Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 02 październik 2018 - 22:26
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Napisano 03 październik 2018 - 04:58
Za 1 000zł chyba się nie da kupić trenażera z dokładnym pomiarem mocy, bo sam miernik to około 1 500zł.
Jeżeli Tacx Vortex Smart zapewnia dokładność 3% to już nie jest źle. Cena chyba coś koło 1 600zł. Plus koło, kaseta i oponka pod trenażer - czyli jakieś dodatkowe 500zł. Razem zmieścimy się w okolicach 2 100zł.
Przy takich kosztach można już zastanowić się nad Elite Kura + kaseta = około 2 600zł. Dokładność w granicach 1%.
Wszystko zależy do czego nam jest potrzebne narzędzie tortur. Zaawansowany trening, czy zabawa w Zwift .
Rok temu wolałem zrobić 3km w trasie niż 1km na trenażerze. Teraz jadę sobie na Zwift godzinę i jest znośnie, ale wiem, że wielkiej dokładności mój zestaw nie posiada. Elite Qubo Fluid z Misuro B+. Jedyny plus tego rozwiązania to rolka 45mm i płynna regulacja obciążenia bez dodatkowych linek i manetek.
Napisano 03 październik 2018 - 08:08
Imho najtańsza akceptowalna opcja smart to Tacx Vortex Smart. Po rozgrzaniu i kalibracji pomiar nie odstaje pow. 3% od Favero Assioma Duo, circa 900W mocy max ok 40kmh i zdalne sterowanie. Parametry poniżej to jednak nie ta zabawa..
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
+1 Dla Vortexa. Jeśli ważna jest dokładność mocy to stanowczo odradzam wszelkie trenażery Elite poza Drivo, Direto i Kura, które mają faktyczny pomiar mocy.
Napisano 03 październik 2018 - 08:15
Ewentualnie Flow dostępny w Decathlonie (aczkolwiek brak online, dostępny jednak w Warszawie: Ostrobramska i Okęcie). W budżecie tysiaka się zamknie, od Vortexa niewiele się różni.
- Arked lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 październik 2018 - 09:21
Ewentualnie Flow dostępny w Decathlonie (aczkolwiek brak online, dostępny jednak w Warszawie: Ostrobramska i Okęcie). W budżecie tysiaka się zamknie, od Vortexa niewiele się różni.
Tak, bardzo podobne konstrukcje. Flow jest jednak bardziej podatny na przegrzewanie. Warto przy korzystaniu z niego szczególnie zadbać o wentylację trenażera (co zresztą polecam przy każdym trenażerze estymującym moc, jeśli marzy nam się jaka taka dokładność odczytów).
Napisano 06 październik 2018 - 18:44
Jak pisałem gdzieś wyżej - u mnie Turno pokazuje to samo co Power2Max, ale nie wiem jak długo to potrwa jeżeli coś tam się rozkalibruje, zrobiłem test i już go nie powtarzałem. Co do oporu jakieś 500W krótkie tempówki (dla mnie 500W to dużo nawet na 30 sekund) lecę swobodnie z małej tarczy 34z, co jest dalej w sumie nie wiem Wiosną Turno można było tanio kupić, nie wiem ile to teraz kosztuje.
Napisano 07 październik 2018 - 08:49
Poszukiwań ciąg dalszy:
Elite Directo czy Wahoo Core
Czy są istotne różnice?
Czy Wahoo Core wart wart wyższej ceny
Czy Elite Directo jest awaryjny ( gdzieś wyczytałem)
Masz na myśli Direto ? To ja mam od ponad roku używany w lato i zimę. Zero problemów. Jakich kolejek czy sprzętowych co tez najważniejsze nie zrywa połączeń. Chyba z tą awaryjnością to pomyliłeś z inna firma
Napisano 09 październik 2018 - 18:38
Mam takie pytanie. Chciałbym używać Direto z Zwiftem, ale nie chcę narażać laptopa na zachlapanie potem . Czy jak kupię jakiś tani tablet byleby miał usb żeby można ANT+ podłączyć to pociągnie, czy nie ma szans i potrzebny laptop i to nie byle jaki?
Napisano 09 październik 2018 - 19:18
Będzie działać na BT. Ale potrzebny będzie nie byle jaki tablet, tylko z mocnymi bebechami, zwłaszcza układem graficznym.
Zresztą co to za Zwift na takim małym ekraniku, większość frajdy gubi się na takiej popierdółce. Ja laptopa (też potrzebny z dość mocnym układem graficznym, na Intelu raczej nie pociągnie) podłączam pod TV 50" i wtedy to jest dopiero przyjemność z jazdy
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750