Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#121 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 27 listopad 2009 - 20:09

Zliczają kilometry i liczą czas (a na podstawie tych danych średnią)? "Próbowałem" ich poprzez demo ze strony Sigmy i nie widziałem, że można pausować wyżej wymienione funkcje :/

#122 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 27 listopad 2009 - 20:16

Tego Ci już nie powiem na 100% bo ja mam kabel, ale logika podpowiada, że nie powinny zliczać, bo trochę beż sensu by to było.

#123 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 27 listopad 2009 - 21:17

Liczniki Sigmy z DTS (nie wiem jak seria ROX) nie maja zadnej pauzy w liczeniu dystansu, predkosci. Pauze ma jedynie stoper.

#124 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 27 listopad 2009 - 21:36

gibber o ile dobrze zrozumiałem to nie chodzi o pauzowanie licznika podczas jazdy, tylko o automatyczny start. W kablach koło się kręci licznik sam startuje w DTS trzeba coś kliknąć żeby ruszył.

#125 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 27 listopad 2009 - 21:47

moja sigma 1606 bezprzewodowa coś się posypała po jednym sezonie.
czujnik kadencji nie moze się skomunikować, ostatnio "padł" również czujnik prędkości.
Na razie i tak nie jeżdzę, wiec zostawiam temat do wiosny, tym bardziej, ze licznik na gwarancji. Ale czy to mozliwe, zeby baterie padły po sezonie??

PS: zrobilem z tym licznikiem 1300 km.

Pozdrawiam

#126 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 27 listopad 2009 - 22:35

Witam! Czy bawił się ktoś z CAT EYE CC-ED300 Enduro 8 ?
Dokładnie chodzi mi o taką funkcję, która podczas jazdy wciskam start: wtedy liczy się czas oraz dystans. Jeszcze na podstawie tych danych liczona jest średnia prędkość. Zależy mi, abym ręcznie włączał tą funkcję i zatrzymywał.

#127 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 listopad 2009 - 21:10

Ja mam pytanie dotyczące reklamacji. Czy ktoś oddawał już licznik sigmy do reklamacji i jaki był tego skutek? Mam sigme rox i dzisiaj na treningu nie wiem jakim sposobem mi wypadla z podstawki i uderzyla o ziemie(predkosc byla niewielka ok. 15km/h). Teraz nie chce się włączyć i nic nie działa. jestem bardzo zdziwiony bo nie ma nawet żadnej ryski a po prostu nie działa. zadzwoniłem już do sklepu internetowego gdzie kupowałem i mam go przesłać i dalej pójdzie do sigmy. Cały proces będzie trwał ok. 2-3tyg. Najbardziej martwi mnie to czy zostanie on naprawiony lub wymieniony? Mam nadzieję, że nie odeślą mi spowrotem i powiedzą, że to moja wina bo takie przypadki są bardzo często jak się coś reklamuje. Mieliście kiedyś reklamacje licznika sigmy?

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#128 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 28 listopad 2009 - 23:36

petrus94, ja oddawałem 2 razy ten sam model licznika do wymiany. To był 2006 MHR DTS. Za każdym razem te same objawy - wszystko wyświetlało się na raz. Teraz mam 3-cią sztukę i objawy podobne ale już lepiej i nie wymieniam dalej :P
Generalnie nie było problemu z wymianą. Oddałem do sklepu i po tygodniu pojechałem po nówkę sztukę. Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku. Ale jesli nie ma śladu od uderzenia, to lepiej zagrać ze sprzedawcą sposobem - powiedzieć, że poprostu nagle przestał działać 9że wymieniałes baterię ale nadal nie działa). Bo jak się przyznasz, że to z Twojej winy, to sprzedawca może nie przyjać zbyt chętnie reklamacji.

#129 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 02 grudzień 2009 - 13:49

Witam! Bawił się ktoś nową serią liczników Sigmy? np.

http://www.allegro.p...09_bc_1609.html

#130 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 02 grudzień 2009 - 14:43

gibber o ile dobrze zrozumiałem to nie chodzi o pauzowanie licznika podczas jazdy, tylko o automatyczny start. W kablach koło się kręci licznik sam startuje w DTS trzeba coś kliknąć żeby ruszył.

