Skocz do zawartości

Spec Roubaix Czy Lapierre Sensium?

85 odpowiedzi w tym temacie

#21 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 lipiec 2014 - 20:12

W gotowych rowerach bedziesz mial niemal zawsze "cos za cos" - przynajmniej w tych cenach jakie podales w 1ym poscie.

Zeby miec Ultegre 6800/ Force'a/ Athene trzeba min 2000e . A i tak zawsze dostaniesz kola bedace duzym kompromisem, a mowiac wprost nie przystajace do calosci...

Zakladajac powiedzmy 6-7 k PLN wybieralbym pomiedzy BH Quartz a Look 566 . Lapierre rowniez jest znana marka, ale nie mialem do czynienia wiec sie nie wymadrzam. Ale : gdyby kiedys w przyszlosci w momencie zakupu trafil sie fajny lapierre to wezme bez wahania.

Spec'a bym nie kupil ( znowu )  z prostej przyczyny : Speca ramy sa "dlugie" odczuwalnie. Kazdy kto ma Speca ci to powie. Dostajesz stabilnosc ( ktora mozna osiagnac rownie dobrze inaczej ) za cene bardziej wyciagnietej pozycji.

Szansa , ze zobaczysz kogos na "swoim" rowerze przy Specu jet wielka przy Lapierre; Bh czy Look juz duzo mniejsza... Wartosc odsprzedazy jest nieistotna - kupujesz rower dla siebie, nie dla nastpnego wlasciciela. To cos jak pokrowce na fotele w aucie.

Z tym budzetem jak chcesz miec dobra rame to bedziesz mial 105 i Aksium. 

Kup cokolwiek z kategorii "endurance" , na wszelki wypadek ciut mniejsze ( daje ci to plus na lemondke ) i  CO TOBIE SIE PODOBA I DO CZEGO JESTES PRZEKONANY. Racjonalne wybory wbrew pozorom wcale nie musza byc lepsze niz te podyktowane emocjami...

Osprzet i kola i tak zmienisz (wiekszosc tak "ma" ) - rama jest baza. Jak bedzie "zrypana" ( rozmiar, niewygodna, nie bedzie ci sie podobac ... ) to reszta na niej zamontowana nie ma i tak sensu i tak...

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#22 aparvis

aparvis
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipiec 2014 - 20:36

Petri, dnia 25 Lip 2014 - 19:12, napisał:

Spec'a bym nie kupil ( znowu )  z prostej przyczyny : Speca ramy sa "dlugie" odczuwalnie. Kazdy kto ma Speca ci to powie. Dostajesz stabilnosc ( ktora mozna osiagnac rownie dobrze inaczej ) za cene bardziej wyciagnietej pozycji.

Na moim Roubaix mam zupełnie przeciwne odczucia, Jestem bardziej wyprostowany w stosunku do swojej poprzedniej szosy przy tym samym rozmiarze ramy. Rozważam teraz wymianę mostka na znacznie dluży 

#23 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2014 - 20:53

pzrzymierzalem sie dzisiaj do roubaixa M i nie mialem odczucia ze jestem wyciagniety szczegolnie w stosunku do cannondale synaps L ktorego mierzylem 15 minut wczesniej i goscie w sklepie wciskali mi ze jest idealnie a ja czulem sie mocno 'wyciagniety' ... scott mi sie nie podobal, a biorac pod uwage inne mniej popularne przez Was marki problem jest taki ze nie mozna sie do nich przymierzyc co dla mnie jako osoby kupujacej pierwsza szose jest szczegolnym utrudnieniem... jesli jest inaczej to bede wdzieczny za wskazanie miejsc w poludniowej polsce lub warszawie gdzie mozna taka przymiarke zrobic

#24 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 lipiec 2014 - 23:06

M i L - 2 rozne rowery, 2 rozne geometrie.....

jesli pasuje ci rozmiar M Roubaix, sprawdz parametr "reach" i kat rury podsiodlowej i szukaj zblizonego - obedziesz sie ( w miare ) bez przymiarki. Choc lepiej mierzyc , zwlaszcza ze 1a szosa.

Swoja droga Synapse fajny ( zapomnialem o Cannondale ...)

z 3ej strony - moze i bylo dobrze , tylko masz nawyki z mtb/trekkinga ?

taka najszybsza metoda : trzymasz dlonie na "lapach", lokcie lekko zgiete-  i krecisz pedalami (moze byc do tylu ) - kolana maja prawie dotykac lokci - wtedy jest "dobrze" ;)

jakby wszyscy mierzyli rowery przd zakupem... to prawie nikt nie mialby szosowki ,  a juz na pewno nie ja ;) jest drobne ryzyko -a le tylko drobne. 

