej prędkości).
budżet jaki mogę przeznaczyć na licznik to 100 - 250 zł
zainteresowały mnie :
blackburn delphi 3 oraz 4
sigma 1609
cateye (jest świetna ale nie przejrzałem jeszcze modeli wiec jak coś liczę na porade)
może być także coś z VDO lub Trelocka
praktycznie firma się nie liczy, ważne są dla mnie funkcje.
przymierzam się do zakupu nowego licznika mocowanego na mostku, wymagania do funkcji samego licznika nie sa jakies wygórowane ponieważ zależy mi na:
- kadencji (przewodowej lub bezp.)
- czujniku prędkości (preferowałbym przewodowy)
- i kluczowa jak dla mnie funkcja, -- niewiem jak ją nazwać , może zamrażanie czasu", w każdym bądź razie chodzi o to że w moim starym liczniku CATEYE jest funkcja pozwalająca ustawić licznik w trybie manualnego startu, z tym że ODO jest liczone cały czas niezależnie od tego czy licznik jest włączony czy nie(w tle), natomiast DST oraz pozostałe funkcje jak AVS TM itp. są zatrzymane aż do momentu uruchomienia licznika (jest to bardzo przydatne na treningach gdy muszę przejechać przez jakiś rozklekotany przejazd kolejowy lub stać na światłach, ponieważ nie wypacza to średniej prędkości).
budżet jaki mogę przeznaczyć na licznik to 100 - 250 zł
zainteresowały mnie :
blackburn delphi 3 oraz 4
sigma 1609
cateye (jest świetna ale nie przejrzałem jeszcze modeli wiec jak coś liczę na porade)
może być także coś z VDO lub Trelocka
praktycznie firma się nie liczy, ważne są dla mnie funkcje.
Napisano 15 luty 2011 - 11:14
Witam Ciebie arkadiomorale i doskonale rozumiem twoje potrzeby. Sam szukałem przez długi czas takiego licznika, który oferowałby funkcje opisane przez Cibie.
Faktycznie, na tynku jest mało modeli, które oferują MANUALNY START/STOP a tym bardziej zatrzymywanie ODO! Jak dotąd nie napotkałem żadnego licznika, który by te wszystkie posiadał. Zdarza się, że przy wyższych ( a co za tym idzie droższych ) modelach jest opcjonalnie ręczny start/stop.
Podczas poszukiwań natknąłem się na CATEYE ENDURO 8. Z tego co pamiętam miał opcję manualnego startu/stopu lecz bez kadencji. Więcej nie szukałem z powodu na cenę, jaka mnie szokuje. Można gdzieś znaleźć takie zamrażanie czasu i dystansu, ale to może niestety kosztować.
Powyższe problemy popchnęły mnie do własnych działań. Do rozwiązania tego problemu posłużę się tańszymi i bardzo elastycznymi środkami, na które będzie mógł pozwolić sobie każdy. Za około miesiąc zaprezentuje Wam... Może nie, nie teraz;)
Faktycznie, na tynku jest mało modeli, które oferują MANUALNY START/STOP a tym bardziej zatrzymywanie ODO! Jak dotąd nie napotkałem żadnego licznika, który by te wszystkie posiadał. Zdarza się, że przy wyższych ( a co za tym idzie droższych ) modelach jest opcjonalnie ręczny start/stop.
Podczas poszukiwań natknąłem się na CATEYE ENDURO 8. Z tego co pamiętam miał opcję manualnego startu/stopu lecz bez kadencji. Więcej nie szukałem z powodu na cenę, jaka mnie szokuje. Można gdzieś znaleźć takie zamrażanie czasu i dystansu, ale to może niestety kosztować.
Powyższe problemy popchnęły mnie do własnych działań. Do rozwiązania tego problemu posłużę się tańszymi i bardzo elastycznymi środkami, na które będzie mógł pozwolić sobie każdy. Za około miesiąc zaprezentuje Wam... Może nie, nie teraz;)
Napisano 15 luty 2011 - 21:03
Ja od kilku lat używam CATEYE Astrale8 i można w nim ustawić ręczny bądź automatyczny START/STOP. Licznik może nie posiada bajerów, ale jest jak dla mnie naprawdę dobry, atutem jest kadencja, co prawda tylko chwilowa, ale to wystarcza. No i cena przystępna.
A tak po za tematem to dzisiaj na treningu padła mi bateria na której przejechałem ponad
58 tys. km. W porównaniu z licznikami Sigmy to trwałość imponująca.
A tak po za tematem to dzisiaj na treningu padła mi bateria na której przejechałem ponad
58 tys. km. W porównaniu z licznikami Sigmy to trwałość imponująca.
Napisano 16 luty 2011 - 00:36
zgadzam sie w zupełności cateye to znakomita marka, ja no moim liczniku jeżdżę już od 97 roku i baterie wymieniam średnio co 4-5 lat /
mam archaiczny model TOMO CC-ST200 //
ciągle w znakomitej formie, pewnie nie zmienialbym go gdyby dało się go zamontować na mostku :/
Ale wracając do tematu może miał ktoś do czynienia z sigmą 1609 (wiem że jest to bezprzewodowa transmisja a mialo być o licznikach przewodowych, ale podobno STS działa bez zarzutów)
http://allegro.pl/sh...został wysłany.
mam archaiczny model TOMO CC-ST200 //
ciągle w znakomitej formie, pewnie nie zmienialbym go gdyby dało się go zamontować na mostku :/
Ale wracając do tematu może miał ktoś do czynienia z sigmą 1609 (wiem że jest to bezprzewodowa transmisja a mialo być o licznikach przewodowych, ale podobno STS działa bez zarzutów)
http://allegro.pl/sh...został wysłany.
#440 Gosc_TomekSz_*
Napisano 16 luty 2011 - 17:52
Moja Sigma 1609 tradycyjnie na kabel. Wersja bezprzewodowa (STS) jest droga i nie jest tak precyzyjna jak mogłoby się wydawać. Mój znajomy, który ma wersję STS twierdzi iż osiągana prędkość ukazuje się z większym opóźnieniem niż w wersji kablowej, co czyni licznik STS raczej mniej dokładnym, mimo iż opóźnienie jest w granicach jednej czy dwóch sekund. Moim zdaniem STS jest nieprzydatnym bajerem dla tych którzy lubują się w gadżetach. Sądzę że żywotność wersji STS to max 3-4 lata. Kabel wymienisz łatwo, a nadajnik i odbiornik to już większe koszty. Poza tym jak wypuszczą nową wersję to nie licz, że za trzy, cztery lata dostaniesz nadajnik do tegorocznej 1609.