Jump to content

Photo

ZZR Jaguar

877 replies to this topic

#301 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 01 September 2012 - 14:50

Jest mi zal tego huragana bo to klon. Korby ma od bałtyka a reszta top fajans

#302 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 01 September 2012 - 17:40

A co z tą literą A na mufie ?

#303 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 06:52

Ja mam jaguara z nalepka reynoldsa.
Wydaje mi sie ze to wczsesny model wiec w miejscu napisu special (chyba wtedy takiej klasyfikacji nie bylo) jest malenki zdublowany napis jaguar.
Zajrze pod mufe supurtu moze ma napis A

#304 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 07:42

Noooo mam dla Ciebie b dobra wiadomosc...zajrzalem pod mufe mojego jaga/reynoldsa iiiiiiiii
jest tam literka A

Podochocony tym odkryciem zajrzalem tez pod mufe mojego huragana z 1964 i tez jest literka A...czyli reynolds

Potem zajrzalem do mufe mojego huragana (arcyniechlujne wykonanie z lat 70-80...metaliczne nalepki i dumnie prężąca sie nalepka predom) ....i tez jest nalepka A...
czyli w apogeum kryzysu skladali na reynoldsie........brawo komunisci!!!

Mysle sobie obejrze jeszcze jednego rarytasa...moja rame do jaga ze stalym hakiem przerzutki........kufa..nie ma A czyli rower z gazrurek...o matko nooo...to ci strata...

Wniosek: Wierzysz w opisy allegrowiczów...prosta droga do stania sie klientem Amber Gold

#305 BatManX

BatManX
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądWałbrzych

Posted 02 September 2012 - 10:23

cholera, ja mam B i nie wiem co to znaczy:)

#306 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 10:29

Szukajmy kogos z wysokim C :-)))

#307 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 02 September 2012 - 10:36

Mój ma tę literkę A i sztycę 26,4mm. No ale jak nie było naklejki to nie będę fantazjować.

#308 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 02 September 2012 - 10:45

allegro.pl/kolarzowka-colnago-28-oryginalna-bdb-stan-i2580139967.html to chyba jaguar :) co to była za moda żeby oklejać romety naklejkami colnago?

#309 BatManX

BatManX
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądWałbrzych

Posted 02 September 2012 - 10:59

ale ja serio mówię, na środku mufy dziobatej jak po trądziku widnieje wybite B, dla głupiej satysfakcji chciałbym wiedzieć cóż to za wynalazek

#310 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 02 September 2012 - 12:43

Jak to nie oznacza rodzaju rurek ramy , to nie wiem.

#311 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 16:07

allegro.pl/kolarzowka-colnago-28-oryginalna-bdb-stan-i2580139967.html to chyba jaguar :) co to była za moda żeby oklejać romety naklejkami colnago?

To jest towar dla lemmingów. Ot cała prawda!

#312 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 16:08

Jak to nie oznacza rodzaju rurek ramy , to nie wiem.

Nie wiem co oznacza ale z reynoldsem brak zwiazku!

#313 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 02 September 2012 - 16:10

Dodge, Mozesz dać zdjęcia swojego Jaguara na reynoldsie? :-)

#314 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 02 September 2012 - 18:11

za późno...bede mial aparat dopiero za tydzien!

Co do jaga to kupilem go dawno temu na allegro Jest to wczesna sztuka ktorej wieku nie potrafie okreslic bo kola ma na obreczach favorita (jaguarowskie byly sygnowane rokiem)

Nie jest to fajans huraganowski z zagniatanymi niechlujnie rurkami widelca przy mufie podsiodłowej tylko wersja prawdziwie jaguarowska ze scietymi rurkami widelca.

Znaczek nie ma jajowaty z pegazem tylko owalny z napisem ZZR (i to do tego trawionym)

#315 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 02 September 2012 - 19:33

wcześniej kupiłem komplet oryginalnych kół do mojego, na obręczy napis pa3/72 - 72 to rocznik? Jak mojego jaga dostałem w swoje rece to bylo w nim tylko przednie koło, napis na obręczy jest starty, ledwo widać litery 'pa...'. No i mój ma zagiete rurki pod siodełkiem i byly srebrne naklejki predom romet. Co do osprzętu , to mieszanka zzr, romet i favorit.