I jak bedziesz mierzyl rower popatrz czy siodelko jest zamontowane +- w polowie dlugosci pretow , a mostek nie ma "erekcji" - bywa, ze za duze ramy tak wlasnie sie sprzedaje.... robi sie je "mniejsze" 2 prostymi manewrami ( mostek w gore i siodelko max do przodu )  - nieeleganckie ale skuteczne , poniekad.

wez tez pod uwage , ze mniejsze ramy ( M juz sie z reguly kwalifikuje ) maja swoja specyfike w postaci haczenia butem o kolo w wiekszych skretach ( maly promien ) - w normalnej jezdzie szosowej to bez znaczenia, ale robiac nawrot mozna sie niezle podlozem pokiereszowac ( jak zdazysz sie wypiac to szacun wielki :) )

#25 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2014 - 23:24

panowie ze speca zachecali mnie dzisiaj do zakupu tego roweru - http://www.specializ...-sl4-elite-105- co prawda nie za cene katalogowa tylko o jakies 1300 zl mniej twierdzac ze tutaj do moich potrzeb juz dluzszy czas nie bede musial nic zmieniac

#26 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 lipiec 2014 - 23:38

Cytat ze strony Speca :

"Precyzyjne manetki Shimano 105 STI - słynący z jakości i płynnego działania wyczynowy osprzęt"

Ubawilem sie niemal do lez :)

2keur za 105 ???

http://www.bike24.co...pgc=0;orderby=2

to tak 1y sklep z brzegu - poswiecilem ponizej 1 minuty....

jest teraz mala fala wyprzedazy Cervelo R3 z 2012 i 2013 - za 2000e mozna miec na ultegrze i osprzecie 3T. Trzeba poszukac w necie .

#27 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 lipiec 2014 - 23:43

gregear, dnia 25 Lip 2014 - 22:24, napisał:

do moich potrzeb juz dluzszy czas nie bede musial nic zmieniac

tya... dolary przeciw orzechom ze bedziesz zmienial . Skandal  ze Spec nie daje do kazdego Roubaix sztycy CG-R ( dawny cobble-gobbler ) za ta kase powinien, ale narysowali na nim s-works i juz idzie tylko w najwyzszych modelch :( - rewelacja pod kazdym wzgledem, mimo ze wazy 245 a nie 200 g jak zaklina sie Spec...

#28 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2014 - 23:49

w kontekscie ceny mam tylko jeszcze jeden problem - zakup chcialbym dokonac w polsce bo wtedy odliczam VAT i dochodowy co daje mi ponad 34% mniej w stosunku do ceny wyjsciowej - finalnie wiec ten spec wyszedlby mi nie 8000 tylko jakies niecale 5300... rozumiem ze wskazane zakupy sa z wysylka do Polski?
  • nico123 lubi to

#29 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 26 lipiec 2014 - 00:09

Kupujac za granica podajesz NIP i placisz bez VAT-u - nie musisz odliczac :)   a co za roznica czy dochodowy odliczysz w PLN czy przeiczajac GBP/EUR/DKK czy co tam na PLN ???? 

KAZDY SKLEP wysyla do Polski, niektore robia to za darmo. W odroznieniu od polskich sklepow, te " zagraniczne" akceptuja karty platnicze.

#30 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 00:19

nie mam doswiadczenia w takich zakupach ale informacja o odliczeniu Vatu juz na etapie zakupu jest budujaca, tym bardziej ze ze podrzuconych linkow poczulem szybsze bicie serca do bianchi :-) spawdzilem tez geometrie ktora ma bardzo zblizona do speca wiec zakladam ze jesli spasuje sie z nim to i z bianchi - rozwijajac to co napisales - nie wysylaja faktury co pozwala mi odliczyc VAT tylko sami go odejmuja jedynie po podaniu mojego NIPu? brzmi to tak pieknie ze az malo wiarygodnie z calym szacunkiem....

#31 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 26 lipiec 2014 - 00:28

Niedawno kupilem tak opony do samochodu.... duze sklepy i te co wysylaja do EU i poza maja dostep do bazy platnikow VAT w EU i sprawdza cie w 3 sekundy... Znam sklepy, gdzie po wpisaniu nazwy firmy otwiera sie okienko na NIP i ceny z automatu zmieniaja sie na netto....

Witaj w "normalnosci" :)  tu przedsiebiorca nie jest traktowany na rowni z kryminalista... 

Fakture dostajesz - na wartosc netto . Ksiegowosc przelicza ci cene netto z dnia zakupu po srednim NBP i masz wartosc kosztu netto w PLN... robilem to w PL chyba od zawsze ( technika inna, zasada ta sama , po wejsciu do EU to juz tylko mechanika - nawet nie musisz pokazywac dowodu nadania NIP, choc nieraz Niemcy zadaja kopii ( skan i mail ) ) - jesli masz 1osobowa firme mozesz zaplacic karta wlasna, jak spzoo / ltd /gmbh to tylko firmowa lub przelewem .

