Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 22 styczeń 2021 - 19:57
W międzyczasie pociągnąłem za spust i zaryzykowałem. Jak wyjdzie, to może być dobra okazja, bo zapłaciłem 870zł za Turno bez bębenka i (chyba) adapterów osi. W przyszłym tygodniu zobaczę co przyjdzie. Jest szansa, że wyrobię się w kwocie za jaką sprzedam później Vortexa, czyli de facto zamieniłbym bezkosztowo Vortexa na Turno
Napisałem do Biostern. Jak nie będą mieli, to ściągnę to z Niemiec albo sprawdzę trop z bębenkiem Novateca.
EDIT: zresztą zerknijcie, może zobaczycie czy czegoś jeszcze nie brakuje
Napisano 22 styczeń 2021 - 20:58
Dzięki, chwilę zanim napisałeś wysłałem wiadomość do osoby, która ma taki na sprzedaż. Jakbym się nie dogadał, to zwrócę się do Ciebie.
Postudiowałem trochę instrukcję Turno i zdjęcia z posta powyżej i wychodzi mi, że:
- do zamocowania roweru z osią 12x142 potrzebne są elementy E i F z poniższego obrazka
- ze zdjęć wynika, że element E dostanę w zestawie, widać go dobrze na pierwszym zdjęciu
- elementu F prawdopodobnie będzie brakować, ale bez problemu mogę go sobie dotoczyć
Stąd prośba: jeśli ktoś ma taki element i mógłby go pomierzyć, to byłbym bardzo wdzięczny.
No chyba, że ktoś ma taki na sprzedaż, to chętnie rozważę kupno.
Napisano 13 luty 2021 - 10:14
Dzień dobry,
pytanie dotyczy trenażera Elite Novo Force Pack 8. Czy ktoś z Was wie jaki opór (liczony w [W]) generuje na poszczególnych stopniach? Może ktoś dysponuje jakimś wykresem/charakterystyką np. moc w funkcji prędkości? Tak wiem, są mierniki mocy, są smart - trenażery co to zmierzą wszystko. Nie mogę/nie chcę wydawać tysięcy złotych na tak zaawansowany sprzęt. Nie potrzebuję znać co do 1W generowanej mocy, raczej z ciekawości. Drugie pytanie też związane z generowaną mocą: przy podjeździe rzędu 10% i prędkości np. 10km/h jaką moc się generuje (masa łączna kolarz+rower 82kg).
Napisano 13 luty 2021 - 11:27
Dzień dobry,
pytanie dotyczy trenażera Elite Novo Force Pack 8. Czy ktoś z Was wie jaki opór (liczony w [W]) generuje na poszczególnych stopniach? Może ktoś dysponuje jakimś wykresem/charakterystyką np. moc w funkcji prędkości? Tak wiem, są mierniki mocy, są smart - trenażery co to zmierzą wszystko. Nie mogę/nie chcę wydawać tysięcy złotych na tak zaawansowany sprzęt.
Jak masz ANT+ w telefonie i miernik prędkości to https://power-peaks.com pomierzy Ci moc dla tego modelu trenażera. Trzeba włączyć Virtual Power po sparowaniu z miernikiem prędkości.
Napisano 13 luty 2021 - 14:48
Raczej oszacuje wg krzywych mocy
Nie potrzebuję znać co do 1W generowanej mocy, raczej z ciekawości.
Drugie pytanie też związane z generowaną mocą: przy podjeździe rzędu 10% i prędkości np. 10km/h jaką moc się generuje (masa łączna kolarz+rower 82kg).
Jedno przeczy drugiemu. Wg krzywych mocy nie uzyskasz dokładności 1W. Ba, nawet 10% ciężko będzie, bez wcześniejszej weryfikacji miernikiem mocy.
Co do drugiego pytania, użyj po prostu jednego z dostępnych kalkulatorów: https://www.google.c...Q4dUDCA0&uact=5
Ustawisz parametry roweru (opony, pozycja, opór aero, waga itd...), a dowiesz się szacunkowo ile należy się spodziewać watów na takim podjeździe. Tak na szybko i zgrubnie wychodzi ok. 250W.
Być może ta tabelka pomoże w dobraniu odpowiedniego oporu/prędkości:
ale bez weryfikacji miernikiem mocy w Twoim przypadku nikt głowy nie da za to, że u Ciebie będzie identycznie lub choć w zbliżeniu podobnie .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 luty 2021 - 16:46
Raczej oszacuje wg krzywych mocy
Jedno przeczy drugiemu. Wg krzywych mocy nie uzyskasz dokładności 1W. Ba, nawet 10% ciężko będzie, bez wcześniejszej weryfikacji miernikiem mocy.
Jak będzie FTP mierzył na takiej niezweryfikowanej krzywej, a później według niej prowadził treningi to i tak będzie to precyzyjniejsze niż pomiar z samego tętna. Niezależnie jak dokładny ten pomiar będzie do rzeczywistego.
Napisano 13 luty 2021 - 22:23
Jak nie miałem pomiaru po prostu notowałem bieg i obciążenie na pokrętle i kadencję i tego się trzymałem a progres robiłem zmieniając biegi albo obciążenie na pokrętle lub zmieniając czas trwania interwału / przerwy.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Napisano 13 luty 2021 - 22:27
A właśnie, że nie. Lepiej na tętnie. Krzywa nie bierze pod uwagę, że trenażer się rozgrzewa. Różnice w watach są duże w zależności od intensywności treningu i czasu rozgrzewki. Mam novo Force i jest świetny za kasę, która kosztuje. Oprócz sprintów jest wystarczający ale do celowego treningu na progach mocy to tylko z pomiarem zewnętrznym. Żadna aplikacja tu nie jest dobrym rozwiązaniem.Jak będzie FTP mierzył na takiej niezweryfikowanej krzywej, a później według niej prowadził treningi to i tak będzie to precyzyjniejsze niż pomiar z samego tętna. Niezależnie jak dokładny ten pomiar będzie do rzeczywistego.
Napisano 13 luty 2021 - 22:37
A ciało się nie rozgrzewa? Nawet z dobrym chłodzeniem i tak jest spory dryft tętna. Tak czy siak, pomiar mocy niezbędny do dłuższego, dokładnego treningu.
Napisano 14 luty 2021 - 11:49
A właśnie, że nie. Lepiej na tętnie. Krzywa nie bierze pod uwagę, że trenażer się rozgrzewa. Różnice w watach są duże w zależności od intensywności treningu i czasu rozgrzewki. Mam novo Force i jest świetny za kasę, która kosztuje. Oprócz sprintów jest wystarczający ale do celowego treningu na progach mocy to tylko z pomiarem zewnętrznym. Żadna aplikacja tu nie jest dobrym rozwiązaniem.
Jest napisane "będzie to precyzyjniejsze niż pomiar z samego tętna"
Co znaczy mniej więcej tyle że pomiar z tętna + trenażera będzie lepszy.
Zakładając podział na strefy i przeciętne tętno 30 latka
Max Hr to 187
1 strefa kończy się na 68% czyli 127
5 strefa to > 105% czyli 196
196 - 127 = 69
Taki zakres mamy dla pozostałych stref realnie 60 w porywach 69! uderzeń
W dodatku z wyliczeń a nie z prawidłowym spirometrycznym badaniem!
Teraz dla mocy. Zakładając FTP 300W czyli
1 strefa poniżej 55% czyli 165
Tu jest ciekawiej bo mamy 5, 6 powyżej 121% i 7 strefę powyżej 150%
5 strefa 318 - 165 = 153W
6 strefa 363 - 165 = 197W
7 strefa 450 - 165 = 285W
Więc mamy zakresy od 153 do 285W!
Dlaczego o tym wspominam?
Bo taki sam błąd w tych dwóch zakresach (tętno/moc) powoduje zupełnie inne błąd w procentach!
Tym samym łatwiej jest pracować w niewłaściwej strefie.
Co do trenażerów to mam nadzieję że każdy ma rozgrzewkę przed treningiem i robi ją również przed testem FTP. Tak się składa że mam 3 różne trenażery (tradycyjny na oponę, interaktywny na oponę i direct drive) jak i miernik mocy i robiłem kiedyś takie pomiary.
Różnica na rozgrzaniu nie wynosiła więcej jak 12W (najczęściej około 6) co w zakresie 1-5strefy daje 4-8% a 1-7 daje 2-4%.
Samą raz zmierzoną krzywą trudno jest złamać (doprowadzić do dużego błędu) Takie są prawa fizyki. Można ją najwyżej przesunąć, ale jeżeli FTP będzie robione na tej przesuniętej krzywej to i tak dokładność dla stref będzie znośna.
Można też się przyjrzeć błędom powodowanym przez tętno
1. Tętno (jego dryf) wzrasta wraz z długością trwania treningu. Może ktoś zna wyniki z badań
2. Tętno jest zależne od tego czy masz wentylator i jak mocno wieje 2-3udm (2-4%)
3. Tętno jest zależne od pozycji (czy to dolny czy górny chwyt)
4. Tętno ma pewien dryf w trakcie i po interwałach
5. Tętno jest zależne od tego czy jesteś wypoczęty, zmęczony, przetrenowany lub miałeś dłuższą przerwę. 3-22udm (4-31%)
6. Tętno jest zależne od tego czy wypiłeś kawę 3-7unm (4-10%)
7. Tętno jest zależne od tego jakiego miernika używasz (3-20%)
Jeszcze pewnie parę innych.
