Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#2421 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 27 sierpień 2021 - 09:40

Wymienione jest tyle rzeczy, że... pewnie taniej niż kupować trenażer na koło, osobne koło, jakieś czujniczki, podstawke pod koło (bez kitu) byłoby po prostu kupić używke direct drive z jakąś łącznością BT / ANT+.

Tydzień temu sprzedałem swojego Turno z kasetą i zaciskiem za 1100pln, tak na przykład. Kadencja jakaś tam jest, moc szacowana jakaś tam jest, łączność z kompem jakaś tam jest, działa milion razy lepiej niż trenażer na koło, jest chiche, nie syfi i nie wymaga podkładki pod koło żeby było poziomo, nie ma też tyle ceregieli w ustawianiu.

Maty pod trenażer wtedy nie trzeba bo nie przenosi wibracji na podłogę a zamiast ochrony ramy (w sumie mało kto ma aż taki kwas że uszkadza lakier) spokojnie wystarczy dobry ręcznik zawinięty wokół kierownicy. Trzymasz ręce na kierownicy (przez ręcznik) i od razu co jakiś czas można mordkę wytrzeć tym co zwisa po bokach :)

Polecam takie rozwiązanie :D

#2422 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 09:52

Dobre zabezpieczenie przed potem to podstawa, nie chodzi o uszkodzenie lakieru, bo ten jest wystarczająco wytrzymały.

Pot potrafi wyrządzić spore spustoszenia, śruby zaciski hamulcowe itp.

Dla  przykładu,  hamulec umieszczony w dolnej części tylnego trójkąta, po sezonie hamulec stanął, nie można go było wcisnąć.

Śruby tak zapieczone, że  ciężko było ruszyć.

#2423 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8613 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 sierpień 2021 - 11:40

Dlatego wentylator jest sprawą podstawową, chłodzi na tyle, że pot nie leje się na śruby czy do łożysk sterów. Czy nawet tak z tyłka, że będzie kapać na tylny hamulec ;)

Wymienione jest tyle rzeczy, że... pewnie taniej niż kupować trenażer na koło, osobne koło, jakieś czujniczki, podstawke pod koło (bez kitu) byłoby po prostu kupić używke direct drive z jakąś łącznością BT / ANT+.

Tydzień temu sprzedałem swojego Turno z kasetą i zaciskiem za 1100pln, tak na przykład. Kadencja jakaś tam jest, moc szacowana jakaś tam jest, łączność z kompem jakaś tam jest, działa milion razy lepiej niż trenażer na koło, jest chiche, nie syfi i nie wymaga podkładki pod koło żeby było poziomo, nie ma też tyle ceregieli w ustawianiu.

Maty pod trenażer wtedy nie trzeba bo nie przenosi wibracji na podłogę a zamiast ochrony ramy (w sumie mało kto ma aż taki kwas że uszkadza lakier) spokojnie wystarczy dobry ręcznik zawinięty wokół kierownicy. Trzymasz ręce na kierownicy (przez ręcznik) i od razu co jakiś czas można mordkę wytrzeć tym co zwisa po bokach :)

Polecam takie rozwiązanie :D

To rozwiązanie jest najlepsze. Rozglądnąć się za używanym trenażerem Turno/Muin (z Misuro) w tej cenie jest najlepszą opcją. Ale dostać dobry sprzęt za 1,1 tysiaka trudno. Z tego co widzę na OLX ceny zaczynają się od ok. 1,3 tysiąca. Niby 2 stówy drożej, ale... 

Zdecydowanie na trenażerach Muin/Turno kręci się bardzo przyjemnie. Odpada kombinacja z kołem/oponą, na dodatek cisza i spokój... 

Co do maty pod trenażer to mam nieco inne zdanie. Nie chodzi o tłumienie wibracji (brak możliwości), tylko o zabezpieczenie podłogi przed tym co wyleci z łańcucha. Serio, brudzi podłogę, stąd wolę coś pod rowerem mieć. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2424 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 sierpień 2021 - 17:43

Pot też leci na matę a nie na podłogę. Ja stosuje tanie rozwiązanie: piankę, która daje się pod panele podłogowe.