A Bianchi  fajne jest - "macalem" ;)   tu jest mnostwo Bianchi ( najwiekszy dealer w kraju pod nosem ) - i nie slyszalem zadnych narzekan. Sam mialem i w swej glupocie sprzedalem... mimo ze aluminiak jezdzilo to cudnie .

na dzien dobry zdejmujesz 105,s przedajesz razem z kolami i kupujesz np Centaura karbon/ Athene jak chhchesz 11tke  + Zondy. Rower schodzi ci z masy 1500g ( czyli powinienes miec tak 7.5-7.6kg , z portfela spada ci 500e ale masz zacny "wloski" rower :)

#32 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 00:34

hmmm, wielkie dzieki! otwiera to przede mna zupelnie nowe mozliwosci poszukiwan a bianchi faktycznie kosztowalby ponizej 5000 przy obecnym kursie euro... co sadzisz o tym konkretnie modelu jak juz tak Cie mecze a Ty jestes na tyle uprzejmy zeby mi odpowiadac ? :-) czy mozesz polecic ewentualnie inne sklepy z rowerami bo nie wiem czy tu jest tak prosta opcja odliczania Vatu jak wspominales?

#33 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 00:41

probowalem dokonac zakupu w bike24 jednak mimo iz mozna zaznaczyc firme jako nabywce nigdzie nie prosi o podanie NIPu i nie odlicza VAT-u oczekuje zaplaty pelnej kwoty i jedynie podaje ile w tym jest wliczonego VATu

#34 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 26 lipiec 2014 - 07:14

napisz do nich maila, niech ci wystawia fakture do zaplaty ( musisz zalozyc sobie tam konto )

napisalem "znam sklepy" a nie "wszystkie sklepy" ;)   bike 24 nie jest najlatwiejszy we wspolpracy ale w koncu zawsze udaje sie dogadac (np mimo19% vatu w De mi naliczaja "moj" 24% :(  . )

Nawet jesli sklep nie ma opcji "auto" na f-ry netto robisz  tak : zakladasz konto i piszesz do nich maila z linkiem do tego co chcesz. Z reguly oni zapisuja ci na koncie f-re do zaplaty (netto) - placisz a oni wysylaja :)

I teraz : w PL vt jest 23(?) % , w DE 19, w Luxemburgu 15, w Hiszpanii 23(?) - takze odliczysz tyle ile jest w danym kraju.

piszesz , ze chcesz dokonac transakcji jak firma (b2b) i w kwotach netto ( intra community purchase ).

Zakladam, ze zdajesz sobie sprawe z ograniczen jakie nakladasz na siebie kupujac na firme, a nie jako "konsument" ?

Wracajac do roweru.

Jak fajnie i niefajnie miec dylemat :)

Ja ( ale to ja : nie plyne z pradem ;)  ) za porownywalne $ £ €  wzialbym to :

http://www.stockovel...a-11v-2014.html

albo taniej to :

http://www.stockovel...rbone-2014.html

Mam 1 rower BH, bede kupowal jeszcze 1 .  Jak bede zmienial szose za jakis czas to BH jest kandydatem nr1.

Gwarancja dozywotnia na rame to raz, doskonala jakosc wykonania to 2 ( duzo lepsza niz BMC ) , marka z duza historia za soba ( heritage ) to 3 .

To co mi sie podoba to rama jest monokok ( naprawde 1 czesc ! ) czesto ( moja rama ) bez malowania przezroczystym lakierem - surowy karbon na wierzchu ( jak kola ENVE ) - tylko jak NAPRAWDE nie ma nic do ukrycia mozna sobie na cos takiego pozwolic ( brak pelnego malowania ) . Widac jakosc wykonania.  Widac, ze nie ma zmarszczek na tkaninie, uzupelniania zywica z puderm weglowym itd itp . Minus jest taki ( dla producenta ) ze duzo ram "spada" bo widac defekty ( wg gosci od Cervelo  Open Project co trzecia... ) .

Bh jest mniej znane na szosie - za to b popularne w triatlone i w mtb ( Eneko llanos i Julie Bresset na ich ramach co chwile cos wygrywaja ) .

Przy BH/ lapierre  wiecej placisz za produkt niz za marketing , przy specu np - dokladnie odwrotnie...

