Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1161 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 luty 2013 - 10:33

Pełna zgoda z travisb: tylko Elite. Lepszy trenażer i generalnie mniejsza awaryjność produktów tej marki.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1162 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 luty 2013 - 11:32

co do sklepu . nie ma z nim problemow? mam na mysli CRC?
jaka najlepiej forme platosci wybrac .? nie kupowalem nic z zagranicy. paypal niby mam .(wprawdzie nie umiem kozystac ale moze sie naucze)

#1163 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 luty 2013 - 11:45

tylko Elite. Lepszy trenażer i generalnie mniejsza awaryjność produktów tej marki.

A czy ktoś słyszał o awaryjności produktów marki Tacx? Ja nie słyszałem, mam drugiego Tacxa, wszyscy znajomi tez maja Tacxa i nic się nikomu nie psuje.

Twój post może wywoływać wrażenie, że "trenażery Tacx się psują", a tak (chyba) nie jest?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1164 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 luty 2013 - 11:52

Z pierwszej ręki znam co najmniej kilka przypadków bardzo różnego rodzaju, od trzeszczenia w Antaresie (jak się okazało, kwestia uszkodzonego łożyska) po uszkodzenie układu oporowego w (o ile dobrze pamiętam) Siriusie w zakresie uniemożliwiającym naprawę. W trenażerach Elite'a żaden ze znajomych jeszcze awarii nie miał, a też jest ich kilku.

Być może faktycznie lekko przedobrzyłem z określeniem "niższa awaryjność", choć moje doświadczenia właśnie coś takiego sugerują.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1165 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 luty 2013 - 12:18

A może większa częstotliwość usterek Tacx'a (dokładniej: to że o nich częściej słyszałeś) po prostu wynika z większej popularności (czyli częstszego występowania) produktów tej firmy.

Jedno i drugie z Chin, ale wolę już holenderską myśl techniczną niż włoską :-D

Co nie zmienia postaci rzeczy, że w CRC mają akurat bardzo dobrą cenę na ten model.
Tutaj: http://www.bikeateli...ck-bidon-protec masz w nieco wyższej cenie, ale w PL, z potnikiem i biodnem.

Jedynie nieco podejrzane jest, że trenażer wprowadzono na rynek (chyba) w 2011 roku, a w bieżącej ofercie firmy Elite już go nie ma. Jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi proszę...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1166 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 06 luty 2013 - 16:09

Tak koło tematu... Tacxa w znakomitej większości robi się w Holandii :) Polecam lekturę styczniowego "MR".

#1167 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 luty 2013 - 20:05

Zamiast maty polecam jakiś grubszy koc. A jeśli już tak bardzo chcecie wygłuszyć trenażer - i to jest ta opcja kombinatorska, o której wspominałem wcześniej - to można wykorzystać patent z kartonem po telewizorze (oczywiście kineskopowym starego typu, a nie po LCD). Mianowicie tak go dociąć, aby można było go nasadzić na trenażer. Ot i cała filozofia ;) A jak ktoś lubi sobie podłubać przy takich ulepszeniach-samoróbkach, to można owy karton jeszcze od wewnątrz wykleić jakimś styropianem, ewentualnie jakimś materiałem/tkaniną, która zadziała dźwiękochłonnie.

Masz jakieś fotki jak dociąłeś to pudło?

#1168 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 14 luty 2013 - 22:24

asz jakieś fotki jak dociąłeś to pudło?

Nie mam bo nie używałem tego wynalazku - taki tylko mi wpadł do głowy pomysł ;)

#1169 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 luty 2013 - 14:33

A masz pomysł jak wyciszyć rolkę ? Podłożenie pod nią kartonu wystarczy ?

Jeżdżę na strychu w pokoju pode mną pokój ma matka, i wkur... ją kiedy "ryram" 8-)

#1170 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 luty 2013 - 14:40

Ja wczoraj podczas treningu podłożyłem pod trenażer (dokładniej: pod tylne koło) złożony na pół bawełniany chodnik z Ikea. Żona (dwa piętra wyżej) stwierdziła, że jest wyraźnie ciszej.
Podejrzewam, że coś w stylu karimaty byłoby jeszcze lepsze.

#1171 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 luty 2013 - 17:59

Pisałem o tym wczesniej. Są w marketach budowlanych maty pod pralkę z grubej gumy tłumiącej wibracje. Sprawdza się.
Ja mieszkając w bloku miałem trenażer ustawiony na podescie z 5cm gabki akustycznej i 2cm płyty OSB. Zero problemów z wibracjami. Na podobnej platformie miałem ustawioną perkusję i żaden sąsiad nie wiedział że gram.

#1172 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 15 luty 2013 - 23:00

Jak wyciszyć? Opcji jest kilka: karton, karimata, koc, dywanik/wykładzina, gąbki wspomniane przez Akitigra ... Zależnie od wyobraźni ;) Z resztą możliwości wyciszenia zostały już poruszone na poprzednich stronach tematu. Niczego rewolucyjnego raczej nie wymyślimy.

#1173 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 luty 2013 - 18:54

travisb, - dzięki za inspirację :)
Poza wibracjami "na podłoże" postanowiłem wyciszyć również najbardziej hałasogennną część na styku koła i rolki. Może to śmiesznie wygląda ale jest skuteczne. Hałas został zlikwidowany na tyle znacznie, że z odległości 1m od drzwi pomieszczenia, trenażer był wyraźnie słyszalny, a teraz jest minimalnie słyszalny po przytknięciu ucha do drzwi... :)

Pudło wyłożyłem watą poliestrową której mi trochę zostało po zmianie wyściółki w kolumnach ;)

https://plus.google....349748078417074

#1174 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 18 luty 2013 - 22:43

kaziklcd, tłumik pierwszoklaśny ;)
To tylko potwierdzenie tego, że mając ciut wyobraźni, można niewielkim kosztem wykombinować rzecz banalnie prostą, a jakże użyteczną.