#2425 piotrg

piotrg
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28 sierpień 2021 - 23:44

Okej, to po pierwsze dzięki wszystkim za porady, trochę mi rozjaśniliście temat :) 

Wentylator jakiś tam sobie kupię, ręcznik i opaskę mam, matę też sobie jakąś ogarnę.

Te Turno wydaje się spoko, ale cena wysoka, tj. te 1100zł super, ale na olx najniższa cena teraz to 1500zł(liczę tylko te z kasetą), tak o 300zł za dużo na mój budżet. No ale z drugiej strony pewnie i tak się to zwróci w dwa sezony w kosztach eksploatacji. 
Druga opcja, znalazłem, w swojej miejscowości Novo Force 8(podstawka, mata, zacisk) + koło, kaseta, opona za 600zł, potem jeszcze zamówić nowy czujnik misuro b+ za 240zł, no i w sumie cały komplet za 840, w tym czujnik całkiem nowy.

To także, jakbym jeszcze mógł prosić o takie zestawienie różnic pomiędzy tymi dwoma trenażerami. I jak to wszystko działa w połączeniu ze zwiftem(przez laptopa). 

A no i tak ogólnie jeszcze żeby wiedzieć czy w ogóle dobrze celuje w te trenażery.
Na trenażerze chciałbym:
-odpalić sobie trase na zwift'cie i zasymulować normalną jazdę,
-bardzo na luzie pokręcić korbą np. podczas wykładu online czy po prostu jak mi się nudzi oglądając jakiś film/przeglądając youtuba
-porobić jakieś interwały, szczególnie takie na niskiej kadencji 50-60rpm z wysokim oporem

#2426 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8613 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 sierpień 2021 - 14:23

1. Masz świadomość, że "symulacja" na Zwift na trenażerach innych, niż interaktywne polega tylko na tym, że Zwift nie steruje oporem, a jedynie moc generowana wpływa na poruszanie się awatara, przy czym moc może być albo brana z miernika, albo szacowana na podstawie krzywych mocy trenażera. W Novo Force również, dodanie Misuro nic nie zmieni, to urządzonko działa tak samo jak wybór krzywej oporu w Zwift (ale dla innych trenażerów, ten wymaga Misuro), czyli wymaga określonego oporu na manetce, bez możliwości zmiany, bo szacowana moc może się grubo różnić od generowanej.
    Przy stałym ustawieniu oporu pozostają zmiany przełożeń. Zresztą podobnie jak w Muin/Turno, z tym że w tych ostatnich opór jest płynny i bardzo naturalny.
  2. Jazda na luzie czy oglądanie filmu bez napinki to można na każdym robić. No może poza tym, że trenażery na koło hałasują (zwłaszcza na dużych obrotach), przez co oglądanie filmu wymaga słuchawek.
  3. Interwały na niskiej kadencji na prostych trenażerach magnetycznych do najprzyjemniejszych nie należą z uwagi na małą inercję i dość jednakowy opór na całym obrocie. Na Turno jest to całkiem przyjemne, choć na przełożeniach typu blat-ośka.

#2427 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2021 - 15:12

To ja jeszcze dodam, na początek nie inwestuj za dużo - bo może się okazać że po 3 sesjach rzucisz to żelastwo w kąt i pójdziesz na spacer/pobiegać/silownię/basen/whatever. Trenażer nie wszystkim pasuje.

Jak się spodoba to sprzedaż niewiele/nic nie tracąc i kupisz jakiś direct drive.
  • Prozor i Tadeusz Pawłowski lubią to

#2428 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 29 sierpień 2021 - 15:27

Jak się spodoba to sprzedaż niewiele/nic nie tracąc i kupisz jakiś direct drive.

