Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1361 samogona

samogona
  • Użytkownik
  • 172 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 13 styczeń 2015 - 23:04

Nadymany kilka dni temu ;) in'ride 300

Kilka uwag po kilku dniach:
- dość cicha praca jak na sprzęt za 300zł
- szybko się nagrzewa (po 20min jest gorący)
- gdy wsiadam na rowerek, całość jest bardzo sztywna, po ok.20min jazdy rower tańczy na rolce (może to i dobrze?)
- musiałem bawić się kilka minut żeby wiedzieć jak działa manetka od zmiany obciążenia.

- konstrukcja wydaje się być bardzo solidna, montaż rowera to ok.30sec
- im mniejsze ciśnienie w oponie, tym całość jest głośniejsza. 8 atm wystarcza na konfortową pracę

#1362 Piwonia

Piwonia
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 21:02

Czy ktoś jest może użytkownikiem następujących trenażerów i może wyrazić o nich opinie ?

Trenażer Qubo Power Mag Pack ELITE

Trenażer Blue Motion T2600

Trenażer Blue Matic T2650

#1363 fakinek

fakinek
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 18:55

Cześć,

zima powoli się kończy, więc pora zakupić trenażer na przyszłą zimę, no bo teraz powinno być najtaniej :-)

Czy myślicie, że warto zaopatrzyć się jako w pierwszy w trenażer używany Tacx Cycletrack, gdyż takie można za jakieś 200zł dostać?

Nie chcę kupować czegoś drogiego, tylko wydać jak najmniej, ponieważ obawiam się problemów motywacyjnych do jazdy w domu... ;-)

Dzięki

#1364 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 marzec 2015 - 21:22

Wydasz mało na byle co, no i albo będziesz się na dziadostwo wkurzać, albo zniechecisz badziewiem i rzucisz w kąt. Tak czy inaczej - pieniądze wyrzucone w błoto.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1365 fakinek

fakinek
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 21:45

Dzięki!

Czyli lepiej dać więcej i kupić nówkę, byle markową (nie mylić z marketową ;-) )? 

#1366 piotrek1906

piotrek1906
  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 30 marzec 2015 - 19:40

Mam pytanie, może śmieszne- czy używanie trenażera magnetycznego nie powoduje uszkodzenia ramy? tylne koło jest zamocowane na sztywno, przy pedałowaniu rama wykręcana jest w lewo i prawo, przy normalnej jeździe nie ulega takim odkształceniom- czy takie użytkowanie roweru może przyczynić się do uszkodzenia ramy? Pytam poważnie.

#1367 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 marzec 2015 - 20:43

Czyli lepiej dać więcej i kupić nówkę, byle markową (nie mylić z marketową ;-) )?

Zdecydowanie nie "marketowca", zazwyczaj ich parametry i "jakoś" wykonania są po prostu "marketowe".
A markowy? Nie do końca z tą nówką.. W cenie nówki jest koszt pudełka. Lepiej poszukać markową używkę. Poprzedni właściciel najczęściej "chciał" i po paru latach puszcza go dalej. Jak sprzęt jest zajechany to po prostu ląduje w śmietniku (bo był konkretnie używany i jest konkretnie zużyty).
"Jakość" (i jednocześnie cenę) tak naprawdę wyznaczają maksymalne nachylenie (szczególnie przy niskich prędkościach) oraz bajery (elektronika). No i oczywiście nowości (direct drive, silnik)..

czy używanie trenażera magnetycznego nie powoduje uszkodzenia ramy?

Rama w czasie "normalnej" jazdy też się cały czas odkształca (jest skręcana i "koszona"). Rower jest konstrukcją sprężystą i w założonych granicach ma się odkształcać. Stań sobie na pedale po stronie łańcucha i zobaczysz (efekt widzialny "gołym" okiem, ale nie przesadzaj, np. skakanie może spowodować "nieodwracalne zmiany"!)

Sama rama trenażera też nieskończenie sztywna nie jest. "To wszystko" też jest sprężyste, ba niektórzy producenci dodają do tego specjalną swobodę ruchu: Ritmo feet od Elite, Kinetic Rock&Roll i możesz spokojnie bujać rowerem jak na naprawdę ostrym podjeździe.