#316 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 03 September 2012 - 05:47

Ja takich jaguarów unikam. Tylko ze scietymi rurkami

#317 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,388 posts
  • SkądRumia

Posted 03 September 2012 - 09:50

Podochocony tym odkryciem zajrzalem tez pod mufe mojego huragana z 1964 i tez jest literka A...czyli reynolds

Potem zajrzalem do mufe mojego huragana (arcyniechlujne wykonanie z lat 70-80...metaliczne nalepki i dumnie prężąca sie nalepka predom) ....i tez jest nalepka A...
czyli w apogeum kryzysu skladali na reynoldsie........brawo komunisci!!!

A skąd ta pewność? Lepiej bym zmierzył jeszcze w tym Huraganie średnicę sztycy i dokładniej średnice rur oraz dodatkowo zważył ramę. Wtedy można powiedzieć czy to lepsza czy gorsza stal. Można też wyciągnąć wkład suportu oraz sztycę i zmierzyć grubości ścianek rur przy końcach.
Opukiwanie najdłuższych rur ramy potrafi wskazać czy są cieniowane - mam to sprawdzone. Zwykłe rury o grubości ścianek 1-1,5 mm mają taki dźwięczący ton, natomiast wycieniowane brzmią bardziej jak puszka.

#318 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 03 September 2012 - 10:13

Na allegro był kiedyś taki ładny jaguar special - mufy chromowane, byla naklejka z reynoldsem a rurki przy siodle były zagięte do środka. Aukcja gabiego bodajże

#319 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Posted 03 September 2012 - 10:42

A skąd ta pewność? Lepiej bym zmierzył jeszcze w tym Huraganie średnicę sztycy i dokładniej średnice rur oraz dodatkowo zważył ramę. Wtedy można powiedzieć czy to lepsza czy gorsza stal. Można też wyciągnąć wkład suportu oraz sztycę i zmierzyć grubości ścianek rur przy końcach.
Opukiwanie najdłuższych rur ramy potrafi wskazać czy są cieniowane - mam to sprawdzone. Zwykłe rury o grubości ścianek 1-1,5 mm mają taki dźwięczący ton, natomiast wycieniowane brzmią bardziej jak puszka.[/quote]

Dla mnie litera A albo nic albo niewiele znaczy. Ponadto nie widze powodów aby jesli juz tylko special był na reynoldsie (czy w ogóle był w 70tych? czy tez podjeli w 1976 produkcje antyimportową) aby był na nim tez jakiś fajansiarski huragan na osprzęcie ZZR.

Chciałbym tez się wytłumaczyć ....jestem zbieraczem starych rowerów w przyzwoitym stanie...gole ramy pomalowane proszkowo lub walkiem emalia traktuje jako szrot. Nawet jeśli podobno na reynoldsie...

Ja mam tylko jeden rowerek na reynoldise...bo ma nalepke w/w firmy

Amen!

#320 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,388 posts
  • SkądRumia

Posted 03 September 2012 - 13:03

Ano tak, ironia to była. :-)

Nie wiem co oznacza ale z reynoldsem brak zwiazku!

Więc pozostają metody, o których pisałem wyżej - pomiary, opukiwanie itd. jeśli rama nie ma żadnego oznakowania Reynolds.

Ja mam tylko jeden rowerek na reynoldise...bo ma nalepke w/w firmy

Pewnie to ten złoty Jaguar na Campagnolo Record?
Ja miałem Jaguara prawdopodobnie mieszankę - zwykłe haki, dość ciężki, chyba tylko jedna rura to Reynolds, bo reszta zakrawała na zwykłe - i te zwykłe montowane w wielu Jaguarach/Huraganach to nie są raczej gaz-rury, grubości ścianek ok. 1 mm, gorsze rury dochodzą do ~2 mm nawet.

Reply to this topic