#35 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 08:41

gregear

Co do wielkości ramy, tej wydłużonej pozycji na Speciailzed  - nie przejmuj się tym, tylko poproś żeby Ci w sklepie przymierzyli mostek te 10 czy 20 mm krótszy - długośc mostka to bardzo ważny element. Może się okazać że tylko ciut dłuższy mostek powoduje że odczuwa się jakby rama była o numer większa, a po zmianie wydaje się, że to najwygodniejsza rama na świecie. Kupowanie w kraju jest o tyle lepsze że można ro ramy się przymierzyć, a to bardzo ważne.

Skoro kupujesz ramę, to na lata. Specialized robi mocne ramy, natomiast Bianchi....Wiadomo marka, historia itd., ale widziałem już dwie świetne ramy tego producenta, które pękły sobie, ot tak, bez powodu. reklamacja była realizowana w Niemczech, fakt, że bez problemu wymienili.Jeżeli nie masz doświadczenia na rowerze to bierz to co jest powszechnie używane i ma powszechnie dobre referencje. Specialized, Scott czy Trek robią solidne rzeczy i na pewno się na tych ramach nie zawiedziesz. Nie przesadzałbym z tym że sh 105 to jakiś szit. Jeżdżę i na sh  i na campagnolo, i mogę pwiedzieć że i jedno i drugie ma swoje plusy i minusy.

A Ty Petri robisz człowiekowi trochę mętlik w głowie :-D  Jeszcze niedawno było super BMC ( chociaż przyznaj się, że ich rama pękła pod Tobą ) a teraz świetny jest BH? Jakość firmy poznaje się nie po tym jakie cuda potrafi wypuscic w najwyższych modelach, ale co oferuje w najniższych i czy nie wypuszcza tam szitu, bo przez to pokazuje jak dba o klienta. I tu BH, mimo że potrafi zrobić karbon w nano technologii potrafi też w najniższych modelach wypuścic straszną kupę. Podobnie jak np. Giant. tego nie ma u Specializeda.

#36 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 08:54

dziekuje za wszystkie wypowiedzi, im ich wiecej tym wiekszy metlik w glowie :-) zaraz wybieram sie na przejazdzke na specu, znalazlem tez w poblizu miejsca zamieszkania sklep gdzie maja bh wiec tez na nie chetnie rzuce okiem... jak w przypadku kazdego sportu sa grupy osob lubiacych sprzety nieco bardziej offowe i te bardziej popularne - od lat plywam na kitesurfingu na sprzecie cabrinha ktorych wielu uwaza za przeplacony i szuka wsrod mniej popularnych marek, podczas kiedy ja jestem zadowolony, finalnie i tak sprowadza sie do do roznicy w cenie na poziomie 10-15% ... a jednak kwestia serwisowania i formy zakupu jest takze istotna

#37 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 26 lipiec 2014 - 09:50

Może warto przemyśleć zakup tego roweru:

https://www.canyon.c...502#tab-reiter2

za 8tyś, pełna Ultegra 6800, niezłe koła DT (1520g), solidna rama.

Nawet nie ma co porównywać do propozycji z pierwszego postu.

Poza tym, nie przejmowałbym się aż tak bardzo, powtarzaną mantrą, że do roweru trzeba się koniecznie przymierzyć w sklepie.

Wystarczy dobrze popatrzeć w cyferki geometrii i nie ma problemu.

Ja tą metodą, odebrałem niedawno moją pierwszą szosę, właśnie Canyona  i pozycja na rowerku jest idealna.

Tym bardziej, że w Canyonie masz możliwość zwrotu, wymiany w ciągu 30 dni , na zasadzie door to door z kurierem bez kosztów.

#38 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 26 lipiec 2014 - 10:19

w tej samej cenie mam speca i canyon ze wzglednie porzadnymi kolami (spec na fulcrum S5)tyle ze spec jest na 105...

#39 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 26 lipiec 2014 - 10:56

Tylko, że:

Spec będzie sporo ponad 1kg cięższy. Koła S5 są  ponad dwa razy tańsze od dt r23 i znacznie cięższe.

Poza tym, w Canyone masz ful Ultegrę, którą w najnowszej odsłonie dzieli jeszcze więcej od 105, niż we wcześniejszym wcieleniu, no i ta kaseta Tiagry w Specu, to już szkoda komentować.

#40 aparvis

aparvis
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipiec 2014 - 11:03

gregear, dnia 24 Lip 2014 - 20:37, napisał:

cel dlugie i dalekie wycieczki, bez startow w zawodach, a wiec zalezy mi na wygodnej pozycjii dobtym tlumieniu nierownosci

gucio, dnia 26 Lip 2014 - 09:56, napisał:

Spec będzie sporo ponad 1kg cięższy

Jakby to robiło jakąś wielką różnicę w stosunku do oczekiwań autora wątku. Nie demonizujmy wagi roweru, to nie jest aż tak istotny czynnik

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy