Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 10 grudzień 2015 - 14:56
To co sprawia problemy? Generalnie nowy sprzęt, czyli z bieżącego roku powinien działać dobrze. Oczywiście nie mam na myśli wynalazków chińskich sprzed paru lat, sprzedawanych w Polsce w tym roku jako nowości, a będących przestarzałymi i niedopracowanymi już jak je chińczycy zaczęli produkować, a co dopiero jak polacy zaczęli sprzedawać… W teorii jeśli coś ma androida 4.3 i btle to powinno działać. Teoria, a praktyka to co innego. Mam tablet Cube u95gt (chyba), z zeszłego roku, z androidem 4.4 btle niestety z tacx się nie dogaduje (ale z vivofit tak) i tabletowa apka działa z tylko donglem ant. Sony Xperia Z3 działa i przez btle i ant.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
U mnie działa na chińskim wynalazku bez większego problemu (tablet Cavion za 400zł, Android 4.4). Bluetooth może nie łapie momentalnie ale po jakiejś minucie i czasami trzeba sparować i rozparować w programie lub opcjach Bluetooth Androida natomiast działa zawsze. Podejrzewam, że problem może leżeć tutaj po stronie Tacxa bo wiele osób ma problemy z łączeniem ich trenażerów przez BT. Z Ant+ dongle działa błyskawicznie i bezproblemowo.
Napisano 11 grudzień 2015 - 18:01
Nabyłem Samsung Galaxy Tab A z BT 4.1 i wbudowanym ANT+. Komunikacja przez BT i ANT+ bez żadnych problemów. Żeby mieć pewność, że będzie działać, przy wyborze tabletu korzystałem ze strony https://www.thisisant.com/directory/
Napisano 11 grudzień 2015 - 19:58
Witam wszystkich jestem nowym forumowiczem więc prosze o wyrozumiałość i mniej więcej nie skomplikowane odpowiedzi chciał bym zakupić trenażer i zastanawiam sie nad kilkoma modelami 1. http://allegro.pl/tr...853386956.html 2. http://allegro.pl/bk...822880251.html 3. http://allegro.pl/tr...851243218.html oczywiscie zależy mi na tym żeby był cichy bo mieszkam w bloku i żeby z niego w pełni kożystać nie musiał bym wydac kolejne 1000 zł bo musisz dokupic jeszcze jakąs antene opone zębatke itd i zapłacić subskrypcje 500 zł na cały rok wydaje mi sie że ten elit turbo muin jest całkiem fajny i tak samo słyszałem że jest cichy ale chyba do niego musiał bym dokupić zębatke bo nie będę rozkręcac koła i ściągac żębatke wydaje mi sie że to taki sam wydatek jak przy zwykłym trenażerze bo tu musze dokupic opone pod trenażer teraz pozostaje temat oprogramowania gdzie będzie najtaniej jeżdzić nie jest dla mnie problemem wydać miesięcznie 10 euro na subskrypcje bo czytałem że chyba w bkool tyle to kosztuje ale to tylko poza sezonem max 4 miesiące łącze mam 15 mega więc styka no i wolał bym jeżdzić przed większym telewizorem a nie malutkim lapkiem czy 13 calowym tabletem no i chciał bym sporą ilośc tras anie kilkanascie czy tam kilkadziesiąt wiem że skomplkowanie to opisałem ale wolałem w jednym poście to opisac no i boje sie tego że jak już zakupie sprzęt to się okaże że to wszystko jest tak skomplkowane że będe musiał zawołać znajomego informatyka żeby mi wszystko wytłumaczył bo pewnie cos naciśne i wszystko sie odinstaluje dzięki wielki za pochylenie sie nad tym skomplkowanym tematem :/
Napisano 11 grudzień 2015 - 21:26
Paaanie. Ale znaki interpunkcyjne czy jakieś akapity by się przydały bo mózg mi płonął jak czytałem.
Do trenażerów Smart od Tacxa nie musisz dokupować antenki i oprogramowania za 500zł. Wystarczy zwykły usb ant+ dongle do komputera (~100zł) i dowolne oprogramowanie (Zwift, Trainerroad, Bkool, Cycleops Virtual Training, Golden Cheetah itd.). Wszystko to może brzmi skomplikowanie ale takie nie jest. Nie będziesz potrzebować do tego informatyka.
- marcin. lubi to
Napisano 12 grudzień 2015 - 00:48
Patrzysz na 3 różne klasy trenażerów (właściwie 2.5).
TacX i BKool są mniej-więcej podobne. Bushido ma "sztywną" ramę: wielkość obciążenie regulowane dociskiem, trzeba to kalibrować. ProTrainer ma ramę "pływającą": wielkość obciążenia regulowana jest wagą rowerzysty. Oba mają ten sam problem: ślizganie opony przy dużym obciążeniu, zużywanie opon. Pomaga dedykowana opona (100zł). Oba są z "virtualem" (czyli można sterować obciążeniem przez program). Ale nadzwyczajnie ciche nie są.
Ten TurboMuin.. to najprostszy z bezpośrednim przekazaniem napędu. Nie ma sterowania obciążeniem. Bardzo słabo nadaje się do "filmików". Z tej aukcji jest nawet bez Misuro (czyli nadajnika prędkości/kadencji/powera), czyli musisz dorzucić jeszcze z 600zł (misuro, kaseta, ANT dongle).
I zastanawiam się, po co ci te setki tras? Lubisz kolekcjonować, czy co? Kiedy zdążysz je przejechać? I czy masz pamięć absolutną, żeby je zapamiętać? Ile razy w tygodniu będziesz jeździł trasy?
Na czym to wyświetlasz to tylko Twoja sprawa. Nawet "badziewiaste" tableciki mają wyjście HDMI i możesz wyświetlać obraz na dużym telewizorze (albo i projektorze, jak mało)
Inna sprawa, że wspomnane 10e/mc to są drobniaki, więcej wydasz na samą wodę (nie wspominając o suplementach i innych wspomagaczach). No chyba, że jedna-dwie przejażdżki w miesiącu..
Napisano 12 grudzień 2015 - 22:50
Sorki za forme wypowiedzi miałem małe zamieszanie.A co do trenażera to raczej wybiore BKool dostałem fajna oferte na 2100 zł. Teraz tylko mnie interesuje czy mogę na nim jeździć w virtualu bez internetu i jakie minusy są bez pakietu premium
10e/mc tak jak napisałes to nic bo wiecej wydam na aminokwasy itd.Jestem po wypadku miałem złamane lewe podudzie i praktycznie zanikły mi mięśnie w tej nodze jęździłem sporo,teraz poprostu chce wrócic do formy i boje się że bedzie mnie trenażer kosztował jakieś astronomiczne pieniądze dodatkowo.Nigdy nie miałem takiego sprzętu a ponad 2 tyś to sporo kasy
A co wy byście wybrali dla początkującego mając 2500 zł
Napisano 13 grudzień 2015 - 09:48
Napisano 13 grudzień 2015 - 11:45
Niedawno też stałem przed podobnym dylematem, w sumie identycznym. Z powodu problemów Bkool z jakością (wszędzie o tym piszą) wybrałem smart Bushido w promocji z Allegro z dodatkowym bonem 200 zł i jestem strasznie zadowolony.
Potwierdzam, właśnie zwróciłem Bkool. Samo urządzenie wykonane kiepsko. Oprogramowanie też się przycina, zmiana oporu też działała mi właściwie losowo. Czasami dobrze, często z dużym opóźnieniem.
Napisano 13 grudzień 2015 - 20:09
sorki ale czytałem teraz specyfikacje i widzę że tacx obsługuje tylko iPad jak dla mnie to go całkowicie dysklasyfikuje nie wydam na Ipada extra 1 tyś czy to tylko taki model znalazłem
Wymagania sytemowe:
-
- iPad3, iPad 4, iPad Air, iPad Mini (połączenie Bluetooth Smart)
-
- System operacyjny iOS 5.0 lub nowszy
- sorki za spam ale czy w tacx za jedna trasę muszę zapłacić 10 dolarów to jakis koszmar kogo na to stac ?? moge zapłacić 10 euro ale miesięcznie a nie za jedną trasę
Napisano 13 grudzień 2015 - 20:47
Oraz oczywiście z komputerami z Windows, Mac OS X, i Linuxem (choć programów niewiele). Czyli jeśli program komputerowy/smarfonowy/tabletowy obsługuje ANT FE-C to będzie działać również z Tacx Smart.
Tak, Tacx życzy sobie opłatę za trasę. Na dodatek nie można ich przenosić między PC, a tabletem.
Tyle tylko, że nikt nie każe być przywiązany do tego, co oferuje Tacx, równie dobrze możesz sobie wykupić abonament Bkool, czy Virtual Traning, albo korzystać z całej masy darmowych tras, oczywiście dostępnych z poziomu PC i alternatywnego oprogramowania.
Pytanie tylko po co... O ile mogę zrozumieć wirtualne współzawodnictwo i ściganie się na danej trasie z kimś innym (poprzez Zwift - darmowy przez 14 dni, później $10, lub podobne), to kręcenie na trenażerze i gapienie się w monotonnie przewijającą się drogę do mnie absolutnie nie przemawia. Dla mnie trenażer jest przydatnym urządzeniem do treningu, a nie do podziwiania tras... No ale co kto lubi...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 grudzień 2015 - 11:50
Jeśli chodzi o ściganie się na trenażerach, to zapraszam na stronę www.plv-team.pl autorstwa naszego kolegi, specjalisty od mierników mocy, @asedio. Ścigamy się tam co zimę. Każdej zimy są dwie edycje, każda edycja to 6 wyścigów. Szczegóły na stronie.