Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1581 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 grudzień 2015 - 12:02

oki czyli moge zakupić tacx i miec oprogramowanie bkool

A nie pokombinował juz ktoś i nie ma krakowanych wersji czy cos takiego

Tak, możesz. Jednak to drugie zdanie sugeruję usunąć i zapomnieć o tego typu pytaniach. Przynajmniej na tym forum!

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1582 Marcinsjz

Marcinsjz
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 grudzień 2015 - 11:16

A co myślicie o Bkool one on sie rózni tylko siłą obiciązenia ten stary ma 10 % a nowy 20 % czy się mylę

Byłem u znajomego i ma własnie ten stary model i musze przyznać że idzie sie zmęczyć. Na alpe d huez nogi się trzęsą i stwierdziłem po co wydawać 2200 jak moge wydac 1000 zł i miec to samo tylko troszke delikatniej. Program ten sam co w nowym modelu ma ktoś jakieś doświadczenie z tym starym modelem

#1583 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 17 grudzień 2015 - 13:07

A co myślicie o Bkool one ...

Wszyscy w około narzekają na jakość ich trenażerów

Pozdrawiam

#1584 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 grudzień 2015 - 12:24

Kupiłem ostatnio na allegro trenażer hydrauliczne CycleOps brandowany przez Treka. Podczas pedałowania z trenażera wydobywa się ustawiczne, o stałej częstotliwości cykanie. Podejrzewam, że uszkodzone jest łożysko. Czy ktoś miał może podobną sytuację? Czy samodzielnie jest się w stanie usunąć usterkę, jeśli to tylko zatarte łożysko?

Załączam filmik pokazowy, cykcykcykcykcykcyk

http://tinypic.com/r/122devl/9

#1585 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 grudzień 2015 - 20:31

A co myślicie o Bkool one on sie rózni tylko siłą obiciązenia ten stary ma 10 % a nowy 20 % czy się mylę

Byłem u znajomego i ma własnie ten stary model i musze przyznać że idzie sie zmęczyć. Na alpe d huez nogi się trzęsą i stwierdziłem po co wydawać 2200 jak moge wydac 1000 zł i miec to samo tylko troszke delikatniej. Program ten sam co w nowym modelu ma ktoś jakieś doświadczenie z tym starym modelem

Z obciążeniem niestety się mylisz, jest prawie dokładnie odwrotnie.

"Stary" to była "wysoka klasa" (po upgrade obsługa FE-C z mocą i sterowaniem). Nawet oferował dość dobre nachylenie (aczkolwiek "na oko" to było daleko od wspominanego 20%, co najmniej uślizgi wykluczały, ale dobre 10-naście % robił). W sumie najlepszy trenażer z tej półki cenowej.

"Nowy" to jest zabawka dla marketów: niski opór, niezbyt duża moc maksymalna. Nie ma żadnego sterowania obciążeniem, z obrazków charakterystyk nic nie można wywnioskować (ZERO wartości, jakby się wstydzili!). Nawet nie da się stwierdzić, co to jest (charakterystyka jak wiatrowiec albo hydraulik.. ale brak turbinki lub radiatora do chłodzenia..). Moc jest liczona z profilu na podstawie prędkości (trzeba mieć czujnik z prędkością i dobrze wpisany obwód, uślizgi już w ogóle pomijam).

Konkluzja? Nie żyłuj kasy, albo kieruj się do innej firmy.

#1586 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 grudzień 2015 - 08:17

E.... Coś mi nie pasuje - wyjaśnij proszę, co masz na myśli pisząc "nowy" i "stary"? Bo patrząc na porównanie bieżącej oferty widzę dwie wersje "Pro" i "One", ten drugi faktycznie wygląda na to co opisałeś, ale Pro ma (przynajmniej na papierze) możliwości zdecydowanie nie pokrywające się z Twoim opisem: moc maksymalna 1,2 kW, 5 cm rolka, kontrolowany przez symulator i oprogramowanie zgodne z ANT+ FE-C.

Z dwóch obecnie oferowanych One faktycznie jest nie warty zainteresowania, za €200 można kupić o wiele lepsze trenażery, z drugiej strony cena wersji Pro też do zachęcających nie należy. 

Jedyne co może mieć wspólnego "stary" (pierwsza wersja trenażera Bkool'a) i "One" to kolor. 

Nie wrzucajcie proszę do jednego worka wszystkich produktów jednej firmy. Bo w przypadku Bkool'a faktycznie można mieć mały problem, no i posługiwanie się pojęciami "stary", "nowy" jest zdecydowanie mylące. "Stary" to biała, pierwsza wersja trenażera sterowanego, "Nowy" to poprawiona czarna wersja występująca pod nazwą "Pro", a trenażer nazwany "One" to budżetowy trenażer niezbyt warty zainteresowania (dla poważnych zastosowań - absolutnie nie warty i Twój opis pasuje do One).