U mnie direct drive z ciężkim kołem zamachowym, to dopiero względna przyjemność.

Wcześniej musiałem mieć dużo samozaparcia żeby z tego korzystać.

Takim najtańszym przepychaczem koła można się też zniechęcić.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2429 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2021 - 15:35

Miałem podstawowego taxc-a na koło, teraz mam direto i wiesz - jest tak samo …ujowo. Próbowałem X różnych platform i też nie zaskoczyło. To musi być już ostateczna ostateczność żebym usiadł na trenażer.

#2430 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 29 sierpień 2021 - 16:05

Próbowałem X różnych platform i też nie zaskoczyło. To musi być już ostateczna ostateczność żebym usiadł na trenażer.

U mnie tylko podcast, albo film ;)

Inaczej też to nie działa.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2431 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 sierpień 2021 - 17:47

Jak ktoś lubi rywalizację, to wyścigi na Zwift są fajną opcją. A tak trzepię tylko jednostki treningowe patrząc na serial/YouTube.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • artho lubi to

#2432 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 29 sierpień 2021 - 20:15

Miałem podstawowego taxc-a na koło, teraz mam direto i wiesz - jest tak samo …ujowo. Próbowałem X różnych platform i też nie zaskoczyło. To musi być już ostateczna ostateczność żebym usiadł na trenażer.

A jazda pod górę na jakimś Virtual ( Rouvy, Tacx, BigRing.....)  ?

Pewnie próbowałeś ,jeśli  nie  to w skrócie  troche inne niż kosmiczny Zwift,  którego ja jakoś nie mogę przetrawić.

W tych co powyżej odpalam górę i tak 3 h spokojnie mogę jechać   nawet bez żadnych stymulantów typu muzyka czy film, zawsze mam motywacje żeby wjechać na szczyt .

( przy okazji Rouvy coraz bardziej wchodzi w Zwiftowe social.....tzn. jakieś wyścigi ,jazda na kole )

#2433 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 30 sierpień 2021 - 16:38

Mam stary, mechaniczny trenażer na koło, Tacx Blue Motion, dokładnie coś takiego - https://www.chainrea...t-/rp-prod86561

I pękła w nim ta niebieska dźwignia, którą dociska się rolkę do koła  :huh: 

Wiecie może gdzie (jeśli w ogóle) znajdę taką część? Poza tym trenażer 100% sprawny, więc trochę szkoda byłoby mi go wywalać na złom, zwłaszcza, że był w ciągłej eksploatacji (mój tata go ujeżdżał i mu taki wystarczał).

#2434 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8613 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2021 - 09:32

T2650_BlueMotioni_HeaderSpare-parts_1290

Patrząc na schemat części do tego trenażera to dokładnie jest to:

pol_pm_Tacx-Booster-T2501-20-Dzwignia-za

dostępna w https://sklep.twr.co...pieczajaca.htmlchoć w cenie 90 zł (+ 15 zł przesyłka). 

Patrząc na dźwignie z nowszych (Flow/Satori)

Flow: 

T2240_FLOWsmart_HeaderSpare-parts_1290X1

cf-lg-70ebf89f-770c-41ec-89cf-38b7f503cd

wydają się niemalże identyczne - lub zbliżone. Nie wiadomo co prawda jak z wymiarami/śrubami/itd, ale te dźwignie nawet Garmin sprzedaje https://www.garmin.com/pl-PL/p/697102to koszt €5 (plus przesyłka). 

Poprawka - znalazłem jeszcze w Garminie link z opisem do Blue Matic (jak widać z pierwszego rysunku powyżej, to ta sama seria, czyli raczej powinny być te same dźwignie): https://www.garmin.c...650#accessories (Garmin w liście kompatybilności daje: Satori, Blue Matic, Blue Twist - ale już nie daje nr Tacx, tylko swoje S0014 i w akcesoriach jest dźwignia: https://www.garmin.c...l-PL/p/pn/S0014- też 5€, przesyłka 7,28€ razem wychodzi: 13,96€ czyli chyba taniej niż w w/w sklepie TWR.