Ja nic nie klikalem, sam startuje jak wepnie licznik i zakreci kolem.

fan911, mozliwe, ze po sezonie trzeba bedzie wymienic baterie, ja po 5 miechach musialem wymienic baterie w sensorze tetna.

#131 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 grudzień 2009 - 16:04

czy można w Sigmie 1606L zlikwidować opcje drugiego roweru? to znaczy chodzi mi o to, by pierwszy był jedynym, a drugiego w ogóle nie było :>

#132 slim

slim
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudzień 2009 - 17:17

calkiem zlikwidowac sie chyba nieda, tzn zawsze bedziesz mial odo bike 1 i odo bike 2 i total time bike 1 i total time bike 2 ale to tylko 1 klikniecie wiecej i to w dodatku przyciskiem ktorego duzo mniej sie uzywa, ten od obcji bierzacy pokazuje caly czas bike 1 dopoki nie wepniesz w podstawke do bike 2

#133 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudzień 2009 - 18:20

No te nowe liczniki sigmy są dość prądożerne ja już dwie baterie wymieniłem. Do tego jedna rzecz mnie w nich irytuje, przy niskim stanie baterii jak włącza się podświetlenie, a napięcia nie starcza na nic licznik się całkowicie resetuje, nawet odo, time i rozmiary kół. Więc te dane które są zachowywane gdy się wyciągnie baterie...

#134 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 grudzień 2009 - 18:51

1606L DTS mi głupieje. Widać, że zmiany prędkości w rowerze szosowym są dla niego zbyt duże. Jechałem sobie 45 km/h, wrzuciłem przełożenie 53/11 i rozpocząłem sprint. Przez kilka sekund licznik wyświetlał nadal tą samą prędkość, potem wyświetlił zero, po czym pokazał wskazanie 56 km/h. Jako maksymalną prędkość zanotował 58,14 km/h. Lekki sprincik, aby się zorientować czy koła wprowadzają jakieś wibracje przy większej prędkości. Sztywność roweru i wyważenie kół bardzo pozytywnie wypadły, natomiast licznik dał mi dużo do myślenie.
Chyba na przyszły sezon kupię sobie Cayeye'a Strada RD300W. Gdy przejrzałem funkcję mojej Sigmy i policzyłem, które są mi potrzebne to wyszło na to, że używam jedynie ośmiu, które posiada akurat Cateye Strada. Trochę mnie martwi to tandetne i mało kompaktowe mocowanie liczników Cateye.

#135 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 02 grudzień 2009 - 19:03

Karbon, kup mojego VDO Z3 . Raz uzywany !
Co do ceny na 100% sie dogadamy . Co prawda ma mase funkcji ( za duzo :-) ) , ale jedna fajna jest analiza danych na kompie w domciu po treningu.

#136 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 02 grudzień 2009 - 19:08

Garmin 705 i dajcie sobie spokoj z tymi polsrodkami :lol:

#137 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 02 grudzień 2009 - 19:17

A znacie jakiś licznik, który ma ręczny start/stop? Mój stary liczniczek nie jest zły, ale baterie wymieniam już co 5 miesięcy i baaardzo porysowana obudowa ;)

#138 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 02 grudzień 2009 - 20:22

Pytanie banalne - gdzie znajdę polską instrukcje do Sigmy 1606 - przewodowej

#139 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 02 grudzień 2009 - 20:44

instrukcja 1606 :-)

#140 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 02 grudzień 2009 - 21:22

dziękuję za odpowiedzi Panowie :-) zostawię ten licznik do przyszłego roku. I tak w zimę nie śmigam na szosie.

Tak na marginesie. W 1606 DTS są 3 baterie. Kadencja, czujnik prędkości + sam licznik.

Tam zdaje się jest jakaś sygnalizacja jak się bateria kończy. A czy to działa dla wszystkich baterii (również w czujnikach) czy tylko w liczniku :?:

Baterie mogły się wyczerpać, bo jak licznik kupiłem, to baterie były włożone i licznik był na chodzie, a nie wiadomo ile wcześniej leżał na półce gdzieś w sklepie...

Pozdrawiam :-)

Dodaj odpowiedź