Mam kłopoty z oczami i nie widzę powodu.
Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 07 wrzesień 2020 - 15:57
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 08 wrzesień 2020 - 13:41
Rzuć monetą
- dmxzor lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 08 wrzesień 2020 - 19:06
Chyba bez rzucania moneta Kickr bedzie caly czas lepsza opcja. Juz pomijajac dzialanie, to samo wykonczenie, budowa, materialy sa durzo ciekawsze u Wahoo. No chyba, ze ktos lubi gore plastiku, to Elite
Napisano 08 wrzesień 2020 - 19:33
Chyba bez rzucania moneta Kickr bedzie caly czas lepsza opcja. Juz pomijajac dzialanie, to samo wykonczenie, budowa, materialy sa durzo ciekawsze u Wahoo. No chyba, ze ktos lubi gore plastiku, to Elite
Ale za to brzydal
Mam Direto X i plastiki rzeczywiście gówniane.
Napisano 09 wrzesień 2020 - 11:48
Mam najtańszy trenażer z decathlonu za 300 zł i jeżdżę na nim tylko w okresie styczeń-luty maksymalnie 3 razy w tygodniu nie dłużej niż godzinę na jednym treningu. Robię na nim w zasadzie tylko interwały opierając się na tętnie, ale chciałbym sobie teraz sprawdzić jak będzie to wyglądało z mocą. Nie będę jeździł na Zwifcie i żadnych innych aplikacjach. Zdecydujcie za mnie - trenażer do 1500 zł czy pomiar mocy Favero Assioma Uno, który będę mógł używać cały rok? Decyzja byłaby łatwa na korzyść pomiaru mocy, ale jak już wyjdę w marcu z piwnicy to i tak pewnie nie będę wykonywał żadnych ćwiczeń, bo sobie jeżdżę, nie trenuję. Czy w ogóle nie ma to wszystko sensu, jeździć na tętnie i nie zdziwiać wynajdując usprawiedliwienie dla zakupu gadżetu
#2308 Gosc_Kuba__H_*
Napisano 09 wrzesień 2020 - 13:38
Głos na pedały, szczególnie jeżeli lubisz liczby. Nawet jak nie trenujesz to lepiej poznasz swój organizm, będzie mniejsza szansa że się „przetrenujesz” czy nabawisz kontuzji. Do tego jazda pod wiatr przestanie wkurzać, waty będą się zgadzać.
POmiar ma jeszcze jeden zajebisty plus, bedziesz chciał pojechać gdzieś dalej w góry .. jakies podjazdy ... a znasz swoje FTP, to jesteś w stanie idealnie wstrzelić się w strefy, tak żeby nie przecholować i dojechać spowrotem. Powiem szczerze że nigdy nie sądziłem że pomiar jest tak przydatny nie mniej jednak przy mojej wadze, pokazuje gdzie na hopkach jest moje miejsce w szeregu xD
- lukaszzsch lubi to
#2312 Gosc_Kuba__H_*
Napisano 09 wrzesień 2020 - 17:49
Nie dowiem sie bo jezdze na najtanszym decathlonowym...jak również dowiesz się jak faktycznie działa Twój trenażer. Mój zmniejsza niestety obciążenie przy wyższych mocach, przez co przy takim samym przełożeniu muszę zwiększać kadencję.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
#2314 Gosc_Kuba__H_*
Napisano 09 wrzesień 2020 - 20:19
Ale co pokaze ? Ze jade 300 wat jak jade 300 wat ? Przeciez moj trenazer jest zwyklym trenazerem oporowymWręcz przeciwnie - pomiar ma właśnie to pokaże
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:09
Kurde, chyba mam problem z jasnym wysławianiem się.
Chodzi mi o plusy pomiaru mocy (np. w pedałach jak Favero, o czym pisali chłopaki powyżej): niezależnie czy jedziesz na zewnątrz czy na trenażerze - widzisz moc.
A mój komentarz na ten temat miał na celu pokazanie mojego doświadczenia z moim trenażerem, który w miarę upływu czasu (przypuszczalnie w miarę wzrostu temperatury oleju wewnątrz trenażera) zmniejsza opór, przez co robiąc powiedzmy 20' test FTP lub jakiś mleczan 30', chcąc utrzymać stałą moc trzeba kombinować (np. przez podnoszenie kadencji), żeby tę stałą moc utrzymać. Podobnie wyglądają jakieś krótsze interwały (typu 350W przez 1') - początek jest bardzo ciężki, a za chwilę obciążenie generowane przez trenażer spada na tyle, że znowu trzeba przełożenie lub kadencję zmienić. Niezależnie czy masz trenażer smart - mając np. pomiar w pedałach możesz to sprawdzić. Mój też nie jest smart - Elite Qubo Fluid.
Generalnie nie jest to powód, dla którego warto mieć pomiar mocy, ale mając pomiar warto się temu przyjrzeć. Zwłaszcza, że raczej robi się treningi z mocą narastającą, a nie malejącą...
Napisano 10 wrzesień 2020 - 14:18
Masz Bolta, liczniki Wahoo mogą źle współpracować z trenażerami Elite, zdarzały się przypadki uceglenia trenażera, nawet teraz są zgłaszane problemy ze sterowaniem trenażerami Elite komputerami Wahoo. Oczywiście takich problemów nie ma w przypadku trenażer a Wahoo, więcej - dogadują się bardzo dobrze po prywatnym BT.Co myślicie żeby wziąć? Kickr'a od Wahoo, czy może Direto XR ?
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 10 wrzesień 2020 - 14:50
Masz Bolta, liczniki Wahoo mogą źle współpracować z trenażerami Elite, zdarzały się przypadki uceglenia trenażera, nawet teraz są zgłaszane problemy ze sterowaniem trenażerami Elite komputerami Wahoo. Oczywiście takich problemów nie ma w przypadku trenażer a Wahoo, więcej - dogadują się bardzo dobrze po prywatnym BT.
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Niby kliknąłem już zakup przy Direto, ale chyba podmienię na Kickr'a. Oni chyba mają też lepszą politykę gwarancyjną.
Chociaż ja treningi będę robił głównie ze Zwiftem, nawet te swoje customowe.
Napisano 10 wrzesień 2020 - 14:57
Nie wiem na ile to dobra wola sklepu, a ile w tym udziału dystrybutora.
Na szybkość rozwiązania sprawy pewnie wpłynął też fakt, że pierwsze egzemplarze miały ten problem i był ogólnie znany.