Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#2361 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,882 posts

Posted 21 September 2020 - 10:20

Kupił nową zabawkę kto by nie przetestował.. :P.

Swoją drogą widzę, że w Zwift-cie pojawił się i nowy bezkablowy Tarmac SL7 - do kupienia za 674500 kropel, w sumie nie tak drogo, nie rozumiem natomiast czemu jest na tarczach Shimano 105... :(

#2362 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 September 2020 - 11:17

Podziwiam zacięcie żeby cisnąć na chomiku jak mamy taki ładny wrzesień.

Wkrótce trzeba zacząć, bo u mnie czas tylko wieczorami (ewentualnie poza weekendami), a wieczorami (o porankach nawet nie wspomnę) już się niezbyt przyjemnie robi, wczoraj mi nawet stópki lekko zmarzły... 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2363 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,882 posts

Posted 21 September 2020 - 11:27

@Prozor, może w Polsce jeszcze nadal mało popularne, ale ochraniacze robią robotę, polecam :P

https://bike.shimano...hnology-aw.html

#2364 mopiaty

mopiaty
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 21 September 2020 - 11:29

Ano. Macie jakiś patent na marznięcie stópek? Dwie pary skarpet i dodatkowy pokrowiec na buty nie zrobiły na mnie wrażenia o 7 rano...

Spóźniłem się

#2365 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,882 posts

Posted 21 September 2020 - 11:30

Mnie akurat tak stopy nie marzną, ale może ochraniacz niedostosowany do temperatury? Każdy ma inne progi..

#2366 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 September 2020 - 11:33

Tia... Mam, nie jedne. Ale kto by myślał, że jak jedzie się i na zewnątrz coś w okolicy 20*C, to jak będę wracał lekko koło dychy będzie. 

Muszę bardziej przewiewne buty odłożyć na cieplejsze dni, teraz czas na nieco bardziej zabudowane, a poniżej dychy celcjuszy to czas przyjdzie na zimowe NW. Należę raczej do tych, którym szybko stópki marzną 🥶

#2367 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,882 posts

Posted 21 September 2020 - 11:39

Shimano proponuje fajną tabelkę jak w linku wyżej - u mnie niedrogie, czarne ochraniacze S1100R H2O sprawdzają się świetnie w letnich butach przy temperaturach w okolicy 10°C. Shimano pisze nawet o 5°C... Składają się podobnie jak nogawki/rękawki, nie zajmuje to dużo miejsca.

#2368 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 21 September 2020 - 11:58

Ano. Macie jakiś patent na marznięcie stópek? Dwie pary skarpet i dodatkowy pokrowiec na buty nie zrobiły na mnie wrażenia o 7 rano...

Spóźniłem się

Jak Ci teraz przy takim zestawie marzną stopy, to tylko buty zimowe. 

Albo dałeś za grube skarpety do zbyt małych butów i pojawił się problem z krążeniem. 

#2369 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 September 2020 - 12:16

Zgadza się, dlatego w niskich temperaturach wolę przełaj, jak nóżki marzną to zeskok i przebieżka, krążenie wraca. Jak ciemno i zimno to jednak wolę chomika katować, a na zewnątrz pobiegać trochę.

A wracając do tematu wątku:

Góralem nie będę. Przejechałem się Mount Venotux w evencie na Zwifcie z okazji darmowych 25 km. Ledwo to przeżyłem =D
21 km śr. 7%

A co do Windowsa 10, to mi crashuje Zwift. Wyrzuca mi błąd ntdll.dll (sprawdziłem w dzienniku zdarzeń) i nikt rozwiązania jeszcze nie podał. Na razie przeinstalowałem Zwifta i dziś sprawdzę co i jak.

Jak wrażenia dotyczące używania samego trenażera? Zwift zwiftem (na nim świat się nie kończy), ale ryzykowałeś próbę dogadania się trenażera Elite z Boltem?

#2370 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2020 - 12:23

Ja na razie jeżdżę w letnich butach bez ochraniaczy + ciepła skarpetka (w sobotę rano jak ruszałem było 9 stopni). Ale wkrótce i to się skończy, ochraniacze ogarną sprawę do +5, a butów zimowych na szosę nie mam bo poniżej 5 na szosie i tak nie jeżdżę.

Na MTB cały czas w letnich skarpetkach i butach. Zazwyczaj ruszam o zmroku bo jest jeszcze ciepło, a potem to i tak się rozgrzewam. A rano jest odwrotnie, tj. zimno na starcie, ja tylko na bananie wyrwany ze snu - więc słabo - jedyna zaleta że jest widno.

