Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1381 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 wrzesień 2015 - 09:17

Jeśli chodzi o tacx bushido (i inne) i naprawy serwisowe, to procedura serwisowa wygląda następująco: odsyła się do sprzedawcy, a ten do dystrybutora. Można też wysłać bezpośrednio do serwisu w holandii po konsultacjach mailowych z serwisem. Faktycznie kupiłem bushido w dobrej cenie jednak okazało się, że jest z wadliwj serii produkcyjnej. Serwis kazał mi przysłać numery seryjne ramy i hamulca (zdjęcia), a następnie prosił o odesłanie hamulca do sprzedawcy lub bezpośrednio do serwisu holandii. Sprzedawca zobowiązał się do pokrycia kosztów wysyłki. Obiecali wymianę hamulca na nowy. Odpadnie mi problem z aktualizacją oprogramowania do obsługującego ant+ fce.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1382 bociek28

bociek28
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądśląsk

Napisano 14 wrzesień 2015 - 09:51

pozostaje pytanie czy ellite nie bedzie miało właścicieli modeli zakupionych np rok temu czy na wiosnę głeboko w d... i zrobi takową aktualizację:)

#1383 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 wrzesień 2015 - 11:55

Mogą stwierdzić, że sprzęowo nie da rady (jak tacx ze starszymi modelami, ponoć za mało kanałów ant mają) i jak chcesz nowe bajery, to... kup now ;)

#1384 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 14 wrzesień 2015 - 17:59

Prozor może mieć rację względem Elite. Zamówiłem Real TM ponieważ Real TM B+ (z bluetooth smart) będzie dostępny dopiero za około miesiąc. Elite produkuje nadajnik bt smart nazywany misuri, który to w przypadku Real TM wysyła tylko prędkość, ew moc, ale już kadencji nie. Natomiast Real TM B+ wysyła dane o kadencji.

#1385 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2015 - 20:41

Jak zamówiłem turbo muina to dotrze z kasetą czy bez? Normalnie przekładam kasetę z koła?

Bez. Ale nie baw sie w przekładanie kasety tylko kup coś taniego i załóż na stałe.
Zapięcie roweru zajmie Ci wtedy 30sek. i nie będziesz sie ciapał w smarze przy każdorazowym przekładaniu kasety.

#1386 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:06

Dzięki, już wiem, że przychodzi bez kasety, ale mam drugą kasetę w rezerwie 12-27 i ją zamontuję. Z powodu kontuzji do końca roku nie pojeżdżę rowerem na zewnątrz więc zabawy ze zmianą bym nie miał, ale zawsze z tym mniej zabawy.

#1387 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 16 wrzesień 2015 - 11:36

Czekam na ten trenażer, kupiłem w BikeINN, wiecie ile czasu przesyłki od nich wędrują do Polski? Opcja GLS wczoraj nadane i się zastanawiam czy będzie w piątek czy raczej przyszły tydzień.

Co do kasety to sprawa wiadoma już, że nie ma, a czy są w zestawie podkładki dystansowe do kaset 10, czy też nie będzie?

#1388 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 wrzesień 2015 - 11:50

Czym się martwisz jeszcze ciepło jest :)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1389 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 16 wrzesień 2015 - 11:51

Ciepło jest, a ja po kontuzji obręczy barkowej na zewnątrz pojadę prawdopodobnie dopiero w przyszłym roku. Biegać nie mogę, jedyne co mnie może uratować przed stagnacją to trenażer.

P.S. Wczoraj 20:48 wyjazd przesyłki z Santa Perpetua de Mogoda i do teraz bez aktualizacji.

Jednak biorąc pod uwagę transport lądowy może nie dotrzeć w piątek.

Dlatego pytam czy ktoś z Was coś tam kupił i ile czasu trwała przesyłka.

#1390 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 wrzesień 2015 - 15:56

Sporo rzeczy kupowałem w Bikeinnie i zazwyczaj po 3-4dniach paczkę miałem u siebie. Cierpliwości...

#1391 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 16 wrzesień 2015 - 17:10

Dzięki, w tym konkretnym przypadku 3-4 to 3-6 więc pewnie otrzymam to w poniedziałek.

#1392 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 21 wrzesień 2015 - 07:48

Sprawne GLS dostarczyło sprzęt na piątek. Poskładałem, okazało się, że są w zestawie dwie identycznej grubości podkładki, jedna dla kaset 10, dwie dla kaset 9 rzedowych wg instrukcji.

Miałem spory problem z aplikacją, z dołączonej płyty nie chciała się wgrać, pobrana ze strony się zainstalowała, ale nie dało się zainstalować sterowników do ANT USB. Pobrałem jakieś sterowniki windows mobile support i sprzęt ruszył na tych sterownikach.