#1587 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 11:29

Chcę kupić trenażer do ok. 800zł i zapisywać treningi w Endomondo. Czy muszę szukać jakiegoś ze specjalnym czujnikiem, czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające zsynchronizować dowolny trenażer z Endomondo?

#1588 Koko

Koko
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądSłubice

Napisano 03 styczeń 2016 - 21:47

Przymierzam się do kupna tranażara rolkowego tylko nie wiem który wybrać
https://www.centrumr...ite,214269.html

lub

https://www.centrumr...=2&skad=quartic

Może ktoś z was użytkuje któryś z powyższych i doradzi który lepiej kupić. Czy warto dołożyć te 150zl na rolki aluminiowe czy pozostać przy tych z tworzywa.

#1589 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 styczeń 2016 - 11:48

Chcę kupić trenażer do ok. 800zł i zapisywać treningi w Endomondo. Czy muszę szukać jakiegoś ze specjalnym czujnikiem, czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające zsynchronizować dowolny trenażer z Endomondo?

Miałem nie pisać, ale... Co Ty chcesz w Endomodo zapisywać z treningów stacjonarnych na trenażerze? Przebytą trasę? Zerowa. Drogę? Zero. Prędkość średnią? Zerowa - bo stoisz w miejscu. Z

Na upartego dodaj do roweru - o ile jeszcze nie masz czujniki ANT prędkości/kadencji oraz pulsu i wtedy możesz tylko to rejestrować, aczkolwiek przebyta "odległość" nijak ma się do przejechanej drogi na zewnątrz, no ale zapewni to rejestrację czasu i tętna oraz oszacowania spalonych kalorii.

Żadne inne czujniki z tą aplikacją działać nie będą. Jeśli chcesz tylko tego używać, to tylko konfiguracja jak wyżej. Oczywiście o zapisie mocy (nawet jeśli trenażer mógłby ją szacować) nie ma mowy, bo Ednomodo tego nie umożliwia...

Aha - czujniki ANT+ oczywiście współpracują tylko ze smartfonami z wbudowanym chipem ANT lub podłączonym przez USB OTG (plus zainstalowany odpowiedni serwis zarządzający). Endo przez Bluetooth obsługuje tylko pulsometry...

Czyli nawet najprostszy trenażer (choć nie przesadzajmy, jakiś sensowny opór powinien dawać, przy w miarę dobrej bezwładności) z czujnikiem prędkości (wirtualnej!) zamontowanym na rowerze już będzie dawał w efekcie możliwość rejestracji treningu w Endo. Lepiej czujnik prędkości/kadencji, bo nad nią też warto popracować, a nie tylko kręcić puste minuty...

Endo w wersji podstawowej jest dość ubogie, zastanów się nad zmianą platformy np. na Stravę, która już w wersji bezpłatnej ma nieporównywalnie większe możliwości.

#1590 goldfinger

goldfinger
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 04 styczeń 2016 - 12:05

Dodam tylko że Endo nie rejestruje prędkości (i w efekcie przebytych kilometrów) z czujnika ANT+. Próbowałem na różne sposoby i niestety te dane tylko z GPS. Z czujników potrafi czytać tylko kadencje i puls. Strava podobnie.

Tylko Ipbike pobiera wszystko z czujników i potrafi wysłać dane do Stravy ale do Endomondo już nie

#1591 Caraker

Caraker
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądŚwiebodzin

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:01

Myślicie, że Elite Novo Force 5 (650zł) jest dobre dla osoby robiące rocznie koło 6-10k km i startującej w wyścigach?

Zależy mi po prostu na zrobienie typowo bazy i nie chce wydawać na 1500zł na to.

Np dzisiaj na dworze jest minus 11 i ciężko robić trening 2h bez "odmrażania" sobie stóp..

#1592 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:06

Zdefiniuj pojęcie "bazy" wg Ciebie. Jeśli ma to być monotnne kręcenie 2h to kup sobie rolki. Trenażer do tego nie służy, a przynajmniej nie powinien.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

#1593 Caraker

Caraker
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądŚwiebodzin

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:14

Chcę robić typową wytrzymałość tlenową i jakieś mocniejsze jazdy to już będę robił na dworze.

O i jeszcze jedno - test friela nie wykonam teraz na dworze, a myślę, że na trenażerze bym mógł i pytanie czy taki trenażer co wyżej podałem sprosta takiemu zadaniu (kiedy wysiłek jest maksymalnie łącznie 20-30min)?

Po za tym nie znajdę żadnej rolki za 650 zł.

@Prozor - miałeś styczność z tym produktem?

#1594 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:32

co masz na myśli pisząc "nowy" i "stary"?

