Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 11 październik 2014 - 14:40
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 11 październik 2014 - 15:32
Moim zdaniem odpada, maiłem Volare i w jedno rodzinnym domu drgania tak szły po stropach że w całym domu było go słychać w okolicach 40 km/h
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 11 październik 2014 - 18:23
Większy opór, mniejsza prędkość = mniejszy hałas. Moc generowana taka sama, a nie ma co się podniecać, że prędkość duża/mała. Ja ostatnio w ogóle nie rejestruję prędkości/drogi, wystarczy sama moc.
Z oponami to różnie, niby nie do zajechania - nie ściera się jak zwykła i to jest podstawowy plus - ale jak patrzę na swoją roczną vittorię, to widzę spękania na obwodzie. Działać działa, ale dziwne to - pompowana do nominalnego ciśnienia, popękać nie powinna była. Póki co używam w tym stanie od dłuższego czasu, nic się nie dzieje.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 11 październik 2014 - 19:41
Ale i mniejsza kadencja.
Wiadomo, że jak ma się miernik mocy to inna sprawa.
Ja do tego trenażera używałem opon Kenda i sporo leciało z nich nalotu z gumy. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie dedykowana opona.
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 11 październik 2014 - 22:36
Przy normalnej oponie, jak się zetrze miękka warstwa, to ta twarda pod spodem już się nie pyli. Ale to dość cienkie jest, więc pewne ryzyko będzie.
Napisano 17 październik 2014 - 12:30
Cena w Deca w Piasecznie za tę Vittorię: 60 zeta (50-60% najniższej ceny w necie).
Napisano 20 październik 2014 - 09:32
Czerwona, nie? Niby fajna, problem w tym, że moja na całym obwodzie po bokach dość szybko popękała, pomimo tego głębiej trzyma się i w treningu sprawuje się dobrze. Mam nadzieję, że to tylko zewnętrzna warstwa gumy...
Napisano 20 październik 2014 - 09:50
Moja, drugi sezon, nie wykazuje żadnych podobnych oznak.
Napisano 21 październik 2014 - 20:13
Napisano 27 październik 2014 - 14:26
Dzięki za odpowiedź, a jak widzisz pedałowanie na tym modelu w wielkiej starej płycie, czy są jakieś patenty bycie nie zauważonym podczas treningu?
Ja polecam podłożyć coś pod trenażer co zapewni izolację od przenoszenia wibracji na stropy. Polecam różnego rodzaju pianki itp. (musi być umiarkowanie grube 2-4cm i delikatnie się ugiąć pod naszym ciężarem)
Napisano 28 październik 2014 - 13:48
Dzień Dobry
Szukam porady w doborze trenażera jaki polecalibyście biorąc pod uwagę następujące kryteria:
- jeżdżę amatorsko potrzebuję trenażera by nie zgubić tego co udało mi się wyjeździć latem, jako uzupełnienie jesienno-wiosennej szwendaczki MTB i dłuższe treningi w mroźne dni.
- ile przełożeń? jaka moc max?
- trenażer tylko do roweru szosowego
- raczej bez elektronicznych wodotrysków (garmin 310XT z licznikiem kadencji powinien ogarnąć podstawowe parametry)
- radykalnych ograniczeń finansowych nie mam ale nie chciałabym płacić za funkcje czy parametry, których nie będę w stanie użyć
Przepraszam jeśli dubluję pytania - ale wnioskowanie na podstawie 66 stron tego tematu jest...kłopotliwe
Z góry dziękuję za pomoc.
MK
Napisano 28 październik 2014 - 16:22
Moc.. A właściwie opór. Im większa tym lepsza. I nie bzdety typu moc maksymalna, bo to nic nie mówi. Ważna jest moc przy określonej prędkości (np. odpowiadającej Twojemu CP), pamiętaj że im szybciej koło się kręci, tym większy hałas.
Jak do spokojnych treningów (baza?), to spokojnie wystarczy jakiś z tańszych firmowych magnetyków. Od paranoi "liczbowej" ważniejsza jest wytrwałość.
Napisano 02 listopad 2014 - 23:07
Witam. Mam pytanie odnosnie konstrukcji systemu oporu w trenazerach. Kupilem ostatnio zwykly trenazer z decathlona ich produkcji. Wpadłem na super pomysł żeby rozkrecić obudowe tej części w której mieszczą się magnesy. Są one różnej wielkości i czy ich ustawienie ma jakieś większe znaczenie? Nie jestem pewien czy skrecając obudowe ustaiwłem ja dobrze gdyż posiada trzy śrubu więc są trzy możliwości jej ustawienia. Skoro już pytam to czy ktoś zna odpowiedź na pytanie co się stanie jak zabuduję sobię czymś tą część z układem oporu (magnesy) jakimś małym kartonikiem z jakąś wyściółką wyciszająca? tam się jakieś ciepło na pewno wytwarza więc nie chce nic zepsuć po prostu a jak każdy kto posiada trenazer chce go zwyczajnie wyciszyć w ten sposob bo z wibracjami łatwiej można sobie poradzić. Proszę o jakąs poradę tu albo na priv. Dzięki
Napisano 06 listopad 2014 - 17:44
Co polecacie w zakresie 500-800 zł.
1. http://allegro.pl/tr...4744704297.html
2. http://allegro.pl/tr...4767069802.html
3. http://allegro.pl/tr...4737705982.html
Do tej pory jeździłem jedynie na rolkach Tacx'a. Nie wiem czy jest sens dopłacania do droższych modeli. Także ktoś doświadczony może coś doradzić ? Na co zwrócić uwagę, czy te CD z treningami są przydatne ?
Czy może polecacie jeszcze coś innego ?
Napisano 06 listopad 2014 - 18:24
Dwa miesiące temu stałem przed wyborem trenażera, brałem pod uwagę Tacx Blue Motion i Elite Qubo Power Mag. Ostatecznie kupiłem Elite Qubo Fluid (koszt 890 zł) i jetem zadowolony. Urządzenie jest ciche, a wibracje przenoszone na podłoże są bardzo słabe. Opór jaki wytwarza trenażer w 100% spełnia moje oczekiwania (amatora). Konstrukcja sprawia wrażenie stabilnej (nie trzeszczy pod moim ciężarem, a nie należę do najlżejszych). Montaż roweru to przysłowiowa bułka z masłem .Jako minus trzeba zaliczyć dzaiłanie urządzenia w "stójce", chodzi o moment kiedy przenoszę ciężar ciała do przodu, wtedy odciążone koło stawia wyrażnie słabszy opór. Trzeba także uczulić domowników aby nie dotykały obudowy mechanizmu oporowego tuż po treningu ponieważ bardzo mocno sie nagrzewa (działa jak radiator). Być może moja opinia przyda się komuś niezdecydowanemu, pozdrawiam.
- B25CX lubi to
Napisano 07 listopad 2014 - 21:04