Jazda super, zaznaczam z google.maps trasę i sprzęt sam dobiera obciążenia do podjazdów. Oczywiście mapa nie odwzorowuje idealnie realnych pochyleń, ale suma całkowita wzniesień na trasach jest podobna.

Teksty o tym, że słychać tylko łańcuch można między bajki włożyć. Ponad łańcuch słychać stosunkowo ciche buczenie prawdopodobnie generowane przez układ tłumienia hydraulicznego, które tym głośniejsze im większy opór stawia sprzęt.

Nie jest to bardzo głośne, ale o niskich częstotliwościach, które jak wiemy niosą się bardziej po budynku.

Przestawianie oporu odbywa się ze sporo głośniejszym buczeniem, ale można to pominąć, ponieważ zmiana oporu nie jest ciągła oraz nieczęsta.

Uwagi powyższe nie zmieniają faktu, że sprzęt jest na tyle cichy, że można używać go w pomieszczeniu, nawet po godzinie 22.

Najgłośniejsze we wszystkim są zmiany zębatek tylnej kasety.

#1393 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 21 wrzesień 2015 - 08:11

Są na rynku trenażery które mają elektroniczny mechanizm oporowy z ANT+ FE-C ale są prostrze w budowie tzn. nie mają na przykład pomiaru mocy? Przez to mogły by być tańsze.

Zastanawiam się nad czymś takim.

Czy np tacx w swouim TTS ma możliwość podpięcia zewnętrznego miernika?

Czy jest sens brać bushido czy może wystarczy dla mnie niższy model?

Cena wydaje się kosmiczna jak na tak proste urządzenie.

Generuje ~1050W 5s, 948W 10s, FTP 241W

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1394 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 wrzesień 2015 - 11:34

Nie ma. Też myślałem o rozwiązaniu bazującym na zewnętrznym mierniku mocy. Nawet kiedyś był tego typu projekt, ale zarzucono go - nie pamiętam czy to były tacx czy inny trenażer, chyba jednak starsze bushido.

Różnica pomiędzy bushido a vortex jest dość duża. Pomijając kwestię zasilania w energię, to przede wszystkim moc maksymalna kilkusekundowa oraz jednak znaczna różnica w bezwładności trenażera co dla mnie jest jednak sporym plusem na korzyść bushido. Przy mniejszych mocach tego nie czuć, przy większych z5, a zwaszcza z6, czuć nienaturalność przejścia korby w pozycji 12/6. Tego powodu większe moce ćwiczyłem na trenażerze hydraulicznym, a niższe strefy na vortexie.
Moc maksymalna vortex jest niższa niż to co ty potrafisz wygenerować u mnie jest to około 930 kilka Wat hamowania, więcej się nie da zrobić w sprincie na vortexie, ewentualne różnice mogą wynikać z mechanizmu danego egzemplarza i błędu pomiaru, mój P2M nieco zaniża, choć w 2% błędu pomiarowego się mieści, co jednak uprawdopodabnia deklarowaną przez producenta maksymalną moc hamowania na poziomie 950W w krótkim sprincie (5-10s?), co jednak może być dla niektórych trochę mało. No i mała bezwładność - jeśli ktoś używał tylko trenażerów magnetycznych, to nie będzie chyba miał problemu, jednak używając trenażera hydraulicznego odczuwałem dyskomfort. Bushido jest pod tym względem zdecydowanie lepszy, może do hydraulika mu trochę brakuje, ale nie ma co narzekać.
Ceny faktycznie spore, choć w porównaniu do Neo i tak nie jest tak źle ;)

#1395 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 wrzesień 2015 - 11:44

Zapomniałem dopisać, że powyższe porównanie wynika z osobistych doświadczeń ze sprzętem. Obecnie czekam na wymianę hamulca bushido smart (dostałem z wadliwej serii) i prawdopodobnie pozostawię do treningów już tylko bushido, vortex (kupiony chyba w lutym br) i CycleOps JetFluid Pro trzeba będzie sprzedać, bo 3 trenażery w domu to przesada (no i przydałyby się rolki...)

#1396 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 11:18

Po kilku dniach testowania dodam, że aplikacja Real Elite potrafi się zawiesić i wyłączyć w trakcie treningu.

Szkoda, że w zestawie nie ma paska do pomiaru tętna ANT.

Zamierzam zakupić w Decathlon pasek ANT geonaute. Czy ktoś z Was testował ten pasek? Mam nadzieję, że zadziała.

P.S. Uważam, że koło zamachowe w TM mogłoby być co najmniej o połowę cięższe.

#1397 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2015 - 16:44

Szkoda, że w zestawie nie ma paska do pomiaru tętna ANT.

Zauważ, że większość ludzi kupujących trenażer kupuje go by trenować - czyli co nieco się orientuje w temacie -> i tak naprawdę większość w jakimś własnym standardzie tą opaskę pulsometru już posiada.