Użyłem określeń kolegi Marcina.. Myślałem o "Classic" i "One". "Classic" o mało co nie zagościł w mojej piwnicy (ciut powyżej 2kzł z półrocznym abonamentem).
"Pro" to jest ten czarny z rozsuwanymi bokami, cena faktycznie się zepsuła (2.5kzł za sam metal). Porównywalne cenowo z Bushido.

Jedyne co może mieć wspólnego "stary" (pierwsza wersja trenażera Bkool'a) i "One" to kolor.

Dokładnie o to mi chodziło. Są trochę podobne, ale podobieństwa kończą się na kolorystyce. I jakby się ktoś pomylił, to byłby mocno zawiedziony. A sprzedający oczywiście czyhają na frajerów (bo cena "One" jest bardzo mocno zawyżona)

Dodam tylko że Endo nie rejestruje prędkości (i w efekcie przebytych kilometrów) z czujnika ANT+. Próbowałem na różne sposoby i niestety te dane tylko z GPS. Z czujników potrafi czytać tylko kadencje i puls. Strava podobnie.
Tylko Ipbike pobiera wszystko z czujników i potrafi wysłać dane do Stravy ale do Endomondo już nie

Endo umożliwia importowanie tcx'ów. Jak się jedzie wirtualną trasę z pozycjami gps, to zostaną one również zapisane w tcx. Tylko trzeba posłużyć się odpowiednim programem do treningów, który to umożliwia zapis w tym formacie (ale może być problem.. ja osobiście kojarzę tylko wattzAp).
W ipBike można eksportować bezpośrednio do Stravy nawet "suche" treningi (bez danych gps).

#1595 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 styczeń 2016 - 07:33

Czyli potwierdzasz, że użycie tylko Endo do treningu na trenażerze to raczej kiepski pomysł. Z drugiej strony, zawsze można zaimportować do serwisu endo pliki w formacie ..gpx, .tcx. i .fit - czyli bez problemu będzie można wyeksportować trening z większości innych aplikacji np. ipBike, a następnie wczytać do serwisu endomodo i kontynuować statystyki w serwisie. 

#1596 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 01:41

Panowie,
Nie rozumiem skąd ten atak. Napisałem słowo klucz "Endomondo" i od razu się oburzacie.
1. Nic nie napisałem o pomiarze prędkości czy dystansu. ;) Chodzi mi o czas, puls (mam pulsometr) i kadencję.
2. Wydaje mi się, że mój Note 3 ma ANT+, ale to jeszcze sprawdzę.
3. Z Endomondo korzystam nie tylko jeżdżąc na rowerze, więc Strava nie jest dla mnie alternatywą.
4. I fakt, że mam Endomondo w wersji premium też nie zachęca mnie do przejścia na inną platformę.

#1597 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 styczeń 2016 - 07:36

Spać nie możesz po nocach? :D

Żaden atak, po prostu stwierdzenie, że endo nie bardzo się nadaje do tego celu, choć na upartego... Jeśli jednak endo faktycznie nie rejestruje danych z czujnika prędkości (tylko gps) to pozostaje Ci tylko rejestrować dane inną aplikacją, a później dane treningowe eksportować do endo.

A jeszcze lepiej - rejestruj w garminie, połącz konta connect garmina z endomodo i z automatu treningi będziesz miał importowane do endo. Sprawdziłem i działa (oczywiście bez najważniejszych dla mnie, czyli danych mocy, ale reszta jest).

#1598 goldfinger

goldfinger
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 08 styczeń 2016 - 09:41

Jaki atak?
Podpowiedziałem tylko że nie będzie działać rejestracja prędkości, ja z tym walczyłem pół dnia bo myślałem że zepsuł mi się nowy czujnik.
Sam używam endomondo. Stravy zresztą też 😁 gadżeciarstwo 😉

Tapnięte z Xperii

#1599 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2016 - 11:02

zajmując się dodatkowo graniem

To nie jest granie.

Po obejrzeniu kilku filmików z mistrzami wciskającymi w kosmicznym guziczki w Guitar Hero wyciągnąłem wniosek pozostałem z opinią że trzeba być wyjątkowym kretynem żeby włożyć tyle czasu i wysiłku w zabawkę, kiedy tym samym kosztem można by się nauczyć grac na prawdziwej gitarze na sensownym poziomie i przy o wiele większej satysfakcji z osiągniętego rezultatu.

To jeszcze bardziej absurdalne niż gdyby kupić sobie rowerek stacjonarny i pokazywać filmiki jak z maksymalnym obciążeniem rwiemy jak szatan - a nie jeździć na prawdziwym rowerze...

#1600 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 styczeń 2016 - 11:51

Rodzina cię nie kocha, że masz czas na wykopywanie postów z przed 9 lat :o

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

Dodaj odpowiedź