Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 18 lipiec 2007 - 08:58
Dołączam się do pytania descheka. Nie mogę już zbytnio wytrzymać bez rowerka.
Znalazłem coś co może zainteresować Nas wszystkich który choć trochę mają w sobie Słodowego , miłej i owocnej lektóry !
http://www.koral4bik...azer_koral.html
U siebie na starej chacie zostały mi materiały i prądnica. Chciałem też coś takiego zrobić ale brakło narzędzi. Po za tym zastanawiałem się nad sposobem montowania roweru do trenażera. Dłuższa szpilka chyba była by najlepsza zamiast tych śrub.
Po za tym myślałem nad podłączeniem amperomierza i potencjometra w celu regulacji i obserwacji obciążenia.
Napisano 20 lipiec 2007 - 14:02
Musisz uwzględnić ile mocy "produkuje" kolarz a nie są to małe wartości. Potencjometr się do tego nie nadaje.Po za tym myślałem nad podłączeniem amperomierza i potencjometra w celu regulacji i obserwacji obciążenia.
Ja używam czasem rolki nawet w sezonie przy braku pogody.
Najczęściej używam przełożeń przełożenia 39x18 /17. Stawiam na wysoką kadencje. Tak na prawdę to dzięki kadencji udaje się na tym utrzymać równowagę. Po paru jazdach kilku godzinnych zaczołem stawać na pedałach ale nadal czuje się przy tym niepewnie (wypaść z rolek do przodu).
Napisano 10 wrzesień 2007 - 16:38
pzdr
Napisano 12 wrzesień 2007 - 20:51
Generalnie treningu siłowego na tym nie zrobisz ale czy on jest potrzebny w zime ? To czas budowy solidej bazy... a jazda się tak nie nudzi (polecam ogladanie tv). Ja zapodaje jakiś wyścig i jade :mrgreen:
Przy okazji popracujesz nad techniką pedałowania z wysoką kadencją.
Napisano 12 wrzesień 2007 - 22:06
Pierwsze filmik to chyba rolki mające udawać jazdę w terenie ? I do tego jeszcze ten słynny rowerek na oponach 3.0 chyba.
Co do drugiego to też wymiata, ale jednak trzeba raczej mieć sporo wprawy żeby bez trzymania kierownicy i to zajmując się dodatkowo graniem utrzymywać równowagę.
Mnie jednak przy kupnie trenażera nie przekonały rolki, kupiłem pod tylne koło, magnetyczny. Chociażby dlatego że można przeprowadzić różnorodny trening, jakieś lekkie podjazdy itd.
Napisano 13 wrzesień 2007 - 09:13
Ja na ten rok kupiłem rolki. Czy będę na tyle wytrwały aby w ogóle na tym ćwiczyć? Zobaczymy . Głównie przekonała mnie cena- na wiosnę można było dostać magnetycznie tacx-y za <200 pln,ale obecnie najtańsze rolki TacX-a chodzą po 250[używane ofc]. Kupiłem składane z rolkami 110mm z firmy Gist. Zapłaciłem 250[używane ofc], tac-x nawet nie ma takich w swojej ofercie, ma składane ale tylko z rolkami 85mm, uznałem że warto, bo gdyby tac-x w ogóle takie coś miał to katalogowo by stało 6-7 stów[nieskładane 110 kosztują 500pln] .
Napisano 13 wrzesień 2007 - 21:51
Napisano 26 wrzesień 2007 - 18:02
Ogólnie konstrukcja bedzie z kątowników 30x30x2,5mm skrecana, zero spawania, a oporem bedzie silnik elektryczny od pralki albo innego badziastwa moze byc spalony, chodzi tylko o duży moment bezwladnopsci, na os silnika nabity wałek gumowy moze to komuś pomoże....
Pozdrawiam!!!
[ Dodano: 2007-09-26, 19:04 ]
http://www.koral4bik...azer_koral.html
o to link zamiszczony przez Dadiego
Napisano 27 wrzesień 2007 - 03:13
Hehehe , ale może to dlatego, że dzień wcześniej uczyłem się jeździć na monocyklu przez 5 godzin i dalej mi nic z tego nie wychodziło ;D.
#60 Gosc_Anonymous_*
Napisano 27 wrzesień 2007 - 04:15