Skocz do zawartości

Zdjęcie

ZZR Jaguar

877 odpowiedzi w tym temacie

#721 jemik

jemik
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądBlachownia

Napisano 24 marzec 2014 - 21:34

Witam
ma Pan może numer lakieru z tego zielonego Huragana? musze swojego pomalować a nie wiem jaki to lakier:( pozdrawiam

Ja dobrałem kolor z palety kolorów Fiata dokładnie jest to Cinquecento. Kolor jest zgodny z oryginałem tak na 95%. Mam też od pewnego dobrego człowieka kod koloru niebieskiego metalika ( Lesonal 339 e5 )  ale jeśli w mieszalni nie używają lakierów tej marki to lipa, Spróbuję się dowiedzieć na jakich samochodach ten kolor był stosowany wtedy łatwiej będzie dobrać. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

#722 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 24 marzec 2014 - 22:21

mi dobrali z widła od jaga z preparatów DuPointa  trysnołem rame i nie widać rożnicy
ale NIE jestem w stanie dotrzeć do wiedzy o  składowych zaden gotowy sie nie nadawał mieszane było

#723 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 kwiecień 2014 - 01:32

Załączony plik  UNIVERSAL_2.jpg   38,79 KB   20 Ilość pobrań

Witam,

coś ostatnio nic nie piszecie więc się odezwę.

Przypuszczałem, że Jaguara robili też pod szyldem UNIVERSAL no i udało mi się na takiego eksportowego trafić. Znaczek jak widać nie jest standardowy, mufy, widelec i widełki w chromie.

Jak Wam się podoba ?

No i jeszcze pytanie: od którego roku Romet robił UNIVERSALE ?

Chyba nie od początku ? Myślałem, że w latach 70-tych ale ten Jag wskazuje na wcześniejszy okres.

• Zweitakter lubi to

#724 Umcio

Umcio
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13 kwiecień 2014 - 21:30

Dzień dobry wszystkim, piszę na tym forum pierwszy raz.

Jestem kompletnym laikiem, który niedawno poczuł pociąg do kolarstwa i rowerów.

Bardzo podoba mi się model Jaguar, przymierzam się do zakupu (tzn. chcę znaleźć dobry egzemplarz w cenie, której jest wart.)

Czy mogliby koledzy podpowiedzieć, ile taki "kompletny" rower może być wart? Przepraszam, jeśli to pytanie padło w tym wątku wielokrotnie, ale nie mogę się doszukać.

Wpadł mi w oko http://allegro.pl/ja...4124068701.html (części "wyglądają" na oryginalne, ale się nie znam- pytanie, czy nie jest zbyt drogi? ),

myślałem też o np. http://www.gumtree.p...l-lux-579937600 (dużo mniej mi się podoba, ale znacznie tańszy) czy http://tablica.pl/of...html#11aceb5aa4 .

Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za wszystkie rady:)

Edycja: Czy nie lepiej porzucić sentymenty i sprawić sobie coś typu

http://www.gumtree.p...malet-583338879

http://tablica.pl/of...html#9a4e66b771

http://tablica.pl/of...html#9a4e66b771 ?

#725 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 kwiecień 2014 - 23:35

Dzień dobry wszystkim, piszę na tym forum pierwszy raz.

Jestem kompletnym laikiem, który niedawno poczuł pociąg do kolarstwa i rowerów.

Bardzo podoba mi się model Jaguar, przymierzam się do zakupu (tzn. chcę znaleźć dobry egzemplarz w cenie, której jest wart.)

Czy mogliby koledzy podpowiedzieć, ile taki "kompletny" rower może być wart?

Pierwszy jest z lat 70-tych i chyba bez rewelacji choć kompletny i w fabrycznym malowaniu. Cenę chyba można zbić o 15 - 20 %. Jeśli rozmiar ramy Ci pasuje i nie szukasz jakiejś lepszej wersji to Twoja decyzja. Towar jest wart tyle ile kilent jest gotów zapłacić  :)

Drugi to nie jest Jaguar ani Huragan. Ktoś ten rowerek ubrał w Jaguarowe malowanko. Popatrz na drugie ze zdjęć w ofercie. Widać mufy - podobne do Jaguarowych ale się różnią. Są też inne różnice ale może się pobawisz i sam wyłapiesz.

Trzeci chyba jak pierwszy ale odnawiany. Może i estetycznie ale malowanie ... .

Jeszcze pytanie czy chcesz żeby miał fabryczne koła. Trochę wyżej możesz zobaczyć foto, które zamieściłem - Jaguar Specjal na Reynolds'ie z lat 60-tych, którego właściciel puścił taniej niż każdy z Twoich typów. Ostatnio było też coś takiego:

Jaguar Specjal z XV Wyścigu Pokoju w rozmiarze 590. Cena była całkiem znośna.

Moim zdaniem potrzeba sporo wytrwałości i trochę szczęścia w polowaniu.

Twoja decyzja ile chcesz wydać i na co.

Powodzenia.

Załączone pliki

#726 Umcio

Umcio
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13 kwiecień 2014 - 23:51

Dziękuję za odpowiedź. 

Ciężko jest mi ocenić rozmiar, szczerze mówiąc.

Nie znam się kompletnie, a nie chcę dać się 'zedrzeć' na cenie,

Ten pierwszy mi się podoba, ale cena wydaje mi się wysoka, zwłaszcza, przy tych peugeotach- co o nich sądzisz?

W najgorszym wypadku trochę jeszcze poczekam i się porozglądam:)

Pozdrawiam:)

#727 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 kwiecień 2014 - 23:17

Dziękuję za odpowiedź. 

Ciężko jest mi ocenić rozmiar, szczerze mówiąc.

Nie znam się kompletnie, a nie chcę dać się 'zedrzeć' na cenie,

Ten pierwszy mi się podoba, ale cena wydaje mi się wysoka... .

Poczekać i porozglądać się nie zawadzi :)  Czasem sprzedają ludzie, którym zależy żeby rower trafił w dobre ręce a nie na kasie.

Ogólnie ceny Jaguarów i Huraganów dość wysokie bo trochę moda no i trochę to już zabytki, zwłaszcza te z pierwszych lat produkcji. Można kupić inne rowery, młodsze i nowocześniejsze ale to już zależy co chcesz mieć. Decydując się na stary rower z osprzętem z epoki i wybierając Jaguara/Huragana musisz mieć świadomość, że do dzisiaj pewien postęp jednak nastąpił i nie będzie to w eksploatacji sprzęt bardzo komfortowy ... . Można założyć osprzęt dzisiejszy i "ocalić" ramę lub kupić jakąś aranżację na bazie ramy J/H.

Jeśli chodzi o rozmiar ramy to możesz poszukać w necie tabel - kalkulatorów pozwalających ocenić jaki rozmiar jest dla Ciebie odpowiedni.

#728 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 kwiecień 2014 - 00:07

JARON C napisał:

Napisano 03 grudzień 2013 - 03:36

Witam wszystkich sympatyków Forum, a przede wszystkim wielbicieli naszej Narodowej dumy kolarskiej myśli technicznej, jakim bez wątpienia jest szosowy JAGUAR SPECIAL !

Chciałbym zaproponować udział w przedsięwzięciu, jakiego jeszcze (chyba?) na łamach forum nie było!

Na czym ma ten pomysł polegać ? - bo jakoś ostatnio tam cicho i mimo zapytań innych użytkowników forum wyjaśnienia nie znalazłem, a widzę, że się tu pojawiasz więc pytam miejsce przecież do tego właściwe.

#729 Umcio

Umcio
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 15 kwiecień 2014 - 15:48

Dziękuję za wskazówki.

Nie będę montował nowego osprzętu na oryginalnej ramie ani 'kombinował', bo nie o to chodzi-

pewnie kupię coś tańszego, łatwiejszego w jeździe (albo odłożę na droższą, nową szosę), a jak będzie okazja, to postaram się upolować jakiegoś specjala. Jaguara bym kupował dla Jaguara, bo są piękne i nie chcę, by taki sprzęt rdzewiał w piwnicy, a nie po to, by nadmiernie go eksploatować.