#1368 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 marzec 2015 - 09:40

Albo sprincie ;-).

Bardziej niż o ramę obawiałbym się o łożyska koła, obciążenie łożysk jest zdecydowanie większe, niż w czasie normalnej jazdy. Jedno koło już zajechałem, dlatego warto zaopatrzyć się w koło treningowe, byle jakie, ciężkie koło (ale z wytrzymałymi łożyskami) będzie nawet lepsze, bo poprawia wrażenia jazdy na trenażerze (większa bezwładność koła). Przy okazji odpada zabawa w wymianę opony (lub szybsze jej zdzieranie), po prostu wymienia się koło już obute w oponę do jazdy na trenażerze (specjalną lub po prostu taką, która na asfalt już się nie nadaje, a na trenażerze jeszcze długo da się używać).

No i faktycznie, warto rozglądnąć się za sprzętem używanym, ale nie zużytym (łożyska i rolka - zużyta rolka sugeruje zużyte łożyska, choć np. u mnie rolka dostała wgniotek po jednym treningu z kamieniem w oponie ;-(), sporo osób kupuje trenażer niezłej klasy, ale nie potrafią się zmusić do treningu stacjonarnego i sprzęt stoi nieużywany. Sam kupiłem chyba ze 3 lata temu CycleOps JetFluid Pro praktycznie nie używany za niecałe 1/2 ceny nowego i służy mi do dziś, w tym roku doszedł jeszcze Vortex smart (tym razem nowy) i używam obu trenażerów do różnych typów treningów - wygody trenażera hydraulicznego nie da się zastąpić vortexem, zwłaszcza w wysokich strefach mocy, z drugiej strony treningi interwałowe o stałych parametrach i nieco dłuższym czasie trwania świetnie wykonuje się właśnie na vortexie, wystarczy zaprogramować trening, dokalibrować wg wskazań miernika mocy (plus minus kilka % - co ciekawe nowy był zdecydowanie bardziej niedokładny, po kilkunastu godzinach pracy i "dotarciu" "pomiar mocy" vortexa odbiega od pomiaru mocy Power2Max na ogół tylko o parę %) i rozpocząć trening bez uważnego obserwowania mocomierza, w czasie treningu spokojnie można oglądać np. film itp.

Nie namawiam do zakupu droższych trenażerów, bo te kupują na ogół ludzie, którzy wiedzą czego potrzebują i do czego. W Twoim przypadku potrzeby jeszcze sprecyzowane nie są, i są wątpliwości co do przyszłej motywacji. Jednak dobrze przepracowana zima pozwoli rozpocząć nowy sezon nie tylko bez strat w stosunku do poprzedniego sezonu (czy nawet zaczynaniu od zera), ale nawet z wyższego poziomu niż na zakończenie sezonu - oczywiście wszystko zależy od zimowego planu treningowego i systematycznej pracy, no i trzeba zdawać sobie sprawę z ograniczeń treningu stacjonarnego.

#1369 piotrek1906

piotrek1906
  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 31 marzec 2015 - 10:40

Dzięki za odpowiedzi!

#1370 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maj 2015 - 18:50

Witam Państwa w pełnym sezonie letnim. Myślę że przyszedł odpowiedni moment na kupno trenażera na zimę w niezłej cenie. W zwiazku z tym, czy jakiś kolega kolarz zna sklep lub stronkę z trenażerami na przecenie?

#1371 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 czerwiec 2015 - 16:23

Parę dni temu DCRainmaker poinformował o tym, że Tacx do oprogramowania trenażerów "smart" wprowadza wsparcie profilu sterowania zewnętrznymi aplikacjami przez ANT+.  Wsparcie (technicznie zwane FE-C, skrót Fitness Equipment – Controls) udostępnia profil sterowania trenażerami Vortex i Bushido smart dla aplikacji np. Trainer Road (iOS/win), Zwift, Kinomap, PrefPro i wielu innych. Ciekawe, kiedy wsparcie dla tych trenażerów zostanie wprowadzone w Golden Cheetah...

