ZZR Jaguar
Posted 13 July 2013 - 22:07
Posted 19 July 2013 - 17:23
Co to za rower? Bo chyba nie Jaguar.
Mufy widelca, główki ramy różnią się trochę od tych w jaguarach/huraganach.
Zakończenie rur pod siodłem też jest jakieś inne.
Co wy na to ? :-)
Posted 22 July 2013 - 20:42
Posted 12 August 2013 - 11:19
Mtgracz, jeżeli pytanie o osprzęt Spec Jaguara jeszcze aktualne to w linku wrzucam aukcję z egzemplarzem poza malowaniem i siodłem wyglądającym na kompletnego:
http://allegro.pl/ko...3439061396.html
wie ktoś może, co to za wynalazek występujący w niektórych Jag/Hur- prawa miska suportu wkręcona (?) i polakierowana razem z ramą?
Posted 29 August 2013 - 13:03
Posted 04 September 2013 - 19:47
krupson, w linku części do Hur/Jag- jak pytałem to stery były za 30 zł.
http://tablica.pl/of...ka-ID3xLhx.html
Posted 10 September 2013 - 11:05
Powitać, mój pierwszy post na forum
Piszę ponieważ mam zagwozdkę odnośnie roweru.
W rodzinie znajduje się od kilkudziesięciu lat rower jak z tego postu:
jeszcze jeden Spec Colnago: http://allegro.pl/ro...3472306731.html.
Od zawsze myślałem że to jakieś stare Colnago (te naklejki), a że teraz zamierzam więcej na szosie pojeździć to postanowiłem trupa reanimować.
W tym celu na allegro, ebaycach, tablicach i innych zbierałem osprzęt i udało mi się uciułać kompletną grupę 600 Shimano (Ultegra 6400) mniej więcej taką eBay Link tylko że z klamkomanetkami 3x8.
I gdy w końcu zabrałem się za rozbiórkę roweru do piaskowania / malowania, okazało się że to tylko oklejony nalepkami Colnago rower Jaguar (wcześniej nie mogłem tego stwierdzić, rower leżał na strychu jakieś 500km ode mnie).
Pytanie czy jest sens do niego pakować taki sprzęt?
Czy może lepiej tylko go odmalować i zrobić np. singla albo ostre, a do szosy kupić jakąś porządną ramę z epoki?
Zabawa w odtworzenie oryginału raczej odpada, bo z oryginalnych części tylko rama, widelec i chyba stery zostały.
Posted 10 September 2013 - 13:08
Mtgracz, poza farbą to wygląda całkiem na Supra.
Janisław, jeżeli lakier w porządku, to uważam, że można złożyć wszystko w całość (pytanie jak piasta zgodzi się z hakami tylnymi). Jeżeli malowanie niekonieczne i są chromy to bym zakonserwował ramę jak jest, zawsze oszczędność i można szybko składać coś do jazdy. Jak złapiesz jakąś inną ramę to przełożysz osprzęt, a taką ramę do Spec Jaga to zawsze warto mieć zwłaszcza w oryginalnym malowaniu: )
Posted 10 September 2013 - 14:49
Raczej do malowania - pordzewiałe przelotki na pancerz hamulca, sporo obcierek. Ktoś nie bardzo wiedział też jak złożyć to do kupy, bo linka do przedniej przerzutki oryginalnie powinna chyba iść w pancerzu pod mufą, a pancerz opierać się dopiero o przerzutkę - tutaj była goła linka puszczona do samej przerzutki i ładnie szlifowała mufę od spodu.
Widelec na 100% do roboty - chrom popękał i jest tak zjechany że polerka nie wystarczy.
Ciekawi mnie jeszcze samo malowanie - w tym z allegro tylne widełki są w chromie, a u mnie całość jest czerwona. Były różne wersje czy jednak moja już była raczej przemalowana?
Co do samego roweru to na pewno zostaje on u mnie i będzie odświeżony, pytanie tylko w którą stronę iść z renowacją - typowa szosa czy jednak ostre koło albo SS.
A ta ultegra nie wiem czy by się przyjęła, na szybko mam kilka podstawowych problemów - oparcie pancerzy pod klamkomanetki - niby można takie adapterki dać, ale ta rama nawet nie ma wypustek pod zwykłe manetki więc trzeba by z obejmą kombinować. Tak samo przerzutka przednia - w ramie nie ma haka do takiej.
Posted 10 September 2013 - 17:28
Zawsze można zaprawki zrobić, jakby było coś mniejszego, nawet w chromie- chociaż jak się łuszczy to chyba nie będzie z niego dużo radości,
Obejmę można jakąkolwiek wrzucić spod manetek i powinno działać, no i adaptery wkręcić chociaż te rzadko trafiają się w znośnych cenach. Generalnie z tym nie powinno być problemu. Przerzutki na przód z Ultegry na obejmę nie są też drogie.
Lakier to zależnie od daty produkcji, ramy też różne w detalach.
Jaki osprzęt był w rowerze wyjściowo? Masz jakieś zdjęcia ramy?