#1398 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 17:16

Tak, ja również posiadam pulsometr, który otrzymałem w zestawie z zegarkiem Suunto Ambit3 Peak i co?

I suunto już porzuciło ANT na rzecz Bluetooth Smart. Więc ponieważ są różne protokoły wymiany informacji to do produktu, który trochę groszy kosztuje możnaby dorzucić już ten pasek, którego wartość w relacji do ceny produktu nie jest aż tak istotna.

Kupiłem pasek Geonaute ANT i dzisiaj przetestuję.

Myślę, że ktoś kto kupuje taki trenażer jest gotów dopłacić 2% ceny po to, aby mieć spokój i wszystko działające w jednym opakowaniu.

P.S. W kwestii butów do domu, gdyby ktoś rozważał to nie są złym wyborem Garneu Tri X Speed II, które teraz można kupić w dobrej cenie i można zapiąć SPD jak i SPD SL. Dzisiaj je otrzymałem i są naprawdę przewiewne!

#1399 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 20:29

Ta aplikacja Real Elite to totalne bagno. W życiu moim od czasów Commodore C64 nie widziałem takich problemów.

Oczywiście nie paruje się z paskiem Geonaute.

Telefon z Endomondo wykrywa pasek, oczywiście aplikacja MyETraining od Elite na tym samym telefonie nie wykrywa paska.

Wkurzony, ale pewien, że pasek działa przeglądam wszystko co mogę, okazuje się, że mimo iż instalowałem wersję aplikacji na PC .155 to jest zainstalowana .144. Wykonuję aktualizację, oczywiście za pierwszym razem się wiesza, ale za drugim udaje się zainstalować poprawnie i wykrywa pasek! Ten Real Elite równie dobrze co nogi trenuje cierpliwość użytkownika.

#1400 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 wrzesień 2015 - 11:20

A nawet bardziej. Opinie na temat trenażerów Elite są w miarę dobre, użytkownicy wieszają psy na oprogramowaniu. Zresztą oprogramowanie dedykowane do sprzętu to bardzo często ich kula u nogi. Tacx teoretycznie oferuje spory zakres oprogramowania od smartfonów (iOS, Android), tabletów (podobnie, oprogramowanie pod smarfony również działa na tablecie, w drugą stronę teoretycznie da się apk zainstalować, ale ma to sens chyba tylko na większych ekranach), no i PC, ale każda aplikacja ma jakieś wady. Do prostego treningu najbardziej by mi pasowała aplikacja na smartfon, gdyby nie brak możliwości ułożenia kroków treningowych i uruchomienia treningu zaplanowanego - tylko regulacja na bieżąco (moc, pochylenie, hr), na tablet co prawda jest parę dodatkowych możliwości (w tym układanie treningów i wideo), ale jednak interfejs jest niedopracowany, responsywność też nie najlepsza. Najbardziej dopracowana aplikacja na PC ma też swoje wady, no i kosztuje swoje, a poza tym jakoś odwykłem od uruchamiania peceta, żeby poćwiczyć...

Na szczęście wszystkie nowe trenażery Smart mają profil ANT+ FE-C, tak więc powoli będzie możliwość korzystania z alternatywnego oprogramowania, choć póki co jeszcze byt dużego wyboru nie ma.

Teoretycznie mógłbym zmienić Edge 810 na 520, ale musiałbym sprawdzić jaka będzie rozbieżność w mocach pomiędzy Bushido, a Power2Max. A zresztą nie bardzo mam ochotę na zmiany, wolałbym, gdyby dopracowali aplikację na smartfona i rozbudowali tylko o możliwość definiowania treningów. Już to mi wystarczy, 

Jednak jeśli Elite dla Twojego trenażera nie zapewni FE-C (z tego co widzę, to raczej nie, dopiero wersje B+ mają mieć również FE-C), to będziesz przywiązany do nie najlepszego oprogramowania Elite. Szkoda, bo ja bym jednak ten miesiąc przed zakupem poczekał i kupił B+, choć cena sięgająca €1300 trochę odstrasza... Raczej wybrałbym NEO Tacx.

Przy okazji szybkość działania serwisu Tacx jest niezła: w dzień po otrzymaniu przesyłki z hamulcem bushido odesłali naprawiony - a właściwie wymieniony na nowy: "we fixed it and shipped it back (we replaced the brake with one that has a flywheel)czyli wynika z tego, że trafił mi się egzemplarz z serii bez koła zamachowego i stąd były problemy z generowaniem energii niezbędnej do poprawnego działania hamulca? Trochę dziwne, no cóż, parę stówek oszczędności, koszt wysyłki do Holandii (niecałe 65 zł, refundowany przez sprzedawcę) chyba warte było tych kilkunastu dni zwłoki...

Ps. A po co Ci buty triatlonowe?

Dodaj odpowiedź