Uaktualnienie firmware póki co tylko przez aplikację iOS, na androida będzie dostępna dopiero pod koniec czerwca. Poczekam z uaktualnieniem swojego Vortexa, nie pali mi się…

Ciekawe kiedy Elite zrobi to samo co Tacx - zapowiadali na grudzień zeszłego roku, później przekładali parę razy i dalej wsparcia brak... Aplikacja Elite tabletowa kiepska, oprogramowania na PC 💻 nie miałem okazji sprawdzić, a zastanawialem się nad zakupem ich topowego trenazera, parametrowo chyba bardziej kusząca opcja niż kickr, przy tym w niższej cenie, ale bez otwartego profilu sterowania trenażerem to nie opcja dla mnie…

#1372 bociek28

bociek28
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądśląsk

Napisano 11 wrzesień 2015 - 14:17

a czy jest możliwy upgrade trenażerów które mają ok roku ?? bo narazie żadna aplikacja nie widzi mojego qubo digital, a apka ellite jest taka sobie nawet własnego wideo nie da się wgrać.

#1373 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2015 - 16:51

Elite nieustająco nie neguje takiej możliwości, ale może skończyć się na tym, że starsze jednak nie będą miały takiej możliwości.
Z tego co widzę na forum tacxa, zarzucili projekt aplikacji aktualizacyjnej na androida, były próby, kończące się usmierceniem trenażerów (wskrzeszenie tylko poprzez serwis) tak więc uaktualnienie tylko przez iOS lub wysyłka do serwisu. A właśnie - serwis gwarancyjny w Polsce Tacxa prowadzi Velo?

#1374 bociek28

bociek28
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądśląsk

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:28

czyli tacx posiada takową możliwość, chyba będzie trzeba napisać do polskiego przedstawićielstwa elite lub do pomocy technicznej:)

#1375 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:31

Z tego co widzę na forum tacxa, zarzucili projekt aplikacji aktualizacyjnej na androida, były próby, kończące się usmierceniem trenażerów (wskrzeszenie tylko poprzez serwis) tak więc uaktualnienie tylko przez iOS lub wysyłka do serwisu. A właśnie - serwis gwarancyjny w Polsce Tacxa prowadzi Velo?

Tak, ale z tego co wiem, obsługuje reklamacje tylko towarów sprzedanych przez ich sieć sprzedaży. Czyli trenażera kupionego za granicą raczej nie odeślesz do Velo w ramach gwarancji.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1376 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:40

Witam Was, ponieważ nie mogę przez 6 tygodni jeździć na rowerze planuję zakupić trenażer, w związku z czym proszę o pomoc.

Przydałoby mi się:

-jak najbardziej cichy

-regulacja obciążenia

-prędkość oraz dystans

-parowanie z Suunto Ambit3 Peak

-parowanie z Blackberry celem regulacji obciążenia np.

-mile widziane trasy z modulacją obciążeń względem np google maps.

Czy któryś z producentów oferuje coś dla takiego jak ja?

#1377 bociek28

bociek28
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądśląsk

Napisano 13 wrzesień 2015 - 19:48

a nie wiecie jak to jest w przypadku ellite??

#1378 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 19:52

bociek zamówiłem elite real turbo muin i dam Ci znac koncem tygodnia co i jak z nim, o ile dotrze do mnie.

#1379 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 wrzesień 2015 - 20:00

Mam Turbomuina od wiosny. Trochę cieżko go porównywać z np Tacxem Flow, którego cały czas jeszcze mam (będę go sprzedawał, bo dwa mi nie są potrzebne), gdyż działają zupełnie inaczej. Elitę jest bardziej cichy bo odpada hałas generowany przez rolkę i oponę. Opór tez sie fajnie generuje. Ale przy tym wszystkim jest sporo droższy od Flow'a, który jest bdb sprzętem.

#1380 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 20:13

Jak zamówiłem turbo muina to dotrze z kasetą czy bez? Normalnie przekładam kasetę z koła?

P.S. Jakie buty z wydajnym chłodzeniem polecicie do trenazera. mam pedała spd oraz keo look do wyboru.

Preferuję spd

Dodaj odpowiedź