Skoro już poruszyliśmy kwestię wyciszenia trenażera, to dodam coś od siebie.
Mój Elite Mag Elasto Gel ma już swoje lata, kilka razy pożyczałem go i gdy do mnie wrócił okazało się, że od koła zamachowego odpadł jeden z dwóch magnesów neodymowych. Zorientowałem się dopiero kiedy trenażer zaczął hałasować. Brak drugiego magnesu powodował nierówną pracę, zbliżającego się w momencie zwiększania oporu, metalowego krążka. To z kolei wytworzyło luz w miejscu jego mocowania i wibracje, które przekładały się na większy hałas im bardziej zwiększany był opór (przybliżany krązek do koła z magnesami). A więc podjąłem działania kombinatorskie ;) Kosztem 10 orzełków polskich zanabyłem magnes o wymiarach brakującego i dodatkowo dwa magnesy o większej średnicy, ale bardziej płaskie, aby je dokleić do koła i wyrównać jego współpracę z krążkiem oporowym, a jednocześnie zwiększyć opór. Dodatkowo zakupiłem puszkę piwa - trunek spożyłem w trakcie zabawy z trenażerem, a wycięty kawałek puszki posłużył mi do zniwelowania luzu o którym wspomniałem wcześniej. Efekt: jest tak cicho, że słyszę pojedyncze krople potu spadajace na dywan pod rowerem :mrgreen: Siła oporu także się znacznie zwiększyła, do tego stopnia, że teraz mając na manetce trenażera 1/5 kręci się tak ciężko jak wcześniej na 3/5. Musiałem też zrzucić łańcuch z blatu 50 na 34 (korba kompaktowa)! Konkretny trening siłowy wykonuję teraz na max 4 stopniu oporu. Kosmiczne wcześniejsze prędkości w tym momenci osiągają bardziej realne wartości zbliżone do jazdy na szosie.
W tym momencie jazda na kołowrocie to czysta przyjemność.
Jak ktoś ma zapędy kombinatorskie i czuje potrzebę zwiększenia siły trenażera 'od środka', to polecam dodatkowe magnesy neodymowe. Mocne wrażenia gwarantowane ;-)

#1175 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 19 luty 2013 - 12:03

Tak jak kolega kilka postów wyżej napisał- tylko mata pod pralkę ( ze zmielonej prasowanej gumy) - w OBI za 50 zł. Z tego samego materiału robione są maty na siłownie do strefy z ciężarami. Ja troszkę to zmodyfikowałem - powycinałem tylko kawałki pod "nogi" trenażera oraz podstawkę pod koło ( więc jak się ugadacie z kumplami to jedna mata wystarczy na 5 trenażerów :) ). Tłumi moim zdaniem lepiej a wygląda to znacznie fajniej. Dodatkowo stawiam na macie Tacx-a - ale tylko ze względów na pot - bo te maty praktycznie nic nie wygłuszają. Karimaty też są słabym pomysłem , na początku efekt super - ale szybko się ta pianka ubija i hałas wraca.

#1176 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądGryfów Śl

Napisano 19 luty 2013 - 14:36

Użyj styropianu można go obkleić pod trenażer i opona pod trenażer i cicho jak makiem zasiał

#1177 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 23 luty 2013 - 14:49

Kupiłem ostatnio Elite Hydromag.
No i niestety podczas montażu ułamał się kawałek plastiku przytrzymujący jedną z dwóch śrub mocujących rolkę do ramy:
http://minus.com/lbiAcXzCnbdyq
No po prostu jestem w szoku, że tam jest zwykła nakrętka i 2mm plastiku które mają ją trzymać. Piękny przykład "planned obsolescence". Ale nieważne.
Ważne czy ktoś ma jakiś pomysł jak to teraz zamontować? Klejenie raczej nie ma sensu. Może do jakiegoś mechanika? Już niech nawet na stałe jakoś do ramy zamontuje... Jakieś pomysły?
Przed chwilą wysyłałem jeszcze maila do sprzedawcy i do Elite, czekam na odpowiedź.

#1178 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2013 - 20:59

Poszukaj w okolicy zakładów zajmujących się naprawą zderzaków samochodowych ( niektórzy blacharze/lakiernicy robią)

Za kilka nascie zł wykonają ci tzw. spawanie plastiku- może nie bedzie tak pięknie jak w oryginale ale dużo mocniej :)

#1179 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 23 luty 2013 - 21:36

A nie wystarczy zwykła podkładka o szerszej średnicy?

#1180 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 24 luty 2013 - 17:40

Spawanie plastiku - nie słyszałem, ale dzięki za sugestię:) Nieważne jak będzie wyglądać, wazne by mocno trzymało.
Nie wystarczy podkładka, bo ta nakrętka jest wyciągana przez śrubę w trakcie przykręcania. Naprawdę strasznie gówniane mocowanie jak na element który z jednej strony ma utrzymywać 4-5kg mechanizm rolki, a z drugiej ma być poddawany obciążeniom przez rower: http://www.elite-it....ag2-520x430.jpg
Jeszcze jedno co mi przychodzi go głowy, to wyjęcie tych nakrętek i rozwiercenie plastiku od wew. strony tak, by można było przez całość przeprowadzić metalową sztabkę i nagwintować w dwóch miejscach. I będzie wtedy też o wiele mocniejsze.
http://minus.com/lkoCWFNV5Abvq
http://minus.com/lbnMKklByhUzqd
Elite patrzyłem, że oferuje różne zapasowe części, ale tego kawałka plastiku oczywiście nie.

Dodaj odpowiedź