Generalnie w tygodniu jeżdżę już tylko na MTB, pewnie dlatego że do lasu mam 3 minuty, a szosą jakieś 15 minut na wyjazd z miasta, a fajne asfalty zaczynają się jeszcze 15 minut dalej. Do tego po ciemku na szosie jest niebezpiecznie, a w lesie to co najwyżej dzika mogę spotkać :)

#2371 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 21 September 2020 - 12:36

A wracając do tematu wątku:

Jak wrażenia dotyczące używania samego trenażera? Zwift zwiftem (na nim świat się nie kończy), ale ryzykowałeś próbę dogadania się trenażera Elite z Boltem?

Zwift bajka, erg bajka.

Z Boltem test dopiero w piątek (ma być deszczowo), ale dam znać.

Elite obiecało, że dogrywa się znakomicie w nowym XR-erze i działa jak z Wahoo (w co nie wierzę) ale sprawdzę =D

#2372 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 September 2020 - 13:45

No i supcio ;)

A tymczasem Wahoo, jak to ma w zwyczaju, do nowej wersji Kicrk wprowadziło drobną zmianę ewolucyjną: nóżki AXIS pozwalające na ruchy trenażera - odchylenie co prawda do 5°, na stronie trenażera: https://eu.wahoofitn...-trainers/kickrreklamują to jako największą innowację. Normalnie jak Apple ;) Problem w tym, że tych 5 stopni prawie nie czuć. 

Dodatkowo dochodzi zwiększenie dokładności do 1% przy algorytmie szacowania nie wymagającego kalibracji.

Jeśli chodzi o łączność, to "prawie" jak każdy inny nowoczesny trenażer. Wyjątkiem jest brak Bluetooth Smart FTMS, oczywiście Wahoo używa swojego protokołu BT np. do swojej aplikacji czy swoich liczników, udostępnia specyfikacje producentom aplikacji, ale co standard, to standard.

Ciekawostką jest, że trenażer wyposażony jest w gniazdko RJ11 - takie jak w telefonach stacjonarnych. Ma to służyć do podłączenia adaptera sieci LAN. Dla mnie idiotyzm - nie, nie chodzi o to, że idiotyzmem jest możliwość podłączenia LAN do trenażera, ale zamiast wbudować normalne gniazdko RJ45 to dają RJ11 plus możliwość zakupu adaptera za $100. 

No i jest możliwość podłączenia trenażera przez BT do 3 różnych urządzeń, aczkolwiek sterować powinno tylko jedno z nich (wiadomo dlaczego). To akurat chyba było już od poprzedniej wersji, ale głowy nie daję. 

Patrząc na reckę DCR: https://www.dcrainma...pth-review.html

widać, że to 1% potrafi jednak zawyżać moc przy mocniejszych depnięciach, a także przy niskiej kadencji. 

#2373 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 21 September 2020 - 20:59

Pytanie nie było do mnie, ale..

Próbowałem Bolta zarówno z Direto, jak i Direto X. Nie wiem jakie możliwości ma Bolt z trenażerami Wahoo, ale u mnie wygląda to tak: znajduje prawidłowo Direto jako sprzęt fitness, pyta czy dołożyć dodatkowy ekran itp. Pojawia się jakiś tam ekran treningu. Pozwala prawidłowo sterować obciążeniem. Wydaje mi się, że szybkość reakcji zmiany obciążenia jest podobna do reakcji ERG na Zwifcie.

Lekko śmieszne jest natomiast auto zrzucanie treningu do Stravy, Po godzinnej jeździe, na Stravie możemy zobaczyć np. dystans 130 km ze średnią 110km/h  :lol:

• Prozor likes this

#2374 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 21 September 2020 - 21:09

Bo masz zle ustawiona wielkosc kola o ile dobrze kojarze

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
  • Prozor likes this

#2375 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 21 September 2020 - 21:31

Bo masz zle ustawiona wielkosc kola o ile dobrze kojarze

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Dwa razy na początku nie skasowałem treningu i potem zdziwiony skąd mam taki miesięczny przebieg na Stravie  ;)

Generalnie na Stravie mam tylko jazdę na zewnątrz.