Nie chce mi się więcej pisać sry....
Napisano 26 sierpień 2021 - 21:04
Cześć, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego trenażera, czytałem już co i jak, ale chciałbym się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem, to także ten..
Żeby w sposób komfortowy korzystać z trenażera potrzebuję; trenażera (w zestawie te takie podstawowe akcesoria jak mata, podstawka pod przednie koło i szybkozamykacz), specjalna opona pod trenażer(bo zwykła się szybko zużyje, będzie hałaśliwa i narobi syfu), osobne koło wraz z kasetą(ale takie używane/niższego sortu) żeby móc łatwo przeskakiwać z trenażera na zwykłą jazdę na dworze i na odwrót. Nie zapomniałem o czymś?
Czujniki z garmina tj. czujnik rytmu, tętna oraz prędkości wystarczą do obsługi trenażera SMART?
Napisano 26 sierpień 2021 - 21:12
Przydałaby się jeszcze osłona przeciwpotna, która zabezpieczy ramę.
Napisano 27 sierpień 2021 - 06:41
Cześć, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego trenażera, czytałem już co i jak, ale chciałbym się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem, to także ten..
Żeby w sposób komfortowy korzystać z trenażera potrzebuję; trenażera (w zestawie te takie podstawowe akcesoria jak mata, podstawka pod przednie koło i szybkozamykacz), specjalna opona pod trenażer(bo zwykła się szybko zużyje, będzie hałaśliwa i narobi syfu), osobne koło wraz z kasetą(ale takie używane/niższego sortu) żeby móc łatwo przeskakiwać z trenażera na zwykłą jazdę na dworze i na odwrót. Nie zapomniałem o czymś?
Czujniki z garmina tj. czujnik rytmu, tętna oraz prędkości wystarczą do obsługi trenażera SMART?
Prawie się zgadza.
- Jeśli będziesz miał trenażer typu SMART, czyli nie interaktywny (a więc taki, którego nie można regulować zdalnie oprogramowaniem), ale nadający dane o szacowanej mocy (i prawdopodobnie kadencji i prędkości - choć ta do niczego raczej potrzebna nie jest) to czujnik prędkości i kadencji potrzebny nie będzie. Tętno i owszem - przyda się. Jakbyś miał jeszcze pomiar mocy w rowerze to byłoby super, bo proste interaktywne różnie moc oszacowują, często "pi razy oko".
- Szybkozamykacz - tak, bo trenażer na koło wymaga ściśnięcia w osi koła, stąd musi być specjalny, metalowy zacisk koła. Na ogół w komplecie z trenażerami.
- Opona trenażerowa jak najbardziej i wnioski słuszne - opona pokryta jest względnie grubą, twardą mieszanką, która nie dość, że niemalże nie zużywa się, to jeszcze dość dobrze odprowadza ciepło i ogranicza poślizg rolki. Z eksploatacyjnego punktu widzenia odradzam czerwoną Vittorię - co prawda tania, ale dość słaba, może sezonu nie wytrzymać (u mnie rozlazła się po jednym sezonie). Zresztą opona używana na co dzień to kiepski pomysł: oprócz szybkiego zużycia wystarczy kawałek wbitego żwiru żeby mocno porysować czy nawet uszkodzić rolkę trenażera (zwłaszcza te miękkie stosowane przez Elite, ale nawet metalowe można wyżłobić).
- Koło też warto mieć w komplecie z oponą. Raz ułatwia treningi mieszane: na zewnątrz i w pomieszczeniu, bo wystarczy zmienić koło zamiast męczyć się ze zmianą opony. Na dodatek na trenażerze dość mocno obciąża się łożyska - u minie w jednym kole rozsypały się łożyska piasty. Może nie jest to duży problem w piastach z łożyskami maszynowymi (wystarczy wymienić, ale to też nie tak prosto...), ale w piastach na konusach (Shimano) wymiana kulek to pikuś, gorzej z bieżniami...
Jakby co, to mam sprawne, mało używane koło z niemalże nową oponą (bodajże Conti trenażerową) - po wymianie trenażera na Direct Drive stoi i kurz zbiera. Jakbyś był chętny to kontakt na priv. - Jeśli będzie wentylator (musowo!) plus elewntualnie bandana/opaska zbierająca pot z głowy to osłona przeciwpotna jest mało potrzebna. Właściwie wcale. A należę do ludków dość mocno pocących się na treningach...