Pozdrawiam:)

#730 marcelo

marcelo
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 19 maj 2014 - 19:43

Cześć ! :)

Panowie (i Panie), mam pytanie ! Czy do ramy Jaguara / Huragana da radę bez większych problemów zamontować takie koła jak z linku poniżej ? :P

http://allegro.pl/un...4243469030.html

Pozdrawiam serdecznie :)

#731 Janisław

Janisław
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 czerwiec 2014 - 11:12

Kiedyś już w temacie pisałem, ale brakło mi czasu na ogarnięcie spraw rowerowych i dopiero teraz powraca. Mam ramkę jak na załączonych zdjęciach i ciekawi mnie co to jest (bo na pewno nie Colnago ;-)) Gdzieniegdzie prześwitują napisy Jaguar, ale podejrzewam że też nie są fabrycznie naklejane...

Załączone pliki

#732 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 04 czerwiec 2014 - 13:59

Romet sport :-)

#733 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 czerwiec 2014 - 14:54

Romet sport ale warto sprawdzić z czego zrobiony.

#734 Janisław

Janisław
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:28

A jak to sprawdzić? Powinny być gdzieś oznaczenia wybite na ramie? Sprzęt właśnie się szykuje do piaskowania / malowania, więc zanim to się stanie mogę czegoś poszukać...

#735 tompajk

tompajk
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 20:04

Patrzcie jaki wesoły pół Jag:http://olx.pl/oferta...html#15158d8672: )

Janisław: Jaką masz średnicę osadzenia sztycy, z ciekawości zapytam.

#736 Janisław

Janisław
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 12:30

Pomierzyłem podsiodłówkę i mi wyszło: zewnętrzna 28mm, wewnętrzna 26mm.

Średnica zewnętrzna na mufie 31mm

#737 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 17 czerwiec 2014 - 11:05

Patrzcie jaki wesoły pół Jag:http://olx.pl/oferta...html#15158d8672: )

łomatko i córko...
geometria  jaga i trysniety napis romek super a malowanie jak na jagim nawet specyku, jesli to wogole spec to bardzo wczesny ale srednica wewn podsiodłowej powinna byc 26.4,
tak wczesne spece miały bydlęce haki i bydlęco wykonczony podsiodłowy
Rama najprawdopodobniej po renowacji w bydgoszczy

#738 wojto79

wojto79
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 czerwiec 2014 - 12:06

Witam wszystkich!!!

Przebrnąłem przez wszystkie 37 stron i chyba w miarę czytanie mniej wiedziałem:),

ale do rzeczy, zawsze jeździłem na MTB, ale z tyłu głowy chodziła mi strara szosówka i taką też nabyłem, niestety budżetowo no i poprzedni właściciel ją przemalował, wydaje mmi się, że to huragan. Wiem, że koła, wolnobieg i tylna przerzutka nie są oryginalne, ale co jeszcze nie jest od tego roweru?

Mam też pytanie, czy ktoś posiada może w jpg lub pdf szablony do Huragana?

Z góry dzęki za wszelkie sugestie.

Link do zdjęć:

Pozdrawiam.
Kuba

#739 bassride

bassride
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • Skądkrk

Napisano 18 czerwiec 2014 - 13:14

Panowie kto może w identyfikacji?

Najpierw myślałem ze to huragan lub jaguar, ale po oglądnięciu tylnej poprzeczki (pod hamulec) juz sam nie wiem

Ma ktoś jakiś pomysł?

WP_20140620_002%255B1%255D.jpg11946627.jpg11946628.jpg11946635.jpg11946638.jpg

#740 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 26 czerwiec 2014 - 12:16

jaguar "super" ;)
serio to glowny trójkąt od wichra -zwraca uwage wsciekły kąt głowki- a dupa uj jeden wielki wie od czego, moze haki i poprzeczki wyjete z czego rozbitego?
jednym słowem
http://youtu.be/i2hd2EeJLyQ

ale bedzie zapierdalało jak złe o niebo lepiej niz stary spec dłuuuuugi i rozlazły

Dodaj odpowiedź