• przech_mistrz lubi to

#2435 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 25 wrzesień 2021 - 12:54

Dzięki Prozor! Zakupiłem u Garmina i już doszło. Część jest identyczna, jak ta oryginalna. 

#2436 Bodek10

Bodek10
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 kwiecień 2022 - 16:24

Posiadam trenażer elite turno do którego dołączona jest roczna licencja na program MyEtraining. I mam pytanie, jakie są ograniczenia w korzystaniu z programu po wygaśnięciu licencji  i nie opłaceniu abonamentu ?

Czy np. będę miał dostęp do historii oraz treningów przez siebie stworzonych ?

#2437 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 06 kwiecień 2022 - 21:51

Dostęp do historii będziesz miał.

Treningi utworzone widać, ale bez subskrypcji nie odpalisz treningu.

Pozostaje tylko tryb oporu.

#2438 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 13 październik 2022 - 18:31

Mam zamiar wkrótce rozpocząć sesje treningowe na trenażerze. Okazało się jednak, że mój poczciwy trenażer Elite Superchrono Force nie jest kompatybilny z nową ramą. W sumie to bardziej nowa rama uniemożliwia montaż zacisku quick release pod sztywną oś i obawiam się, że z każdym innym trenażerem będzie podobnie.
Stad wpadłem na pomysł, żeby kupić coś w stylu trenażera rolkowego, ale z mocowaniem na przedni widelec.
Wpadło mi w oko coś takiego:

https://www.olx.pl/d...=observed_ad   

lub to:

Trenażer rolkowy, rolki, 50% ceny Marklowice Górne • OLX.pl

Znalazłem nawet coś takiego w wersji premium:

https://www.feedback...rtable-trainer/

Nie trenuję z żadnym Zwiftem. Trenażera potrzebuję do prostych treningów. Czy ktoś może korzysta/ł z podobnych rozwiązań i może się wypowiedzieć na temat ewentualnych wad? Czy taki trenażer bez regulacji oporu pozwoli mi na wykonywanie sesji np z VO2 max, ewentualnie krótkie sprinty?

#2439 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 14 październik 2022 - 22:24

Bez dodatkowego oporu może być ciężko obciążenie przy sprincie. Do tego sprint na takim urządzeniu mocno upośledza technikę. Cała zeszła zima w moim wykonaniu to był zwykły trenażer rolkowy. Treningi tlenowe, jazdy regeneracyjne i ćwiczenia na wysokiej kadencji wchodziły ciężej niż na zwykłym trenażerze, wymagały większej uwagi ale zaprocentowało to lepszą techniką jazdy. Nauczyłem się płynniej pedałować. Treningi były mniej nudne. Myślę, że trenażer rolkowy z dodatkowym oporem mógł by się sprawdzić i przy ćwiczeniach siły. Sporo tego chodzi na OLX bo ludzie kupują, nie mają cierpliwości żeby się nauczyć korzystać z rolki więc sprzedają w zasadzie nówki. Mi polubienie się z rolką zajęło trochę czasu ale teraz rozgrzewka przed siłownią, rozjazd po czy jazdy regeneracyjne to tylko rolka. Tak samo jak ćwiczenia na wysokiej kadencji.

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
  • 4gotten lubi to

#2440 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 14 październik 2022 - 22:55

Senninho, dzięki za opinię. Rozważę zakup trenażera rolkowego z oporem, np Elite Arlon Mag, najpierw jednak spróbuję jakoś sparować rower ze starym trenażerem. Muszę tylko znaleźć fachowca, który dorobi mi dłuższą oś o zwiększonej średnicy do szybkozamykacza tak żeby była ciasno spasowana że sztywną osią.
Jeśli to nie wypalił to tej jesieni przesiądę się na trenażer rolkowy.

Dodaj odpowiedź