#2376 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 October 2020 - 12:04

Z tego co widzę, rozpoczęły się wysprzedaże starszych modeli Tacx Neo T2800 - sprawdzajcie np. Amazon.de, dzisiaj kupiłem Tacx Neo T2800 "Brandneue Produkte". Model może nieco starszy, ale cena którą przyszło mi zapłacić jest w miarę akceptowalna: łączna kwota: EUR 557,00 (przesyłka darmowa), bank pobrał po przewalutowaniu 2513,15 złocisza. Dostawa planowana jest od tygodnia do ok. 3 tygodni. 

Jak ktoś ma ochotę, to jeszcze jeden egzemplarz w tej cenie jest do zgarnięcia. Widzę jeszcze 3 sztuki nieco drożej sprzedawane: 698,00 €, no ale to już prawie 650 zł różnicy, chociaż i tak 3,2 tysiaka za Neo to chyba w miarę rozsądna cena ;)

#2377 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 posts

Posted 13 October 2020 - 12:16

Nie chcę Cię zmartwić, ale raczej nie dostaniesz produktu.

"Brandneue Produkte" w super cenach to od dawna zmora amazon.de

Jeżeli wejdziesz w informację o sprzedającym, w opisie zobaczysz coś podobnego:

• Kontaktieren Sie mich vor dem Kauf: ✉⫸[email protected]✉⫸
  • Kontakt vor dem Kauf: ➜ ✉⫸[email protected]✉⫸
  • Kontaktieren Sie mich vor dem Kauf!
  • Kontaktieren Sie mich vor dem Kauf!

Czyli:

Scam, prosze skontaktować się przed zakupem itp. jak wyślesz maila to będą chcieli płatność poza amazonem, bo wtedy nie jesteś chroniony jako kupujący.

Jeżeli nie kupiłeś bezpośrednio od amazona, to praktycznie na 100% za jakiś czas otrzymasz kasę z powrotem.

Niestety ale od dawna jest plaga włamów na konta istniejące, z których wystawiają masę aukcji na drogą elektronikę łowiąc jeleni. Jedno dobre, że płacąc przez Amazona co najwyżej stracisz czas, ale nie pieniądze.

Ribble R872 - Octane One Gridd

#2378 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,617 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 October 2020 - 12:23

Może i racja, zobaczymy (choć wolałbym nie). Oczywiście płatność przez Amazon, nie ma innej opcji. 

Anulowałem przez obsługę serwisu amazon, wolę nie ryzykować. Co ciekawe z kota tamtego sprzedacy oferta znikła, ale przeniosła się do innego sprzedawcy: Power Parts Automotive GmbH - tu co prawda nie ma informacji o kontakcie przed zakupem itp. ale dokładnie asortyment jest taki sam jak u poprzedniego.  

#2379 Wszechstronny

Wszechstronny
  • Użytkownik
  • 222 posts

Posted 13 October 2020 - 15:53

Panowie, posiada ktoś z Was może rolkowy trenażer ELITE Quick Motion 3? Warte to uwagi? Ewentualnie dokupienie do niego Misuro B+.

Nie chce mi się bawić w Zwifta, chcę po prostu móc sobie wsiąść na rower na 30-40 minut zrobić jazdę, która nie będzie monotonna jak na zwykłym trenażerze. Miło byłoby mieć wskazania prędkości na Garminie.

Chorowałem na trenażer rolkowy https://www.crownroller.comgłownie z powodu niskiego poziomu decybeli jaki generują lite aluminiowe rolki, które wyglądają na dobrze wykonane, ale cena jest powalona, brak regulacji oporu, już nie mówiąc o zerowej dostępności w europie.
To samo z rolkami Kreitler, które są dość dobrej jakości, ale też z dostępnością jest problem, a i cena dość wysoka. 

Jak wygląda sprawa głośności w tym Elite? 

Mimo, że dostępność części jest większa w przypadku rolek TACX Galaxia, ale chyba są głośniejsze.

#2380 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 posts

Posted 13 October 2020 - 16:27

Może i racja, zobaczymy (choć wolałbym nie). Oczywiście płatność przez Amazon, nie ma innej opcji. 

Anulowałem przez obsługę serwisu amazon, wolę nie ryzykować. Co ciekawe z kota tamtego sprzedacy oferta znikła, ale przeniosła się do innego sprzedawcy: Power Parts Automotive GmbH - tu co prawda nie ma informacji o kontakcie przed zakupem itp. ale dokładnie asortyment jest taki sam jak u poprzedniego.  

Dokładnie tak robią niestety. Kupić ostatnio coś droższego z amazona to koszmar. Wiem, bo trochę na audio wydaję :D

Ribble R872 - Octane One Gridd

Reply to this topic